Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

:: Countdown ^_^ ::

Saturday, March 31, 2012

Lindungilah Daddy ku, Ya Allah... :'(

Daddy sebulan sebelum sakit....
Sangat sihat, berisi & happy...
Time ne sy bawak dia jalan2 di Berjaya Times Square....


Tarikh 28 March 2012 pasti merupakan hari yang akan sy ingat smp bila2.... 
Tarikh tu la sy balik ke Tawau dgn tergesa2, disebabkan kesihatan Daddy yang betul2 sakit masa tu....
Melalui telefon, Mummy cuma cakap Daddy punya sakit batu karang mungkin kambuh lagi, 
sbb tiap kali Daddy kencing, Daddy smp menjerit2 kesakitan.... 
Daddy dimasukkan ke hospital di Indonesia, 
smp berhabis puluhan juta rupiah, 
smp akhirnya doktor di sana x sanggup lagi menangani.... 
Daddy mintak balik ke Tawau sbb Daddy bulih guna kad pencen utk trima rawatan yg lebih proper & murah..... 
Di Indonesia, semua kena bayar.... 
Doctor, katil, jarum suntikan, ubat²an, kamar hospital per malam.... 
Semua pun kena keluar dari kocek sendiri.... 
Nda hairan la rakyat miskin di Indonesia tu nda sanggup mau ke hospital bila dorang sakit!!!


Masa tu juga myAunty (Mbak Idah) beli tiket utk sy balik ke Tawau on the spot... 
Sy balik ke Tawau dgn bawa 3 pasang baju kurung ja.... 
Disebabkan Mummy punya passport ada masalah, 
maka Mummy balik ke Tawau agak lewat sikit sbb Daddy x sanggup lagi tunggu even utk beberapa ari.... 
28.03.2012, sy kerja setengah hari.... 
Kakak sy terbang dari Tawau ke KL..... 
Daddy ditemani aunty dari Surabaya ke KL..... 
Kemudian baru Daddy, kakak & sy terbang ke Tawau,
aunty terbang balik ke Surabaya pd hari yg sama....
Semua serba kelam kabut....


Keluar dari ofis, xda satu pun taxi yang lalu (sbb ofis sy di kawasan perumahan).... 
Smp beberapa minit aq tunggu tetap xda.... 
Smp mau nangis suda masa tu.... 
Mummy pulak asik call suruh cepat smp sana.... 
Dalam hati aq niat dgn nama Allah.....


"Ya Allah Ya Tuhan ku, permudahkan urusan ku Ya Allah.... 
Sesungguhnya aku betul² mau bertemu dgn bapa ku, Ya Allah....."


Subhanallah, dgn berniat 3x, dr hujung lorong, 
lalu taxi yg dipandu sorang uncle mamak ne.... 
Harga biasa dari Kelana Jaya ke LCCT memang RM75.00.... 
Tp itu lah, kalau kita niat atas nama ALLAH, minta pertolongan ALLAH, 
nescaya semua pun berjalan lancar.... 
Tiba2 uncle tu cakap dia nda sehat, jadi dia cuma minta RM60.00 jaa..... 
Ya Allah, nda henti2 nya aq mengucapkan syukur..... 
Perjalanan pun lancar ja, nda da bertembung dgn traffic jam....
Subhanallah~....


Smp di aport, sy trus terjumpa dgn aunty... 
Dia berbisik, "Jumpa Daddy nanti jangan nangis... Jangan terkejut...".... 
Dalam hati sy, napa perlu terkejut???? 
Belum habis berfikir, sy nampak Daddy duduk dgn lemah, muka pucat... 
Badan yg terlalu kurus... Sangat kurus.... Nda larat berjalan... 
Sy suda x peduli dgn pesanan aunty td... 
Laju ja air mata mengalir... 
Cuma sempat cium tgn Daddy & duduk di sebelahnya... 
Nda mampu berkata2.... 
Nangis dan nangis jaa.... 
Betul2 nda sangka smp macam ne keadaan Daddy.....



Aunty balik ke Surabaya pada hari yg sama, boarding jam 5:30pm....
Aunty pun sempat nangis sblm balik.... 
Sempat bermaaf-maafan dgn Daddy...
Sebelum masuk, sy minta wheelchair d kaunter yg sdh disediakan..
Masa check-in,sy minta tolong d kaunter supaya bagi kami seat paling last, 
sbb Daddy tiap 2-3minit mst buang air kecil.... 
Kami bertiga terbang jam 8malam...



Tp itu lah, dugaan Allah pasti ada hikmah nya..... 
Bila kami sudah berlepas & terbang di atas lebi kurang 1 jam lebih, 
tiba2 dapat pengumuman dari pilot yg flight tu ada masalah teknikal & 
terpaksa patah balik ke LCCT... 
Ya Allah..... Terkejut ada, sedih pun ada.... 
Sbb Daddy suda nda dpt tahan sakit lagi.... 
Dia smp minta utk diantar ke emergency room di Tawau nanti... 
Tp tepaksa patah balik.... masa tu hny mampu fikir yg positif ja.... 
Dalam hati aq hanya mampu berkata....


"Nda pa... kita patah balik jaa... Itu ada lah lebi baik dari masalah yg lebi buruk.... 
Pasti ada hikmah ne..... Nda paa..."



Tp masa tu dekat setengah jam kapal terbang berpusing2 dia atas..... 
Smp sy panggil kakak, "perasan kah?? kita suda pusing² nampak bulan ne dekat 10x suda.."... 
Time tu sy yg x dapat kawal emosi & nangis ketakutan.... 
Dalam fikiran aq cuma JATUH....... 
Dalam hati nda putus2 berdoa..... 
Minta pd ALLAH supaya jgn ada apa2 yg buruk berlaku.... 
Bagi la Daddy smp ke Tawau dgn selamat...


Kmudian, pilot bagitau yg trafic udara tgh sesak d LCCT... 
Maka kami pun pusing² di atas sana.... 
Bila flight berjaya mendarat, kami dsuruh tunggu la pulak, 
tunggu keputusan samada kami berlepas dgn flight yg sama atau bertukar..... 
YA ALLAH.... Satu per satu dugaan kami masa tu.....





At last, pilot suruh kami turun & masuk balik ke terminal sbb kena tukar flight.....  
Kami bertiga turun paling last sbb kena tunggu wheelchair yg bgtu lamaaaaaaaaaaa utk smp..... 
Daddy smp menggigil kesejukan.... 
Seorang steward & sorg stewardess mengisi air panas dlm botol utk Daddy pegang2,
utk kurangkan kesejukan.....
Bila kami dpt turun, pilot bagitau kami yg flight ada masalah.... 
Sgt berisiko tinggi utk perjalanan diteruskan sbb jauh..... (Uncle pilot sgt baik~......)





Jam 9.30pm, kami naik lagi flight.... Berangkat ke Tawau & dijangka smp jam 1 lebih.... 
Daddy nda henti2 ckp dia x dpt tahan sakit..... 
Nda da apa yg kami mampu buat selain kuatkan semangat nya.... 
Bagitau Daddy supaya bersabar......




Disebabkan sudah terlalu malam, kami beli dinner ja dalam flight..... 
Supaya Daddy lupa kejap dgn kesakitannya...... 
Sy pulak, sengaja menidurkan diri disebabkan trauma tadi... 
Sy mau tidur ja spy buka mata nanti suda smp di Tawau.....



Kami sampai d Tawau jam 1:30am.... 
Kakak sy langsung drive & bawak Daddy ke Emergency room....


Lepas amik test urine, rupanya xda batu suda dlm ginjal Daddy... 
Tp Daddy kena infection....  
Soalan bertubi-tubi yg meleret2 buat sy rasa x puas hati dgn doctor yg menjaga time tu.... 
Kenapa lambat dtg hosp? kenapa pergi Indonesia? kenapa x dirawat di sana? dan banyak lagi perkataan KENAPA yg sy dengar.....
Nyaris hilang sabar sekejap............
Kakak cuma dpt suruh sy sabar ja..... :'(

Lepas dpt tau keputusan urine, 
Daddy ditahan di hospital...
Saya & kakak pun x sempat balik ke rumah & cuma melelapkan mata di highway....


Pagi nya, kami cadang mau lawat Daddy,
siap bawak breakfast lagi....
Tp Daddy ckp dia sdh dibenarkan pulang....


Ini lah kecomelan Daddy saya...
Walaupun tengah sakit, dia masih berusaha utk tersenyum... 
Sebab Daddy tidak mau anak2 dia risau.... 
Ya Allah~.... Lindungi lah & sihatkan la Daddy ku lagi..... :'(

FATIN LOVE U, DADDY!!!!!! (T________T)

Friday, March 16, 2012

[EAT] Waroeng Bamboe Lesehan Sidomulyo, Batu


Masa di kampung (Malang) aritu, 29 Jan 2012, kami satu kuarga dibawak dinner oleh myLovely aunty, mbak Idah, dinner di restoran yg sgt chantikk..... MyAunty ne mmg suda taw my favourite place to eat: makanan enak, yg penting view dia sgt cantik.... Sbb dia taw aq ne suka bergambar... Ngeee~... ^_________^

"Waroeng Bamboe Lesehan Sidomulyo"




Restoran ne masih terletak di daerah Batu... FYI, LESEHAN tu maksud dia duduh bersila/bersimpuh di bawah, nda pakai kerusi... Siuk wooo~... Style warung ne pulak duduk di atas bambu.. Ada kolam ikan koi di tengah2, makan pun jadi berselera.. (bila masa plak aq ne makan x berselera kan, huhuhuu...)



Aktiviti wajib masa menunggu menu dihidang, op coz la amik gambar kan.... Hikhiikkk~..... Pemandangan dalam restoran sgt lah cantik... Dgn pancuran air dia... Tinguk ikan2... Sangat tenang & buat fikiran pun hilang stress... Ditambah lagik dgn udara daerah Batu ne mmg sejuk... Huuaahhh~.... menambah keseleraan~... ^________^




Menu dia macam biasa..... ada ayam bakar, ayam goreng, ikan bakar... tapi paling femes di sini ialah ikan DORANG~..... Ikan Dorang ne lau di Malaysia, BAWAL HITAM la... hehehee.... Aq ngan kakak ku, macam biasa la, Ayam Bakar... Tp kami mau paha, teda plak... Habis bilang.. Skali datang, DADA.... Since kami ne nda makan dada, kami sibuk pi amik2 lauk orang... hehehhe.....


Macam biasa, myAunty sukaaaaaaaa order byk², cam mau banja org sekampung.... Lau nda habis, bungkus bawak pulak jadi supper... Camana badan nda makin bam-bam, heheheh~.... 
Jum layan pics lauk yg kami order:....
~ Dorang Bakar (Bawal Hitam) ~
~ Dada Ayam Bakar ~
~ Sotong Goreng Cryspy dgn mayonis~
~ Dada Ayam Bakar lagiiii~
~ Kangkung Terasi (Goreng Belacan) ~
~ Sambel nya yang nyummmyyyy!!! ~
~ Tauhu Goreng ~

Wednesday, March 14, 2012

[ Cook ] Telur Dadar Kacang Buncis...



Ari Ahad lepas, datang pulak rajin ku mo main masak2...... Tapi yang simple2 jak laa... maklum laaa, sejak sinki d rumah sewa ne rusak, teda mood mo masak2 ne.... huhuhu... Aq suka masak masakan yg simple2.... Bujang la katakan.... Mau masak yg berempah2 blender tu tunggu la lau sampai seru yaa... huhuhu.... Lau tekak tiba2 rasa mo masak masakan yg heavy, baru lah sibuk SMS myMummy & mntak resipi, hehehe.... Lau ndak pun, search ja Google, segalanya ada di hujung jari, ngeee~~~~...


Ne menu yg aq masak minggu lepas ....




" Telur Dadar Kacang Muncis ".... ^____________^




Resipi ne aq cilok dr blog myBff, Len-Len.... Mau buat yg tebal2 cam dia punya tu tp nda menjadi, sbb dia guna 4 biji telur, aq punya pulak sebiji jak kasian...Yalah, dia tu rakyat nya ramai.... Yg aq ne, masak sorang2, makan pun sorang2... So, sebiji pun cukup laaa... Hikhikhikkk~..... Buncis pun sikit jak dpt, tinguk saki baki dlm esbok, ada brapa batang jaa, huhuhu...... :(
(Click link below for complete recipe....)



So, bagi yang suka try masakan yg simple2 like me, silahkan cuba..... Lauk ne aq makan ngan nasi sejuk pun sedap.... (Aq nda suka makan nasi panas, hehehehe.....) ^________^

Tuesday, March 13, 2012

[Doa] Surah Al-Insyirah (Alam Nashrah)


Surah Al-Insyirah ( 'Alam Nashrah')



 Sebenarnya sy baru search fadhilat ayat ne lepas sy dgr mak angkat (Hjh.Romlah) yg sy panggil IBU bercerita ttg pengalaman nya di Makkah dgn ayat ne... Surah Alam-Nasyrah ne salah satu fadhilat dia --> "menunjukkan jalan bila kita sesat".... Dulu IBU pernah terpisah dgn rombongan haji nya.. Bila dia baca ayat ne 3x, Alhamdulillaah, akhirnya dia bertemu dgn ahli rombongannya.. Subhanallah...


Bila dengar cita nya, maka sy pun search info & lebih byk fadhilat ttg ayat ne... MasyaAllah, byk lagik kelebihan ayat ne sbnrnya... Antaranya:

- membuat hati yg runsing, gemuruh & nervous menjadi tenang,

- Nabi Muhammad S.A.W bersabda: “Barangsiapa membaca surah Alam Nasyrah. seperti ia mendatangi aku dan aku mengambil kesempatan maka menjadi suatu kelapangan daripadaku.

- Barangsiapa membiasakan membaca surah Alam Nasyrah selesai mengerjakan solat fardhu, nescaya Allah permudahkan urusannya serta memudahkan segala keperluan dan dimudahkan rezekinya.

- Sesiapa yang membacanya nescaya Allah turut melapangkan dadanya serta dijauhkan daripada segala kesukaran dalam segala urusannya. Dihilangkan segala sifat kesal dan jemu, serta mendatangkan rajin dalam mengerjakan ibadat.

- Barangsiapa membaca Alam Nasyrah 9x sesudah solat fardhu nescaya Allah akan menjauhkan daripada kesempitan hidup dan dimudahkan rezeki dalam segala urusan.

- Bila ditiupkan ayat ini di ubun2 anak, maka anak tu akan lembut hati nya & dengar kata... InsyaAllah....


Wallahu'alam.........

****************************

Saya sertakan juga bacaan Surah Alam Nasyrah dalam rumi:

Alam nashrah laka sadrak 
Wa wa-dok - naa 'anka wizrak 
Allazii anqadha dhahrak
Wa rafa - na laka zikrak
Fa - inna ma - al - usri yusraa 
Inna ma al - usri yusraa 
Faa - izaa faragta fansab 
Wa ilaa Rabbika fargab



Update:
Saya banyak menerima mesej dari saudara² kita yg memberi 
pembetulan atas ejaan² sy dalam tulisan rumi di atas.....
Sebenarnya saya sudahpun 'modified' tulisan rumi tersebut
mengikut lidah kita sbg orang Melayu....
Kalau kita rujuk website berbahasa Arab (contoh gambarajah di bawah), 
tulisan rumi mereka agak berbeza dgn bacaan ayat Alam Nasyrah
yg kita dengar....
Maka saya sudahpun me-modified tulisan rumi mereka mengikut
apa yg SAYA dengar untuk memudahkan kita semua....
Wallahu'alam........

(Sila mainkan video Youtube yg sy link-kan di atas..)




Apapun, terima kasih banyak sy ucapkan kepada sahabat2 yg
memberi teguran......

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat." Hadith Riwayat Bukhari.

Friday, March 9, 2012

Hantu Tindih in da house....... :-(

Assalamualaikum........


Rasanya cita ne agak basi juga la kiranya, lama suda pikir mau cita dlm blog, 
tp kena kumpul dulu keberanian mental dan fizikal, huhuhuhuu... 
Arine baru berani sambung menaip pasal cita malam tu, 
sbb sekarang tgh menaip d opis, 
lau menaip d rumah takut "dia" membaca sekali plak nnt....



Malam tu (kira2 dua minggu lepas), sy tidur lewat, 
jam 12am gitu baru aq siap2 utk beradu.... 
Macam biasa, sy tidur memang padam lampu... 
Tp x la gelap betul, ada juga cahaya lampu remang2 dari bawah aptmt... 
Tengah nyenyak2 tidur... Dengan tiba2......

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sy rasa leher sy digeletek dgn ganas oleh someone.... 
Kemain dia geletek ya, smp rasa geli & cpt² mo bangun dr tidur.... 
Dlm remang2 tu, sy stil nampak kipas angin d sebelah tilam dannnnnnn........
sesosok 'lelaki' sedang bersila d atas kepala....


Dalam masa tu sy pikir, mana da lelaki lain yg paling rapat dgn sy selain 
myBestfriend, Shahruddin a.k.a Din (nama glemer dia dlm FB  (Danny Dean).... 
Cuma dia ja tu kawan yg paling rapat lau lelaki... 
So, dlm pikiran sy cuma c Din ja masa tu.. 
Smp sy panggil2 nama dia, suh brenti menggeletek... 
"Dinn!!!! Din baaaa!!"..... 
Tp bila pikir balik, 'pa c Din bikin malam2 buta ne dlm bilik tidur aq????!!!'.
Baru sy sedar, tu bukan c Din, tu bukan manusia....


Astaghfirullah'aladzim~....... 
Sy cuba bukak mata tp nda bulih..... 
Semangat mau bangun smp xda ayat suci (ayat kursi) terfikir tuk dibaca..... 
Sekali sy dpt bangun, trus sy melompat & cepat2 buka lampu.... 
Aduuh~, seram btul masa tu..... Bermandi-peluh....
Sy on myTabby, pasang software iQuran tu... 
Masa tgh tunggu loading, sy pun on lah FB... 
Tiba2 plak dlm News Feed tu ada org upload gmbr pocong dgn muka dia yg seram tu!!!! 
Siapalah yg upload gmbr pocong time² macam ne??
Cepat2 off FB, pasang bacaan Yassin kuat2, 
nda kisah la bilik sblh dgr ka nda... 
Sy baca juga kuat2... Ulang2 bacaan Yassin tu smp la pagi, sbb nda berani tidur balik.....


Sy baru tertidur jam 6am, tebangun jam 7.30am... 
Adeiiih, melompat lagik aq p mandi & bersiap p kerja.... 
Smp ja p ofis, aq trus SMS c Din... 
Cerita la dr mula smp akhir..... 

Sekali dia jawab:
"Pandai juga tu hantu pilih muka HANDSOME yaa?????"


Aiyaarrkkk~.... time2 gini plak dia buat loyar buruk... Cisss~..... 
Tp walaupun kejadian tu agak seram juga, tp syukur la dia cuma geletek ja, 
nda dia muncul dlm rupa yg menakutkan..... 
Na'udzubillah minzaliq..... 



Bilang kak Nong, hantu tu nama Jawa dia "Genderuwo".... 
Dia suka di tmpt yg gelap & dlm keadaan kotor (cnth nya ms tgh dtg haid)... 
Bagi c Din plak, tu Hantu Tindih, 
sbb dia pandai menyerupa & kita mau bangun pun x dpt.....


Apapun nama dia, sy minta la, jangan kacau sy lagi.... 
Kalau memang dia penunggu, jgn la mengacau..
Kita sama2 duduk serumah juga kan... 
Sy tidak kacau kamu, maka kamu pun jgn la kacau saya.... 


Di rumah lama di apartment Kelana Jaya pun ada juga... 
Tp 'dia' nda mengacau... 
Mana2 rumah pun ada penunggu kan.... 
Masa sy demam campak dulu, macam ada yg mau memeluk dr dlm selimut.... 
Kakak bilik sebelah pulak kena peluk tiap malam oleh 'budak kecik'.... 
Kakak tu takut smp pindah dr rumah tu.... 
Ada jugak housemate aq dgr sora bersin2 dr dlm bilik ku, tp time tu aq kerja plak.... 
Wallahu'alam...


Search via Google:

Sebenarnya percaya kepada kewujudan Jin dan Syaitan atau yang disebut hantu dalam masyarakat kita adalah wajib hukumnya dan termasuk dalam rangka beriman terhadap perkara-perkara ghaib. Firman Allah s.w.t:
الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ
Maksudnya: “Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib, dan mendirikan (mengerjakan) sembahyang serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka”.[al-Baqarah: 3].
Oleh itu, tindakan sebahagian orang yang enggan percaya kepada kewujudan jin dan sebagainya amatlah berbahaya kerana ia boleh mencemarkan akidah mereka.
Demikian juga para penerbit filem yang berunsur elemen ini perlu merujuk kepada pihak ulama Ahli Sunnah wal Jamaah terlebih dahulu sebelum membuat sesuatui filem supaya tidak tercemar dengan akidah yang salah.
Dalil Kewujudan Jin:
Firman Allah s.w.t dalam surah al-Nas:
قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ (1) مَلِكِ النَّاسِ (2) إِلَهِ النَّاسِ (3) مِنْ شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ (4) الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ (5) مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ (6)
Maksudnya: “Katakanlah (Wahai Muhammad): “Aku berlindung kepada (Allah) Pemulihara sekalian manusia. “Yang Menguasai sekalian manusia,”Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia, “Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam, – “yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia, – “(Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia”.

credit: http://mashoori.wordpress.com/2009/02/13/beriman-kepada-kewujudan-jin/



Monday, March 5, 2012

Jalan² menghabiskan gaji.. :)

03 March 2012 (Saturday)

Ne ari, macam sabtu2 biasanya, sy keja setengah ari... 
Plan dr semalam, memang mau p Low Yatt, beli hp baru.. 
Sian hp yg skrg ne... 
Terlalu disayang smp cover blkg suda hilang pun stil pakai lagik... 
(smp sanggup ikat ngan getah sayur, huhuhuhuu...)..


Jam 1pm, sy & Bybie terus gerak ke Berjaya Times Square.. 
Pas isi perut di Foodcourt Level 4, baru kami start shuping.. 
Kami dua sama2 beli sepasang wedges.. 
Wedges ne sgt murah... 
Harga asal RM39.90.. 
Pas diskaun jadi la RM29.90....


Pastu masuk kedai hadiah yg jual barang2 unik tu ---> CM3.. 
Beli casing Hello Kitty utk myTabby, rm35.90.... 
Casing ne sgt unik coz dia bulih jadi 2 warna: Pink & Black, kasi tebalik ja dia.. 
Sy bg rate kedai ne dgn 5 BINTANG, 
bukan ja sbb barang2 dia cumil, unik & berpatutan, 
tp dia punya pekerja pun sgt ramah... 
Walaupun semua chinese, dia layan juga kami dgn baik wpun kami ne di luar kelihatan sperti org2 yg sengkek.. huahauhauaaa..... 
(Nda macam sesetengah kedai tu, kami masuk pun macam mau nda mau ja melayan.. 
Sudah la teda senyuman, muka pun masam ja.... 
lagik2 yg mengumpat pakai Mandarin... huh!!!!)


Pas teman Bybie beli make-up di Elianto, kami beli contact lens... 



Pastu baru kami p Low Yatt.. Dr rumah kunun mau beli hp baru, skali smp sana, a beli plak bluetooth keyboard for my tabby.. huhuhu.. Aq ne mang slalu bgtu, laen yg mau dibeli, laen plak yg dibeli... Bila dia check myTabby, dia bilang byk betul virus dlm Tabby, kalau nda di-reformat, virus makin banyak & cost masa tu utk repair ppun lebih mahal... Aq pun mau nda mau teopaksa la ikut ckp dia..   Aq beli juga OTG cable (USB connector for  Tab)... Cost semua campur skali rm170 (keyboard bluetooth) + rm50 (format tabby & psg new software) + rm30 (OTG cable)...


Tunggu tabby kena format, siap lepas 1 jam... Baru kami cpt2 naek train p Masjid Jamek... Smp Pasar Malam, mula suda gerai yg tutup... Dorang tutup awal sbb hujan time tu.. Kami ngan c Bybie redah ja hujan tu, sbb susah bawak payung dlm pasar... Lepas beli Baju Kurung 2 pasang, baru kami pulang....


# Kumpul duit gaji bukan main lama nya smp sebulan, tp menghabiskannya nda smp sehari pun, huhuhu....

Friday, March 2, 2012

Company Trip to Guilin, China....

02 March 2012 (Friday)



Setelah sekian lama meeting, berdebat, tukar2 plan dsb,
akhirnya menjadi juga campanny trip kami dis coming May....
Sbelum ne masing2 mau ke destinasi yg dorang mau....
Mula2 dulu masa budget kurang, konon mau p Kemboja..
Pastu tukar la plak mo p Medan, akhirnya x jadi juga...
Mau pulak p Taiwan, tp mahal....
Pastu tukar lagi mo p Hanoi...
Akhirnya, arine muktamad kmi p Guilin, China...


Sy ditugaskan utk beli tix on9 utk 13 org staff....
Tarikh nya, 21-26 May... 


Sy pun dgn semangat nya trus search Google semua pasal Guilin....
Yalah, sebelum travel ke mana², kita kena tau la info serba sedikit ttg tmpt yg kita mau pergi tu....
Kalau cuaca dia sejuk, bulih juga aq beli jaket bulu2 d Berjaya Times Square tuu....
Nda dpt merasa salji di Korea, China pun China laaa....
yg penting dpt rasa cold weather, ececeeeee~.... :P



Rupanya Guilin tu kawasan yg ber-gunung-ganang.....
Banyak sungai di antara gunung2 tu....
So, bila sebut pasal Guilin, kita mst dpt bayangkan ada byk gunung & sungai.....
Cantik betul kan pemandangan di sana.....
Nda sabar mo cepat2 bulan May.....
(Kalau ada camera DSLR ne mmg sedap laaaa.... huhuhu~.... 
Canon EOS 5D Mark II~... Come to mama please~......)






# Tepaksa bawak maggie dr Msia utk dimakan d sana selama 6 hari, huhuhuhu...
Sebab leader ckp, nda mau hny krn sorang Muslim gurl,
semua kena makan makanan Halal, mahal bilang.....
OK Fine! Nda pa, janji travel free, makan pun sy x sentuh yg haram insyaAllah..
Maggie pon Maggie laaa.. Ngeeee~......


Related / Updated posts (Click for full entry):






I changed my font at thecutestblogontheblock.com