Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Blogger Profile

I'm Half Malaysian & Half Indonesian..
Mommy - Malang, Jawa Timur (Indonesia)
Daddy - Tawau, Sabah (Malaysia)

Seorang Blogger picisan yg meminati:
i. Travelling
ii. Makan
iii. Photography
iv. Videography

All pictures taken using:
1. Gopro Hero5 Black
2. Nikon D5200
3. Sony DSC-W300
4. Vivo V15 Pro
5. FeiyuTech Vlog Pocket (Gimbal)

Thursday, July 19, 2012

[Recipe - Indonesia] Pecel Terung

PECEL TERONG


Haaa~.... Resepi Jawa in da House!!! Hehehe~......
Minggu lepas rindu plak ngan masakan Mummy....
Sprti yg sedia maklum, TERUNG merupakan makanan favorit sy dari Baby lagik, hohoho~...
Ahad2 biasa la kan, manada aktiviti lain selain berperang di dapur.....
So, terfikir la mau masak Pecel Terong....


FYI, sebut PECEL ok bukan Pecal....
Bahan utama dalam masakan ne ialah KENCUR (Indonesia), 
lau di Malaysia dipanggil CEKUR...
Kencur ne bagi aroma yg sangat wangi & mmg jadi ciri khas lau mau masak Pecel....
Ok, cekidaut bahan2 dia..... ^_______^


BAHAN²
4 batang terung panjang
1 paket santan pekat
1 kiub ayam
Gula


BAHAN BLEND:-
6 batang lada merah
Cili padi (ikut suka... Lau mau pedas, bubuh la banyak yaa....)
Belacan
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 cm KENCUR


CARA-CARA:-
1. Terong dibelah dua pas tu hiris serong, goreng & tepikan...
    * Cara lain: Bakar Terung dgn kulit, rendam dalam air sejuk pastu buang kulit nya.
    * Cara lain: Kupas kulit terung & terus goreng.
   (tp memandangkan sy malas mau bakar2 ne dan sy suka makan kulit terung, maka sy goreng dgn kuit2 dia sekali.... terpulang la dgn selera masing²...)

2. Blend semua bahan2, tumis hingga pekat.
3. Masukkan pati santan, gaul lagi...
4. Last sekali baru jatuhkan terung. Gaul & Angkat... 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::