♥ PECEL TERONG ♥
Haaa~.... Resepi Jawa in da House!!! Hehehe~......
Minggu lepas rindu plak ngan masakan Mummy....
Sprti yg sedia maklum, TERUNG merupakan makanan favorit sy dari Baby lagik, hohoho~...
Ahad2 biasa la kan, manada aktiviti lain selain berperang di dapur.....
So, terfikir la mau masak Pecel Terong....
FYI, sebut PECEL ok bukan Pecal....
Bahan utama dalam masakan ne ialah KENCUR (Indonesia),
lau di Malaysia dipanggil CEKUR...
Kencur ne bagi aroma yg sangat wangi & mmg jadi ciri khas lau mau masak Pecel....
Ok, cekidaut bahan2 dia..... ^_______^
BAHAN²
4 batang terung panjang
1 paket santan pekat
1 kiub ayam
Gula
BAHAN BLEND:-
6 batang lada merah
Cili padi (ikut suka... Lau mau pedas, bubuh la banyak yaa....)
Belacan
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 cm KENCUR
CARA-CARA:-
1. Terong dibelah dua pas tu hiris serong, goreng & tepikan...
* Cara lain: Bakar Terung dgn kulit, rendam dalam air sejuk pastu buang kulit nya.
* Cara lain: Kupas kulit terung & terus goreng.
(tp memandangkan sy malas mau bakar2 ne dan sy suka makan kulit terung, maka sy goreng dgn kuit2 dia sekali.... terpulang la dgn selera masing²...)
2. Blend semua bahan2, tumis hingga pekat.
3. Masukkan pati santan, gaul lagi...
4. Last sekali baru jatuhkan terung. Gaul & Angkat...
No comments:
Post a Comment