"Daging Tetelan Masak Kicap Spesial Indonesia Resepi Mummy"
(Tuuuuu diaaa..... Nama kena panjang & Copyrighted ya... hihi~ )
Ini antara menu fevret sy & Kak Nong.....
Kawan² saya pun kalau hari raya, mesti request Daging Masak Kicap ni.....
Memandangkan sy x suka makan daging padat,
maka sy minta Mummy masak guna Tetelan......
Apakah itu 'Tetelan" ???
Indonesia dictionary bilang:
"Tetelan ialah sisa daging yg melekat pada tulang...
Daging tetelan merupakan campuran daging, lemak & urat"
Bagi yang belum tahu, Mummy saya org Jawa asal Malang, Jawa Timur....
Kalau masakan Melayu suka guna 4 sekawan,
Mummy pula masak masakan Indonesia x suka guna semua tu....
Sebab Mummy bilang bau harum tu buat kita rasa cepat muak......
So, menu ni memang x guna cengkih, kayu manis, bunga lawang etc....
Bahan-Bahan:
Daging Tetelan - 1 kilo
Lada Merah - hiris serong
Lada Hijau - hiris serong
Bawang Bombay - hiris bulat²
Bawang putih - ditumbuk
Merica
Sos Tomato
Sos Cili
Kicap Manis ABC
Serbuk perasa
Cara-Cara:
1. Rebus daging tetelan sampai masak & empuk.
2. Tumis bawang putih & semua bumbu di atas.
3. Masukkan daging, kacau sampai masak....
4. Last sekali masukkan lada hijau, lada merah & bawang bombay.
(Masukkan last sekali supaya tidak terlalu masak & tetap crunchy)
5. Angkat & hidang masa masih panas......
Masakan IBU adalah masakan terbaik di dunia~ !!!!!!!!!
No comments:
Post a Comment