Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Friday, July 6, 2012

[Food Review] Halal Food In Guilin & YangShuo, China

Selama 6 hari sy dgn staf² lain berada di Guilin, China (21 - 26 May 2012)..
Ikutkan memang tidak susah utk cari makanan Halal di sana...
Tp memandangkan kami ke sana by group, maka sy ke hulu ke hilir pun tepaksa ikut dorang ja....
Bila masa dorang makan di gerai non-halal, sy stay di dalam bas....
Bila dorang makan di Hotel non-halal, sy lepak ja di lobi....
Bila kami balik ke hotel utk mandi,  baru la sy masak Indomie.... 
Sy bawak bekal Indomie dari KL sebanyak 10 bungkus...
Itu belum lagik campur dgn Magie Cup dr kawan lain....



Tp masa kami ke Daerah YangShuo on 24/05,
block depan hotel kami (Hao Ting Business Hotel),
ada sebuah restoran kecik yg jual makanan Halal...
Main dish dorang mestilah Mee Tarik or 'LaMien' in Mandarin (拉面)...


Sy bersama Lily Tay, our secretary........

Ni Lily punya...
Dia order mee Tarik yg sup...




Orang Cina di sini memang x pandai cakap English,
Bagi yang x pandai cakap Mandarin, sila tunjuk ja gambar² menu di dinding tu ok....
Oh ya... Restoran2 di sini biasanya mmg tiada jual air minuman....
So, pandai2 la bawak air sendiri ya, hihihihi~..

 



Bila saya tinguk ne foto di dinding, trus rasa cam berliur suda, hehehe.....
Ne menu dia Cendawan Telinga + Daging Lembu goreng......
Harga dia RMB15...
Equals to RM7.50...........


 Taadaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!
Yang real lebih menyelerakan berbanding dalam gambar kan...

Banyak kan kuantiti diaaa.....
Kawan2 semua cakap saya x kan dapat habis kan mee tu.....
Tp siapa bilaangg!!??????
Licin okeyyhh!! Hehehee........
^_________^ 




Kalau kita ada sambal belacan,
ne pulak dorang punya cili kering goreng....
Sangat pedas jugak ooowh rasa dia.....



And pagi tu, nda sangka pulak sy terjumpa dgn kumpulan dari Malaysia ne.....
Bnyk kali sdh kami berjumpa....
Dari mula2 turun dr flight, cop pasport di imigresen, di pasar malam Guilin smp la ke YangShuo....
Memang berjodoh betul laa....
(pakcik² & makcik² ada anak bujang kaa??? huahahahaa....)


Makcik2 dua orang tu adik beradik.....
Masing2 bawak suami p bercuti...
Semua pun pesara cikgu.....
Sebelum ne dorang berempat p holiday ke Australia.....
Fuuuhh~, best kan.....
Harap2 la sy & myKakak rapat macam ne smp ke tua...
Aminn.....



********************************


Bila kami balik ke Guilin on 25/05, 
malam tu kami jalan2 ke pasar malam dekat YangQiao sana....
Jalan punya jalan rasa lapar la pulak....
Dalam hati niat ja supaya terjumpa dgn restoran Halal......

Saya niatkan dlm hati, supaya ingin tetap manjaga makan minum sy selama berada di China....
maka dgn itu sy mohon & meminta pd Allah, 

supaya ditunjukkan restoran yg HALAL.....


Bila kami suda kepenatan berjalan, kawan2 lain decide tuk patah balik ke hotel sbb hari suda lewat....
Subhanallah, bila rasa lapar tu x dapat dibendung lagi....
Tiba2 saya nampak restoran ne di sebelah kanan saya.......
Teda kata lain selain Alhamdulillah x henti2......
^_________^




Kawan2 lain yg tengah mau makan supper pun ikut juga makan masa tu....
Tp dorang order yg sup...
Sy pulak tetap order yg goreng punya.....





Haaaaaaaaa~.......... Saya order yang nee.....
Atas tu ada daging ayam, lada benggala & CENDAWAN!!!
OHSEM!!!



p/s: Kalau kita niat sesuatu yang baik dgn nama ALLAH, insyaAllah semua nya jadi mudah.....
^_____________^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::