Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, October 27, 2012

[Recipe] Kaki Ayam Masak Kicap

BAHANNYA:

Kaki ayam (ikut suka mau brapa banyak)
Kicap pekat manis (Paling bagus guna ABC)
Cendawan Shitake (direndam & hiris) *time ne x letak sbb lupa beli, huhuhu......
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Sos tiram
Bunga lawang
1 btg kayu manis
1 ketul kiub Ayam 
2 mangkuk air
Kicap hitam (utk perap ayam)

CARA:

1. Bersihkan kaki ayam dan potong kuku nya yg menyeramkan itu. Kemudian perap dengan kicap hitam selama lebih kurang 1 jam.

2. Lps 1 jam kaki ayam diperap, panaskan minyak dalam kuali. Minyak perlu banyak dan kaki ayam harus direndam dalam minyak ketika menggoreng. 
*** Hati2 masa menggoreng. Sediakan pnutup kuali utk mempertahankan diri (elak percikan). Kalau tidak, memang menjerit2 masa minyak meletup²....

3. Setelah kaki ayam ¾ garing, keluarkan dan rendam dalam air sejuk kira-kira selama ½ jam. (Paling bagus kalau ada ice batu skali)


4. Tumis bawang putih, halia dan bawang merah yang telah dihiris hingga wangi dalam periuk. 

5. Kemudian masukkan bunga lawang dan kayu manis. 


6. Masukkan juga kicap manis, sos tiram, kiub ayam dan air. 


7. Lepas sup mendidih, masukkan kaki ayam yang telah digoreng. Didih smp kaki ayam betul2 lembut. (kita blh tgk dr tekstur kulit nya, kalau kecut² suda, tu tanda nya kaki ayam suda lembut.....)


8. Pastu masukkan cendawan dan masak lagi skjp. (tp time ne teda letak cendawan sbb lupa beli, so sy gantikan dgn Tomato)


9. Kalau suka, blh masukkan bancuhan tepung jagung supaya sedikit pekat

Tuesday, October 16, 2012

[Birthday] Happy 30th Birthday, Abang Imran~

16.October.2012 


Hari ne hari lahir abg sy, Abang Imran
yg ke-30 tahun....
Teda hadiah yg dapat Fatin bagi ngan abang.....



Fatin cuma dpt 'hadiahkan' abg Im video yg simple tp sgt bermakna bg Fatin...


 


Fatin ucapkan Selamat Hari Lahir,
semoga panjang umur, murah rezeki,
sehat walafiat, cepat kawen,
sentiasa dlm lindungan ALLAH SWT.....
Amin Ya Rabbal Alamin~......


Trima kasih sbb jaga Fatin slama ne....
Halal kan makan minum Fatin yg abg slalu blnja Fatin...
Tolong Fatin cat rumah....
pindah rumah, huhuhuuu~.......


Terima Kasih atas segalanya......
Sayang Abang........

Tuesday, October 2, 2012

[Travel] From Kuching & Sibu with LOVE ~...

Bulan May lepas, saya melancong ke dua destinasi di Sarawak ~ Sibu &Kuching...
Dari 30 April smp 3 May sy p Sibu, pastu 3 May - 7 May sy p Kuching..
Tiket AirAsia ne sy beli sejak tahun lepas lagik, masa ada promo....
Gila punya murah owh~...
Dari KL ke Sibu RM53, dari Sibu ke Kuching RM10 & dari Kuching ke KL RM89....
Since sy suda 2 tahun nda datang ke Kuching, so sy decide utk ke Kuching jalan2 sambil jmpa kawan2 lama yg dulu sama2 blajar di Unitar Kuching....
Ikut perancangan awal, my ex-housemates (Carol & Lorrita) pun akan dtg ke Kuching,
tp disebabkan Lorr busy, Carol pulak tgh sarat mengandung,
so yg datang ke Kuching cuma Nani, huhuhuhu~.......


*********************************

SIBU : 30.04.2012 (Day 1)

Flight sy dari KUL ke SBW pukul 6.30pm...
Smp ja di airport, trus masuk ke waiting room coz sy suda on9 check-in...
Sy cari seat yg paliiiing depan, dekat ngn sebelah sorang cewek cumil....
Since suda tgl lama di Kuching, sy bulih kenal la rupa org Sarawak ne camana..
Rupanya dia org Iban asli Betong Sarawak....
Nama dia Margaret Wong, sorang cikgu.....
Dia dtg ke sini sbb ada seminar....
Org nya pun sgt peramah....
So banyak la kami cita sana....
Sempat sy gtaw dia yg perna diam & blajar d Kuching selama 2 tahun,
so pandai la jakuk Iban, huahaaaa~....
Sekali tu, ada pulak pengumuman bilang flight delay ke jam 7pm.... huhuhu~.... 


Kami smp di Sibu jam 9lebih macam tu la....
Sempat say Goodbye dgn Margaret, smga kami dpt jumpa lagik.....
Beli kupon taxi dari airport ke Hotel Bahagia RM35,
dapat pulak taxi Avanza.... Weeeee~...... :P



Sampai di Hotel Bahagia langsung check-in....
Hati masih belum pecaya yg first time jejak kaki ke Sibu hehee.....
Masuk ja dlm bilik, trus call Mr.D,
ingtkan mau bg surprise sama dia.....
Sekali nya, rupanya dia tgh kerja dlm hutan, huwaaaarghh~....

Malam tu jugak, receive phone call dari Enchek DQ......
Dia ingt jugak yg sy akan dtg ke Kuching rupanya....
Pas mandi, makan di KFC bawah hotel, pastu tidur......
Ready utk mulakan my journey di sekitar bandar Sibu esok hari....



01.05.2012 (Day 2)

Paginya, bangun awal dgn semangat berkobar² utk menjelajah seluruh bandar Sibu....
Turun ja dr hotel, trus ikut kata hati: mau pilih kanan kah kiri.....
Memandangkan Digi Smart plan tgh sot² & x dpt pakai time tu,
maka xdpt la search Google Map, huhuhuuu....
Main ikut firasat ja....
Bila ikut kata hati yang suruh pilih kiri, ternyata betul,
situ la rupanya pusat bandar Sibu... Huhahaaaa.....

Photobucket

Jalan punya jalan, trus rasa lapar.....
Search Google sblm dtg ke Sibu, dia bilang makanan khas org Sibu ne "Kampua Mee"....
Trus terjumpa satu restoran besar² dia tulis HALAL KAMPUA MEE AYAM...
Tanpa pikir panjang trus sy p tarik bangku.....
Dan seperti tidak percaya bila tgk di papan, dia tulis Kampua Mee Ayam RM2.00!!
Biar betul???? R U serious???
Trus order sepinggan & Nescafe Ice (RM2.30)....
Minum nya lebih mahal dari makan nya..... Huummff!!!

Photobucket
Photobucket
Awal pagi lagi, kedai2 makan sudah meriah.....
Awal org Sibu kluar sarapan....

Photobucket
Boleh tahan juga kuantiti Kampua Mee Ayam RM2.00 ne kan ???



Lepas mengenyangkan perut, berbekalkan catatan di tgn,
tmpt apa yg mau di pigi, trus sibuk p tanya² ma waitress restoran,

"Cam ney mok pegi Wisma Sanyan ho???"

Sekali dia tunjuk sambil memuncungkan mulut nya: "Tuuuuuuuuu~~"

Sekali menoleh, nampak satu bangunan tingggiiiii.....
Astaga... Punya la dekat tu Wisma Sanyan, tinggal jalan sikit jaa....
Sebelum tu, singgah luk satu kedai Hp ne ingat mau beli numb Xpax buat kenang-kenangan,
kunun² number Sibu laa.....
Paling cantik tu numbur sbb ada tahun lahir di hujungnya.... RM8.00 jak....
Skali usha², nmpk pulak Hp flip putih ada lampu LED warna warni, murah jaaa.... rm250.00....
Made in China maaa.....
Kualiti sy x kisah, janji cumil....
Tanpa mengira² budget, trus p songlap sebijik.... Heheheee.....

Wisma Sanyan ne lumayan besar jugak shopping mall nya....
Harga pulak dia tgk kedai..
Kalau mahal, maahaaaaall betul....
Kalau murah, muraaaahhh betul...
Sempat songlap skirt denim, blous etc.......
Smp la ke petang, trus rasa lapar....
Tp dlm mall ne teda foodcourt la plak, ada pun KepC jak...
So, sy pun decided tuk balik ke hotel sambil ushar2 restoran di luar....
Jalan punya jalan, tejumpa la pulak satu restoren ne yg begitu mengujakan MATA.....

Photobucket

Tanpa segan silu trus menerjah masuk ke dlm restoren, hehehee...
Bukan pa, mungkin sbb time tu masih awal, kira2 jam 4:00pm gitu la,
so blm ada org yg lapar kecuali saya & sorg pakcik ne....
Tp ada hikmah jugak la, makanan blh smp dgn cepat, hehehee.....


Bukak² menu, Kampua Mee juga menjadi pilihan hati....
Kali ne Kampua Mee with Spicy Chicken...
Memang sumpah pedas gila owh chicken nya... Byk pulak tu...
Smp suruh waiter bungkus separuh & sambung makan di hotel......
Photobucket



02.05.2012 (Day 3)

Pagi ne bangun awal lagik, kalau semalam semangat tuk ber-shopping,
ne ari pulak semangat tuk amik gambar bandar Sibu.....
Dari ujung bandar ke ujung lagik......
Semata² mau mencari patung SWAN yg sgt besaarrrrr sy nmpk masa mula2 turun dr flight ke hotel.....
Sempat call mr.D untuk tanya, mana patung Swan tu....
(Sian dia, time dia tgh tidur saya p kasi bangun dia ....)
Smp sesat² ke kedai² bengkel kereta, huahahaaa...
Ndakpa, kita learn from mistake kan....
Sekali silap, selamanya kita ingat.....
And yessss!! Saya jumpa jugak akhirnyaaaa!!

Ne la SWAN yg setengah mati saya cari, akhirnya jumpa jugaaaa~.......


Lepas puas amik gambar Cik SWAN,
baru saya jalan balik masuk ke pusat bandar dgn HATI yang sangat PUAS, hikhikhikkkk~....
Pastu baru pusing² area bandar & amik gambar tmpt² yg bagi sy sangat cantiiikkkkk sekali....
Ni la susahnya lau travel sorang2, gambar punya la banyak,
tp teda skeping pun ada muka sendiri, uuuwwwaaaa~...........


Masa mencari cik Swan tadi,
sempat sampai ke tepi sungai.....
Ingatkan ada laa tempat2 lepak mcm di Waterfront Kuching,
rupanya x ada, huhuhuu.......


Oh yaaa~.... Di sini agak susah carik kedai souvenir.....
Pas tanya sma 1 amoi, dia blg ada 2 kedai ja yg jual souvenir,
sbb jarang ada tourist dtg ke Sibu dia bilang.....
Sy jmpa 1 kedai ne ja, tu pun agak mahal,
dia punya brg pun x byk pilihan sbb kedai dia kecik jaa....
Kedai tu ada di Sibu Heritage Centre, cun² dpn hotel sy.........


Yang ne pulak, antara gambar2 yg sy snap sepanjang pusing2 di Bandar Sibu.....


Malamnya, trus jalan kaki menyeberang ke Sibu Heritage Centre,
ada Pasar Malam di situ paduhal......
Sudah last2 ada di Sibu baru perasan yg semua tmpt yg mau dipigi ne tinggal menyeberang depan hotel ja, aiyyyaaaarrkkk~...........


Pigi pasar malam pun bukannya beli apa pun,
sbb brg yg dijual pun sama ja dgn Pasar Malam di semenanjung.....
Jam tgn, gelang, baju, brg2 elektrik....
So, sy decide tuk memborong MAKANAN jak, huahahahaa.....
Punya byk makanan yg dibeli tuk sorang2 makan di hotel:
Semua nya fevret sy: sayap bakar, umai udang, umai obor², sayur², nasik....
Ne la keja org travel kan, jalan² & makan jaaa.....




From SIBU to KUCHING

03.05.2012 (Day 4)

Ari ne last suda sy di Sibu, huhuhuuu.....
Dgn berat ati kemas bagasi & checkout jam 12:00pm....
Time tu plak hujan sgt lebat, berdoa ja supaya hujan benti ms mau naik flight ke Sibu,
sy ne phobia naik flight kalau hujan......
Time ne airport Sibu tgh dlm renovation, so bangku pun terhad...
Sempat breakfast luk sebelum depart..... Flight sy jam 5 lebih....
Good Bye, SIBU!!!! See You Again!! 



Kuching

Sy smp di Kuching malam jam 7pm lebih....
Masa on the way ke Hotel Laila Inn, Enchek DQ  suda call..
tny suda smpai ke belum, dia pulak baru pulang kerja....
Sampai di hotel langsung check-in, mandi &ready encek DQ datang menjemput..... 



Dia datang cun2 jam 8pm.....
Eksaited betul bila jumpa dia sbb ada lebih dari 5 tahun kami nda jumpa.....
Kami duduk kejap di Waterfront sambil menikmati pemandangan malam di tepi sungai Sarawak....
Pastu pusing² sekitar bandar Kuching then makan di McDonald Batu 3....
Lepas kenyang, kami jalan2 lagik kejap pas tu dia hntr balik ke hotel...... 



KUCHING

04.05.2012 (Day 1)

Ari ne pagi2 lagik trus ke Wisma Satok, jalan kaki jak dr Laila Inn.....
Dulu masa blajar di Unitar, Wisma Satok ne la tmpt kami satu rumah dgn housemate² beli kelengkapan dapur, sgt rindu time bljr dulu.....
Smp jak Satok, trus makan lunch di Rest. Sunflower....
Nasi campur dia mmg sedap, still macam masih bljr dulu.....


Malam nya pulak, melantak di foodcourt Ariff Hotel....
Gerai makan di sana mmg banyak & kalau malam kompom sesak ngan manusia.....
Di sini memang tempat sy & kawan² Unitar makan masa blajar dulu....
Disebabkan rasa malu yg teramat sgt, sy tapau ja la, makan di hotel....
Sekali tapau trus dua ya....
Of coz myFevret: Laksa Sarawak & Mee Kolok....
Nyaman gilakk!!!!
Photobucket
Laksa Sarawak
Mee Kolok



05.05.2012 (Day 2)

Seperti yg dijanjikan, ari ni Nani datang dari Sri Aman, mau teman sy jalan2....
Maklum la, kami last jmpa pun ms dia konvo di Putrajaya aritu.....
Nani ni my roomate masa di Asrama Jeffry dulu....
Nani, Nony, Carol, Lorr & saya....
Kami berlima kawan rapat dlm asrama tu.....



Dia datang tghari suda, dia pun check in di Laila Inn....
Trs sy p tukar bilik, sebilik dgn dia......
Then kami pun memulakan journey pusing2 bandar Kuching,
sambil mengimbau kenangan ms blajar dulu.....
Memory belajar, memory cintan-cintun, memory scandal, hahaha~
Ni la bangunan lama Unitar Kuching di Jln Ajibah Abol,
tmpt sy study dulu...
Tp skrg Unitar Kch dipindah ke Jln Hj Taha,
bangunan ne plak jadi Kolej Bersekutu UiTM....
Rindunyaaaa masa blajar....



Kami decide tuk makan lunch di foodcourt Tun Jugah,
skali nampak ada pameran PDRM & ATM di Waterfront.....
Trus mata berpinar2 mau bergambar dgn abg² polis, hikhikhikkkk......




Lepas puas bergambar dgn abg² polis & army, kami trus p Tun Jugah...
FYI, foodcourt TJ ne tmpt fevret kami tuk mlepak ms bljr dulu...
Walaupun makanan nya agak mahal, kami suka pigi sbb mkanan nya sedap2.... Hehehee~....... Foodcourt dia di tingkat paling atas yaa~.........
The Food Gallery

Jangan ditanya kenapa sy tumbuh smakin 'subur' yaaa, hohoho~


PhotobucketPhotobucket
Nani.... Ex-room mate sy dulu masa di Asrama Jeffrey.....



Sebelum balik ke hotel, kami singgah ke India Street tuk beli my Baju......
Habis suda bekalan baju selama seminggu travel ke Sibu & Kuching.....
India Street ne kira macam Masjid Jamek KL gitu la.....
Photobucket
Photobucket
India Street, Kuching
(Ehsan Google)


Malam nya, kami jalan² lagik ke Satok....
Memandangkan arine ari Sabtu, maka ada Pasar Malam di sana....
Lepas beli² Souvenir dlm pasar, trus kami makan di Benteng...



Benteng ni open foodcourt paling sy suka d Kuching ne.... 
Tp dgr kata Benteng pun akan dipindah x lama lagik, uuuuwwwwaaa~... 
Pdhl dulu ms bljr, tiap hujung mgu mst p Benteng dgn geng Asrama Jeffrey.... 
Foodcourt yg penuh kenangan................



Kami pilih satu gerai ne yg kata Nani dia punya Menu sedap2...... 
Dia makan Nasi Ayam Opor,
saya pilih menu fevret sy dr dulu lagik, i.e Nasi Ayam Salad..........

PhotobucketPhotobucketPhotobucket
Nani punya Nasi Ayam Opor.... Sgt Sedap oowhhh!! (Nyesal x order yg ne.....)

PhotobucketPhotobucket
Ne sy punya makanan fevret dr dolu2 lagik: Nasi Ayam Salad.....
(Ayam yg digoreng crispy trus ada Kobis + Sos cili + Mayonis)



06.05.2012 (Day 3)

Awal pagi, kami bangun & dua² trus rasa lapar yg teramat sgt, huahahahaa.......
Kami makan breakfast di Ramai Cafe di Jln Haji Taha....
Konsep restoran ne, dia ada booth² yg jual menu asing2....
Ada Nasi lemak, ayam penyet, Laksa Sarawak, Mee Kolok & byk lagik laa.....
And pagi ne tekak sy mo makan Mee Kolok, Nani pulak Nasi Lemak....

Photobucket
PhotobucketPhotobucket



Lepas perut kenyang, kami trus p Pasar Minggu Satok, beli souvenir utk my friends........
Dr pasar Minggu, direct naik van ke Waterfront......
Bazar ne ialah tempat wajib utk dikunjungi kalau dtg ke Kuching.....
Sebab terlalu byk kedai yg menjual souvenir,
sampai pening mau beli....



Semua serba Meow-meoww~...


Gambir Sarawak.....

Lepas puas jalan² di Bazaar, kami dua melepak di Waterfront......... 
Sambil tengok pemandangan di sepanjang sungai Sarawak,
sambil tgk pelancong & warga tmptn lalu lalang....
Photobucket



Sambil² menikmati pemandangan sungai Sarawak,
kami lepak² makan cucur kentang....
Soooo nyummmy & Crispy!!!
PhotobucketPhotobucket


PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Baru jak mau balik ke hotel,
tiba2 hujan lebat membasahi Bandar Kuching....

Little Lebanon..


Pas puas jalan2, kami pun balik ke Hotel sbb Nani mau trus balik Sri Aman naik bas jam 7pm.....
Kami singgah kejap amik gambar di Masjid Bahagian ne...
Masjid ne cun² di sebelah Unitar.... 
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
Kemain gik background kitak ya, Nani.....
Misteri Nusantara..... heeheheee.....




Malam nya, jmpa encik DQ utk last time sblm sy p airport......
Esok pg naik flight pertama jam 6:00am tu, so tepaksa la tidur di airport, huhuhuuu~......
Malam tu plak Moon sgt besar & terang bulan.........
Ndak ingt jam brp, dia smp.......
Crita² kejap, trus dia antar p Hotel & sy naik teksi ke airport.....
Mmg nda mau myusahkan dia... Dia nmpk sgt penattt....... 
(Smga dpt berjmpa lagik........)



Tidur di airport KIA ne ndak la menakutkan mcm di LCCT tuh,
sudah lah sesak ngan manusia, ndak da lagik tmpt baring2.....
Tp di KIA ne sgt tenang & sunyi......
Tidak menakutkan sbb lampu semua hidup, ada juga staf yg sentiasa meronda²...
Sy pun amik la port yg paling sunyi tuk lelap mata......
Coz bisuknya trus masuk kerja, huhuhuuuu..............



p/s: Semoga dimurahkan rezeki, dpt dtg ke Kuching lagik tuk jmpa kawan² lama... Amin...........
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::