Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Friday, July 27, 2012

[Birthday] Happy Birthday to ME!!! ♥270712♥


~♥ 27 JULY 2012 ♥~

Photobucket

Alhamdulillah~....Allah panjangkan lagi usia sy hingga ke hari ini......
Dan Alhamdulillah krn Hari Lahir sy pd tahun ini jatuh pd hari JUMAAT dalam bulan RAMADHAN... Subhanallah~............
Dan ari ne juga genap ari ke-7 umat Islam mnjalankan ibadah puasa....


Macam tahun2 sebelum ne, org pertama yg wish sy mestilah abg Man sy yg skrg ada di Aloq Staq & myLovely aunty yg ada di Surabaya......
MyKakak pulak wish jam 4.48am (time bangun sahur kali tu, hehehe)...
Yang lain ada Nani, Ershad,dsb~.........


Kawan² FB pun ramai yg wish....
sama ada kawan skolah, sekerja, kenalan, jiran2 & kawan2 dalam dunia maya (a.k.a Facebook)....
Walaupun ramai, sy usaha juga tuk reply & ucap trima kasi pd meka yg wish....
Yalah, org suda mendoakan kita, mstilah kita hargai.....
^___________^


Macam tahun yg sudah², mmg xda sambutan pun.....
Maklumlah, Mummy, Daddy & Mbak Idah ada di Malang....
Kakak pulak di Tawau....
Time Mummy & Daddy call tuk wish b'day,
dorang janji tuk sambut birthday sy sama2 bila balik raya nanti....
Dan air mata sy mengalir dgn deras......
Rindu~.... Sedih~..... Terharu~.............
Photobucket


Tapi agak terharu lak sbb baru tahun ne abang Jerry sy mau sambut my birthday sambil makan sahur....
Since sy takut lambat bangun sahur,
sy mintak di-delay luk smp ke hujung minggu, heheheee.....
Tp terkilan juga la sbb abg2 sy ramai yg sdh jauh dr Kelana Jaya....
Abg Man di Kedah, Abg Que di Bentong, Asral di Melaka, Fadhil yg pengantin baru tu of coz la ngan bini.....
Maka tinggal saya, Abg Jerry  Abg Im ja yg tinggal, huhuhu~...........
Photobucket


Thursday, July 26, 2012

[Food review] Bazar Ramadhan Kelana Jaya, SS6


BAZAR RAMADHAN KELANA JAYA, 
JALAN SS6.

Alhamdulillah, arine genap ari ke-11 umat Islam menjalankan ibadah puasa..... 
Cun² di belakang apartment sy ada bazar Ramadhan Kelana Jaya...
Tiap petang pun sesak ngan orang ramai...
nda kisah la samada hujung minggu atau hari bekeja....

Ini tahun ke-6 saya berpuasa di kelana Jaya, 
jauh dari keluarga tercinta.... huhuhu...

Kalau hari bekerja, memang agak lewat baru sesak...
Tapi bila hjg minggu, jam 4pm pun sudah ramai orang....

Menu kegemaran saya.....
Sayap Ayam Rm1.00!

Mulai sesak~..........
 Sup terbaik di bazar K.J.....


Sabahan mareyyyyy~......
 
Tu diaaaa, abang Ejal bz layan customer smp x sedar kena snap.....

Ikan bakarr FEND sentiasa sesak~.......
My fevret rojak buah~.......
Pakcik ne satu2nya jual seafood yang saiz gaban2......
Ada ketam, udang kara, udang galah......
Harga dia memang bulih buat beli juadah sungkai seminggu utk saya.....
Aritu dia jual udang lobster rm62.00!!!

Kambeng golek~.......



Apam balik..... 

Mee/mihun/kuetiau sup....

 Ayam Golek...

The Famous AYam Tempayan

Goreng-goreng....
 
Stoberi cicah cuklat....
^_________^


GERAI NE LA GERAI PALING SEDAP FOR ME~......
"ZAI CHAR KUETIAW"
Api dia menjulang2 smp ke atas gerai ooohh~......


"Saya ucapkan selamat menunaikan ibadah puasa kepada semua umat Islam"~

Thursday, July 19, 2012

[Recipe - Indonesia] Pecel Terung

PECEL TERONG


Haaa~.... Resepi Jawa in da House!!! Hehehe~......
Minggu lepas rindu plak ngan masakan Mummy....
Sprti yg sedia maklum, TERUNG merupakan makanan favorit sy dari Baby lagik, hohoho~...
Ahad2 biasa la kan, manada aktiviti lain selain berperang di dapur.....
So, terfikir la mau masak Pecel Terong....


FYI, sebut PECEL ok bukan Pecal....
Bahan utama dalam masakan ne ialah KENCUR (Indonesia), 
lau di Malaysia dipanggil CEKUR...
Kencur ne bagi aroma yg sangat wangi & mmg jadi ciri khas lau mau masak Pecel....
Ok, cekidaut bahan2 dia..... ^_______^


BAHAN²
4 batang terung panjang
1 paket santan pekat
1 kiub ayam
Gula


BAHAN BLEND:-
6 batang lada merah
Cili padi (ikut suka... Lau mau pedas, bubuh la banyak yaa....)
Belacan
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 cm KENCUR


CARA-CARA:-
1. Terong dibelah dua pas tu hiris serong, goreng & tepikan...
    * Cara lain: Bakar Terung dgn kulit, rendam dalam air sejuk pastu buang kulit nya.
    * Cara lain: Kupas kulit terung & terus goreng.
   (tp memandangkan sy malas mau bakar2 ne dan sy suka makan kulit terung, maka sy goreng dgn kuit2 dia sekali.... terpulang la dgn selera masing²...)

2. Blend semua bahan2, tumis hingga pekat.
3. Masukkan pati santan, gaul lagi...
4. Last sekali baru jatuhkan terung. Gaul & Angkat... 

[Recipe - Indonesia] Sambal Goreng Kentang + Petai


♥ SAMBAL GORENG KENTANG + PETAI ♥



Ahhhaaaaaaa.... Untuk pengetahuan semua....
Ini ialah resepi kegemaran keluarga kami turun temurun.....
Keluarga Jawa, ehheeh~
Resepi ni memang resepi asli orang Jawa yg sgt fevret makan pedas & petai.....
Daddy yg org Sabah pun jadi ketagih tiap kali Mummy masak sambal goreng ni....
Paling mantap, resepi sambal goreng ni versi yg x kering....
Basah2 jaa..... So memang ngam la makan dgn nasi putih......




BAHAN²:
3-4 keping Tauhu putih (potong dadu, goreng & tepikan)
1 kg kentang (potong dadu, goreng & tepikan)
Petai (haaaa~... Ne bahan paling penting ne, teda petai maka nda menjadi la masakan kita..... Kuantiti ikut suka, mau banyak, maka taruk la byk2....)


Optional: 
4 keping tempe (potong nipis, goreng & tepikan)
Kacang buncis/buncis (hiris serong)

*** Tapi aritu bahan2 optional tu teda, huhuhu...... masak la pa yg ada... ***



BAHAN BLEND:-
5 ulas bawang putih
8 biji bawang merah
8 batang cili merah
Cili padi (Ikut suka... Lau suka pedas, bubuh la banyak²)
1 kuib ayam
1 btg serai (diketuk)
*gula


Cara-Cara²
1. Blend bahan² di atas pastu tumis smp kuah jadi pekat...
2. Perasakan dgn gula & garam.
3. Masukkan bahan2 yg sudah digoreng tadi (kentang, tempe & tauhu goreng) termasuk sayur kacang & petai....
4. Gaul smp sambal sebati & sayur kacang agak sedikit layu.
5. Angkat & hidang.... ^________^

Monday, July 16, 2012

[Recipe] Bendi Goreng Belacan


Ari ne Sabtu, kerja halfday cam besa.... 
Smp ja ruma sdh x sanggup mau masak yg heavy2.... 
So, masak ja la bendi goreng belacan.... 
Cam besa la.... Fatin lau masak mmg main campak2 jak.... 
Janji sodap, simple & kenyang perut senang haty....  


Bahan²: 
Bendi (1 paket)
Bawang merah
Bawang putih
Ikan Bilis
Kiub ayam
Cili padi (hiris nipis)
Serbuk belacan

Cara²: 
1. Bawang merah & putih hiris kmudian d tumis.
2. Masukkan ikan bilis... Tumis smp bawang & bilis jadi garing..
3. Pastikan bendi betul² di-tos spy xda air, nnt berlendir plk..
4. Jatuhkan bendi & hirisan cili padi..
5. Tgu smp bendi agak layu sikit, tp jgn layu btul spy rangup2 sikit bila dimakan... Jatuhkan dlm kuali.
6. Masukkan serbuk belacan & kiub ayam.
7. Gaul sebati & angkat.

Thursday, July 12, 2012

[Recipe] Sambal Kerang dgn Petai

SAMBAL KERANG DENGAN PETAI

Semenjak dua menjak ne sy cam mengidam makan sambal petai jakk....
Hehehehe~.....
Tp bukan mengidam yg ada baby dlm perut tu yaaa......
Rasa teringin yg amat-sangat jaaa..
Tiap ari sanggup p Giant cari petai, tapi hampeh........
Malar teda stock....!!
Dan akhirnya, semalam penantian sy berakhir juga.....
Tp mahal gilak ooowwhh~..... Size pun yg cinonet punya.....
3 batang RM3.99!!
Tp nda pa la.... daripada teda kan......



BAHAN:-
2 biji bawang merah besar
1 biji bawang bombay (hiris bulat2 mcm cincin)
5-6 ulas bawang putih
belacan goreng sedikit (tp sy suka pakai serubk belacan yg dalam paket punya)
2 sudu sos tiram
1 kiub pati ayam (sy guna Maggie Secukup Rasa)
5 sudu gula
½ cawan air asam jawa
Cili kering (ikut suka laaa Nak, mau pedas bagi lebih laa.... hehehe....)
Petai (Ikut suka juga... Makin banyak makin sodap....)
Kerang/udang/ikan bilis


CARA²:
1. Blend kan Cili kering, bawang merah, bawang putih & belacan.
2. Tumis bawang merah, bawang bombay & bawang putih hga naik bau.
3. Masukkan cili blend & gula..... Tumis smp sambal pekat & berubah warna.
4. Masukkan sos tiram, Secukup Rasa...... Gaul sebati & tuang air asam jawa...
5. Masukkan kerang & petai.... Tumis hga sebati....
6. Angkat bila sudah masak..... ^________^


Wednesday, July 11, 2012

Pengkhianatan dari seorang SAHABAT...

Pernah kah kamu rasa dikhianati oleh sesorang yg kita panggil SAHABAT???
Sebenarnya, bila kita dibuat jahat oleh musuh atau org yg mmg kita tau dia x sukakan kita,
maka sangat senang lah untuk kita jaga diri, jaga tingkah laku & lebih berhati-hati.....
Tapi camana pulak kalau kita dikhianati oleh KAWAN kita sendiri???
Yang kita fikir dia baik tp sebenarnya dia cucuk kita dari belakang????
Orang yg tmpt kita mengadu masalah, tp dibelakang kita dia hebah2 kan luahan hati kita tu pada org lain???
Mengaibkan kita..... Memburukkan kita..... Jadikan kita bahan gosip.....??


Saya pernah mengalami itu masa belajar dulu......
Sy mendapat fitnah yang terbesar dalam hidup saya.....
Diaibkan smp mendapat nama buruk di kampus....
Apa motif dia???
Sebar sensasi?? 
Apa yg dia dapat dgn memfitnah KAWAN dia sendiri??
Tp sy tidak perna ada rasa dendam sama dia...
Sy masih anggap dia kawan sy ber-hu-ha-huu-haa......
Kawan yg slalu buat sy ketawa.....



Menurut kajian Dr.Fadzilah Kamsah: 
"Orang yg berbintang LEO cepat memaafkan tp tidak mudah melupakan"....
Yerrppp, macam tu lah saya.....
Sy akan ingat slalu apa yg dia buat pada sy dulu....
Tp tidak terdetik langsung dlm hati sy utk membalas nya....
Sy pun nda tau kenapa......... =)



Satu hari tu, sy terima email dari coursemate saya.... Anita...
Dia antara kawan paling rapat ms ambik Diploma In Accounting dulu...
Dan email itu betul2 mengejutkan saya....


Yang macam ni baru la layak dipanggil sebagai "SAHABAT"....
SAHABAT ni yang menegakkan keadilan utk sy walaupun saya sudah jauh....


Memang la mula nya panas juga hati ne bila baca email......
Tersinggung, marah, malu.....
Semua bercampur jadi satu.....
Tp bila sy baca berulang-kali.....
sy cuma KETAWA......
Si kawan ne pandai betul buat lawak.....


Ok fine~.... Biar sy buat penjelasan ya......
Saya memang suka makan asam boi.....
Tp selalu nya sy buat perap ayam....
Supaya ayam ada warna merah & asam2 sikit.....
(haaaa~... ne nanti sy buat entry psl masak ayam pakai asam boi..... )



Saya makin berisi masa tu sebab sy tgh bahagia bersama org yg sy sayang di kampus.....
Saya suka pakai kain batik di hostel sbb hostel kan panas......
Takkan kamu suda lupa camana panas nya hostel kita dulu???
Kenapa masa sy pakai , tidak pula kamu pertikai....???
Bila sy suda jauh dr sana baru kamu buat crita ckp sy pakai kain batik utk menutup perut???
Astaghfirullah~......
Bawak la mengucap wahai sahabat ku.......


Ingat lah balasan ALLAH utk org yg suka SEBAR FITNAH....


***************************

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)


Larangan mencari dan membocorkan rahsia orang lain jelas dilarang Allah seperti dijelaskan dalam firman-Nya bermaksud: Dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang lain. (Surah al-Hujurat, ayat 12)

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: "Adakah kamu semua mengetahui apakah ghibah (mengumpat)?
Sahabat menjawab: Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui.
Lalu Baginda meneruskan sabdanya: Kamu berkata mengenai saudara kamu perkara yang tidak disenanginya.
Lalu ditanya oleh seorang sahabat: Walaupun saya berkata perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya?
Rasulullah bersabda lanjut: "Jika kamu berkata mengenai perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya bererti kamu mengumpatnya, jika perkara yang tidak berlaku pada dirinya bererti kamu memfitnahnya." (Hadis riwayat Abu Hurairah) 




P/S: Paling mudah, ingat lah bahawa org yg sebar fitnah tu dia akan muflis di akhirat nnt.... Sebab pahala dia sudah "di-transfer-kan" kepada kita.... Wallahu'alam.... ^____________^

Sunday, July 8, 2012

[Food Review] The Chicken Rice Shop, Paradigm Mall

Sabtu lepas, pas pulang kerja halfday, tiba² nampak Bybie melaram dgn mekap nya... Ingat mau jalan p mana, rupa²nya tgh buat tutorial mekap, hehehe~......... So, sy pun bg cadangan lah, drpd bazir² mekap & duduk d rumah jak, bagus kita jalan.... Pergi Paradigm kaa..... Ternyata ajakan ku disambut gumbira oleh c Bybie, heheheheh~...... Kami pun trus pigi Paradigm tanpa melengahkan masa.... Naik teksi dr rumah ke Paradigm cost RM3.80...



Pas pusing² window shopping, lapar pulak perut ne..... And yang tidak best nya Paradigm ne, mall jak besar tp teda Foodcourt, haaaiiiissssshhh~........ Yang ada pun restoran² jak..... Kami pun decide tuk makan di The Chicken Rice Shop tu...... Memandangkan perut kami dua pun suda bunyik2 mcm meriam buluh, maka kami pilih menu yang come in set utk 2 pax..... 


Sangat berbaloi ambik set for 2 pax ni....
Set apa ntah nama dia.... Ada 2 air, 2 jenis ayam, tauhu, pai tee & taugeh.......... Untuk org yang kebulur macam kami dua ne, ne lah pilihan yang sgt tepat.... Hehehehee~....... Bha, makan luk.... Bismillah~... 

Coke & Sprite

Tauhu Stim..

Pai Tee..

Taugeh

Roasted Chicken

Honey Chicken


Friday, July 6, 2012

[Food Review] Halal Food In Guilin & YangShuo, China

Selama 6 hari sy dgn staf² lain berada di Guilin, China (21 - 26 May 2012)..
Ikutkan memang tidak susah utk cari makanan Halal di sana...
Tp memandangkan kami ke sana by group, maka sy ke hulu ke hilir pun tepaksa ikut dorang ja....
Bila masa dorang makan di gerai non-halal, sy stay di dalam bas....
Bila dorang makan di Hotel non-halal, sy lepak ja di lobi....
Bila kami balik ke hotel utk mandi,  baru la sy masak Indomie.... 
Sy bawak bekal Indomie dari KL sebanyak 10 bungkus...
Itu belum lagik campur dgn Magie Cup dr kawan lain....



Tp masa kami ke Daerah YangShuo on 24/05,
block depan hotel kami (Hao Ting Business Hotel),
ada sebuah restoran kecik yg jual makanan Halal...
Main dish dorang mestilah Mee Tarik or 'LaMien' in Mandarin (拉面)...


Sy bersama Lily Tay, our secretary........

Ni Lily punya...
Dia order mee Tarik yg sup...




Orang Cina di sini memang x pandai cakap English,
Bagi yang x pandai cakap Mandarin, sila tunjuk ja gambar² menu di dinding tu ok....
Oh ya... Restoran2 di sini biasanya mmg tiada jual air minuman....
So, pandai2 la bawak air sendiri ya, hihihihi~..

 



Bila saya tinguk ne foto di dinding, trus rasa cam berliur suda, hehehe.....
Ne menu dia Cendawan Telinga + Daging Lembu goreng......
Harga dia RMB15...
Equals to RM7.50...........


 Taadaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!
Yang real lebih menyelerakan berbanding dalam gambar kan...

Banyak kan kuantiti diaaa.....
Kawan2 semua cakap saya x kan dapat habis kan mee tu.....
Tp siapa bilaangg!!??????
Licin okeyyhh!! Hehehee........
^_________^ 




Kalau kita ada sambal belacan,
ne pulak dorang punya cili kering goreng....
Sangat pedas jugak ooowh rasa dia.....



And pagi tu, nda sangka pulak sy terjumpa dgn kumpulan dari Malaysia ne.....
Bnyk kali sdh kami berjumpa....
Dari mula2 turun dr flight, cop pasport di imigresen, di pasar malam Guilin smp la ke YangShuo....
Memang berjodoh betul laa....
(pakcik² & makcik² ada anak bujang kaa??? huahahahaa....)


Makcik2 dua orang tu adik beradik.....
Masing2 bawak suami p bercuti...
Semua pun pesara cikgu.....
Sebelum ne dorang berempat p holiday ke Australia.....
Fuuuhh~, best kan.....
Harap2 la sy & myKakak rapat macam ne smp ke tua...
Aminn.....



********************************


Bila kami balik ke Guilin on 25/05, 
malam tu kami jalan2 ke pasar malam dekat YangQiao sana....
Jalan punya jalan rasa lapar la pulak....
Dalam hati niat ja supaya terjumpa dgn restoran Halal......

Saya niatkan dlm hati, supaya ingin tetap manjaga makan minum sy selama berada di China....
maka dgn itu sy mohon & meminta pd Allah, 

supaya ditunjukkan restoran yg HALAL.....


Bila kami suda kepenatan berjalan, kawan2 lain decide tuk patah balik ke hotel sbb hari suda lewat....
Subhanallah, bila rasa lapar tu x dapat dibendung lagi....
Tiba2 saya nampak restoran ne di sebelah kanan saya.......
Teda kata lain selain Alhamdulillah x henti2......
^_________^




Kawan2 lain yg tengah mau makan supper pun ikut juga makan masa tu....
Tp dorang order yg sup...
Sy pulak tetap order yg goreng punya.....





Haaaaaaaaa~.......... Saya order yang nee.....
Atas tu ada daging ayam, lada benggala & CENDAWAN!!!
OHSEM!!!



p/s: Kalau kita niat sesuatu yang baik dgn nama ALLAH, insyaAllah semua nya jadi mudah.....
^_____________^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::