Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, May 7, 2012

[Budget Hotel Review] Hotel Bahagia, Sibu

 (Budget Hotel) Hotel Bahagia Sibu


During my stay di Sibu (30.04.2012 smp 03 May 2012),
sy stay selama 4 hari 3 malam di Hotel Bahagia..
Hotel ne sy suda lama usha dlm Google, sblm dtg ke Sibu lagi....
Sbb harga dia mmg antara yg paling murah dlm list budget hotel....
Yg lain tu ada la juga bawah rm50, tp mcm was-was pula kan....
ada yg rm30-40 tu pulak jenis DORM, sharing 6org dlm sebilik....
Errmmm, nda biasa lah pulak....


Sy smp Sibu jam 8 lebih malam...
Dr airport ke hotel Rm35...
Dapat plak taxi Avanza, weeeeee~·······
Sy smp di hotel trus check-in, tp teda rezeki plak dapat single room,
tepaksa la amik yg twin bed punya....
Rate utk Twin Bed RM60 per night...
Esoknya baru tukar ke bilik single bed...



TWIN BED ROOM

Eventho dia budget hotel tp dr bawah smp la ke bilik mmg sgt lah bersih,
dan paling pntg teda nampak kapel2 kuar masuk hotel ne, hehehe...
Bilik twin bed tu di tingkat paling atas...
Yg paling best budget hotel ne ada lif ok.... :p


Aircond dia walaupun agak 'antik'sikit tp lumayan sejuk jugak owhh....
smp mau beku tidur ke pagi....


Sangat puas hati dgn bilik dia coz sgt bersih n kemas...
Paling penting tandas dia la...
Tinggal di mana pun, sy mst cek bilik air dia dulu, hehehe....
Imej sesebuah hotel tu sy nilai dari TANDAS dia.....
Kalau bersih, maka bersih la hotel tu......
Walaupun nama dia budget hotel.
tp dia ada shower & water heater juga taw~..... ^_________^



Lepas mandi, sy turun tgh2 malam p bawah lebih kurang jam 11:30pm cam gitu lah...
Sebelah hotel ada KFC, so nda susah juga la cari makanan bila lapar d tgh malam....
Mr.D pesan suh jangan berani² turun p bawah malam² buta..
Tapi SAYA LAPAR OWHHH!~.... huhuhu.....
Banyak juga budget hotel yg sama block dgn Hotel Bahagia ne...
Will try next time bila datang ke Sibu lagi, insyaAllah.... :-P



SINGLE ROOM

 Esok nya (01.05.2012 smp la ke 03.05.2012),
 sy pindah ke bilik single, di tgkt 2.....
Yg best nya hotel ne, single room dia pakai QUEEN BED okeyhhhh!!!!
Bilik pun lebih luas n besar...
Rate dia satu malam RM50...
Lebih prefer bilik Single dari Twin Bed punya, huhuhu~....

 
Single room ne ada ruang kosong yg agak luas di sebelah katil.....
So, dapat la menunaikan solat dgn selesa......
Dalam Twin Bed Room tadi xda ruang,
so pandai² la lipat badan sendiri tu ya.... hahaa~
TV dia ciput ja saiz nya.....
Mcm tengok CCTV.... ahahhaa....
Tapi lantak dia la,
kita dtg sini jalan² ya dak,
bukannya tgk tv pon......
Bilik mandi dia memang sangat selesa.....




 Since sy check-in tadi malam pun suda lewat,
maka sy nda taw pun apa yg ada d sekeliling Hotel...
Ari kedua jalan2, baru taw yg hotel ne cun2 d tgh bandar...
Jalan kaki ja bulih smp ke shopping complex Wisma Sanyan,
byk restoran & gerai makan.....
Dekat ngan Pasar Sentral Sibu....
Hotel ne cun2 depan Sibu Heritage Centre....
Malam nya ada pasar malam juga....
Mmg nda nyesal pilih hotel ne....
Sgt convenience!!!
 Sy check out 3hb may...
Staf nya yg call taxi utk aq ke airport....
Meneruskan perjalanan ke Kuching pulak, yeehaaa...... :-P




p/s: Macam ne la style melancong Backpackers..... 
Semua serba atur sendiri.....
Gambar pun teda satu ada muka sendiri, uuwuwuwuuuu~.....



Related to this post:
[Travel] From Sibu & Kuching with Love~

3 comments:

  1. Saya pun nak try hotel bahagia nie.. insyaAllah hari ahad nanti 24/11/2013.. agak2 rate dia still sama ke tak? Hehehe.. nak bawak isteri lepak2 sibu..

    ReplyDelete
  2. eN.Azmiey..... InsyaAllah sama, hehehe..... Utk pastikan, lebih baik call dulu, sbb sy pun call dulu sblm dtg, takut fullhouse.....

    # jauh nya melepak sampai ke Sibu, heheh~......

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum, Adik, AKak nak tanya la.. dari hotel bahagia ni nak ke bandar sibu jauh ke x?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::