Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Friday, July 21, 2017

[Recipe - Bugis] Ayam Palekko

Assalamualaikum & hye~...


Semua mst tau kan Sabah ni ada terlalu banyak suku kaum...
Ada Kadazan, Dusun, Murut, Bugis, Bajau, Tidung, Rungus, Idahan dan banyaaaakkk lagi... Boleh rujuk SINI..
Macam saya pulak sudah mix Suluk (Daddy) + Jawa (Mummy dari Surabaya).


Kalau selalunya sy post resepi makanan Jawa, maka kali ni kita post pasal makanan femes oleh kaum Bugis pulak...
Selain Ayam Likku (ayam masak lengkuas), Ayam Palekko ni tidak kalah popular nya...
Tp kalau Ayam Likku ni sy kurang berkenan sikit, sbb tidak pedas..
Maklum lah, tekak jawa ni selagi x berair mata & hidung, selagi tu la bilang x pedas...


Pertama kali saya makan Ayam Palekkok ni masa buat order makanan online "TAWAU Food & Delivery"..
Memang pedas berapi beb...
Rasa sekali tu trus rasa mau lagi & mau lagi... bikin ketagih~
Bila balik KL, sy pun wasap geng skolah menengah sy yg tgl di smenanjung ni,
pernah ka mereka dengar nama Ayam Palekko...
Rata2 mereka pun ckp x perna dengar, kalau veteran2 tu confirm tau lah...
Maka kawan sy sorang ni (Elmi Alex) trus mintak ajar mama dia masak Ayam Palekko..
Siap send gambar dlm wasap lagi, omaigod~...

So, sempena Gathering Raya tahun ni, macam biasa lah, mst buat dekat rumah saya...
Siap request dgn Elmi, suruh dia masak Ayam Palekko sbb btul2 mengidam ni, wakakakaka~...
Elmi pun x kedekut ilmu, bagitau bahan2 yg digunakan & cara masak dia step by step...

So, marilah kita berkongsi ilmu masakan ni yaa....
Sememangnya sangat mudah & bahan pun mmg yg sntiasa ada dlm fridge kita d rmh...


Bahan2:
Ayam (potong kecik2)
Asam keping
Serai (i batang - diketuk)
Lada sulah
Garam
Gula


Bahan Blend:
Bawang merah (7 biji)
Bawang putih (9 ulas)
Halia
Kunyit
Cili padi (banyak2 - baru lah nama dia Palekko..)


Cara-cara:

1. Lumur ayam yg sdh dicuci dengan sedikit garam, tepikan.
2. Blend-kan bahan² di atas dan kemudian tumis. Masukkan serai & asam keping.
3. Tumis hingga naik bau baru masukkan ayam.
4. Kacau² sekejap utk elak hangus/berkerak.
5. Bila kuah agak sedikit kering (pekat), baru masukkan gula & sedikit garam (sbb masa perap ayam td sdh lumur ngan garam).
6. Angkat dan hidang.





Sunday, July 16, 2017

Openhouse Masjid al-Hidayah Kelana Jaya


Lepas Zohor hari ni, ada jamuan Raya di Masjid Al-Hidayah Kelana Jaya..
So saya & Kak Nab siap2 solat zohor berjemaah di sana sementara tunggu majlis mula pada pukul 2pm...



Masjid Hidayah lebih canggih sekarang ni...
Ada aircond, screen tv banyak gila, CCTV di setiap sudut masjid...
Siap ada siaran Live lg ..
Boleh tonton kuliyyah subuh, kuthbah jumaat & kuliyyah magrib melalui Live Facebook..
Sepanjang bulan ramadhan, solat sunat tarawih pun ada Live..
Memang seronok solat di sini....


Selesai saja solat Zuhur berjemaah, majlis pun mula...
Sy & Kak Nab ambik meja yg paling dekat dgn fooooood.... heheheeh~


Ini ialah booth yg number 1 sy Q...
Apa lagi kalau booth kambing bakar...
Walaupun line sudah panjang mcm ular, berpanas terik lagi, tetap sanggup okeh... 
Kambing ada 2 jenis, yg ni kambing bakar yg slice....
Yg sekeping frozen tu...
Bakar madu rasanya, tp kuah tetap sama, Blackpepper....
Coleslaw dia pun sgt sedap....
Lapaq punya pasai, lupa mau ambik gmbr tu kambiiingg, huhuhu~


Lepas habiskan kambing bakar slice, beratur pulak di booth Kambing Golek...
Yg ni line dia lbih panjang berbanding booth kambing bakar slice...



Masa ni coleslaw dia habis sudah.... huhuhuhuhuhuhu~




Siap buat peace plk....


Sy request dgn abg tu, mntak bahagian kulit & lemak....


Fuuuh, belakang kami line masih panjang......


Sementara Q bahagian kambing golek tu, silalah singgah bahagian Ice Cream..
Walaupun homemade, tp sgt sedap especially flavor Coklat...



Walaupun dapat banyak ni jaa, tapi masa dpt tu dia punya hepi lain macam woo...
Sbb utk dptkan ini ja pun kena Q mcm kereta api di tgh2 panas, huhuhu.....
Bersyukur la walapun ciput, kalau habis time giliran sy td, mau nya nangis guling2 di situ...
Dua2 kambing ni sama ja sedap nyaaa... Kalau sdh kambing, mana ada yg x sedap ya x.... hehehehe...
Cuma kambing golek ni bakar atas arang, yg kambing slice tadi tu plk bakar atas pemanggang..
Tp kalau dr segi kepuasa, of coz la kambing golek sbb mmg isi semata2...
Kalau kambing slice tu isi ciput, tulang yg besar (T___T)

Yang ni ialah bahagian Nasi Minyak & lauk pauk...
Ada kari daging, ayam goreng berempah, acar, dll....
Sy x ambik pun, sbb kureng sikit nasi berperisa2 nih, mmg fevret nasi PUTIH kosong...
Ada jugak ketupat, lemang & roti jala...

Jiran2 berbangsa Cina pun ramai yg datang....

Ini bahagian air2... Macam2 air ada...
Tp yg plg sy suka air Herba... Ada laici, daun pudina, asam boi...
Tapi mmg sdap lah air tu...
Yg pakai baju Melayu biru tuh Ustaz Tarmizi Ali, yg slalu masuk dlm TV9..
Ustaz Tarmizi ni imam masjid Hidayah..


Yang ni bahagian cendol...
Sedap walaupun ringkas...
Walaupun kuantiti dia secoet, tp mmg sgt segar di cuaca panas terik hari ni,
lbh segar berbanding minum minuman lain....

Yang ni bahagian Apam Balik...
Kalau kami org Sabah panggil "Terang Bulan", heheeheh....

Yang ni pulak bahagian Kuetiau Kerang & Char Kuay Teow...
Diorang masak panas2 tau...
Kejap2 jaa sudah habis...
Dua2 pun sedap yg amat sbb diorang pakai kuetiau yg kurus ramping2 tuh, hehe~


Chef tgh menggoreng Char Kuay Teow...

Yang ni bahagian sate ayam & sate kambing...
Sorang dpt sepinggan sate 5 batang..
Tp sy x ambik...

Memang sentiasa habis...
Bagi yg sabar tu, silalah tunggu...
Tp kalau sy memang x, lbh rela Q bahagian kambing , heheheh~..

Sian aunty nih, Q pnjg2 tp dah habis...



Saya & Kak Nab balik pukul 4pm...
Tapi masih ramai yg baru datang...
Majlis tamat pukul 5pm...



Sunday, July 2, 2017

[Food Review] Kubota Foodcourt, Tawau.

Assalamualaikum....

TIdak terasa, sudah 10 hari saya di Tawau....
Esok petang sdh balik ke KL semula, bersedia utk hari bekerja pulak...
So malam ni, lepas kemas2 bagasi, sy ajak kakak lepak2 malam smbil supper2...
Kakak ni jenis yg duduk d rmh ja kalau malam,
kalau sy balik Tawau ja baru dia lepak2, kesian sungguh... Msti dia boring...


Mula2 ajak kakak lepak di area bandar, pastu baru teringat dgn gerai kakak yg sy order Ayam Palekko dulu.. (Boleh klik SINI for Food Review)..
Tp syg nya dia kata restoren dia sdh tutup, skrg ganti dgn gerai di Kubota Square nih....
Sblm kmi gerak pi gerai dia, msj kakak Owner tu utk tanya ada meja kosong x...
Takut kalau smpai sana nanti meja penuh pulak, ehehehe.....
Maklum la, gerai ni agaj jauh sikit dr area bandar Tawau,
so kena la tanya owner dulu....

Sampai sana, nampak mmg banyak meja yg penuh..
Ada 2 saja meja yg kosong..
Dari jauh lagi nampak kakak owner tgh lepak sama kawan2 dia...
So, x mau la ganggu.. Just wassap dia ja inform yg kami sampai sudah...

Ramai orang malam ni....
Hujung minggu pula kan....

Kami pilih meja yg paling belakang...
Dua2 pemalu kunun, heheehhe~....

Mula2 sekali of coz la order air dulu...
Kakak order Neslo Ice, sy pulak Ribena Laici...

No automatic alt text available.
Photo credit to owner
Pastu kakak pergi gerai goreng2 tu utk pilih lauk2 yg mau digoreng...
Boleh juga order ngan pelayan, tp lebih baik pergi sendiri supaya kita boleh pilih2...
Ada macam2 jenis pilihan lauk...
Nanti kita pilih pastu diorang akan goreng....

Sementara tunggu gorengan sampai...
Kami pun order kuetiau dulu di gerai belakang meja kami ni...
Ada pilihan kering & basah...
Of coz la kami order yg basah, pastu share2 berdua... romantik kan... ehehhehe~

TIdak perlu tunggu lama, Char Kuetiau yg kmi order oun sampai...
Udang ada 2 ekor tau, tp yg sekor tu bersembunyi pulak dia, heheh~....
Rasa dia mmg sedap....
Dan harga pun berpatutan, RM5.00 shj...

Amboi2~... Ndak sabar pulak si kakak ni mau merasmikan Char Kuetiau...

Lama pulak gorengan ni sampai....
Lapar sudah ni.... huahaahahah~...

Oh yaaa... Selain gerai gorengan & Char Kuetiau,
ada banyak lagi gerai di bahagian dalam...
Belum start berniaga lagi sbb masih dlm mood raya kut...
Foodcourt ni pun bukak siang malam tau...
Ada breakfast & lunch juga...


Pastu, gorengan2 yg kami order pun sampai....
Kakak mmg tau kesukaan sy ni..
Wajib ada buntut ayam (tongkeng) & terung....




Sambal belacan dia memang pedas berapi beb.....

Gorengan ni kena makan dgn bihun goreng dia baru padan....
Disebabkan kuantiti dia seciput, maka kakak ambik 2 bungkus...
Kalau ambik 1 confirm gantung.... hehehehe~


Okeh~.... Bismillah~..
Jemput makan & jemput tengok, heheheh.....

Image may contain: one or more people and outdoor
Bagi mereka yg suka lepak2 malam & supper ringan2 mcm kami,
boleh lah dtg ke Kubota Square ni...
Gerai ni pun senang ja cari..
Dekat dgn Maybank...
Kalau terserempak nanti jangan lupa helloo2 yaaa~... :)

Saturday, July 1, 2017

[Food Review] Mee Tauhu Jafre, Batu 3, Tawau.

Assalamualaikum & Selamat Hari Raya Ke-7 ~

Hari ni kmi sarapan mee tauhu plk..
Tp maklum lah, hari ni baru raya ke-7, so byk lgi restoran yg masih belum mula berniaga...
Kakak ajak makan di Jafre Mee Tauhu di Batu 3...

Kakak gigih cari parking masa ni...

Smp depan restoran, jangan kan dapat meja, mau cari parking pun sudah payah...
Siap drop off Daddy dulu utk cop tempat....
Kami masuk ja dlm restoran, suasana mmg agak kacau bilau...
Bekas pinggan mangkuk & cawan semua belum diangkat...
Pastu Daddy dgn selamba panggil sorang perempuan yg angkat mee goreng dari dapur:
"Dek!! Order!!"
Perempuan tu pun senyum2, dia blg dia bukan pelayan, tp terpaksa layan diri...
Daddy cpt2 mnta maaf with that lady & husband...


Agak lama jugak kami duduk, cuma nampak sorang ja pelayan yg mcm lipas kudung kesana sini...
Last2 saya & kakak pun x boleh tunggu lagi..
Nanti tunggu punya tunggu, mee pulak habiss....
Saya ngan kakak terus pi dapur mintak ngan tukang masak..
Mee, Tauhu, telur mata, ikan sambal....
Sambal belacan & limau pulak saya ambik sendiri dr dlm periuk, astaga~
Air minum kakak mntak dgn tukang bancuh.... Sy plk angkat pi meja...
(Betul2 mcm pelayan sdh, tgl pakai apron jaa.. wakakakak~)
Sudu pun ambik sendiri dekat sinki....
Aduiii~... pengalaman betul laaahh....
Tp itu lah org ckp, makanan yg sedap, org tetap sanggup beratur panjang, yg kami ni sanggup layan diri...


Akhirnyaaaaa~...........
Ini lah hasil saya & kakak ulang alik dari meja-dapur-meja......

Saja ambik lebih sepinggan, kut2 kalau ada yg mau menambah..
Sdh la beratur dekat dapur bkn main lama lagi....


Bagi kawan2 Semenanjung yg tidak tahu apa keistimewaan Mee Tauhu...
Mee Tauhu ni Signature Dish warga Tawau utk bersarapan...
Kalau di semenanjung sarapan pagi dia ialah Nasi Lemak,
maka bagi warga Tawau pulak Mee Tauhu & Nasi Kuning ialah 1 kemestian...

Mee Tauhu ni goreng kosong ja dgn kicap ayam & bawang putih..
Ramai jgk kwn semenanjung yg perna dtg ke Tawau ni ckp,
mee ni biasa jaa, rasa kicap..... Heheehee....
Memang kicap pun.. Tp yg bg sedap ialah lauk2 dia di bawah ni....


Yg ni lauk utama dia, tauhu pok (tauhu goreng) yg dimasak taucu....
Sbb ni lah yg menyedapkan lagi Mee Tauhu...


Kuah dia sama jaa, cuma lauk dlm kuah tu yg byk jenis...
Yg ni pulak my fevret TERUNG.....

 Tauhu putih pulak keseukaan Daddy...

 Haaaa.... Yg ni pulak kesukaan myKakak....
Jauh2 dtg pi batu 3 ni pun sbb dia yg request mau makan Ikan Masak Merah ni..


Peerrggghhh... Sambal Belacan kalau teda, mmg kurang power lah Mee Tauhu....

Pasangan Serasi giteeww~....


Lepas selesai makan, kami pun lega...
Macam lepas berperang pulak, heheehe...

Nampak x, meja belakang tu memang xda org kemas dr mula kami duduk...

Tadi masa kami smpai memang penuh sesak....
Skrg sdh kurang2 pelanggan, but still x da org kemas meja...


Yang ni pulak utk mereka yg Take Away....


Baahh.. kasi habis air minum tu sebelum mulihh.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::