Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, November 25, 2013

[Throwback] Birthday Coursemate Unitar Kelana Jaya

Ini versi #throwback ya..... 
(Ingat dalam Intagram ja boleh #throwback, ni dlm belog PUN BOLEH.... hehe~)


Godek² barang² masa study dulu, terjumpa pulak CD gambar² masa belajar di Unitar Kelana Jaya.....
Masa tu masih 'selim' sikit la dari skrg, huhu.....
(Member² yg dulu kurang slim, skrg pulak kuruih macam model², jeleeesss......)


Time ni kami budak² course Diploma In Accounting (DIA) tgh sambut birthday Dema (budak tudung kelabu tuh)..
Birthday celebration dia di Kelana Putri....
Majoriti pun budak² DIA yg datang....
Lain² tu housemate Dema.....

Ni geng yg paling rapat dlm kelas.....
Dema, Tymah, Yan, Hajar, Suraya, Sabrina & me...

Adi Farhan yg time ne masih gila² remaja....
Sekarang sudah jadi bapak budak....
Shafik pulak kurus keding ja skrg,
macam model......

Hajar (tudung hitam) yg sdh pun jadi bini orang....
(yang lain² tu tgh tunggu turn jak..)

with Kak Eve & kak Shutie......


************************


Pas tu ,  kami sambut pulak birthday Sal (Ummu Salamah),
(budak yg pakai niqab tu......)
Kami sambut sama² di restoran Brothers cun² di sebelah Unitar....
Restoran ne paling glemer la di kalangan budak² Unitar dulu....
Asal habis klass jak, mesti lepak minum²-makan² di sini......
Selain Brothers, tmpat budak² Unitar selalu lepak pun di blkg Unitar,
Restoran Utara & Restoran Sambal....
(Tapi dua² restoran ne sudah tutup.....)
Mungkin x laku sbb Unitar sdh pindah...... huhuhu~.....
Banyak kenangan terindah masa belajar dulu.....

Geng DIA jugalah yang paling.........

Hajar, saya & Dema...... ♥

Me & Dema....
(dulu, kini & selamanya.... chewahhhh~...)



Walaupun saya belajar di Unitar Kuching sleama 1½ tahun,
lepas tu transfer ke Unitar Kelana Jaya selama 1 thn,
tapi terlalu banyak kenangan manis sy di sana dgn member² rapat.....
Rinduuuu pulak mau sambung belajar lagik, wuwuwu~........

Thursday, November 21, 2013

[Recipe - Indonesia] Daging Tetelan Masak Kicap


"Daging Tetelan Masak Kicap Spesial Indonesia Resepi Mummy"
(Tuuuuu diaaa..... Nama kena panjang & Copyrighted ya... hihi~ )

Ini antara menu fevret sy & Kak Nong.....
Kawan² saya pun kalau hari raya, mesti request Daging Masak Kicap ni.....

Memandangkan sy x suka makan daging padat,
maka sy minta Mummy masak guna Tetelan......

Apakah itu 'Tetelan" ???

Indonesia dictionary bilang: 
"Tetelan ialah sisa daging yg melekat pada tulang... 
Daging tetelan merupakan campuran daging, lemak & urat"


Bagi yang belum tahu, Mummy saya org Jawa asal Malang, Jawa Timur....

Kalau masakan Melayu suka guna 4 sekawan,
Mummy pula masak masakan Indonesia x suka guna semua tu....
Sebab Mummy bilang bau harum tu buat kita rasa cepat muak......
So, menu ni memang x guna cengkih, kayu manis, bunga lawang etc....


Bahan-Bahan:
Daging Tetelan - 1 kilo
Lada Merah - hiris serong
Lada Hijau - hiris serong
Bawang Bombay - hiris bulat²
Bawang putih - ditumbuk
Merica
Sos Tomato
Sos Cili
Kicap Manis ABC
Serbuk perasa



Cara-Cara:
1. Rebus daging tetelan sampai masak & empuk.
2. Tumis bawang putih & semua bumbu di atas.
3. Masukkan daging, kacau sampai masak....
4. Last sekali masukkan lada hijau, lada merah & bawang bombay.
(Masukkan last sekali supaya tidak terlalu masak & tetap crunchy)
5. Angkat & hidang masa masih panas......


Masakan IBU adalah masakan terbaik di dunia~ !!!!!!!!!

[Recipe - Indonesia] Cendawan Masak Kicap


Asal saya balik Tawau ja, memang sy sudah siapkan awal² senarai menu yg sy mau 
Mummy masak utk saya, hehehehee.....
Yalah, balik Tawau bukan selalu kan......
So, merasa masakan Mummy pun setahun dua kali ja.......
Kali ne, sy mintak Mummy masakkan 
"Cendawan Masak Kicap"


Untuk menu ne, kita boleh guna apa jenis cendawan pun....
Shitake, butang, tiram..... 
Tapi kali ne Mummy sy guna Cendawan Kelapa Sawit yg dia baru beli di Pasar Tani tadi.....

Ne dia Bahan² & Cara² nya.......


Bahan-Bahan:
Udang (ne optional saja, bukan watak utama pun).....
Cendawan Kelapa Sawit (boleh ganti jenis cendawan yg lain, janji nama dia cendawan)
Bawang Merah - tumbuk
Bawang Putih - tumbuk
Lada Hitam
Halia - hiris
Lada besar - hiris
Sos Tiram
Kicap Manis (Paling sedap guna ABC)
Kicap Hitam (Kicap Ayam dari Sabah paling 'masarap')
Tepung Jagung - 1 sudu (utk pekatkan kuah)
Serbuk perasa



Cara-Cara:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih & halia hingga garing.
2. Masukkan air, kicap hitam & kicap manis.
3. Masukkan cendawan & udang.
4. Kacau rata & biarkan mendidih.
5. Masukkan Serbuka lada hitam, Lada besar & serbuk perasa.
6. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan kuah pekat & boleh angkat dan hidangkan.

Buku Bahasa Korea @ Kinokuniya KLCC


Aritu, sibuk cari buku bahasa Korea di kedai buku Popular....
Tapi malang nya, xda satu pun buku bahasa Korea di sana....
Buku Bahasa Cina banyak la.....
Siap buat membership card Popular lg, haiishhh....

Pastu search dalam Google,
rupanya banyak dijual di Kinokuniya KLCC.....
Ne baru separuh buku² Bahasa Korea yg ada di website Kinokuniya....
Sila browse sendiri utk tgk yg lain......
Memang banyaaaaakkkkk betul......

Dan Ahad lepas, saya mintak teman c Bybie utk p KLCC.....
Kinokuniya ne terletak di Level 4.....
Pusing punya pusing dalam tu pun x jumpa....
Sebab dalam tu sangat luas.....
Seksyen² pun kena cari satu per satu.....
Last2 sy give up & p tny dgn staf yg sedang mengemas buku, lagi senang....


Rupanya banyak gila buku bahasa Korea di situ....
Sampai berpinar2 mata mau pilih......


Dalam Kinokuniya ne buku² dia memang semua nya sealed.....
Mula² tu pening juga, camana mau tau contents kalau x dpt buka.....
Bila tny dgn staf situ, rupanya kita boleh pilih buku mana yg kita mau tengok...
Pastu bawak p kaunter & mintak dorang buka kan seal.....
Ok juga mcm tu kan, xda lah buku² semua ronyok walaupun orang x beli....



Kesian Bybie.....
Dia tunggu sy pilih² buku sampai kepenatan..... Hehehehe~......
Tapi xpa, di Kinokuniya boleh duduk merata² sambil baca buku.....
Jangan risau, di sini xda tanda "Dilarang Membaca"...


Pilih punya pilih, akhirnya sy decide utk beli buku yg ini.....
Sebenarnya banyak lagik buku yg tebal² & yg "macam-best-jee"....
Siap ada disertakan DVD sekali...
Tapi harga dia boleh tahan juga la, hehehe.....



Untuk dapatkan diskaun, kita kena jadi member Kinokuniya dulu.....
So, sy pun apply membership card RM36 utk setahun.....
So, buku yg sy beli tadi tu dapat lah diskaun dar RM 36 kepada RM 32.40 shj...




**********

Lepas hati riang gumbira sbb dpt beli buku Korea,
maka kami pun mengisi perut di Foodcourt Level 4.....
Makan pun mestilah Korean Food juga...... Hehehe~


Saya pilih Dolsot Bibimbap "돌솥 비빔밥"....
"Dolsot" ne maksud dia 'Stone Pot'....
Stone Pot ni kita kena panaskan atas api & sebelum dihidang tu kita pecahkan
sebiji telur mentah.....
Tapi bila sdh sampai Malaysia ne, agak di-modified sikit la....
Dia jadi Telur Mata lah pulak....
Mungkin sbb tekak orang Malaysia ni x boleh makan telur mentah, ehehhe.....


Set Dolsot Bibimbap termasuk Sup Kimchi & Side Dish yg kita panggil
'Banchan' (반찬)......
Ada Kimchi & Zucchini......


Rasanya boleh tahan juga la.....
Tapi memandangkan yg masak tu bukan bos dia yg org Korea tu,
masak pulak sambil bersembang,
so masa dia panaskan Stone Pot tu agak terlalu lama,
sampai nasi dekat bawah tu pun HANGUS !!!
Ermmm....... At least sdh try la kan....

Monday, November 11, 2013

My Mixed-Race Family......



Itu Daddy saya, Sabaruddin Abd Wahab....
Orang Sabah (Malaysia) yg berkuturunan Suluk....
Lahir dan membesar di Kg.Titingan "Icebox", Tawau...


Itu pulak Mummy saya, Suliani Sunan....
Asli Jawa lho....  Asal dari Malang, Jawa Timur (Indonesia)...
Lahir & membesar di daerah Karangploso,
dan kemudian ikut alm.nenek berniaga & berhijrah di Tawau..


Yang kurus keding tu pulak makcik saya, Suhaida Wee (Mbak Idah)..
Adik kepada Mummy sy...
Dulu sama juga mcm saya, lahir & membesar di Tawau,
tp sejak arwah nenek meninggal,
makcik keberatan mau tinggal di Tawau lagi & mengambil keputusan utk menetap di Malang...
Sekarang bekerja di Surabaya...

Yg sorang lagik tu satu²nya kakak saya, Norhayati a.k.a Kak Nong....
Walaupun dia la org yg slalu sy ajak bergaduh,
tp dia juga lah yg menjadi telinga sy bila sy susah & senang..... wuwuwu~

Yang dekat tgh² tu la my Chinese Grandfather, Alm.Muhamad Aluwi bin Wee &
my Javanese Grandmother, Alm.Pariyah binti Parto, yg kami panggil 'Mamak'....
Kami rapat dgn grandparents belah Mummy sbb dari lahir lagi tgl dgn mereka....


Sejak sy dalam rahim Mummy lagi sy memang sudah biasa ulang-alik Tawau-Malang...
Sampai la ke hari ini.........
Mungkin sebab tu la saya jadi hobi melancong.....


Bahasa yg kami gunakan di rumah pun banyak.....
Dengan Daddy, saya berbahasa Sabah bahh~....
Dengan Mummy, cakap Jawa dong....
Dengan Kakak & Aunty, cakap Mandarin lor..... ^_____^


Saya bersyukur sebab dilahirkan dalam keluarga campur sebab sy ada banyak kampung....
Ramai saudara mara di 2 buah negara..... Alhamdulillah...
Apapun bangsa/suku kaum dalam famili saya,
saya tetap bersyukur dgn karunia dari ALLAH....
semoga keluarga sy sentiasa diberkati oleh-Nya....


Kepada alm.Datuk & Nenek saya,
smoga ditempatkan di kalangan orang yg beriman, Amin~

Thursday, November 7, 2013

Gathering @ Fantasy Cafe, Tawau


Setelah berbulan² tick calendar,
akhirnya hari yg ditunggu² telah tiba.....
Sy ambik cuti balik selama seminggu utk ke Tawau....
Ndak sabar mau jumpa Daddy, Mummy & Kak Nong....


Smp di Tawau, bersyukur & gembira sebab nampak Daddy sudah sihat sikit....
Selama di Tawau tu cuma berapa kali jak kluar rumah jalan²...
Sy suka duduk d rumah jak....


Tapi rindu jugak mau jumpa kawan² St.Ursula...
"Geng KCB", ehehehe......

Lepas berbincang² dalam whatsapp, akhirnya berjumpa juga kami ari Isnin lepas...
Perjumpaan pertama di Tawau Kopitiam, Fajar.....
Ada Muna, Len, Bai, Day, Jun & hubby, saya & Kak Nong....
Tapi memandangkan telampau eksaited berjumpa,
sampai lupa mau ambik gambar, huhuhuuu......



Perjumpaan kedua, keesokan malam nya.....
di Fantasy Cafe, Ba Zhong.....
First time jugak lepak sini.....
Tapi sgt best sebab lepak tepi laut......

Kami anggota yg paling awal sampai, eheheh~.....
(From left: Len, Bai, Muna & saya)
Perjumpaan kali ne lebih meriah sbb ada Aning & Inspektor Lina....
Baru ja touch-down Tawau, trus gathering....
memang happening laaa.....
Ohh ya, ada juga Sunik (our ex-class-mate dulu) join.....


Meriah betul malam tu.....
Dengan jual krim muka la..... Dengan program kutu emas la.....
Juice Berry laa..... Ubat kurus, ubat putih......
Macam² marketing la dorang ne.....
Sampai sakit perut ketawa....
Ini saya punya Mocha Smoothies.....
(Amboi~, Len...... Gelak besar nmpk.... :p )

Yang ne pulak Bolognese Pizza.......
Sedappp!!! Superbbbb!! Mabelessss!!!


p/s: Makan minum malam tu telah ditaja oleh Inspektor Lina.... huhuhu.....
Terima Kasih banyak, Puan!!

Friday, November 1, 2013

[Food Review] Oldtown White Coffee @ Kubota Square, Tawau


Hari ne pertama kali saya ikut Daddy, Mummy & Kak Nong p hantar 
Daddy cuci darah di B.Braun Avitum Dialysis Centre, Hotspring, Tawau....

Yalah, sy pun baru ja berapa hari smp di Tawau, mau tau jugak camana keadaan pusat rawatan Dialysis yg daddy pergi hampir tiap hari ni....
Daddy cuci darah 2 hari sekali, i.e Isnin, Rabu & Jumaat..... Tiap kali Daddy cuci darah, ambik masa 4-5jam......
Kos sekali cuci bukan murah, RM 200-300 lebih....
Tapi syukur sbb Daddy bekas pesara Pos Malaysia,
maka dapat lah cuci darah percuma guna kad pencen....
Alhamdulillah, Ya Allah....


Dan bila sy tengok pesakit2 buah pinggang yg cuci darah di situ, trus rasa insaf... Selagi kita sihat ni la kita kena jaga kesihatan baik2...
Dan Daddy selalu pesan dgn sy supaya banyakkan minum air putih...
Jaga baik2 buah pinggang tu... Baik lah Daddy...


Sementara tunggu Daddy selesai,
Kak Nong ajak Mummy & saya melepak di OldTown White Coffee 
di Kubota Square....
Mau online free lah tuu, ahahaha~.....


Mau dapat wifi free kenalah isi perut sekali, ya dak???
Kencing & 'Berry' pun mana ada free, apalagi mau guna Wifi...
Kak Nong punya BBQ Chicken Wantan Noodle.....

Mummy saya ne mana² pergi asyik makan Ice-cream jaaa......
Saya punya Wantan Goreng......
Saya punya jugak, hehehehe.....

myFevret Lime Squash & Kak Nong punya White Coffee Hazelnut...


Kak Nong & Mummy~ ♥


Oh yaaa.... Jangan risau melepak di sini.....
Boleh makan Tanpa Was-Was.........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::