Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Tuesday, May 22, 2012

[Travel] Guilin Trip (Day 2)

22 May 2012 (Selasa)


Selamat pagi semua~.......
Hari ni hari kedua kami punya Company Trip...
Masih lagik di Guilin, lepas sy breakfast Indomie dlm bilik hotel, 
dorang pulak having their breakfast di restaurant, 
kami pun gerak ke destinasi kami yang pertama.......
Dorang di China ni macam tiada undang2 lalu lintas....
Kesian ja traffic light tu terpacak di situ....
Nampak x traffic light tu tengah MERAH??
Semua motor pun main redah jaaa.... ishhkkk3...
Yang pakai payung pink tu pulak our tour guide.....
Selamba ja dia ni menyeberang wpun byk motor tgh speed....

Posing dulu sebelum jalan....




Die Cai Shan (叠彩山) a.k.a Folding Brocade Hill


Awal pagi lagik, tentatif kami sudah ada senarai kena daki bukit....
Tapi dlm byk2 bukit yg kami daki,
bukit ni la paling saya suka....
Sebab diorang ada sediakan tangga sampai ke puncak,
so selesa & x payah takut akan jatuh tergolek....
Pemandangan pun lebih cantik di sini......

 Ada penampakan di belakang kami, huahahahahaa......!!!!
^___________^


Nampak x tangga2 dia.....
Luas & x curam kan.....
So, dpt la kita mendaki smbil berposing.....
(Melvin & Wayne sebagai crop, heheheh~..)

Memandangkan sy ni cepat penat & ada asma, 
maka siap2 bawak botol air....


Mulakan pendakian...... Chaiyokkkk!!!





Belum pun sampai puncak, suda sibuk amik gambar......
Tapi pemandangan sangat cantik kan......
Boleh nampak seluruh bandar Guilin........ 




 Alhamdulillah.......... Setelah berhempas pulas......
Asma pun sempat menyerang.........
Akhirnya saya & kawan² lain sampai juga di puncak nya.....

Gambar ni sy post dalam Facebook....
Ada pulak org cakap itu BATU NISAN~!!...
Itu tugu dia okeyh....
Apa barang ambik gambar dgn nisan......






 OK...... Sekarang suda turun balik.....
Naik nya punya la payah.....
Turun nya agak senang sedikit laa....

 



Haaaaaaa~~...... Kamu perna tengok biji kacang paling BESAARR?????
Ni la dia rupanya.....
Dorang jadikan keychain, blh juga tulis nama di atas nya.....
Unik bukan???? ^_________^
Orang China ni pandai berniaga....
Ada ja idea diorang utk cari duit.....



Lpas tu, ada orang demo buat kacang tumbuk.....
Tinguk ja laaa, tp nda dibeli pun, hehehe....





FU BO SHAN (伏波山) a.k.a Wave Subduing Hill


Ok..... Kita telah pun smpai ke destinasi seterusnya...........
Fu Bo Shan ni kira terletak di area bandar .....
Kiranya macam taman rekreasi macam tu lah....

Tapi bertenang, kita tidak perlu mendaki.....
Huahahaa~..... ^_______^
 
Sepa mau bergambar dgn baju askar dulu2 dgn panah sekali....

 
Si uncle ni p mandi sungai plak sejuk2 gini.....
Diorang ckp, utk bayar nazar / doa......


Dalam gua ne berangin kuat yooooo!!!
Dinding gua semua terukir sastera Cina dulu2..... 





SEVEN STAR SCENIC AREA (七星景区) 

Untuk sampai ke destinasi ni, kita cuma perlu jalan kaki jak dari Fu Bo Shan tadi.....
Tempat ni kira cam taman-taman jak.....




Juga ada photoshoot bersama merak & siap ngan costum sekali.....
Wanna try????? 

Subhanallah............ 


Sepa mau bergambar dgn Encik Munyit & Cik Merak???
Silakan bayar naaahh....
Disini teda yang free okeyh..... 


Ada surau yg disediakan....
Alhamdulillah.. ^____^ 




CAMEL MOUNTAIN (骆驼山)

Masih di dalam kawasan yang sama, mountain ni dibagi nama Camel Mountain sbb sangat ketara kan bentuk dia menyerupai UNTA????
Nampak dak???? ^_______^ 


Time ni sudah hujan.....
Tapi tahan jak laaa...
Bila lagik mau datang ke sini kan.......




BAMBOO FOREST (竹之林)

Ni pulak destinasi yg menyuruh kita membeli produk tempatan......
kami dibawa ke galery yg membuat produk yg diperbuat dari bamboo fibre....
Memang sangat bagus semua barang dia....
Tp itu laaa, sy mau simpan duit tuk memborong di pasar malam.. hehehee...



Banyak barang yg boleh dibuat dgn Bamboo ni....
Ada baju, perhiasan, span, banyak lagi la....
Dan tau kah anda, fibre dia ni antiradiasi yaaa......





REED FLUTE CAVE (芦笛岩)

Destinasi kita seterusnya ialah jalan2 di gua.....
Maka sy pun menarik nafas lega coz nda perlu mendaki gunung lagi....
Mau pingsan suda sayaa.... :'(


Macam yg sy gitau, pergi mana2 tmpt plancongan pun mesti ada gerai2 jual cenderahati....
Mula2 bagi harga memang kaw-kaw laaa....
Tp kalau pandai menawar.....
Memang tersangat murah....
Aritu sy tolong kawan2 tawar-menawar,...
Yalah, sbab mreka ni guna bahasa Cantonese/Hokkien saja di ofis....
So, Mandarin mereka memang x fasih....
Maka saya pun pot-pet-pot-pet dgn si boss,
Buka harga beg RMB25, maka dpt la RMB10...
Duit kita baru RM5.00, huahahaha.......
Kesimpulannya, belajar la bahasa Mandarin....
Banyak guna nya.......

Hasil  kraftangan dorang yang begitu unik.....
Tu semua kayu taw.....




Ok~.... Part ni pemandangan gua paliiiiiiiiiing chantik sy perna tengok.....
dengan bentuk2 yg unik, ditambah lagik dgn lampu warna biru....
Dalam gua pulak angin nya sejuuukkk betull.....
Memang puas hati la!!!
Untuk amik gambar dalam gua ne, sy kena pakai ISO utk imej yg sgt terang....
Jangan pakai Flash, nanti imej x cantik....
Terang oleh lampu flash saja, bukan lampu biru tu.....
Sangat x real nanti.....
Jum masuk dalam gua....... ^________^

 
 Haaaa~....... Yang bahagian ne ada bentuk2 sayur tau..........
Cubak carik & teka bentuk2 sayur yg kamu nampak.....
Sy nampak brokoli, kacang, .........
^________^



 Subhanallah~.... Cantik betul ciptaan Tuhan kan.....
Dalam gua ada tasik........



Kura-kura ne dikatakan suda hidup lebih dari seribu tahun.....
Ada dua ekor ne sebenarnya......
Untuk melawat c Kur-Kur ni, kena bayar luk yaa~....... 





GUILIN NIGHT MARKET (DOWNTOWN)


Memandangkan malam ialah aktiviti Free Leisure,
maka kami pun jalan2 buang duit di Night Market....
Hehehee.....
Ini la tempat paling saya suka pergi......



Teringin betul mau beli lampu² ni,
tapi bawak balik ke Malaysia tu yg payah......


Mari melukis wajah........ 

Ni mutiara asli kah bukan???
Napa banyak betul dalam tu??? 



Yeaaahh~..... Tamat suda penjelajahan kami tuk ari kedua.......
Malam ni tiba2 kenak sakit kepala pulak......
Staf2 semua disponsor oleh boss utk pergi karaoke & 'moginum²'....
Tapi buat apa sy mau join kan, hahaha.....
Tidur lagi bagus~......... Simpan tenaga utk esok hari...


Memandangkan saya tidak join acara karok & moginum2,
maka saya dibagi duit makan lebih....
Alhamdulillah....
^_________^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::