Assalamualaikum.....
Hari ni sy mau share satu resepi dari mummy saya iaitu :
"Sambal Goreng Rebung dengan Petai"
Dalam keluarga kami, cuma saya & Mummy saja yg makan rebung, hauahah..
Sebab kami dua tiada masalah utk makan apa2 jenis makanan...
Tapi bg daddy, Kak Nong & Mbak Idah (Mummy's Sis),
mereka x suka makan rebung sebab bau nya yg sangat kuat...
Bagi saya & mummy, yang berbau itu lah yg SEDAP, hihihihi.....
TIPS dari Mummy: Supaya rebung tidak berbau kuat, rebus hingga mendidih...
Angkat & Buangkan air nya..
Proses ini diulang hingga 2-3 kali...
Saya suka makan menu ni sebab ada petai....
Menu asal ni menggunakan Udang,
tapi masa ni udang tiada stock...
Maka Mummy gantikan dengan Daging Tetelan (daging campur lemak)...
Bahan-bahan:
1. Rebung 150gm (Rebus - potong bentuk Kentang Goreng)
2. Bawang Merah Goreng - secukupnya
3. Santan - 1/4 biji kelapa
4. Daun Salam - 1 helai
5. Lengkuas - 1cm (Diketuk)
6. Minyak Untuk memasak
7. Udang segar (kupas kulit) *Mummy gantikan kpd Daging Tetelan (Rebus hingga empuk)
Bahan untuk dikisar (Bumbu):
1. Bawang Merah - 4 biji
2. Bawang Putih - 2 ulas
3. Lada Merah - 3 batang
4. Cili Padi (5-6 biji)
5. Garam & Gula Secukupnya
Cara-Cara:
1. Panaskan minyak dan kemudian tumiskan bahan yg sudah dikisar tadi dengan udang/daging, lengkuas & daun salam. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan rebung & gaul rata.
3. Tuangkan santan. Masak hingga bahan kisar meresap & santan menjadi agak pekat.
4. Perasakan dgn garam & gula.
5. Angkat & taburkan bawang goreng di atas nya.
No comments:
Post a Comment