Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Friday, May 25, 2012

[Travel] Guilin Trip (Day 4)

24 May 2012


Selamat Pagi semuaaaaa.....
Ari ni ari kedua kami di Yangshuo....
Means ari ke-4 kami punya company trip.....
Lps bersiap, mau breakfast, ada satu restoran Halal di depan hotel......






BUTTERFLY SPRING (胡蝶泉)

Destinasi kami yg pertama tuk ari ni ialah Butterfly Spring....
Konon nya dulu banyak rama-rama dalam gua ne....
Tp masa kami smp tu, seekur pun tiada, huhuhu....

Cik 'Kura'Kura' bertenggek di tepi tebing......


Macam orang tengah baring kan.....
Iiiihhhhh~... Serem banget....... (-_____-)


Saya paling x suka lau lalu jembatan cam gini,
mesti ada yang p guyang-guyang....
Bukan nya saya gayat....
Tp apa2 pun bulih berlaku kan atas tu....

Yaaaa~... sepa mau ONG tu sila la ketuk2 loceng ne....
(Tp rezeki sy Allah yg beri...... ^___^  )


Untuk sampai ke puncak gunung,
kita kena mendaki okeyhhh~......
Tp ni kali tidak seperti gunung2 yg kami daki sebelum2 ni.....
Gunung ni sangat sempit & curam.....
Tidak ada tangga disediakan.....
Kena berhimpit2 di celah2 batu....
Sangat mencabar oowhhh.....
Tu blum lagik orang2 tempatan yg p naik gunung tu main serondol saja......
Bikin panas betul..........

Lepas smp puncak & puas amik gambar,
kami pun turun balik....
Ada persembahan dari Amoi Liang-Liang....
Semua pun cun2.... Pakai baju tradisional.........

Galeri Rama-Rama




YU LONG RIVER RAFTING (遇龙河漂流)

Lepas tu, kami pergi pulak detinasi seterusnya di Sungai Yu Long....
keistimewaan tempat ni ialah menaiki perahu bambu (rafting)...
Masa tu ada pulak ramai orang jual crown bunga di kepala tu...
Saya pun beli satu, feeling ala2 princess giteww....
Bila lagik mau pakai begini kan....
Fresh flowers pulak tu.....

Saya & auditor, Miss Wong....

Bila saya naik ja, trus naik bha itu air pi atas rakit.... ahhahaha.....

Ya Allah~... Indahnya pemandangan....


 Ready untuk naik......
 

Kita naik pakai enjin ne ke bahagian atas sungai....
Pusing 1 round di atas pas tu kita akan 'terjun' dgn rakit2 ni skali.....
Masa tu la ada photografer dorang amik pic dari bawah.....
Sangat syok bukan??????
Tapi gambar sy, naudzubillah..... Ngaangaaaa~..... 
(Terus tiada mood mau upload..)


Ok, kita singgah jap utk print hasil foto yg dorg tgkap tadi.....





Ok, next kami dibawak ke sebuah perkampungan....... 
Tengok cara hidup dorang yg masih kuat amalkan adat resam.....
Tp sy lupa suda apa nama kampung ni taw, hehehe.....



Ni 阿妹 merupakan anak tulen kampung ni.....
Dalam kampung ni tidak semua remaja perempuan dpt jadi macam dia,
dia dipilih oleh government utk bg penerangan kpd tourist ttg asal usul kaum dorg, cara hidup dorang dsb.....
Dalam rumah tu dia tunjuk la ruang tamu, dapur, .......
Tp di dalam x boleh amik gambar yooo~....

Penduduk tempatan berjualan
Kesian kami tengok nenek tua ni....
Asal nampak ja bas pelancong, dia akan datang & minta botol2 kosong....
Kmi pun bagi laa botol2 minuman yg berlambak2 dalam bas.....
Org2 tua di China memang panjang umur...
Majoriti mencapai lebih 100 tahun.... You know why???
Sebab dorang amalkan MINUM TEH.....
(tidak macam kita... Pagi2 lagik suda Milo Nai Ping..... Teh Nai Kaw.... Tuuu diaaaa~.....)
^_________^




XIN WANG SILK

FYI, kalau kita travel guna travel agent,
dorang mesti akan masukkan beberapa tempat yg cam gini dalam agenda kita.....
So, terpulang la sama ada kamu mau beli atau tidak....
Tp sudah nama pun Sutera, mmg la mahal kan....
Mau belikan Mummy pun x mampu, huhuhu....
Kami org jalan2 & pusing2 ja dalam tu smp habis masa ....... Heheheh.....






Malamnya, pas mereka dinner & sy pulak pas makan Indomie....
kami bertiga (me, Lily & Olivia) decide tuk jalan2 & shuping di sepanjang barisan kedai....
Baju2 mereka tersangat lah murah......
Even sy beli wedges pun cuma CNY18 (cuma RM9 saja!!)

Kami jalan2 naik keta tradisional ni....
Sangat murah woooo~.....
Dari hotel ke bandar cuma CNY3....
Means RM1.50 saja.... Fuiiyooo~

Tengok tu.... Baju tidur semua CNY 10 saja!!!
Means duit kita RM 5!!!
Huuuaaargghh~....... Shuping timee!!!


Pas puas menghabiskan duit, kami pun jalan kaki balik ke hotel.....
Walaupun penat, tp sangat puas!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::