Bahan:
Isi Ayam* (better beli dada ayam trus, banyak isi....)
Isi Udang*
Lobak*
Sengkuang*
Bawang putih*
Tepung Jagung
Kicap cair
Garam
Serbuk perasa
Lada putih
Kulit Wantan (saya pakai yg bentuk 4 segi)
Minyak utk menggoreng
Cara-Cara:-
1. Bahan² yang bertanda * dicincang hingga halus.
2. Kemudian campur dgn tepung jagung, kicap cair, garam, serbuk perasa & Lada putih.... Gaul & uli sehingga sebati.
3. Ambil kulit wantan, letak dgn 1 sudu teh isi wantan td, dan gunakan air untuk lekat tepi2 kulit wantan.... Cara saya lipat, sama macam bungkus nasik lemak.... Tapi ikut citarasa masing2 lah kan.... Mau style apa pun, janji sedap.... Buat smp adunan habis..
4. Panaskan minyak, bila betul2 panas, jatuhkan wantan tadi satu per satu. Goreng hingga warna kekuningan.
TIPS: Wantan dikira masak bila dia sudah timbul2 di permukaan.
5. Angkat & hidang dgn Sos Cili... (Lagi sedap kalau guna Sos Thai..)
Ne rupa wantan yg baru habis dilipat..... Tinggal masuk dalam kuali....... |
# p/s: Jangan heran tgk resepi saya teda sukatan..... Sebab sy selalu nya main campak2 jak sukahati.... Yang mana saya suka makan tu, sy akan lebih kan, hehehehee.....
No comments:
Post a Comment