Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, December 28, 2015

[Wedding] Rombongan Masjid Tabung Haji Kelana Jaya

Beberapa minggu lepas, masa datang kuliyyah Asar,
dapat kad jemputan yg diedar oleh jemaah wanita di Masjid Tabung Haji Kelana Jaya...


 
Waahhh..... Dapat gelaran "Puan Hajah" gitu..... 
Aamiin Ya Rabbal Alamin.... hehheehehe~


 Datin tu salah sorang yg selalu hadir majlis tadarus al-Quran di Masjid TH...
Yang mau kawen tu ialah anak bongsu lelaki mereka..
Majlis diadakan di banglo mereka di Port Dickson...


Maka kami pun ber-group-whatsapp dgn makcik² tadarus...
Haaaa... Power betol makcik2 zaman skrg... Sdh pandai ber-whatsapp gitu..
Seperti yg dijanjikan, Ahad lepas (27.12.2015) kami berkumpul di perkarangan masjid jam 9.20am..
Dan sepatutnya bertolak jam 9.30am...
Tp disebabkan tunggu saya sorg yg lambat, maka bas gerak jam 9.40am...
Wakaakakak..... X senonoh betul...
Ambo mintak ampun dehh... huhuhu....

Yang pakcik² duduk di sebelah kiri, yang makcik² duduk di sebelah kanan...
Saya ambik port paling belakang sebab seat lebih tinggi...
belakang pun masih ada kosong lagi...


Sebelum bertolak, ada bacaan doa oleh bekas imam masjid, Ust Fakhrurrazi...
Sepanjang perjalanan tu pasang CD bacaan ayat al-Quran...
Rasa tenang jaaa...
Sempat gak singgah kejap di R&R utk kosong kan 'tangki', ehehehe...
Sedar x sedar, sdh sampai di Port Dickson...
Dalam jam 11.30am mcm gitu laaa....

Besar betul rumah mereka ni....
Dan betul2 berhadapan dgn pantai...

Yang baju kuning tu lah Dato Abd Karim & Datin Samiah

Lepas salam2 dgn tuan rumah, maka kami pun masuk...
Tetamu disambut dgn kumpulan pemain alat muzik tradisional nih...



 

 Kemudian, acara makan2 laaa....
Tetamu pun belum ramai lagi masa ni...
Kami amik port di dekat2 situ jaaa.... hehehehe....
Senang ambik lauk.....



Tempat makan ada 2 baris, ingatkan satu utk barisan lelaki, satu utk baris ppuan...
Tapi bila tgok, yg barisan hujung ni ramai pulak yg baris,
baris yg satu lagi tu lengang jaaa...
Bila cek dekat2, rupanya yg barisan panjang ni Nasi Minyak & lauk biasa dekat wedding, macam Ayam merah, rendang daging, kambing pun ada....

Yang baris stau lagi tu Nasi Putih & lauk2 kampung...
Gulai, sayur petola masak lemak, ayam rangup, dll....
Bila nampak nasi putih tu, Ya Allah.... Rasa bersykur sgt2...
Sbb sy kurang sikit makan briyani & nasi minyak ni... heheheh~...



Lepas makan nasi, ada pulak cendol & ice-cream...
Yang pakcik-makcik, ambik cendol....
Yang budak2, ambik eskrim...
Yang saya di pertengahan ni, bukan budak-bukan makcik ni....
Dua² pun saya hambik, hehehehe...
Tengah layan sejjuk2 di tengahari yg panas tu,
tiba2 Tok Siak panggil...
"Paten! Jom pi luar, ambik gambar kat luar sementara orang x ramai.."
Tuuu diaa... Tok Siak merangkap kameramen saya paling sibuk tlg ambik gambar...
Tidak cukup dgn photoshoot di luar, pindah pulak ke dalam hall..
Dalam hall tu tempat sanding pengantin, 
sementara tunggu pengantin sampai, kami pun tumpang2 posing dulu... hehe~






Tidak lama pastu, ada pengumuman pengantin baru sampai...
Maka berlari lah Tok Siak a.k.a kameramen saya keluar mendapatkan foto pengantin,
meninggalkan kami terkuntang-kanting di depan pelamin, wakakakaka...




Lepas tu, ada pengumuman dari MC bhwa tlh masuk waktu Zuhur...
Tok Siak a.k.a kameramen sy (abg Ridwan) pun melaungkan Azan...
Rombongan kami dr Kelana Jaya solat Jamak & Qasar di surau dalam hall banglo tu (kecuali saya), huhuhu...
Maka saya lah diminta utk menjadi penjaga handbag2 semua....

Cantek betul hall rumah tu.....






 Selesai solat Jamak & Qasar, kami pun dijemput utk minum2 petang di booth berhampiran pintu masuk tadi...
Ada cendol, ubi rebus, pisang goreng, cucur, karipap & byk lagi lah kuih2 melayu..
 Macam bazaar Ramadhan....

 Okay, sebelum balik ke Kelana Jaya, kita ambik group photo dulu...


Lebih kurang jam 2:30pm, kami pun berangkat balik ke Kelana Jaya...
Dan sampai di Masjid TH hampir jam 4.30pm...
Alhamdulillah....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::