Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Blogger Profile

I'm Half Malaysian & Half Indonesian..
Mommy - Malang, Jawa Timur (Indonesia)
Daddy - Tawau, Sabah (Malaysia)

Seorang Blogger picisan yg meminati:
i. Travelling
ii. Makan
iii. Photography
iv. Videography

All pictures taken using:
1. Gopro Hero5 Black
2. Nikon D5200
3. Sony DSC-W300
4. Vivo V15 Pro
5. FeiyuTech Vlog Pocket (Gimbal)

Thursday, November 21, 2013

[Recipe - Indonesia] Cendawan Masak Kicap


Asal saya balik Tawau ja, memang sy sudah siapkan awal² senarai menu yg sy mau 
Mummy masak utk saya, hehehehee.....
Yalah, balik Tawau bukan selalu kan......
So, merasa masakan Mummy pun setahun dua kali ja.......
Kali ne, sy mintak Mummy masakkan 
"Cendawan Masak Kicap"


Untuk menu ne, kita boleh guna apa jenis cendawan pun....
Shitake, butang, tiram..... 
Tapi kali ne Mummy sy guna Cendawan Kelapa Sawit yg dia baru beli di Pasar Tani tadi.....

Ne dia Bahan² & Cara² nya.......


Bahan-Bahan:
Udang (ne optional saja, bukan watak utama pun).....
Cendawan Kelapa Sawit (boleh ganti jenis cendawan yg lain, janji nama dia cendawan)
Bawang Merah - tumbuk
Bawang Putih - tumbuk
Lada Hitam
Halia - hiris
Lada besar - hiris
Sos Tiram
Kicap Manis (Paling sedap guna ABC)
Kicap Hitam (Kicap Ayam dari Sabah paling 'masarap')
Tepung Jagung - 1 sudu (utk pekatkan kuah)
Serbuk perasa



Cara-Cara:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih & halia hingga garing.
2. Masukkan air, kicap hitam & kicap manis.
3. Masukkan cendawan & udang.
4. Kacau rata & biarkan mendidih.
5. Masukkan Serbuka lada hitam, Lada besar & serbuk perasa.
6. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan kuah pekat & boleh angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::