Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Wednesday, July 28, 2010

My Lonely Birthday~


Dear Diary~......
(27.07.2010)


27 July ~ Birthday Saya... 
Cun2 jam 12am dpt wish dari abng Man (skrg d Langkawi dia).. 
Pas tu jam 12.30am, dpt wish dr my aunty (Mbak Idah) yg ada d Surabaya... 
Jam 1am ada wish dr Faris... 
Dr pagi smp malam dpt wishes dr Ain, Syukri, Mummy, Daddy, abgku Ershad, Dayana, abg Mael & abg Jerry.... 
Mr.D plak jam 11.30pm malam kemarin lg sdh wish-n-advance... 
Mau tidur awal plk dia nih... aiyoooooooo~.. 
Ndak palah, mgkin dia penat kerja malam tu...


Sy turun kerja cam biasa... Msuk saja opis, satu org ja yg wish i.e my colleague, Lily Tay... Skali bukak Fb, mak aiiiihh.... 
Berderet birthday wishes dr kwn2 FB... 
Trima kasih u'ols.... Sgt terharu... 
Check dlm Yahoo inbox (FB notification), ada 100lbh birthday wishes... 
Alhamdulillah... Smp ptg pun msih juak wishes masuk....


Yg bikin sy pegal tuh, bukan kah arini bday sy, dpt Birthday bonus for my Xpax & Hotlink???? 
Tp sy tgk Xpax, sms2 dgn Mr.D pun dipotong jugak 1sen cam biasa... 
Sy x puas hati, terus call celcom careline... 
Check punya check, dia bilang sy pakai baru mula tanggal 17hb bulan ni... 
Kena pkai 3 bulan ke atas baru boleh dpt tuh... 
Mengolok2 lagik c operator tu sana, dia bilang 
"cik Ratna kena tunggu smpai Birthday tahun depan baru dpt Bithday Bonus ni, ok cik Ratna?????".. 
Sy pun x mau kalah la, sy bilang 
"ndak da pun kamu mention dlm website kamu nih klu ada syarat begitu??? Letak la sana baru saya tau... Bla bla blaaaaa..."...  
** padahal mau cover malu, hikhikhikk...


Ermm, xpa... Ndak da rezeki sy ngan Celcom.. 
Sy try test Maxis plak... 
Kemarin dpt sms dr Maxis, blgnya "Happy Birthday... Free... Bla bla blaaa"... 
Sy nmpk ja perkataan "free" tp x baca smp habis..
Try la kol kakak sy yg ada d Tawau... 
Trus la bergayut masa lunch hour... 
Tu bukan lagi try-test,... Tu menggasak namanya... 
Skali check balance, aiiikkkk!!!???? 
Tinggal 3 ringget??? Apa Kesss????? Geramnya!!! 
Smp pulang kerja pun masih test2... 
Makin kurang, kurang dan kuraannng lagikk.... 
Haaaaiiihh~... Apa lah nasib sy nih....


Malamnya, boring2 di rumah smbil sms2 kjap ngan Bang Mael (Kuching)... 
Fikir2, ndak kan la sy mau lalui bday dgn baring berselimut \smbil nonton "The Vampire Diaries"??? 
Sy pun turun la p bawah, tiba2 kepingin makan KFC... 
Beli bungkus bawak balik... Sedihnyaa laaa....
Baru saja mau mengisi malam birthday dgn sms2 with Mr.D
menjerit2 sdh warning Hp, LOW BATT!!!! 
Check2 beg, charger hp la pulak tertinggal di opis!!! Hadooiiii~... 
Ndak hbs2 masalah sy... 
Pas makan ayam seketul sambil nonton "Desperate Housewives"
saya pun tidur laaaa, pa lagikkk.... 
Tidur dalam kesedihan.. Wuwuwuwuuu~...




Footnote:: Sedihnya 3 thn lalui Birthday begini... Padahal ditunggu2 betul 27 July nih.. Orang lain smbut birthday dgn family... Bg yg jauh dr family, smbut dgn kawan2... G makan, jalan2, karok.... Yg sy ni, jangan kan family, kawan seketul pun xda..... Haaaaaaaiiiiihhhh.......

Saturday, July 24, 2010

Happy Birthday to my friend, Madir


生日快乐, Madir....


Ari ni (24 July 2010), birthday my Friend (Madir) yg ke-25.... 
Beza 2 hari saja ngan sy pny birthday.... 
Ko stil abang yaa, Madir.... Ko lagi tua dr aq... wakakakaaa~....



Madir ~> kedua dari kanan tuhh...

Anyway, Madir ni pun sy x kenal sbnrnya... 
Kenal pun dr my Bestfriend, Nawir Tan (陈大辉) a.k.a Ah Hui (阿辉)... 
Kami mula2 kenal masa berjumpa di Bukit Bintang, sambut New Year 2010... 
Masa tu Ah Hui dtg dgn kwn2 UMS nya nih, Madir salah sorang la.. 
Sy plak dgn Mr.D..
Masa tu mmg kami x da bercakap langsung... 
Pas jumpa, trus makan di KFC.... Trus balik....


Pas balik dari New Year, sy upload la gmbr dorang ni dlm FB... 
Pas tu Ah Hui p tag2 nama kwn2 nya... 
Dari ctu laa sy add dorang & balas komen2..... 
Tp dgn Madir ni saja yg slalu balas2 komen... 
Since then, bls2 email dlm FB, smp la skrg.... 
Kalau sdh balas2 email tu, bole dr pagi smp petang.... 
Tu masa cuti skolah laaa... 
Tp skrg susah sikit la mau sembang ngan dia, bz sak dia ngan aktiviti di skolahnya tu.... 
Apapun, aku mo wish tuk ko Madir....


"Selamat Hari Jadi yg ke-25.... Smoga panjang umur, murah rezeki, cepat naik pangkat (klu bole trus lompat jadi pengetua, hehehee), smoga dpt jodoh yg baik + solehah, sihat walafiat, sentiasa diberkati oleh ALLAH SWT di dunia & akhirat... Amin Ya Rabbal Alamin... "

Monday, July 19, 2010

[Birthday] My Birthday Party di Ofis

Birthday Girl

Setiap bulan, ofis saya mesti adakan Birthday Party utk staff yg lahir bulan tersebut, best kan...
Dan hari Sabtu lepas (17.06.2010), sambutan birthday utk staf yg lahir bulan July,
saya (27 July) & Olivia (24 July).... 
Sambut lbh awal spy adil, x kena ngan sapa2 pny birthday... 
Klu biasanya kami order catering di Rest.Utara, kali ni Olivia mintak mkn KFC... 
Kami start party jam 12pm.....
Kek Banana Choc dari Secret Recipe...


Upacara meniup lilin & potong kek pun dimulakan.....


Muka2 lapar, hihihihi....


Left: Lily (PA Boss) & Ms.Wong (Auditor)




The Birthday Girl & Birthday Mama....


Happy nyaaaaa......



Saturday, July 17, 2010

Kenangan Manis di Melaka bersama bestie, Elsie ...


Me & my Bestie, Elsie Nasirsal aka Baby
Day 1 (11.06.2010): KL to Melaka

Ari tu Jumaat, sy masih turun kerja macam biasa... Ikut plan awal, Baby blg bf nya mau amik sy d Stesen LRT Asia Jaya, bilangnya mau masuk Kelana Jaya jam teruk klu petang... 
So, on saja laaa.... Nama pun mntak tumpang... 
Pas pulang kerja cepat2 naik train dr Kelana Jaya mau turun la ni di Asia Jaya... 
Skali c Baby suruh naik komuter turun di Shah Alam la pulak... 
Terpaksa turun di KL Sentral... 
Tuhan saja tau camana penatnya sy masa tuh... 
Sdh la baru plg kerja, naik turun train lg smbil bawak beg pack......
Sampai KL Sentral around 6.30pm... 
Naik lg komuter p Shah Alam, smp sana around jam 7pm... 
Menunggu lagi dorang c Baby & Bf x smp2 lagi... 
So, xda rezeki la attend majlis aqiqah anak buah Elmi yg diadakan malam tu..


Pas tu dorang dua pun smp dgn naik kancil... 
Ndak nampak pulak mukak bf nya tu.. Yalah, malam kan... 
Tp tgk style rambut cam ku kenal... 
Kalau pendek cam gitu tuh, klu bukan polis, mesti Army... 
Tgk lah rambut Mr.D tuh... Hikhihkhikhikkk~..... 
Masa singgah makan mlm di KFC mana ntah, sy pun tny la Baby... 
Ahaaaakkkss~... Ternyata betul tekaan ku.. Army!! 
Masa di KFC tu baru ada peluang sembang2 dgn Joseph, td diam sak sepanjang jalan rupanya sbb merajuk kelaparan... Ciannyaaaa~... Hiikhikhikkk~..


Pas tu kami smbung lg perjalanan & smp di Batu Berendam Melaka jam 12.30am... 
Husband Elmi telfon sy tuk tunjuk jalan mau p homestay tmpt kami tgl nnt... 
Alhamdulillah, jumpa juak kami ngan Elmi & Husband di depan Supermarket Cowboy... 
Pas letak beg, ingat mo trus mandi + tidur.. 
Skalinya Baby mengajak plak jalan2 menengok suasana malam, jejejeejee~... 
Maklum la, pertama kali pijak Melaka.... 
Kmi round2 kejap sak & p Pasar Malam dpn Menara Taming Sari tu... 
Pas tu pulang sbb Elmi menunggu d Homestay, mintak dipakaikan inai... 
Jam 2am lbh, mama Elmi baru smp dr Tawau dgn abg & kazennya.. 
Pas siap seterika kurung tuk dipakai esoknya, kami pun tidur laaa... 
Bujang2 tu khusyuk menengok FIFA di ruang tamu.... 
Sayangnya coz nda dapat tgk Opening FIFA, huhuhuuu~....

**********************************


Day 2 (12.06.2010): The Wedding & Kem Askar

Pagi jam 7am, kami pun ikut la Joseph p Kem nya, Kem Komando Sg.Udang... 
Ada majlis tamat kursus di sana.. 
Sy pun malas la mau tukar2 baju nnt tghari p wedding Elmi... 
Selamba saja sy pkai baju kurung masuk kem... Wakakaka~... 
Perempuan melayu terakhir gitu.... 
Tu la 1st time dlm hidup sy masuk dlm kem army... Huhuhuuu~... 
Kejakunan ya... Sempat plak pandang2 jeling2 dgn abg2 Army yg jaga pagar di luar tu.. 
Hensem2 plak... Hikhikhikk~... 
Pas dimintak MyKad kami, baru dikasi masuk... 
Pusing punya pusing, luas juak kem dorang nih... 
Sementara menunggu Joseph tukar uniform, sy&baby duduk d luar... 
Ada plak limpas 1 Army ni kemain lagik hensemnya... 
Trus dia tegur "kumusta ka??".
Aieee, Bisaya rupanya.. Patut la kiyut... Uhukhukhukhukk~


Pas tu baru kami naik bas army dlm tu tuk p tempat majlis tu... 
Boleh bayangkan ka betapa besarnya kem tu smp perlu naik bas segala??? 
Sementara c Joseph p becerita sama geng2 nya, 
sy & baby pun sibuk juak tgk pameran army di khemah2 tu... 
Khemah senjata la paling best.. 
Tp sy x kuat angkat... Sentuh2 saja laa... 
Pas tu ada jugak makanan yg dorang makan dalam hutan i.e Monyet BBQ!!! 
Yaacckkkkss!!! Mau muntah saya..

Abg Army ni buat demo pakaian time terjun payung...


Paling lawak time kmi tgk2 senjata tu, semua kwn2 Joseph tny kami asal mana... 
Sy bilang la Tawau, tinggal Taman Ria.... 
Paduhal~... Yg bertanyak tu pun ramai jugak yg org Tawau.. 
Ada Tanjung Batu, Taman Semarak, Batu Payung, byk laaa... 
Disebabkan dorang ndak tau nama sy, 
enak2 saja mereka teriak2 "Taman Ria!! Taman Riaaaa!!!"... 
Ingat sy teda nama kah?? Wakakaakaaaa~..


Pas puas jalan2 & amik gmbr, kami ber3 pun carik la tmpt duduk yg lindung & paling dpn,
sbb byk demonstration dorang akan buat.. 
Tp sy perasan 2org army ni mengikut saja ke mana Joseph pigi... 
Yg sorang tu yg menegur kami masa di taman td... 
Rupanya rapat dgn Joseph... 
Sy noticed yg uniform dorang pun lain kaler ngan yg army lain... 
Skali kmi p tny Joseph... Rupanya Army 2org tu dtg dr Philipine... 
Ooouuuchhh!!! So sweeeeetttt!!!! 
Sy tgk nama d uniform dorang, yg putih tu namanya Bacus (yg td menegur tu...)
yg gelap sikit tu namanya Caido... 
Dua2 pun kiyuutt~.. Ehem2.. 
Baby x bole mengayat sdh yaaa... Hubby nya ada depan mata... Wakakakaa~...
.... Me, Joseph, Bacus & Caido ....


Pas tu, majlis pun mula... VIP siapa ntah yg datang... 
Pas nyanyi Negaraku & baca doa, majlis pun start... 
Ada demo tembak2, bom2, serangan dr laut & darat, payung terjun, kung fu, banyak laaaa~... 
Memang bestt!!!! Masa di bawah khemah tu, bercrita saja kami ngan c Bacus, 
agak peramah orgnya... 
Terkejut plak dia bila Joseph gtau dia yg Baby org Bisaya & sy Suluk.... 
Si Caido tu diam2 saja di tepi... 
Pendiam & cool betul orgnya.... Jd teringat ngan Mr.D....


Jam 12pm, terburu2 kami keluar dr majlis tu walaupun tgl sikit lg habis.... 
Ndak puas juak sembang ngan c Bacus & Caido... 
Tp bila ingat2 majlis Elmi start jam 12.30pm, kelam kabut juak kami... 
Singgah jap d tmpt tgl Joseph tuk tukar bajunya pas tu kami trus speed balik ke Batu Berendam.... Mcm "Fast & Furious" sdh c Ipar tu mendrive...




Nasib juak la kami ndak lambat.... 
Bila sampai sak di homestay, belum pun dorang gerak... 
Ndak lama baru pengantin tu dtg amik kmi... (Pengantin sendiri yg ambik kmi okayh)....
Acara dimulakan dgn perarakan pengantin & silat dr sorang pakcik tu... 
Pas tu baru sanding & merenjis.... 
Sy & Baby pun disuruh juak merenjis, pdhal ndak perna2 pun... Terpaksa diajar... 
Kira mintak aura la, supaya cepat2 kawin juak.... hehehehe~... 
Part paling best waktu c pengantin tu lempar gula2 ngan duit syiling... 
Adat Melaka rupanya tuh... 
Makcik2, Baby & sy pun pa lagi... 
Berebut la menyambut duit2 syiling tu... 
Menjerit2 c Baby sbb kepalanya kena lontar ngan syiling2 50sen... Lucu laa~...





(Ready tuk kenak lempar ngan duit syiling & gula2)


Pas kenyang semua, kmi pun balik ke rumah & tidurrrr puas2 sbb td mlm tdur 3 jam ja kasian... Malamnya, Joseph dtg & bawak Baby, sy & kazen Elmi jalan2 pusing Melaka... 
Abg Elmi ndak mau ikut sbb menjaga mamaknya yg migrain... 
Kami p Dataran Pahlawan, Pasar Malam, Melaka Wonderland, Jonker Street, & masuk ke mall apa ntah..
Mula2 ingt mau tgk wayang, pas tu ndak jadi... 

... Melaka Wonderland (teringat plk ngan Waterfront Kuching, huhuuu...



Pas tu, kami pun p makan dinner Asam Pedas Claypot di Rest. Kota Laksamana I..
Saya order kepala ikan Jenak... Mmg marvelous laaa!! 
Joseph sponsor.. *Thank You!!
Sebelum pulang, singgah restoran mamak sbb Joseph & c Joe mau tgk bola....


****************************

Day 3 (13.06.2010): Jalan2 sekitar Melaka




Aritu last sdh kmi d Melaka... 
Awal pg lagi, Abang Azhar (laki c Elmi) amik kami d Homestay, ajak breakfast di rumah dorang... 
Tidak heran la abg Azhar ni sporting orgnya, rupanya mmg satu family semua peramah & sporting...
Pas selesai makan2, kmi pun dibawak pusing2 bandar Melaka... 
Pergi A Famosa & tmpt2 sejarah lain... 
Tp ndak smp plak hajat sy mo naik tu Menara Taming Sari... Huhuhuu~



(Ingatkn yg namanya A-Famosa tu besar... Rupanyaaa~.....)


(Me & Baby with family c Elmi...)

Pas tu, kmi yg lapar & haus ni pun makan lunch di Sogo Melaka... 
Joseph x ikut kami jalan2 sbb ada meeting pagi tu, baru jumpa kami di sna... 
Elmi & family nya balik duluan.... Then, baru Joseph hantar kami pulang... 
Petang tu c Baby mengajak lagi p minum2, tp ndak mau la kaco dorang dating.. 
Bg2 la peluang tuk dorang berdua2an, dr ari pertama lagik sy menyelit2 ctu.. Heheheee~... 
Sy pun stay saja di rumah, tidurrrrr~.....


(Ni bilik sy & Baby sepanjang kmi stay dr Jumaat - Ahad tu)


(Elmi & abang.... Besar kan rumah ni..... Sgt selesa & x mahal okehhh...)

(Abang & kazen Elmi cuci keta dulu sebelum kami balik KL)


Jam 5pm gitu, kmi berkemas2 sdh tuk pulang... 
Baby & Joseph blm lg smp2... 
Mcm mau tgl d Melaka ja c Baby nih?? Hehehee~... 
Pas dorang smp, kami pun gerak p rumah mertua c Elmi, minta diri tuk balik KL... 
Sedih plk tgk mamak c Elmi menangis2 pisah ngan Elmi... 
Mcm tu la kali kan Mummy sy klu sy kawin org smjung nanti.... 
Sy ingat dua beranak tu saja yg bersedih2, rupanya Baby & Joseph pun sedih juak mo pisah, hahaha....
Pas salam2 semua, kmi pun gerak balik p KL & Joseph lead kmi smp tol... 
Sbb c kazen tu xtau jalan keluar Melaka, wakakakaka~...


Sblm pulang tu, singgah R&R Seremban tuk makan.... 
Sy smp rumah pun jam 9.30 malam... 
Terus pengsan..... Zzzzzzzzzzz~....

Wednesday, July 14, 2010

Berjimba di Genting with Elsie & Kinah





Tanggal 19 June (Sabtu) bulan lpas, Baby, Kinah, BF Baby & saya ber-enjoy ria di Genting.. 
Tp baru semalamnya c Baby call & mengajak p Genting dgn BF-nya & juga; c Kinah.... 
Ada army America blg latihan payung terjun d Genting tu... 
Joseph (Gf Baby) pun ikut jugak buat latihan di sana sblm buat penerjunan betul2 di Johor nanti... So, Joseph ajak Baby... Baby plak mengajak sy & Kinah...
Hahahahaaaa.....



Tp memandangkan ari tu ari Sabtu, sy plk kerja halfday..... 
So tepaksa jugak la dtg kerja di pagi hari, tgh ari jam1pm baru cepat2 ke Taman Bahagia, 
naik LRT ke KL Sentral coz Elsie & Baby suda menunggu di sana..... 
Kami naik ke Genting pakai Taxi.....


Pas tu otw naik p Genting tu, Baby plak mabok smp mau muntah... 
Smp saja di tmpt naik Cable Car tu, kebetulan Joseph pun baru smp... 
Pa lgi, kami pun berlarian la p SkyVenture Wind Tunnel, 
tmpt dorang army tu latihan payung terjun... 
Sementara tgu Joseph latihan, kmi 3 org turun p bawah jalan2, makan & take photo..




Lbh kurang jam 5.30pm gitu, Joseph hbs latihan... 
Kami pun decide masuk Outdoor Themepark nya... 
Sayang saja kan, masuk pun sdh lewat ptg... 
Kmi sempat main 3 game saja... 
Roller Coaster, Buaian & Space Shot... 
Space Shot mnjadi game yg buat kami ketagihan...
Pas naik, turun, naik lagi, & turun lagi....
Baby main 1 round, sy 2 round.. Joseph & Kinah 5 round.... 
Power lahhh~....






~ Video Recorded by Elsie (Baby).... Kuat btul ko ketawak ya, B...~
..... Sila Abaikan Kaki ku ituuu~... hikhikhikkk~....


Pas tu, kami main panah-memanah... 
Dlm 4 panah saya tu, 1 saja masuk dlm bulatan, lain2 semua tercucuk d dinding... 
Wakakakaaa~...




Last skali sebelum pulang, sy & Baby main buaian yg bikin seram tu... 

Macam mau terbang saja dr tmpat duduk... 
Saya & Baby ndak da sudah control2 ayu yaa.. 
Menjerit mcm mau terkeluar urat tekak.... 
Giliran Joseph & Kinah jd jurugambar kami.....




Jam 11 mlm gitu, kami pun pulang... 
Singgah kejap di tepi jalan tuk beli air bungkus & bg peluang c Baby utk muntah... 
Sian dia... Naik pun mabuk, turun pun mabukk... 
Kami smp rumah c Baby jam 12.30lbh... Malam ni kami tumpang tidur di rumahnya...
Pas mandi semua, kmi baru makan nasi.. Kelaparan smua... 
Pas tu baru jadi sleeeping beauty....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::