Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, February 17, 2014

[Recipe - Indonesian] Tumis Pedas Bunga Papaya

TUMIS PEDAS BUNGA PAPAYA

Yuhuuu~.... Asal balik Tawau ja, mesti mintak resepi Jawa dari Mummy.....
Ne kali kita share resepi yg enak sekaligus baik untuk kesihatan iaitu.....
TUMIS PEDAS BUNGA PAPAYA....
Kalau bahasa Jawa, kita panggil Oseng Kembang Kates....
('Oseng' = Tumis )


Kalau di Malaysia, kita panggil Bunga Papaya/Betik....
Kalau di Sabah, kita panggil Bunga KEPAYAS...
Kalau di Indonesia, kita panggil Bunga PEPAYA.....
Bahasa Jawa, kita panggil KEMBANG KATES....


Ada sesetengah orang memang x makan Bunga Papaya ne,
diorang cakap pahit......
Memang la pahit, tapi benda yg pahit tu la UBAT kan.....
Kalau saya ne, makin pahit, makin saya suka....
Bukan saja bunga papaya, daun nya pun saya makan.....


Bagi yg x suka pahit, saya bagi Tips camana mau kurangkan rasa pahit tu...
Tips: Rebus bunga papaya dengan sedikit garam hingga layu....
Cuci/bilas dgn air biasa.......
Angkat & tiriskan air nya.... Itu saja~..... :P
(tapi kalau yg suka dgn manfaat bunga papaya ne, 
memang diorang x kan hilangkan rasa pahit tu....)


Bahan-Bahan:
Bunga Papaya (kuantiti ikut suka)
Ikan Bilis (kalau xda, boleh ganti dgn udang kering)
Air Asam Jawa
Garam, Gula, Serbuk Perasa

Bahan Blend:
Bawang merah
Bawang putih
Cili Padi yg warna merah (Lidah orang Jawa mesti lah bubuh banyak)
Tomato

Cara-cara:
1. Goreng ikan bilis hingga garing.
2. Masukkan bahan blend & tumis hingga naik bau.
3. Tuang air asam jawa & kacau sebati...
4. Masukkan bunga papaya yang sudah direbus tadi.
5. Kacau-goreng sampai kuah agak kering sikit. 
6. Masukkan gula, garam & serbuk perasa. Angkat & boleh dihidang.....

Selamat Mencuba ~!!!!

Friday, February 14, 2014

[Food Review] Restoran Sri Titingan Seafood, Tawau

Sehari sebelum saya berangkat balik ke KL,
Daddy ajak dinner di restoran seafood paling famous di Tawau.....
"Restoran Sri Titingan"....
Restoran ni famous bukan saja sebab makanan nya yg enak,
tapi juga sebab harga nya yg SANGAT MURAH....
Perkataan 'murah' ni la yg penting kan, eheehe~....


Restoran ni terletak di Batu 3, Jalan Apas....
Kalau first time datang Tawau, cakap ja Sri Titingan,
confirm local people tau punya.....
Ramai juga pelancong dari semenanjung yg datang makan di sini....
Semua pun mesti puas hati dgn masakan & semestinya HARGA nya....


Saya pun sebenarnya pertama kali juga datang makan di sini....
Kesian, nama ja orang Tawau tapi agak ketinggalan sikit, huhuhuu~
Ramai gila customer yg datang sini.....
Kak Nong bilang, restoran ni x pernah sunyi tiap malam....
Kalau hujung bulan x payah cakap la kan.....
Sebelah kanan tu ialah bahagian makan seafood,
yang sebelah kiri tu pulak untuk Stimboat.....



Kalau x silap baca, RM20 utk dewasa....


Yang sebelah sini baru masak² punya seafood.....


Sampai ja di meja, laju² la masuk pi tempat chiller tu pilih seafood yg kita mau....
Ramai orang ni, kalau lambat..... Lambat juga la kita makan......

 Bingung mau makan ikan apa.....

Daddy cekup ikan Siakap

 Besar² ikan dia......

 Sebelah sini pulak tempat diaorang bancuh minuman......

 Sini tempat diorang keluarkan masakan yg customer order....

Cik adik kita busy mengambil order dari Kak Nong.....
Macam banyak ja dia order tu.....
Sampai 6 jenis menu....

Ini ialah semua jenis menu yang diorang boleh masak di sini.....
Lepas pilih makanan laut dalam chiller tadi,
diorang timbang & masak ikut cara masakan yg kita mau.....


Ada 1 corner tempat diorang jual gelang², rantai, aksesori,
dan yg paling jelas di situ kelihatan TANAKA pun ada... Heheheh~
RM19.00 satu......



Sementara tunggu makanan yg di-order siap,
kita camwore² dulu yaaawwww~.........
Saya & Mummy
Saya - Mummy - Daddy (pihak penaja)


 Kakak saya: Kak Nong

Chenta Hati saya: Mummy & Daddy


Lepas semua lauk penuh atas meja, baru air minuman sampai....
Nasib baik x tercekik waktu makan....
^__________^


Jus Oren utk Kak Nong....
Jus Lobak utk saya yang sentiasa menjaga kecantikan mata, eheheheh~

Ikan Masak 3 Rasa
(Ikan nya just nice..... X terlalu rangup, x terlalu basah)

Kangkung belacan
(Sebenarnya mau order Cangkuk Manis, tapi habiiiissss.... wuwuwuuuu~....)

Sup jagung + Ketam
( Sup idaman kalbu kami sekeluarga...)


Kobis goreng + sotong


Tauhu Jepun tumis dgn telur
( Menu kegemaran Daddy~ )


Udang goreng mentega

Ramai nya orang woooo~....
Akan ajak family datang lagi ke sini bila balik Tawau July nanti,
InsyaAllah........




Makan 6 jenis menu + 4 minuman,
bil baru RM89.00....
Muraaahhh gilaaa kannn!!!
(RM2.00 tu x tau la sepa punya minuman tn masuk skali dalam bil, isshhh!!!)
Saya & Bybie
aritu makan di Langkawi utk 2 orang, sudah RM 100 lebih....

Thursday, February 13, 2014

[Recipe] Sotong Masak Hitam / Dakwat / Ink.....

Assalamualaikum......

Lamanya x post entry pasal resepi kan, ehehehe....
Ni baru balik dari Tawau baru la update pasal resepi....
Yalah, time balik Tawau ja baru sibuk mau minta ilmu dari Mummy.....
Baru sibuk mau salin dalam al-kitab, huhuhu~.....


Okeyh ne kali saya mau kongsi resepi yg memang semua orang tau,
tapi x semua orang suka makan, heheheh~.....
Mungkin sebab warna nya hitam legam.....
Tapi apa orang bilang, "Hitam Itu Menawan"...


Resepi ni memang turun temurun dari arwah nenek saya, kepada Mummy....
Sekarang kepada Kak Nong & saya.....
Tengok dalam Google, memang banyak versi lah kan.....
Even di Sabah sendiri pun, memang banyak versi...
Dari nama nya saja pun sudah banyak versi...
Ada yg panggil Sotong Masak Hitam, Masak Dakwat, Masak ink....
Terpulang la mau panggil apa....
Sotong Masak Tyra Banks boleh, Masak Naomi Campbell PUN BOLEH!!





Sotong pulak, Mummy borong di pasar Semporna tempoh hari....
Di sana, sotong nya sebesar² gaban....
Fresh pulak tu....
Tapi kalau beli yg sudah masak memang sangat mahal....
Seekor yg kecil pun sudah RM10, yang besar RM13...
Baik beli mentah & masak sendiri.....
Okeyh, jum cekidaut resepi versi Mummy~....



Bahan-Bahan:

Sotong - Buang tulang, basuh, JANGAN BUANG DAKWAT NYA & potong ikut suka 
(Mummy cuma pisah kan kepala & badan ja, kalau mau potong bulat² mcm cincin pun boleh)
½ cawan air asam jawa
Garam & gula secukup rasa


Bahan Kisar

Cili kering - kalau suka pedas, bubuh la lebih (10-12 tangkai)
Bawang Merah
Bawang Putih
1" halia
Lada Hitam sikit
1" belacan


Cara-cara:-

1. Tumiskan bahan kisar sampai garing.
2. Kemudian masukkan air asam jawa, garam & gula secukup rasa.
3. Masukkan dakwat sotong & kacau rata, biar kuah masak.
4. Masukkan Sotong & gaul tapi jgn terlalu lama....
5. Angkat & hidang bersama nasi panas (kalau sy suka makan nasi sejuk, eheheh~)


Selamat Mencuba ~!!!!!!!!!!

Sunday, February 9, 2014

[Recipe - Sabahan] Tumis Pedas Siput Kahanga (makanan Sabah)

Siput ne ialah siput yang sepupu Daddy bagi masa di Semporna semalam...
Untuk dapat merasa kesegarannya, maka Mummy pun cepat2 masak......
Tapi dalam rumah kami, cuma Mummy & saya yg makan makanan eksotic begini.....
Daddy & Kak Nong pula jenis penggeli....
Kalau x rasa, camana mau tau sedap ka x... Betul x???
Tapi memandangkan Mummy kena kawal tahap kolesterol,
maka saya la sorang yg habiskan semua siput ne, huahahahaa......


Siput ne rasanya cuma ada di Sabah....
Tapi x tau lah kalau ada di tempat lain kan.....
Kalau di Sabah, nama siput ne ialah KAHANGA.....
 Mula2 nampak siput ne macam agak ngeri kan,
 Macam alien pun ada, macam berjari2 pun ada...


Daddy sampai call kazen dia yang bagi siput ne, 
camana mau ambik dia punya isi.....
Maklumlah, pertama kali nampak & pertama kali juga la mau dimasak...
Jawapannya ialah : Kita KASI PECAH diaa~...!!
Mummy pecahkan guna lesung batu, eheheh~



Yang kecik² ne pulak saya x tau nama dia.....
Bila search Google, ada orang panggil dia "Siput Gong Gong",
ada yang panggil "Siput Tarik"...
Mungkin sebab kita tarik² dia masa kita siang....
Saya & Mummy enjoy siang siput ne, besstttt~!!!
Sekali kita cucuk, kita tarik dia & kluar la isi siput tu bergulung²....
Tooiing~ toiiinggggg~......



********************************



SIPUT TARIK & KAHANGA TUMIS PEDAS


Bahan-Bahan:

Bawang Merah - blend
Bawang Putih - blend
Bawang besar (Bawang Bombay) - hiris
Cili padi (kalau suka bubuh banyak) - blend
Halia - diketuk
Cili Hijau/Merah (kami guna Lada Benggala) - Potong besar
Serai - diketuk
Lengkuas - diketuk
Kunyit - diketuk
Daun salam

Bahan Perasa:

Kicap Manis ABC
Sos Tiram
Gula
Garam



Cara-cara:

1. Tumis bahan² blend hingga naik bau.
2. Masukkan serai, lengkuas, kunyit & daun salam.
3. Masukkan sos tiram, kicap manis, garam & gula.
4. Baru masukkan isi siput Kahanga & siput tarik tadi.
5. Bila siput sudah hampir masak, baru jatuhkan lada benggala & bawang bombay tadi. 
   (Jangan masukkan awal², nanti lada benggala terlalu masak...)
6. Bila kuah sudah pekat, angkat & hidang.



Tadaaaaaa~!!!!! Siap sudah siput tarik & Kahanga kita~!!


p/s: Jangan makan terlalu banyak okeyh.... Kolesterol tinggi gila~!!
Kadang2 pun cukup laa.... :)

******************************

Apabila Kak Nong terlebih kreatif....
Siput pun dia susun pusing2 cam gini.....

Siput² ne saya pilih yang putih & bersih, xda lumut²....
Saya cuci pastu sy kering kan (supaya x berulat).....
Guna serbuk pencuci baju pun boleh, supaya lebih putih....
Rinso kah, Daia ka, sukahati.......
Pastu buat la perhiasan atau kraftangan lain....
Lekat di tepi frame gambar @ album pun boleh~.......

Saturday, February 8, 2014

[Travel] Family Trip to Semporna & Tampi-Tampi

Assalamualaikum....

Belum pun hilang penat balik dari Kota Kinabalu 2 hari lepas,
Mummy sudah mengajak lagi pi jalan jauh ke Semporna....
Driving 1 jam juga la utk sampai......
Mummy bilang, kalau saya balik Tawau ja ne baru dpt jalan² beramai², huhuhu~..... 
Baiklah, Mummy... Lagipun bukan saya yg drive... hihihi~
Tp Daddy & Kak Nong...






 
Kami gerak dari Tawau kira² jam 7.30am......
Kalau lambat keluar rumah, matahari sangat terik...
Sempat lagik singgah menapau Mee Tauhu utk breakfast dlm perjalanan...
Sy ni memang dr kecik suka bawak bekal tiap kali jalan jauh atau travelling...
Sedap dia tu lain tau.... hihihi~
Jam 8.30 lebih, kami pun sampai di pekan Semporna........
Alhamdulillah......


Bersama Mummy tercinta.....

Mula-mula, kita pi pasar ikan dulu utk borong ikan.....
Kalau pagi baru la dapat yg fresh & murah.........
Tp tengok market jugak la....
Kadang2 harga ikan jauh lebih mahal berbanding di Tawau...
Pasar ikan bersebelahan ja dgn pasar sayur.....
Ramai nya orang kalau pagi.....

Pilih-pilih... Jangan x pilih.........
Macam2 jenis ikan ada dijual...

Ikan buntal....... Comel tapi beracun.......

Daddy pun menggunakan kepetahan nya berbahasa Bajau utk tawar-menawar.....
Sbb selalunya penjual ikan akan bagi diskaun sikit kalau mereka ingat kita ni local people, lebih2 lagi kalau sama suku kaum dgn mereka...
Daddy sy bukan lah Bajau, tp suku kaum Suluk...
Tp membesar di kawasan yg sama dari kecik, maka fluent lah juga berbahasa Bajau..... 
Best kan... Rasa mau belajar juga dialek Bajau & Suluk...

Makanan orang Bajau: Rumput laut & Tehek-Tehek.....


Yang atas piring tu makanan laut dari keluarga siput juga...
Nama dia KIMA....
Fevret saya & Mummy... Hehheeheh~...

Sotong pun banyak masa kami datang.....
Udang ja tiada....
Besar² gaban sotong di sini.....

Ini nama dia lupa sudah saya.....
Makanan orang tepatan sini juga, terutamanya suku kaum Bajau.....



Masa untuk makan Lunch~.........

Kami seperti biasa, makan di tempat fevret kami.....
X payah la makan mahal² di Restoran Floating tu....
Mahal & ala-carte pulak tu.....
Kalau di sini, makan la sepuas nya ikan bakar tu.....
Harga tetap minimum.......
Memang la tiada air-cond, tmpt pun dalam pasar.......
Tapi yg penting KEPUASAN, eheheh~


Untuk sampai ke gerai makan ne, kita kena masuk ke dalam pasar &
masuk ke dalam ceruk² jualan orang....
Senang saja mau jumpa, dekat saja dgn pasar ikan & pasar sayur....
Haaaaa~..... Ini lah tempat nya......

Sudah agak tengahari, so memang ramai orang makan di sini....
Kalau datang awal, ikan pun belum siap dibakar...
So, masa yg paling tepat ialah tengahari...



Macam² seafood bakar ada, tunjuk ja apa kamu mau makan....

Sotong bakar adaa.... Tapi MAHAL laaaa i tell you~....
Yang keck tu RM10, Yang besar tu RM13...


Sabahan Dish ~ Putu

Macam² jenis ikan ada.... Sampai saya pun x tau nama....




Sayur pun ada banyak jenis.....
Satu paket RM1.00....
Kalau makan situ, nanti diorang akan letak atas pinggan.....
Ada tumis rumput laut, kacang panjang, tumis sotong, sayur labu masak santan, sayur nangka masak lemak.... Macam2 lagik lah...


Ini yang kami makan..........
Sayur nangka masak lemak & belakang tu kacang panjang tumis dgn sotong....
Jumpa dgn kazen Daddy yg susah payah bawak ikan & sotong utk kami dari Pulau Pum-Pum....
Disebabkan pakcik nda mau kami bayar semua yang dia bagi,
maka Daddy decided utk belanja pakcik makan lunch sama² kami.....


Setiap yang bertemu pasti akan berpisah juaaa.... Ececeeeehhh~....
Pakcik  Basran sudah terpaksa balik ke pulau Pum-Pum......
Next time kalau sudah betul² aman, kami pun mau masuk juga ke pulau tu, 
mau tengok cara hidup mereka di pulau.....InsyaAllah~
Sekarang masih x berani lagi, huhuhu~





Floating Restaurant / Rest. Bandar Mutiara

Borong ikan sudah, makan pun sudah....
Masa utk lepak² sambil mencerna makanan tadi....
Mana lagi mau di-pigi kalau bukan Floating....??
Tempat wajib utk semua orang bila datang ke Semporna......

Banyak penginapan terapung disini, tapi belum perna lagi try even once....
Lebih2 lg lps berlaku kejadian penculikan baru2 ni, mmg x berani la mau mnginap di sini, huhuhuhu...



Banyak kedai souvenir di sini........



Bersama Mummy & Daddy saya......


Ndak kan la duduk ja free² kan, order minuman pun jadi la, heheheh~...
Masih dalam CNY mood......
Kami 4 org ja dalam restoran ni.....
Feeling2 VVIP giteewww~.... :)

Macam banyak ja di-order......
Padahal minuman + french fries jaaa, heheheh~......

Relax² minum, kena tiup angin laut sambil tengok pemandangan.....



Kalau sesiapa mau tengok menu dia, tengok ja la......
Tapi memang mahal la.....
Standard la tempat pelancong kan....
Makan dalam pasar tadi sudah dpt banyak.....







Tampi-Tampi

Saya perna cerita pasal Tampi-Tampi ne dalam Entry saya yg DI SINI,
masa tu saya pergi dgn Kak Nong & her fren.....
Memang banyak perubahan ketara dlm beberapa tahun ne....

Bermula 15 January 2014....
Perubahan yang PALING KETARA ialah dulu masuk FREE, sekarang kena BAYAR...
RM10 satu kepala woooooo~!!!
Kami pun baru tau masa sudah sampai di sini....
Kalau tau awal2, memang xda nya kami sampai ke sini.....

Dari jauh lagi sudah nampak pondok kawalan macam bentuk rmah orang asli ni....
Sampai jak kereta, trus ada pak guard ne datang,......

 Semporna memang sinonim dgn suku kaum Bajau....
So, Daddy pun speaking bahasa Bajau dgn pakcik ni, 
minta diterangkan pasal bayaran RM10 tuh & peraturan baru yg dikenakan di sini.....
Best kan dapat komunikasi dalam banyak bahasa...... ^______^
Tapi lps mereka sembang tu, Daddy pulak translate pi Bahasa Melayu apa yg pakcik tu cerita, hihihihi~....



Peraturannya: Seorang kena bayar RM10.00...
Kalau makan di restoran dalam tu lebih RM50,
maka dia akan potong RM10 x brapa pax.......


Ramai orang cakap entrance fee MAHAL ~!!!!!!

Contohnya macam kami...
RM10 x 4org = RM40
Bila kami makan lebih RM50, dia akan potong RM40 (kupon) &
kita cuma bayar RM10....



Perubahan Kedua: Telah dilakukan penambah-baikan & renovasi.....
Makin cantik, semua jembatan di-cat....
Makin byk chalet dibina.......

 Amboi, couple dpn tuuu...
Macam honeymoon pulak...... ^_____^







Tapi nda best sebab tempat berenang sudah jadi tempat restoran tu ternak ikan....
Pengunjung cuma boleh berenang di sebelah luar tu.....
Pastu xda jaring-jaring utk KESELAMATAN....
Kalau ada ikan jerung sesat pi situ, nasib lah kan.....


Yang ni Tampi-Tampi yang dulu.... Sblm ada peraturan baru...
Credit to Blogspot


Perubahan Ketiga: Terlalu banyak undang² LARANGAN...
i. Dilarang bawa makanan/minuman dari luar,
ii. Dilarang BBQ
iii. Dilarang memancing



Ada kejadian waktu kami tgh siok² berenang....
Datanglah satu damily ni dgn 2 anak kecik..... Siap bawak joran lagi tu.....
Sekali baru dia tau yg sudah x boleh memancing di situ...
Padahal dulu dia bilang selalu ja dia memancing sebelum ada peraturan tu...
Yalah, kalau x biasa, xkan la dia datang siap² bawak joran sekali kan....
Trus mengamuk la si suami tadi....
Sebab yg dia pancing pun ikan di laut tu, bukan ikan dalam sangkar yg restoran tu ternak....
So, kenapa mau ada larangan dilarang memancing ikan di laut??
Huuurrrmmm~.. X faham.....





 

Trademark Tampi-Tampi pun sudah berubah......
Platform utk pengunjung terjun pun sudah makin rendah.....
X mencabar lagi.....
Padahal dulu ramai org suka terjun dgn macam² aksi dr platform paling tinggi tu.....


Credit to Flickr

Credit to Blogspot



After renovation......
Sekarang cuma 2-tingkat saja.....


Ini lah restorannya.......
Air kelapa utk saya & Kak Nong


Banyak ikan bilis pulak bila tengok dari atas....
Tapi bila kami masuk dalam air, semua ikan lari.... Hihihihi~


Abang² polis yg sentiasa membuat rondaan.... Weeewiittt~!!!!!!!
Terjamin juga lah keselamatan.......

My fevret Sanggar Cheese
(Sabahan: Sanggar = Pisang Goreng)



Tengok ja la aktiviti kami swimming2....
Daddy terlebih eksaited sbb dia bilang sudah puluhan tahun x berenang di air masin....
Yalah, asik berenang di pool ja kan....
Terus Daddy teringat zaman kanak² nya & membesar di Kg.Titingan (a.k.a Ice Box) dulu.....
Ready to jump~!!!!!!!!!
Horraayyyy~!!!!!!!
Daddy kelam-kabut berpaut pd tangga sbb dia bilang DALAM BETUL~!!
X payah malu pakai pelampung wpun pandai berenang....
Safety First yaaa~.............
Mummy, rugi owwhhh nda join kami swimming.... huhuhu~.......
(Jadi tukang jaga beg......)
Eksaited kemain lagi yaaa.....
Sampai jam 4.30pm nda mau naik, huahahaha~
Mummy pesan supaya Daddy jangan menyelam² sana.....
Hah~.. kan sudah air masuk dalam hidung.... Lagi mau menyelam.....
Best laaaa.... Teda orang lain yg berenang, cuma kami 3 beranak jaaa, heheheh~


Tiap kali ada rumput laut menyelit di kaki, trus teriak² ketakutan....
Yalah, xda jaring keselamatan koott~.........
Mana tau apa yg menyelit di kaki tuuuuuu~....



Tukar baju pun dekat setengah jam.....
Dalam 4 buah bilik persalinan tu, satu saja yg ada pintu.... Ya ampuuunn~
Terpaksa la saya & kakak masuk 2 org sekali....

Lepas puas mandi, kami pun pi bayar bil.....
Makan minum situ x tau lah berapa harganya.....
Daddy & Mummy order 2 Nescafe Ice....
Saya & Kak nong order 2 biji kelapa...
Dan dua set Sanggar Cheese....
Potong kupon yg belum terpakai tadi (Mummy tidak swimming) = RM10
So, kami kena topup RM15.....



Mari kita photoshoot dulu sebelum balik ke Tawau.....
Daddy yang happy sbb dpt mandi laut~
Romantik selamanya, amin~
Charlie's Angel kunun~.....
Ada rezeki nanti boleh menginap di chalet nya.....
(tapi banyak monyeettt~!!!!!!)
"Bhaaa..... Mulih na kitaaaa......"



***************************

Sampai di rumah pulak giliran Mummy dgn aktiviti kegemarannya....
Membungkar semua hasil tangkapan di pasar Semporna tadi.....


Macam² ikan Mummy beli~........
Sotong yg kazen Daddy bagi.......
Kira Sotong gergasi juga ne........


Yang siput ini pun kazan Daddy tadi yang bagi....
Pakcik Basran cakap siput ne sedap kalau ditumis.....
Nama siput ne di Sabah ialah KAHANGA....
X pasti lah kalau di negeri atau tempat lain kan....
Agak ngeri juga bentuk nya......
Tapi rasa nya enaaaakkkkk bangeettt~!!!!! ^________^




Nama siput jenis ini pulak saya x tau.....
Tapi saya suka siang siput ne......
Cucuk ja dgn Toothpick atau pin peniti, trus dia keluar bergulung-gulung....
Resipi nya boleh click di SINI.....



************************************

Dalam perjalanan balik ke Tawau,
macam biasa , saya akan tidur dgn nyenyak di belakang....
Tapi saya selalu ja berdoa supaya sy diberi kesempatan utk melihat kalimah ALLAH di langit...
Even dlm flight pun sy x tidur, sy perhati baik² bentuk awan di luar tingkap....
Tapi smp ke hari ini sy belum diberi kesempatan tu....
Sampai la ke hari ini, sy x henti² berharap spy ALLAH memberi sy peluang melihat nama-NYA...
Dan Subhanallah, bila sy terbangun dari tidur pada waktu Maghrib.....
Saya nampak awan ini berbentuk seperti kalimah ALLAH...
Itu pada pandangan mata saya la...
WallahuAlam.....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::