Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, November 25, 2010

Port Dickson with Elsie


Setelah dirancang berminggu2 sebelum nya, akhirnya rancangan kami utk jalan2 jauh pun terlaksana...
Saya & myBestie (Elsie) ni mmg mempunyai hobi yg sama, iaitu Travelling...
Ndak dapat travel ke luar Malaysia, dalam Malaysia pun jadi lah....
Banyak lagi tmpt2 cantik dlm Malaysia ni yg kami belum pusing...

Dan Ahad lepas (21 Nov), sy ngan Baby jalan² p Port Dickson atau nama glemernya "P.D".... 
Kami berjmpa d KL Sentral jam 11:00am...
Dia dari Shah Alam & saya dr Kelana Jaya...

Kami trus p beli tiket komuter p Seremban rm6.00.... 
Jauh juak la perjalan p sana, sbb hujung skali kan..


Kami smp stesen Komuter Seremban jam 1pm lbh...
Then kmi jalan kaki p terminal bus yg x jauh dr ctu...
Dlm pikiran x da udah niat mau tgk pantai..
Yg ada cuma perkataan LAPAR & MAKAN...
Di terminal tu, Elsie p tny lagi conductor bus, camana cara mau p P.D...
Memang best kalau jalan dgn Elsie ni, sbb dia rajin bertanya... hihihi~

Rupanya naik bus tu bukan trus smp pantai nya yaaaa~...
Kena naik bus dari Seremban p bandar Port Dickson dulu, pas tu dr sana kena naik lagi 1 p pantai nya... OMG!
Bus dr Seremban p town P.D cost rm4.00...
Perjalanan mau around satu jam...
Ini kali laaaa.. Betul2 jalan jauh naek bas...... 


Kami smp d town P.D jam 3pm gtu la... 
Naik lagi bus no.828 p pantainya... 
Elsie p tny dua remaja ppuan ni, camana mau pigi pantai port Dickson...
Rupanya kami ndak cukup spesifik lagi ya... 
Dorg tny lagi, "Mau pantai yg mana??"... 
Nah, amik kau... Kami ingat P.D tu mmg pantai nya udah... 
Rupanya banyak lagi yaaa pantai² nya di sana... 
Nah, serentak kami sebut "Matiiiiiiikkk~...".. 
Ada pantai Batu 1 (Pantai Pengakap), Batu 4 (Pantai Saujana), Batu 7-8 (Pantai Teluk Kamang), Batu 9 (Pantai Purnama), Batu 10 (Pantai Cermin) & Batu 15 (Pasir Panjang)... 
Kami cuma ckp "Itu naaa, pantai yg paling cantik la, yg snang dpt bas & ada tmpt makannya.."
Dorg pun suggest yg Batu 4... 
Skali naik dlm bas, pakcik drebar tu tny lagi, "mau p mana??".. 
Elsie blg "tu nah, pakcik... Pantai yg DALAM TV tu...".. Ahahaha~... 
Pakcik drebar pun x tahan ketawa.. 
Si pakcik tny lagi, "Pantai mana?? Teluk Kemang pun ada..."... 
Pas tu budak remaja ppuan 2 org tu bg signal suh ckp "Batu 4"... 
Sempat lagik Baby kasi pesan sama tu pakcik drebar 
"Pakcik, kami ni pertama kali mau p sana... Kalau smp nanti tolong gtau kami yaa..".. 
Hehehe... Pas tu c pakcik suh kami duduk dekat² jak, nnt dia terlupa plak...



Perjalan dr town P.D p Pantai Batu 4 tu ambik masa lebih kurang 15 min gitu la... 
Memandangkan matahari masih sgt terik & menyengat, kami pun decide tuk p makan dulu... Hehehehe~... 
Alasan utama sbnrnya ialah kami memang tersangat lah lapar, dr masih d KL lagi... 
Kami pun masuk satu restoran ni...
Kami nampak menu pun macam seminggu x makan... 
Elsie order nasi putih + kailan ikan masin + seafood pattaya... 
Sy plak order nasi putih + kangkung belacan + ayam masak pedas dgn petai & sup perut... 
Sup perut nya mmg sgt superb yaaa.. Sdh la murah... 
Mana mau cari d KJ sup perut harga rm3.50?????? 
Sup nya pekat plak tu...
Dan harga makanan di restoran tersangat lah MURAH, lupa pulak nama restoran tu...
 
Sudah la harga sgt murah, kuantiti pun lumayan banyak...



Pas makan, kmi jalan² p booth jual cenderahati ~ Keychain siput²... 
Siput tu d Sabah lagi banyak sbnrnya, tp paling penting tuh wording "Port Dickson" nyaa... 
baru lah ada bukti yg kami perna p sana...
Rata² semua souvenir rm10 / 3 pcs... 
Pas puas meronda baru kami turun p pantainya, amik gmbr puas², baru kami duduk kjp d tmpt yg lindung, minum², makan krepek smbil menikmati keindahan pantai... 
Pokok² semua udah fully reserved yaaa... 
Kebanyakannya dtg ngan family... 
Paling dasat kami tgk satu fmly tu, berkelah cam mau tinggal di ctu plak...
Siap bawak buaian mengayun baby, dgn periuk gas , tong gas-nya.... 
Dasat betul.... 
Jam 5.30pm, mmg ndak boleh ditunggu udah matahari tu redup biarpun skejap...
Kami tpksa juak la berjemur demi mendapatkn gmbr² dkt air tu....
Elsie siap request mntak tulis nama nya & bf di atas pasir...
Ku gagahkan diri ku utk berjemur di bawah terik matahari, huuuuuaarrgghh!!

Kmi tpksa balik cpt sbb last bus p Kl Sental tu jam 8pm...
Kami naik lagi bus & train camana kami dtg tadi...
Otw balik tu sempat lagi kami dua tidur kjap dlm bus...
Smp KL Sentral, kami amik tren p Kelana Jaya, sbb mau p One Utama trus...
Smp KJ ingat mau naik bus cam biasa, tp mau rushing pny pasal, tpksa kami amik taxi, cost rm7.70...


Smp 1U ingat mau dinner di sana, skali smp, semua udah tutup kedai..
Kami smpat beli kuih2 jak...
Bergmbr² kjp, trus balik dgn hampa... Naik bus balik KJ...
Tp cik Elsie kita tuh x sabar udah mau upload gmbr² d P.D, so kami singgah C.C di Kelana Mall...
Pas tu baru supper d Fariz Maju....
Balik umah langsung zzzzzzzzzzzzzzz.....
Oh ya, c Baby tidur umah sy malam tu...
Memang pengembaraan betul la hari ni...
 

Wednesday, November 3, 2010

[Wedding] MyBestfriend ~ Nony Mina



My Bestfriend (Ney) & Me...
(Sbb dia lah sy pandey jakuk Iban, hehehe~....)


Tadi ptg SMS dgn My Bestfriend masa bljar d Unitar Kuching dulu ~ Nony a.k.a NEY... Aq gitau dia yg InsyaAllah bulan May 2011 nnt aq gi sana ber-holiday.... Maklum laa, tiap² tahun aq mesti p sana jalan2, smbil jmpa kawan2 Unitar... Tp baru tahun ni aq ndak gi sana, sbb cuti habis utk balik Malang masa Thn Baru Cina, p Bali utk company trip & balik Tawau masa raya lepas.. Mmg xda baki oohh aq pnya annual leave, malah kenak potong gaji lagi.... Huhuhuu~..
During her Convocation Dinner.... Sy sbg partner-nya, Hehehee~...
(Lengau Ke Nuan, Sulu~....)

So, plan jalan2 p Kuching aq tunda ke May 2011.. Aq pn sdh beli tiket minggu lepas... Sungguh excited... Pas beli tiket, langsung aq sms Ney, dgn harapan dia dpt dtg Kuching & kmi dpt berkumpul dgn Geng Asrama Jeffry dulu i.e : Carol, Loretta, Ita, Mony, Atul, Nani, Ney & me.... Sgt rinduuuuu ngan dorang... Msg² udah bawa haluan sndiri... Majoriti dorang jadi cikgu, so agak susah la utk dorg berkumpul di Kuching sbb msg² kena posting d lain² tmpt... So, tawakal jak la... Cuma dpt jmpa siapa² yg masih stay d Kuching masa tu...

Tengah² ber-sms dgn Ney, dia bilang dia baru sj jadi "PUAN"... Aaaawww~... Sgt happy utk dia... Dia bilang udah kawin, tp majlis mgkin bulan 12 nnt... Aq harap, dia sentiasa happy & bahagia di samping orang tercinta... Ndak tau la bila giliran aq nih, jgn kan kawin, mau dpt BF pun susahnya mintak ampuuunn~..... Berserah saja laaa.... Huhuuhuuu~...

♥:: I Love You, Sulu.... ::♥
~ Selamat Pengantin Baru....~

Monday, November 1, 2010

[Food Review] Little Taiwan, 1 Utama


1 Utama ~ Happy Diwali....


Hari ni sy & Elsie jalan lagi utk hari kedua....  mau jalan-jalan ambil cari makan di 1 Utama pulak.... Kami masuk sj dlm 1Utama, langsung mencari tempat makan... Lapar sudah ni, breakfast pun blm makan lagi... Kami lagsung turun p LG.. Foodcourt & restoran semua terletak d LG... Mula² decide mau makan sj d Foodcourt-nya, tp pas masuk dlm tu, xda plak lauk yang menggamit selera kami... So, kami pun kluar balik & cari tmpt makan yg best... 
Round punya round, ternampak la satu Restoran ni namanya "Little Taiwan"... Confirm la HALAL sbb duta-nya, c Maria Tunku abri "JJCM" tuh... 

LITTLE TAIWAN, 1 UTAMA
Bila kami tengok Menunya, harga standard la klu masakan Cina HALAL, majoriti RM8.90++.... Menu pun semua sedap².. Sy ni tidak ingat sdh brapa kali tukar order... Jap mau mkn nasi, jap mau makan stimbot, jap mau makan Wanton mee.... Last² aq order "Spicy Chicken Ramen"... LC plak yg pesan Wanton Mee....

LC posing ngan Bubble Red Tea & Kuih Tart-nya by John King...

Sy punya Jasmine Bubble Tea & LC punya Bubble Red Tea...
(Kami mula pelik... Bukan kah kami dua pesan minuman yg ada BUBBLE?? Jadi di mana kah BUBBLE-nya??? Adakah yg buih2 di atas tu yg mereka maksudkan BUBBLE???!!)

Ini sy punya.... Spicy Chicken Ramen.... 
Dia satu set ngan Ayam Cryspy yang atas tu...
(Ayam nya sgt sedap & Crispy.. Nyum3~...)


Ini c Elsie punya.... Wanton Dry Noodle....


:♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥:


Kedua kali datang sini with myKakak, Kak Nong, masa dia datang ke KL......


Ne saya suggest mykakak utk try set Spicy Chicken Ramen....

Ne saya punya... Lupa pulak pa nama dia....
Tp sedap la sbb ter-sangat-sangat-SPICY.....

Ini pun banyak... Ada jagung, togeh, daun bawang, shitake, cendawan telinga, ........ )

Sunday, October 31, 2010

[Food Review] CT One Forze Cafe, Wangsa Maju


CT-ONE Forze Cafe

Restoran ne lama suda sy usha dlm Google... Mula² nampak dalam rncgn Jalan-Jalan Cari Makan... Restoran ne sy rasa sangat unik sbb ala-ala Army gitu.... So sy decide untuk ajak myBFF (Elsie) makan di sana as her birthday gift..... Suda la kami dua mmg minat army, hihihihi.... Tp memandangkan restoran ne jauh sekali di Wangsa Maju sana, maka hajat kami pun balik2 tertunda.... Hujung bulan ne baru la terlaksana.....


Perjalanan yg kami tempuh punya la jauh... Fuuuuhh~.... Dari Kelana jaya kami berjumpa di KL Sentral.... Tunggu Elsie smp dari Shah Alam... Pas tu sambung naik train LRT ke Wangsa Maju... Ingtkan mau naik teksi jaa, tp kut2 la restoran tu jauh dr stesen tren..... Si Elsie ne kan study course media, so bab2 tanya2 orang ne serahkan ja pada dia.... Keberanian c LC telah membuatkan kmi sampai ke destinasi tanpa tersesat.... Weeeee~~~......I lebiu!! ^________^


Naik bas beganti2 tau, u ols..... Numbur bus pun smp kena catat dulu sbb nnt kena naik bas yang sama gak utk balik.... Kami pusing2 ja area Wangsa Walk tu, sbb tidak nampak pn Forze Cafe tuh... Kami plak p tanya2 ngan pekerja Bangla, lagi la kami pusing2 d situ² jaa...
Pastu sy sms my elder-bro, Ershad...
Pas sy sebut nama restoran ne, rupanya dia tau juga di mana....
Tidak sangka juga yg dia tau bab restoren2 unik nih, hihihi

"Woooo~... Yang restoran ala-ala askar tu ker?? Cari Medan NZ.. Restoran tu ade dekat area tu."



Kami pun p lah cari Medan NZ yg myBro sebut tadi.... Jmpa plk sorang pakcik ne, dia pun p tunjuk2 jalan.... Sampai jalan di lorong2 sunyi.... Jalan punya jalan sampai ketiak pun lecak, ahahah.... Alhamdulillah jumpa jugak akhirnya... Rupanya restoran ne agak tepelosok siket dr jalan... Memang tidak kelihatan dr jalan besar.... Lepas nampak jip army ne dr jauh, kami pun bersorak-sorak dgn riang gumbira.....


Belum pun masuk restoren, sudah mintak tolong dgn waiter di situ untuk tolong kami ber-photoshoot...


Kami disambut oleh staf² dia yg sgt peramah.... Siap tolong kami tangkap gambar dari dalam smp ke luar restoran lagik, hehehe......
Dengan kelaparan & kehausan yg amat sangat,
kami order dua jenis makanan tiap seorang.... hikhihikk~...
Menu nya smua unik... Dari air smp makanan, semua istilah Tentera... 
e.g Bentara, Combat, Perajurit, etc.... Agak lama juak laa budak 2 org tu amik order kami... 
(gilak punya lama lah kami pilih menu, smp memerlukan 2 org waiter tuk mengamik order, hikhikhikkk....)
Ari ni DIET CUTI yaaaa~....
Yalah, jauh2 p Wangsa Maju, x kan la makan sorang sepinggan, ya dak??


Sementara menunggu menu yang kami order tu sampai,
take pictures dulu laa kan....
Dari dalam sampai ke luar restoran ok....
Paling sandi tu, punya semangat berposing,
smp Cik Baby nda sedar yg dia bergambar smp dalam kaunter,
muaaahahahahahhahaaa!!!!


Sementara tunggu menu yg kami order sampai, kmi pun posing di seluruh pelosok restoren...
Jum layan pics yuuukkk!!






Memandangkan cuma kami ja yang ada masa tu,
so makanan pun laju ja sampai eventho sorang makan dua pinggan kan...
Hikhikhikkk~......

Berselera Cik Elsie kita ne yooo~.... =)
Saya punya Set Nasi Ct-One Forze Bentara..
Ayam dia pedas wooo~..... (@___@)
Ini Spaghetti pon saya yang punya~..... huaahahhaaaa~....
Menu untuk 2nd round...
Ne Telur omelette Elsie punya....
Fish & Chips pon cik Elsie punya....
Jangan rasa pelik sbb sy dua2 pun makanan berat2 kan...
Elsie punya ringan2 jaa....
hikhikhikkkk......
Baby punya Vanilla apa ntah.. Hehehe~
Sy punya Soda Lemon Curacao..
Sy memang suka air yang ada soda lime tu.....



Lepas puas makan & bergambar, kami jalan² pulak ke Wangsa Walk....
Yalah, sebelum ne asik tengok dalam TV ja Wangsa Walk ne...
Banyak drama² amik shoot di sini kan....
Akhirnya dpt jugak jejak kan kaki di sini, ciiieehhhh~....



Kami masuk² jap dlm Wangsa Walk Mall pas tu kuar balik.. Sbb dlm tu biasa² sj pun, juz kedai² butik sj... Tgh² mau menyeberang jalan tunggu bas mau balik p LRT Wgsa Maju, sy tersepak plak duit yg bergulung2... Trus sy teriak "B...!!! Ada rezeki duiitt!!", c LC pun suruh la sy kutip buat tmbg bas.. Bila sy check, ada Rm2 berlipat² bbrp kpg... Mmg kebetulan masa tu kmi xda duit seringgit².. Sy bukan x mau kutip, cuma risau masatu ada yg memerhati...


"B.. ni bukan Bang-Bang-Boom" kah??"...
"Yg kenakan org tu kah??"
"Iya..."
Pas toleh kanan kiri, sy kutip dan langsung lari.....
"Lariiii sblm kita kena kejar kamera!!"...
Gila eyhh... C Baby punya ketawa smp kuar air matanya...



Pas tu kami pun pulang dgn hati yang puas.....
Bagi yang suka p restoran yg unik...
Sila lah datang yoooo~....



CT-ONE FORZE CAFÉ SDN BHD 
38, Jln Wangsa Delima 2A, 
Section 5 KLSC III, 
Wangsa Maju, 
53300 Kuala Lumpur. 
TEL: 603-4143 6463 / 7463 
EMAIL: info@ct-oneforzecafe.com


For more info, click CT-One Forze Cafe .....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::