Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, September 17, 2009

:: Cikgu Fatmang kembali ke rahmatullah.. ::

~ Alm. Cikgu Fatmang dlm kenangan.. ~

Pagi ni, tgh aku siap2 mau turun kerja, tiba2 aku dpt trima msj dr Ct Rahma.. Aku ingtkn dia mau tny2 psl gathering kami nnt.. Skali aku baca.. "Slm.. Sdr Fatmang Ahli PAS. Guru SMK St.Ursula meninggal akibat kemalangan gas bocor dan terbakar di rumah nya di Taman Kuhara Indah. Jenazah akan di sembahyang pada jam 9.00 pagi Khamis 17 Sept."

Terkedu aku kejap... Betul kah apa yg aku baca ni???? Ya.. Cikgu Fatmang.. Guru kelas kami masa Form 5 Sc I... Yg aku ingat psl cikgu ni, kadang locok2 jugak.. Pdhal aku awal2 lagi plan mau gi rumah nya dgn budak2 gathering nnt.. Ya Allah~.. Berapa hari lagi sudah Hari Raya.. Ini kali kedua kami kehilangan seseorg yg ada kenangan bersama kami waktu skolah menengah...
Tiba2 aku teringat balik, yg masa Form 5 dulu pun kami sudah kehilangan kawan baik kami : Arw. Saheriya.. Bayangkan la, tgh2 bz tuk persediaan SPM, kami terpaksa bersedih sbb kehilangan salah sorang kawan kami. Lebih2 lagi kami2 yg thn tu jadi pustakawati.. Sbb masa kemalangan tu, kmi baru mau berkumpul di skolah tuk g Table... Tp x jadi sbb kemalangan tu berlaku.. Bus yg sebenarnya mau bawak kami g Table, berubah bawak kami ke hospital.. Itu lah saat mencemaskan dlm hidup ku.. Aku ingat smp bila2... Pdhal beberapa ari sblm kejadian, kami dua turun gi bandar.. Arwah mintak teman beli Milo di Kedai borong Den Phen yg di Sabindo tu..


Yg aku ingat, arwah tu periang org nya.. Suaranya antara yg paling senang didgr dlm kelas.. Jadi bila dia xda, kelas kami jadi sunyi.. Apalgi pihak skolah terpaksa rahsiakan kabar "kepergian" nya dr kami sekelas supaya kami x sedih.. Tp masa tu, budak kelas sebelah bgtau kami, dia terdgr perbualan cikgu2 di bilik guru yg arwah sudah xda.. Kami nangis beramai2 masa tu.. Mmg x ingat apa2 lagi.. Kawan2 yg lain nekad kluar dr skolah curi2 tuk menengok arwah buat kali terakhir.. Tp aku xda keberanian itu sbb ms tu aku masih lagi "dijaga dgn rapi" oleh daddy ku.. Pulang dr skolah baru kami satu kelas g rumah arwah di Pasir Putih..Kami iringi arwah smp ke Tanah Perkuburan Islam dpn Islamiah tu.. Masa tu yg aku ingt, kubur arwah di bawah pokok.. Tp byk kali aku gi sana cuba cari, tp x jumpa..

Smp jak opis, trus aku kol Len2 & Dayana.. Mana la tau dorg blum trima kabar tu... Bila aku search dlm tenet, ada jugak blogger2 lain yg sudah tulis ttg arw. cikgu Fatmang sudah meninggal.. Arwah rupanya sempat masuk ICU semalam.. Ada sumber ckp, badan arwah melecur 50% sbb arwah cuba baiki tong gas di rumah nya tp tiba2 meletup.. Wallahu Alam... Sama juga hal nya dgn berita kepergian Arwah Sahe.. Lain skolah, lain cerita yg kami dgr.. Lain org, lain lg kisahnya... Sesungguhnya Allah Maha Mendengar, Melihat lagi Maha Mengetahui apa yg terjadi hari itu...


InsyaAllah, balik Tawau nnti aku try carik kubur arwah Cikgu Fatmang & arw.Saheriya.. Sbb dua2 pun dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Islamiah.. Semoga mereka ditempatkan di kalangan org2 yg beriman di sisi Allah S.W.T..



Cikgu... Saya minta maaf dr hujung rambut ke hujung kaki bila saya ada buat salah & dosa terhadap cikgu... Kalau perna sy terkasar bahasa, atau x buat apa yg cikgu suruh.. Buat cikgu marah.. Sy minta maaf byk2...

Friday, September 11, 2009

:: Met my old-friend (Anniza Soh) in FB..... :;

Lagu "Tong Nian" ni kami salu nyanyi tiap ada program di skola (Sin Hwa)
~ versi dolu2 (original) ~

Ari ni aku baru dpt hntr email FB ngan ex-classmate ku masa skolah Sin Hwa, Anniza Soh.. Dari klas 3A smp la 6A, sama2 jak kami.. Yg Melayu dlm kls tu pun ndak berubah, mesti 4 org (Anniza, Faulzan, Nur Aslizah & me)... Actually lama suda bah aku add dia, p aku simpan jak dlm friend list.. Mula2 tu segan jugak mau tegur, malu pulak klu nnt dia ndak ingt suda.. tau2 nya....

Huhuuu... Happy nyaaa... Bertahun2 woo pisah, pas hbs skolah rendah mmg x perna jumpa... Carik dlm FS & FB pun x jumpa.. Ni pun aku add dr friend list c..... Ermmm~... Tgk, nda ingat jugak aku add dr siapa.. Hehehee... Start dr ctu, byk la yg kami chat kan... Story pun panjang mcm essay.. Bygkan la, story dr pas hbs skola rendah smp skrg, sure la bah byk yg mau di-story kan... Dia skrang kerja di Doha, Qatar... Waaahh, besh nyaaa~...

Aku pun kestau la dia, aku smp skrg x jumpa ngan C Aslizah... Ngan c Faulzan rajin la ber-YM... Tp bilang c Anniza, ada c As dlm friend list fs nya... Tp guna nama "glamour".. Aduuiii, tu yg susah mencarik tuh... Nnt la klu rajin aku carik.. Huhuhuuu~...
~ Ni c Anniza 12 tahun kemudian.. ^_^ ~
(Nnt la balik Tawau nnt aku carik gmbr kami time skola.. Hrp2 adalah dlm simpanan ku masi..)





Lagu "Tong Nian" ~ versi moden ~

Thursday, September 10, 2009

Memory 09.09.09 bersama abg2 kesayangan



Tengok dalam FB, semua buat status lucu sempena sambut 09.09.09 jam 09:09 supaya menjadi kenangan yg terindah.. Ada yg mau melamar, ada yg mau kawin, bertunang, ada juga yg mau BERAK.. Hehehee.... 

Saya pulak tanpa dirancang, malam tadi buka posa with 6 org abg2 kesayangan sy d SmokehouseGlomac... Actually lama suda sy plan mau sungkai ramai2.. Tp Abg Que yg merangkap abg Long, bz pulak ngan persiapan kawin nya,... Abg no.2 (Ershad) bz ngan company yg dia baru buat.. And abg no.3, (abg Man) mengajiaq pulak di Langkawi... huhuhu... So, mmg sangat susah utk dpt mengumpulkan semua abg2 sekaligus....




Fuuuhh~... Punya la susah baru dpt berkumpul... 
Ni pun masih kurang abg Man yg mmg tidak dpt cuti... 
Abg Que trus ckp "Rabu dpn la kita buka sm2"... 
Tp mmg x perasan tarikh tu kebetulan 09.09.09..  
So, yg sungkai 7 org semalam ada :  
Abg Que, Ershad, Fadhil, Asral, Abg Alwi, Abg Jerry & me... 

Abang Long (Abg Que) & abg #2 (Ershad)..
Asral..... Astaga ni orang..... Penuh dgn fishball kali perutnya.....
Abg Alwi & yg di belakang tuuuu.... ada penampakan, makhluk yg menghirup guna senduk sup..... (Fadhil)


Abg Que beriya2 mau mkn buffet... 
Sy pun usha la dlm tenet, paling murah pun d Kelana Centre, rm35... 
Dpt tentangan hebat pulak dr Asral & Fadhil.. 
Bilang telampau mahal... 
Sy pulak mau g Chicken Hartz, buffet jugak, hrga pun baru rm23... 
Tp abg2 pulak tidak sempat g sana sbb balik kerja mesti traffic jaaaammmm~... 

Bila dkt buka posa, abg Que call mereka semua sudah ada di Smokehouse Steambot d Glomac.. 
Byk la yg kami story mlm tu... 
Msg2 tnya perkembangan diri.. 
Shad baru ja register company Business Consultant nya yg bernama "Orange Is Red"... Hehehehee... 
Abg Alwi msh lg kerja di library Unitar City Campus.. 
Abg Que yg bakal tukar status "Suami" bulan 12 ni... 
Macam2 adaaaaa... ^_^


Klu psl mknn pulak, kira ok laaa... 
sbb Smokehouse ni steambot yg "biasa2"saja... 
Bukan yg taraf Johny tuuuu... 
Yg tu pilihan mmg byk & hrga pun bikin kita berat hati mau order byk2...
 Pencuci mulut pun buah nya yg mahal2... 
Tp best nya di Smokehouse ni, byk jenis mee bole kita rendam skali...
 Fish/chicken/crab/prawn ball nya pun byk jenis & sodap2... 
Kira berbaloi jugak la ngan hrga nya yg cuma rm22++.... 
Pencuci mulut nya pulak ice-cream..  

Aiikkk?? Awalnya surrender
Meja sebelah masih belum surrender lagi.... 


Abg Jerry, abg Que & Fadhil membantai ketam..
Kali hbs suda stok udang & ketam Smokehouse tu oleh dorang...
Bersepah kulit ketam+udg atas meja...

Kami mkn sana smp jam 9 mlm...
Abg Que hntr kami balik & sy turun d Masjid TH tuk tarawih...
Happyyyyy betul ini mlm...
Punya lah susah baru dpt berkumpul ramai2 mcm ni...
Lgpun Abg Que x lama lagi jadi lakik org sudaa...
xdpt salu lepak ngan dia lagi.. Huhuhuuuu~ 


Selamat menjalankan ibadah puasa ~!!!!!

Friday, September 4, 2009

Hari pertama bawak kereta di SDC....

SDC di Asia Jaya...
Ari ni sy ambik cuti half day, sbb ada klas amali di SDC... 
Tunggu bus Rapid punya lah lama.. 
Pas tu baru naik train dr Tmn Bahagia ke Asia Jaya.. 
Smp opis SDC cun2 jam 9am... 
Cpt2 cari Cikgu Gani... Fuh~, nasib baik.. 
Dari jauh dia nampak sy berlari, sambil tgk jam nya senyum2... 
Pas isi borang yg byk2 tu, baru dia bawak g tanah lapang  & tunjuk apa tu 
radiator, carburator, camana isi minyak enjin, isi myak bateri etc.. 
Pas dia tunjuk cara bawak keta 1 round, trus dia suruh turun n tukar tmpat.. 
Errrkkk~... Kecut perut sy masa tuh... 
Cepatnya starrrttt bawak kereta sendiri..??
Baru tunjuk 1 kali kottt.....??
Kereta yg Cikgu Gani guna tuk ajar sy ari ni....

Saya dpt ingat jugak la 5 perkara sblm jln tu:
first, adjust seat, cermin blkg + tepi, seat belt, free gear+start enjin, 
dan last wiper+lampu.. 
Mula2 cikgu bg jalan gear 1 & ndak bole tekan minyak, 
so keta pun jalan cam siput.. ^_^.. 
Bila suda pandai sikit, baru cikgu bg tekan minyak sikit2, 
tu pun ujung2 jari jak, kekekeee.. 
Up lagi level, mula lah naik bukit.. 
Fuh, baru saya tau camana perasaan kakak sy bila tgk dia mula2 belajar bawak kereta dulu, 
sy pigi ketawakkan dia bila kereta terundur.. 
Tp sy x pulak terundur, tp asik mati2 enjin... 
Duh~.. Ndak pandai betul kasi seimbang klac + minyak.. 
Smp cikgu Gani ckp "JANGAN LEPAS KLAC!"
makin lah sy gelabah & keta mati lagi... 
Begitu lah seterusnya smp cikgu Gani pun penat.. Huhuhuuu~... 
Sorry, cikgu... Teruji kesabarannya di bulan puasa ni sbb sy.. (-_-")

Di bukit2 itu la enjin asik mati2 jak... (-_-")




Pusing punya pusing, hujan pun turun... 
Punya nervous smp sy x ingat mau hidupkan wiper.... Uhuhuuuu~... 
Paling susah masa buat 3 penjuru tuh... 
Kena pusing habis itu stereng.. Aarrrggh~.. 
Smp bermandi keringat bah.. 
Pas tu semua benda sy tanya cikgu.. 
"Cikgu, tekan myak?? 
Cikgu, tekan break??? Cikgu belok mana?? 
Cikgu, mau jalan ke mana ni??"... 
Mmg nasib Cikgu Gani la dpt student macam sy... 
Cikgu tu pun buat cam sy ni suda pandai betul la pulak... 
Boleh pulak pejam2 mata time sy tgh drive.. 
Duh~... Makin gelabah dibuatnya... 
So, kesimpulannya, sy lemah dekat "bukit2" tu & nda pandai kawal stereng.. 
Suka masuk2 lorong org.. Hehehee... 
Tp nda apa la bah kan.. Nama pun 1st day.. 
Kira bole dimaafkan laa.. eheheh~.





Jam 11.45, Cikgu gani pun berenti ngajar & suruh sy tunggu smp jam 12 baru buat thumbprint.. 
Dekat SDC ne best....
Masa mau mula belajar kita thumbprint,
pas habis kelas pun sama....
SO, xda la kes ponteng.....
Kena tunggu smp lesen "L" siap baru boleh sambung bljar bawak keta di jalan raya.. 
Huhuhuu~.. Lamanya lagiii... 
Then sy naik train balik Tmn Bahagia & turun kerja jam 1.30pm..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::