Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Friday, August 31, 2012

[Food Review] Yassin Curry House, Tawau

Photos of Yassin Curry House, Tawau
Sumber: TripAdvisor


Masa balik Tawau during Hari Raya kemarin, 
Daddy, Mummy & sy singgah breakfast sementara tunggu passport sy siap....
Restoran ne ada dua bahagian...... yg sebelah kanan tu open air.... 
Tersangat lah bisiiiiiingggg!!
Pelayan & customers berebut² teriak.....
Bagi yg mau suasana ekslusif, ada ruangan yg ber-AC.....
Tenang & nyaman. Tp harga menu mmg ada beza laa.....

Photobucket
Photobucket

myMummy minat betul makan di "Yassin Curry House" ne.....
Mummy suka  makan roti canai kosong....
Sekali order trus dua keping owh, hehehe......
Yalah, kan Mummy balik Tawau setahun sekali....
Sudah lah di Malang (Jawa Timur) teda roti canai,
time balik Tawau la makan puas² kan.....
myDaddy pulak fevret makan Roti Naan....


Juummm tinguk menu dia yang lain......
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


Since sy pun setahun sekali juga balik Tawau,
semestinya sy order my fevret Nasi Kuning, lauk ikan......
Errmmm, rasa nya bulih tahan juga la.....
Tapi biasanya kalau nasi kuning yg komplit ada: telur rebus, smbl goreng tempe & serunding kelapa....
Ne macam bogel² pulak, cuma ada nasi, timun & ikan masak merah....
Huurrrmmm.... Nasi Kuning paling simple sy perna makan setakat ni..

Photobucket Photobucket

Tuesday, August 28, 2012

Diary Aidilfitri 2012~♥

Raya tahun ne, saya rasakan raya yg paling tidak meriah bg saya.......
Raya yg paling stress.....
Disebabkan tragedi beg kenak toreh di Jalan TAR masa malam raya tu lah......
Bayangkan la, duit hasil titik peluh kita lesap dlm 1 malam di tgn org yg malas bekerja!!!
Amik hak org lain dgn cara begitu!!
Dalam wallet ada Bonus raya dari Boss, henfon 2 bijik, & sekeping gambar 'kenangan'.....


Tp syukur lah tahun ne giliran Mummy & Daddy saya sambut raya di Tawau....
Mummy balik raya di Tawau 2 tahun sekali.....
Setahun di Tawau, setahun di kampung halamannya di Surabaya....
Itu terpulang pada sy & kakak samada mau join dorang di sana atau beraya berdua saja di Tawau....
Macam tahun lps, sy & kakak ja sambut raya di Tawau,
Mummy & Daddy di Surabaya.....
So, mau masak2 ketupat rendang tu mmg ndak la..
Kami dua round la rumah semua kawan2, kesian....
Tumpang2 makan di rumah org, huhuhuuuu..... 


So, bila tahun ne giliran Mummy raya di Tawau,
kami berusaha utk buat raya tahun ne sgt meriah.....
Kalau Mummy ada, Openhouse itu jadi kewajipan....
Sebelum raya tu, Mummy cakap dia teringin warna tema tahun ne warna PEACH......
Mau pulak pakai Jubah, nda mau pakai kurung......
Sy berusaha utk fulfill keinginan Mummy saya tu..... 


Bila sy smp di Tawau masa raya pertama tu,
sy tidak ada keberanian tuk gtau Mummy yg sy x dapat belikan Jubah Peach yg dia idam2kan tu....
Smp ja rumah, sy pura2 mandi, makan, rehat & tidur....
Langsung sy x buka beg bagasi......
Esok malam nyaa, sy mula buka beg...
Sy bagi2 la apa yg sy beli masa d KL, sebelum kejadian hilang dompet tu.....
Semua nya mekap, gelang, tudung.....
Tp jubah?????? Mummy tunggu2 dgn sabar.......
Sy pun mula buka mulut......


"Mi....... Aku mau gtau sstu, tp janji nda gtau Dadi yaa....."

"Iyaaa.. Janji.... Apa diaa....?"

Masa tu trus mengalir air mata dgn deras....

"Maafkan aku, Mi...... Aku nda dapat belikan Mami Jubah Peach yg Mami pesan tu..... Beg ku kena toreh masa tgh shuping di Jalan TAR malam takbir tu......."

Mami trus peluk sy & usap2 kepala..... Terharu betul masa tu.....

"Ndak palaah....... Jadi IC & kad ATM semua camana??? Kena curik juga??? Yang penting lain kali cuma perlu hati2 kalau di tmpt yg sesak bgtu..... "



Walaupun Mami nda kisah, tp sy rasa kecewa dgn diri sendiri.......
Kecewa sbb nda dpt bagi Mummy apa yg dia mau.....
Malah, Mummy lebih risau lau sy nda belikan Baju Melayu utk Daddy.....
Mummy trus bawak baju melayu daddy utk dicuba.....
Alhamdulillah, muat~.......... 

Bila daddy tanya: "Mana Mummy punya????"

Mummy yg trus potong.......... "Ndak da jubah Peach.... ndak palah... ada juga jubah hitam tu..."

Duuuhhh~......... Buat tahun pertama mereka pakai baju tidak sedondon.... Sediiihhh~.......... :'(


********************

Selama seminggu berada di Tawau, saya asyik memerap di rumah jakk....
Tu pun pakai baju biasa yaa..... Betul2 teda suasana raya......
Dua hari sebelum saya balik p KL, baru la saya keluar rumah,
tu pun sbb p JPN buat IC baru, p Imigresen renew pasport, p JPJ renew lesen............
Pastu ikut kakak p rumah kawannya....
Last skali masa openhouse aritu, sy ikut kawan² Konven sy p beraya....
Tu pun tiga buah rumah jaa....
Rumah si Shazalina, Laila (Len) & Maztura (Muna).....
Malamnya, sahabat² karib saya datang ke rumah : Dayana & Jun~.....
Baru la terasa sikit mood raya.....

Beraya ke rumah Bestfren Kak Nong (Kak Aza) di Taman Muhibbah~.........
Openhouse di rumah Kak Len di Pasir Putih~.....
Terima kasih sbb sudi dtg sahabat2 kesayangan~...... ^____^
Masa openhouse d rumah saya.....
Beraya ke rumah c Shazalina di Semarak.....
Ne masa beraya ke rumah c Muna.......

Masa beraya ke rumah c Baizura........



p/s: Semoga ALLAH bagi balasan setimpal dgn hamba ALLAH tu!! 

*** ALLAH bagi ujian sbb ALLAH sayangkan hamba-Nya......***

Monday, August 27, 2012

Brangkat balik ke KL suda.... :'(

Sedar nda sedar, hari ni genap seminggu sy di kampung halaman sy, Tawau......
Tujuh hari balik Tawau, cuma 2 ari yang keluar rumah, huhuhuuuu~......
Ptg nnt sudah kena balik ke KL, tp transit dulu di KK......
So, awal pagi tu, kami bangun & trus menziarah pusara arwah datuk kami di
Tanah Perkuburan Islam Wallace.....


Photobucket

Smp saja di tanah perkuburan, trus bersihkan pusara arwah datuk,
baca Yasin & bacakan doa utk arwah...
Walaupun arwah meninggal masa sy baru berusia 3 bulan,
tapi rasa rindu itu buat sy menangis tiap kali melawat pusara arwah.......
Sebab cuma sy yg x sempat bersama arwah datuk..
(Semoga arwah berada dlm golongan yang beriman di sisi ALLAH & 
diampun kan segala dosa selama hayat arwah... AMIN.)
Photobucket

Arwah datuk convert to Muslim sebelum menikah dgn arwah nenek sy yg cumil itu......
Arwah datuk asal dari Singapore, arwah nenek pulak Jawa asal Malang, Jawa Timur....
Haaaaa~.... Cmana bulih berjumpa????
Itu la nama nya JODOH pertemuan di tangan ALLAH....
Subhanallah~....

Photobucket

Lepas saja selesai bersihkan pusara, kami berempat trus rasa lapar....
Padahal time tu dgn selamba sy pakai baju tidur jaaa.... ehehehe~....
Betul² sempoi ni nama nya.....
Tapi masi di Tawau kan, masi ok juga la pagi2 lepak & having breakfast sambil pakai baju tidur...
Kalau buat begitu di KL mmg org ckp aku ne "sumthing wrong sumwhere" laaa~.... 


Memandangkan my fevret breakfast kalau balik Tawau ialah Mee Tauhu,
maka sy ajak my family makan mee tauhu di Hill Top sana......
Selamba masuk dari dapur restoran pakai baju tidur, huahahaa.....
Makan sorang 2 pinggan, plus Tauhu Sumbat & Terung Sumbat...
Total baru RM29.00 utk 4 org, murah bukan!!??
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket
Nescafe Nai Peng & Milo Nai Peng..... (Sabah Mareeyy!!) ;p


Jam 2:30pm, kami trus naik p airport.....
Smp ja sana, smpat lagik makan lunch Soto Ayam.....
Siapa yg berangkat dr airport Tawau,
sy sangat suggest utk kmu try Soto Ayam di tingkat atas airport...
Betul² di depan pintu departure hall....


Sgt sedih sbb kami berkumpul cam gini 2x sj setahun......
Masa Hari Raya Aidilfitri (berkumpul di Tawau) & Tahun Baru Cina (berkumpul di Malang)....
Bila suda masa tuk masuk ke waiting room, parents sy x henti2 lambai dari jauh....
Smp sy naik pesawat pun sanggup juga tunggu......
Mengalir air mata rindu..... (T____T)


Semoga diberi umur panjang & kesihatan yg baik kpd Mummy & daddy sy,
dpt lah dorang lawat sy di Kelana Jaya ne.... Amin~..

Saturday, August 25, 2012

Alhamdulillah, mula memakai Hijab~..............

Alhamdulillah~..... Sekarang ne, makin ramai artis yang mula mengenakan Hijab/tudung kan.....
Ada Nurul Syuhada Nurul Ain, Diana Amir, Marshanda, Raja Farah, Irma Hasmie, Yatt, Natasha Hudson, Fazurina, Sharifah Aleya, Ayu Raudhah, Farah AF, Farah Asyikin, Sharifah Sofea & banyak lagii laah~.....


Bukan di kalangan artis ja yg mula pakai tudung,
tp kegembiraan itu paling dirasai oleh ahli keluarga sy bila kakak sy mengambil keputusan utk mengenakan Hijab mula awal Ramadhan baru² ne....
Syukur Alhamdulillah.....
Sy lebih gembira bila dia trus memakai tudung litup tanpa perlu bermula dgn selendang atau gaya 'pakai-tudung-mau-tidak-mau' itu.....
Masih nampak jambul2 gitu....




Sebelum puasa lagik, dia ada suarakan hasrat dia utk pakai tudung.....
Mestilah sy gembira kan....
Cuma sy nda mau la terlalu eksaited, sbb takut bila kita terlalu eksaited,
nmpk cam kita memaksa pulak.....
Nanti jadinya dia pakai tudung kejap pakai, jap nda..... 


Tp itu la kerjaan Syaiton, berusaha utk menghasut & menyesatkan umat manusia.....
Tu la yg terjadi pada kakak sy....
Hampir tiap2 ari dia kol, mesti dia rasa ragu2......
Dia ckp, "nanti lau aq jap pakai jap bukak camana??? Nanti lau aq pakai tudung, nda susah ka aq cari keja lau aq pakai tudung??? blaaa blaa blaaaa~........"


Aq cuma dpt cakap "ALLAH tidak akan mewajibkan kita sesuatu hal kalau benda tu menyusahkan atau membawa keburukan kepada kita..... 
Contohnya PAKAI TUDUNG.... 
ALLAH wajibkan kita pakai tudung, nda kan lah ALLAH mau menyusahkan kita, 
sebalik nya makin bawa kebaikan ada la.... 
Kalau tempat kerja yg baru tu nda mau kita pakai tudung, nda paa.... 
ALLAH pasti akan bagi rezeki kita d tmpt lain.... 
REZEKI tu ALLAH yang bagi, bukan dorang...... 
Like me, even kerja dgn company Cina, dorang nda kisah pun aq pakai tudung kan.............. "


Bila masuk bulan Ramadhan, rupanya dia di Tawau sudah mula pakai.....
Kami baru dpt jmpa face-2-face masa sy balik Tawau raya pertama aritu.....
Dia mmg suda pakai tudung litup....
Kakak suka pakai tudung bawal;
Mummy lebih suka pakai tudung serkup, yg main sarung ja tu,
mummy ckp pakai tudung bawal tu byk kerja, hehheheee......


Sy cuma harap supaya Kakak sy ditetapkan imannya, trus pakai tudung sampai akhir hayat nya...... AMIN~....

********************

Update: Tahniah & Alhamdulillah jugak sy ucapkan utk coursemate sy masa di Unitar Kelana Jaya, Suraya Rosli (a.k.a Sue) sbb suda pakai hijab ½tahun suda......

Suka baca jawapan dari Sue dlm Chatbox......
Yaa~.. Sbb Allah sayang kita la Allah bukakan pintu hati hamba nya tuk kembali kepada-Nya,
Subhanallah~...............




  • 19 hours ago
    Suraya Rosli
    • tuhan syg sy
    • terbuka hati
    • pakai la
    • nnt bila2 ade masa kita jumpa la




p/s: Semoga makin ramai kawan2 saya pakai hijab...... Tidak perlu tunggu 'sampai seru'....
Sbb ALLAH suda wajib kan perempuan utk pakai Hijab dalam Quran lagik...........

Sunday, August 19, 2012

ALLAH menguji sy di malam 1 Syawal.... :'(

Ari ne Sabtu, masa org lain sdh mula balik kampung dr semalam, 
sy & staf melayu d company masih kerja macam biasa, tp setengah ari ja la... 
Balik dr ofis, trus jmp Bybie di Berjaya Times Square.. 
Shopping sikit2 - makeup, dress chifon, blouse chiffon..... 
Dekat2 jam 6pm, kami trus terburu2 p Masjid Jamek, 
mau chop tmpt sungkai di gerai ikan bakar sblh Mydin tu.....


Smp sana, Alhamdulillah.... Masih byk lagik tmpt kosong... 
Kami duduk2 smbil sembang2... 
Dekat jam7pm gitu, kami dua start amik nasik + lauk..... 
Duduk menghadap pinggan tu dr blm jam 7pm smp la masa sungkai, hohohoooo..... Dugaan betul...
Utk mengelakkan asyik pandang lauk ja, kami dua pun menyibukkan diri dgn main henpon masing2...


Jam 7lbh, azan magrib berkumandang melalui siaran TV yg mereka pasang...
Alhamdulilllah, selesai ibadah puasa tuk hari ni....
Pas kenyang, kami masuk pulak ke Mydin, beli pesanan Daddy.....


Mula jam 8.30pm, kami dua start masuk arena bazar... 
Mula2 tu x la jugak sesak, maybe masih blm hbs sungkai lgk.... 
Lama2 tu mmg jemmed gilak laa.... 
Smp manusia bulih stucked d tgh2 jalan.... 
Mau maju x boleh, mau undur lgk la x boleh..... 
Bybie sibuk cari pashmina, 
sy pulak sibuk cari jubah kaler peach yg sedondon dgn baju melayu Daddy..
Sebab tema kami tahun ni ialah warna Peach...
Photobucket 
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


Bila kami decide tuk mau kluar dr arena, Bybie nmpk pashmina yg dia mau tu.... 
Masa dia mau p bayar, dia cari2 wallet nya tp x jmp..... 
Trus dia nampak beg nya belubang, ada dua kesan toreh di beg nya...... 
Terkejut gilak time tuu.... 
Dgn rasa simpati, sy offer mau tolong dia bayar dulu..... 
Tp bila sy cari2 wallet sendiri, pun xda... 
Tiba2 tu abg salah sorg customer tunjuk beg sy pun ada kesan torehan yg jauh lebih besar..... 
YA ALLAH........ 


Wallet yg kena curi tu bukan wallet biasa.... 
Tu jenis Organizer yg sy beli di Indonesia, 
ada tmpt duit ngan 3 tmpt henfon.... 
Sy mmg bawak 3 hp.... Sbb tiga2 hp tu pakai number maxis, digi + celcom.... 
So, number kawan2 pun save dlm hp yg berlainan..... 
Time kejadian tu, sy tgh gayut dgn myBestie, Dean...... 
So, hp lama yg pkai numb maxis tu selamat la..... 
YA ALLAH, rasa cam mau pingsan + nangis ja masa tu..... 
Dalam organizer tu sdh la ada balance bonus raya dr boss, RM400... 
Ada DUA bijik henfon - satu Sony Ericson + 1 lgk hp yg aq baru ja beli d Sibu aritu..... 



Kami dua trus p balai polis di Masjid Jamek utk buat laporan.... 
Yg buat polis2 tu pelik, camana pencurik tu bulih taw sy letak wallet d beg yg mana coz sy bawak 1 backpack di blkg, ngan 1 handbag....  
Backpack tu cuma berisi documet2 ofis yg mau sy siapkan di rumah.... 
Dlm handbag tu yg barang2 pntg, salah satunya wallet yg org tu curik... 
Nasib baik camera x kena curi sekali...
Sy xda mood mau bercakap time tu..... 
So, sy suruh Bybie duluan yg buat report..... 
Bila giliran sy, polis yg ambik report tu on the phone dgn sorg pegawai polis dr cawangan mana entah....
Tiba2 polis yg amik report tu ckp pegawai tu mau ckp dgn sy, nama dia Tuan Ikhwan.... 
Dia tny ada syak sesiapa ka, sy bilang teda... 
Dia tny bila balik Tawau, sy bilang tghari esok..
Dia ckp police report tu bulih guna sbg pengganti IC sementara... 
Kena bawak p JPN utk buat IC baru... 
Kami dua mmg seringgit pun teda.... 
Untung Bybie ada touchNgo... 
Yg sy ne...?? Trus wife kpd salah sorg pegawai polis berbangsa India di situ bg sy rm10... 
Subhanallah.....


Sy trus kol Dean n crita apa yg berlaku.... 
Mintak dia amik d LRT Taman Bahagia.....
Dalam kereta, bukannya simpati...
Tp balik2 ckp sy ni cuai.....
Memang betul juga la, sbb banyak kali sy kehilangan barang, huhuhu~...



Huuurrrmmm, mmg xda mood mau packing barang skrg ne.... 
Sdh la duit ngan hp lesap, x sempat pun belikan jubah yg mummy pesan.... :'(

Photobucket
 Macam ni la keadaan beg saya lepas kenak toreh....
Yang warna Peach tu Baju Melayu Daddy saya.....
Alhamdulillah sbb sedikit pun baju melayu tu nda terkena torehan.....



  #YA ALLAH, besar btul dugaan yg Kau berikan pd aku... 
Apakah hikmah d sebalik kejadian ne, Ya Allah?

Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, August 16, 2012

Uptown Kota Damansara (a.k.a Uptown D'Kota)

Lepas sungkai bersama my abg² & kakak² di Mohd Chan Abdullah,
myBestie Dean amik sy pukul 8:00pm & trus kami jalan² p Uptown Kota Damansara..
Nama glemer uptown ne: Uptown D'Kota........
Tujuan utama kmi p sini sbb mau belanja &; shuping baju raya.....
^___________^

Photobucket Photobucket Photobucket
FYI, uptown ne suda pun di-renovate....
Last sy dtg sini dulu masih pakai tenda²,
tp sekarang suda pakai atap permanent....
Sangat chantek & meriah betul.........


Photobucket

Pusing punya pusing, kmi tejumpa pentas besar ne.....
Cantik dorang hias, ala² rumah kampung gitu....
Ingatkan ada karoke, mau ja sy suh si Dean naek ke pentas sana....
Tp rupanya ada pertandingan nyanyi...

Photobucket Photobucket

Daripada tinguk org nyanyi, baik tinguk si Dean yg nyanyi....
Trus kami p tmpt karoke yg bayar rm5.00 per 3 lagu tu....
Si kakak pun smp kenal suda sama si Dean sbb keseringan dia nyanyi di situ, heheee....


Photobucket
Photobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
Lagu raya is a MUST!!! ^__________^



Sementara menunggu si Dean nyanyi, 
kami singgah ne gerai makan tuk supper.....
Nda tau la mana pergi nya lauk2 sungkai yg dimakan tadi malam, huahahaaa.....
Sy order Chicken Chop & Dean order Fries.....
(nda sempat snap sbb telalu eksaited mo makan.....)

Photobucket
Photobucket Photobucket PhotobucketPhotobucket Photobucket

Ramai peminat si Dean (as usual), especially cewek² laaa, hohohooo!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::