Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, December 14, 2017

[Food Review] Kungfu Ramen, Giant Kelana Jaya.






Assalamualaikum....

Hari ni mau buat review pasal satu restoran Mee Tarik dlm Giant Kelana Jaya ni...
Jarak Giant KJ & rumah sy dalam lbh krg 5 minit ja jalan kaki...
Restoran ni pulak sdh banyak kali tukar owner...
Mula2 dulu Ayam Penyet Express, pastu yg terakhir ni KUNGFU RAMEN...
Skrg ni lah tempat lepak kami dgn kak Yati tiap kali lepas balik dr kelas petang.

Konsep dapur restoran ni ialah berkaca transparan,
so pelanggan boleh la tgk chef tarik2 mee mcm ber-kungfu secara LIVE gitu....


Yang ni antara menu2 yg kami perna try di KUNGFU RAMEN....
Setakat ni belum ada lagi menu yg mengecewakan kami, semua pun sedapppp!!

Lamb Noodle Soup (RM8.50)

Ini pulak menu yg paling kerap kami order...
Agaric Fried Meat Noodle (Chicken - RM8.50)


Fried Meat & Beans Noodle (Chicken - RM8.50)

Xinjiang Dumpling Noodle (Chicken - RM8.50)

Mushroom Fried Meat Noodle (Chicken - RM8.50)


Yang ni pulak saya order Fried Hand-Pulled Noodle (Chicken - RM8.50)...
Agak kecewa jugak lah sebenarnya sbb apa yg sy dapat x seperti dalam gambar..
Kan sy order FRIED, tp yg datang ni pulak ada kuah...
Sy ingat waitres tu salah hantar...
Bila sy tanya dgn waiter, dia ckp "ntah2... x tahu...." (-____-)


So, untuk menampak kan ilusi FRIED tu, su bubuh banyak2 sambal cili dia....
Cili diorang ni x pedas, so kena bubuh banyak2 baru ada rasa sikit....

Tadaaaa~... Menjadi pun Mee Tarik Goreng kita.... heheheh~




Ini pulak menu yang kami order minggu lepas....

Tiap² minggu makan Mee Tarik pun jemu juga kan...
So, ini kali kami try order menu NASI pulak...
Sedapp jugakk~!! Tidak mengecewakan....

Thai Style Fried Rice (Chicken - RM8.00) 

Cumin Fried Meat with Rice (Chicken - RM8.00)





Bagi peminat2 Chinese Food, kamu mesti datang sini & mencuba sendiri Mee Tarik Kungfu Ramen..
Gerenti tidak akan mengecewakan kamu...
Kalau kmu pakai Waze, search saja "Giant Kelana Jaya"...



Address
No. 33, Jalan SS 6/12

47301 Kelana Jaya,
Petaling Jaya, Selangor.
Tel: 03-7880 4714

Fax: 03-7803 7858



Friday, October 27, 2017

[Food Review] Kerabu Maggi @ Mahligai Tomyam, Ampang.

Assalamualaikum~...
Hari Jumaat lepas, dpt job ke area Ampang pulak..
Selesai buat kerja di sana, hari pun sdh petang..
Cari Grab punya la susah...
Smp kan ada 2 driver yg mintak cancel sbb katanya jammed teruk utk smp ke tmpt sy (Lorong Pandan Pertama 3)...

Sdh alang2 masa kerja pun habis, sy pun pi cari tmpt minum kjap sementara cari GrabCar utk blk ke ofis..
X jauh dr tmpt client td, ada 1 gerai tomyam..
Mula2 tu cek dlu lah sama ada sdh buka atau belum...
Alhamdulillah.. ada bberapa customer yg sdg makan masa tu...

MAHLIGAI TOMYAM

Baru ja duduk, sorg waitress dtg bawa buku menu..
Tengok menu, semua makanan goreng2.. yg semua pun berat2...
Pdhl sy masih knyang sbb baru makan nasi masa lunch td...
Pastu toleh kanan, ada 1 corner dgn menu yg x da dalam buku tadi, cnth:
1. Rojak Buah
2. Nasi Kerabu
3. Mee Celup
4. Kerabu Maggi

WHAT!!?? Kerabu Maggi ni mmg sdh lama betul sy cari!!
Sejak viral dalam FB dulu...
Akhirnya jumpa jugak! Jumpa pulak dekat Ampang, heheh~
Trus order sepinggan & Nescafe Ice..



Lebih kurang 15minit macam tu, baru la Kerabu Maggi sy sampai, huhuhu...
Tengok dari rupa pun sdh menyelerakan betul!! Warna-warni!!





Selain Kerabu Maggi, byk lagi menu dorg yg lain...
MAHLIGAI TOMYAM ni sama juga macam restoran² THAI yg lain...
Boleh refer buku menu di bawah :



Bagi mereka yg mau try makan sini especially peminat makanan Thai,
boleh la datang ke MAHLIGAI TOMYAM...
Kalau pakai Waze/Google Maps, kena cari "Char Kwey Teow Republik"...
Ini restoran lama sblm MAHLIGAI TOMYAM ni kut...
Restoran ni betul² berhadapan dgn MAYANA yg juga restoran THAI..
Apa yg Kak Yati bgtau, area Ampang ni mmg banyak restoran THAI & Kelantan...
Boleh lah datang sini okeh~


Thursday, September 28, 2017

[Food Review] Seoulicious, Evolve Concept Mall, PJ.

Assalamualaikum...



Hari ni mau buat Food Review ttg makanan Korea yg bertempat di Foodcourt Evolve Mall, PJ...

Ini ialah kali pertama jugak sy dtg ke mall ni...
Datang sini pun disebabkan post viral ttg jualan barangan Hello Kitty di situ...
Memandangkan Grab pun tgh ada promo OFF RM6.00, so dr rmh sy ke Evolve Mall  x payah bayar langsung pun pulang-balik.... Berbaloi-baloi bukan....


Memandangkan hari ni ialah cuti Hari Merdeka, marilah kita jalan² cari makan....

Smp di situ, x seperti apa yg di viralkan....
Barangan Hello Kitty x banyak choice pun...
Ada pun mahal betul.... esp bekas makanan & thumbler dia....
Yg murah & mampu dibeli pun dia punya Tote Bag & lanyard...
Rasanya kedai Hello Kitty di Times Square tu lagi murah & byk pilihan...
So sad~






So demi mengubati kekecewaan, sy pun naik ke foodcourt "Foodzine" di Level 2....




Mula2 sekali kita tawaf dulu 1-2 round sambil baca menu2 yg ada....
Awal² td mcm mengidam Kuetiau Goreng....
BIla round p bahagian belakang, tiba² nampak kaunter makanan Korea ~ "SEOULICIOUS"...
Jangan risau sbb tanda HALAL tu besar2 lg depan kaunter...


Tgk gambar, semua pun nampak sedap...
Mula2 mau makan RABOKKI.....
Tiba2 tukar kpd JJAJJANGMYEON pulak....
Dan sdh alang2 datang jauh ni...
Kita order 2 dish lah~
Bukannya selalu pun dtg sini...
Satu lagi sy order Korean pancake ~ "JEON PLATTER"...


 Bila kita order tu, dia akan suruh kita key-in number phone kita sbb kita akan dpt Points tau....
And kita pun terus dpt mesej bgtau yg kita dpt brapa byk points... 



Points ni kalau kita kumpul, kita bole redeem utk dpt harga yg lebih murah...
Oh ya~... Jangan lupa install app MULAH via Google Playstore ya....
Kita bole tgok brapa points terkumpul kita dlm apps tu....
Macam ni lah points sy masa 1st visit haritu.... 
Apps MULAH ni byk lagi restoran/cafe yg kita boleh kumpul/redeem points...
Saja jaa suruh kita slalu makan luar kan... hurrmm~


X perlu tunggu lama, mamat Korea tu sdh "ting-tinggg" sambil lambai² saya....


Nampak menyelerakan...
Kuantiti pun lumayan banyak utk portion 1 orang...
Sy mkn smp separuh pun sudah senak perut...

Terpaksa selang-selikan dgn makan Jeon tu...







JEON PLATTER ni ada 3 jenis, dan ada 2 kpg JEON utk tiap jenis, so total ada 6 kpg lah...
Tp size dia mini jaa.... 1x ngappp... hehehe~:
Selesai makan, sy pun terus balik laa...
Mall ni baru lagi...
So, byk kedai masih kosong & masih under construction lagi...


Bagi mereka yg minat makanan Korea mcm sy, boleh la dtg ke SEOULICIOUS di alamat :

SEOULICIOUS @ FOODZINEEVOLVE CONCEPT MALL
Alamat: 4, Level 2, Jalan PJU 1a/4a, 47310 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia 
Telefon: +60 12-309 0372





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::