Sila Click gambar untuk Imej 3D dan seakan² benda ne ada depan mata..
Uiishhh..... Lama kita x share resepi kan.....
Al-maklum la, Januari depan mau attend ex-housemate punya wedding di Aloq Staq....
So, aktiviti ketuk² kuali pun dikurangkan sikit.....
Tapi mau juga share resepi Mummy kesayangan hamba ne waktu saya balik ke Tawau tempoh hari..
Ikutkan resepi asal, AMPAP ne masakan Sabah sebenarnya...
Tapi disebabkan yang Chef nya a.k.a myMummy ne orang Surabaya,
maka resepi pun diubah kepada Superrr Pedas....
Orang Jawa kalau masak memang x sah kalau x PEDAS smp telinga kluar asap...
Dan kalau bukan sebab si penjual ikan tu bagi Mummy saya PERUT IKAN secara percuma,
maka saya pun memang x kan merasa menu ne....
Sebab saya pun first time makan, hehehe~......
Untuk menu AMPAP PEDAS ne,
kita boleh ganti PERUT IKAN dangan HATI Ikan ka, HATI lembu ka, TELUR IKAN ka...
Terpulang la mau guna apa sebagai bahan utama...
Kalau mau menternak jerawat,
guna Telur Ikan "Punn Boleehh"....
^________^
Bahan-Bahan:
Perut Ikan
Garam, gula, serbuk perasa
Asam Jawa (sikit)
Bahan Blend:
Cili Padi (bubuh banyak² kalau suka pedas)
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Serai
Belacan Bakar
Kunyit hidup/serbuk (sikit jaaa)
Bahan Hiris
* Untuk kasi cantikk sejja ne..... :P
Cili Merah
Cili Hijau
(Kalau mau sedap, guna lah lada benggala)
Cara-Cara:
1. Cuci bersih perut ikan.
2. Kisar bahan blend jangan sampai lumat. Kasi kasar-kasar ja...
3. Tumis bahan blend smp harum.
4. Masukkan asam keping/asam jawa.
5. Bila sudah agak kering, masukkan perut ikan.
6. Bila perut ikan sudah hampir masak, kasi jatuh cili g dihiris serong tadi.
7. Gaul & tunggu sampai masak.
8. Hidaaaanggg~!! ^_________^
Sy cuba
ReplyDeleteSilakan dicuba.... =)
Delete