Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, December 28, 2015

[Wedding] Rombongan Masjid Tabung Haji Kelana Jaya

Beberapa minggu lepas, masa datang kuliyyah Asar,
dapat kad jemputan yg diedar oleh jemaah wanita di Masjid Tabung Haji Kelana Jaya...


 
Waahhh..... Dapat gelaran "Puan Hajah" gitu..... 
Aamiin Ya Rabbal Alamin.... hehheehehe~


 Datin tu salah sorang yg selalu hadir majlis tadarus al-Quran di Masjid TH...
Yang mau kawen tu ialah anak bongsu lelaki mereka..
Majlis diadakan di banglo mereka di Port Dickson...


Maka kami pun ber-group-whatsapp dgn makcik² tadarus...
Haaaa... Power betol makcik2 zaman skrg... Sdh pandai ber-whatsapp gitu..
Seperti yg dijanjikan, Ahad lepas (27.12.2015) kami berkumpul di perkarangan masjid jam 9.20am..
Dan sepatutnya bertolak jam 9.30am...
Tp disebabkan tunggu saya sorg yg lambat, maka bas gerak jam 9.40am...
Wakaakakak..... X senonoh betul...
Ambo mintak ampun dehh... huhuhu....

Yang pakcik² duduk di sebelah kiri, yang makcik² duduk di sebelah kanan...
Saya ambik port paling belakang sebab seat lebih tinggi...
belakang pun masih ada kosong lagi...


Sebelum bertolak, ada bacaan doa oleh bekas imam masjid, Ust Fakhrurrazi...
Sepanjang perjalanan tu pasang CD bacaan ayat al-Quran...
Rasa tenang jaaa...
Sempat gak singgah kejap di R&R utk kosong kan 'tangki', ehehehe...
Sedar x sedar, sdh sampai di Port Dickson...
Dalam jam 11.30am mcm gitu laaa....

Besar betul rumah mereka ni....
Dan betul2 berhadapan dgn pantai...

Yang baju kuning tu lah Dato Abd Karim & Datin Samiah

Lepas salam2 dgn tuan rumah, maka kami pun masuk...
Tetamu disambut dgn kumpulan pemain alat muzik tradisional nih...



 

 Kemudian, acara makan2 laaa....
Tetamu pun belum ramai lagi masa ni...
Kami amik port di dekat2 situ jaaa.... hehehehe....
Senang ambik lauk.....



Tempat makan ada 2 baris, ingatkan satu utk barisan lelaki, satu utk baris ppuan...
Tapi bila tgok, yg barisan hujung ni ramai pulak yg baris,
baris yg satu lagi tu lengang jaaa...
Bila cek dekat2, rupanya yg barisan panjang ni Nasi Minyak & lauk biasa dekat wedding, macam Ayam merah, rendang daging, kambing pun ada....

Yang baris stau lagi tu Nasi Putih & lauk2 kampung...
Gulai, sayur petola masak lemak, ayam rangup, dll....
Bila nampak nasi putih tu, Ya Allah.... Rasa bersykur sgt2...
Sbb sy kurang sikit makan briyani & nasi minyak ni... heheheh~...



Lepas makan nasi, ada pulak cendol & ice-cream...
Yang pakcik-makcik, ambik cendol....
Yang budak2, ambik eskrim...
Yang saya di pertengahan ni, bukan budak-bukan makcik ni....
Dua² pun saya hambik, hehehehe...
Tengah layan sejjuk2 di tengahari yg panas tu,
tiba2 Tok Siak panggil...
"Paten! Jom pi luar, ambik gambar kat luar sementara orang x ramai.."
Tuuu diaa... Tok Siak merangkap kameramen saya paling sibuk tlg ambik gambar...
Tidak cukup dgn photoshoot di luar, pindah pulak ke dalam hall..
Dalam hall tu tempat sanding pengantin, 
sementara tunggu pengantin sampai, kami pun tumpang2 posing dulu... hehe~






Tidak lama pastu, ada pengumuman pengantin baru sampai...
Maka berlari lah Tok Siak a.k.a kameramen saya keluar mendapatkan foto pengantin,
meninggalkan kami terkuntang-kanting di depan pelamin, wakakakaka...




Lepas tu, ada pengumuman dari MC bhwa tlh masuk waktu Zuhur...
Tok Siak a.k.a kameramen sy (abg Ridwan) pun melaungkan Azan...
Rombongan kami dr Kelana Jaya solat Jamak & Qasar di surau dalam hall banglo tu (kecuali saya), huhuhu...
Maka saya lah diminta utk menjadi penjaga handbag2 semua....

Cantek betul hall rumah tu.....






 Selesai solat Jamak & Qasar, kami pun dijemput utk minum2 petang di booth berhampiran pintu masuk tadi...
Ada cendol, ubi rebus, pisang goreng, cucur, karipap & byk lagi lah kuih2 melayu..
 Macam bazaar Ramadhan....

 Okay, sebelum balik ke Kelana Jaya, kita ambik group photo dulu...


Lebih kurang jam 2:30pm, kami pun berangkat balik ke Kelana Jaya...
Dan sampai di Masjid TH hampir jam 4.30pm...
Alhamdulillah....


Saturday, December 12, 2015

[Resepi] Selar Goreng Sambal Petai


Sejak beberapa hari ni, tiba2 teringin mau makan ikan..
Biasanya saya kalau balik Tawau baru makan ikan,
itupun sebab Mami yg masak..
Kalau di Kelana Jaya ni memang tiap hari ja makan ayam... hihihi~


Dan pagi ni, rajinkan diri pergi Pasar Tani Kelana Jaya utk beli ikan...
Aritu makan di kopitiam dekat ofis, ikan selar goreng... Sedapp pulak..
Jadi sy pun beli lah ikan selar 4 ekor, 
total RM8.60 termasuk cas siang ikan... Hehehehe~


Sampai rumah, siap whatsapp Mummy & Kakak, kempen kejap yg arini berjaya membeli ikan Selar...
Kak Nong siap mintak Google Image gmbr Ikan Selar... 
Then Mummy ckp : "Lhaaa.... Ini ikan Tulai... Kalau yg warna kuning tu "Salai-Salai"....
Tuuu diaa~.... banyak nama & versi ikan2 ni...
Nama dia di Sabah & Semenanjung lain, walhal ikan nya sama jaa... Heheh~


Pastu beli pulak petai yg siap kupas...
1 paket RM7.00... Huurrm... Hampir sama ngan harga ikan...
Tp teringin punya pasal, beli saja laaa.... Bukan selalu...   


Baahh... Mari lah cekidaut bahan² yang diperlukan utk menu ni...
Simple tapi cukup satu jenis ni jaaa makan dgn nasi putih...
Confirm menambah-nambah...

Bahan:
Ikan selar
Petai
Garam
Asam Jawa
Serbuk kunyit

Air Asam Jawa / asam keping
Gula
Serbuk perasa (Secukup Rasa)



Bahan Tumbuk Kasar:
Cili Merah (7-8 batang)
Cili Padi (kalau suka pedas, taruk la byk2..)
Bawang Merah (4 biji)
Bawang Putih (4 ulas)
Tomato Merah (2 biji)
Sedikit belacan (bakar)



Optional
Hirisan limau nipis

   

1. Bersihkan ikan selar pastu lumur dgn asam jawa, garam & serbuk kunyit. Goreng smp agak garing & crispy. Angkat dan tepikan.

2. Sekarang kita sediakan bahan sambal pulak. Bahan sambal ni kalau rajin boleh la tumbuk, tp klu malas mcm saya ni, pakai blender jaa... 

3. Mula2 sekali, kita bakar kejap belacan... Jangan smp hangus pulak...

4. Pastu masukkan bawang merah, bawang putih, cili merah, tomato, belacan bakar & cili padi ke dlm blender. Jangan blend terlalu lama supaya sambal agak kasar, baru umpphh~!! 

5. Tumis dlm minyak yg agak banyak hingga naik minyak. Pastikan cili merah betul2 masak yaa...

6. Pastu masukkan air asam jawa, gula & serbuk perasa.

7. Bila sambal sudah agak pekat & air sdh kering, masukkan petai. Saya lebih suka petai yg agak mentah, baru crunchy. Kalau suka petai tu sedikit masak, maka gaul la sampai petai layu, terpulang... :)

8. Last sekali, masukkan Ikan Selar goreng & kacau hingga sambal sebati, angkat & susun atas pinggan. Lebihan sambal tuang atas ikan goreng tadi. Hidang.......



Taddaaaaaaaaaaaaaaa ~!!!!!!!







Lebih power lagik kalau ada hirisan limau nipis, walllaaaa ~!!




Selamat Mencuba..... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::