Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Friday, December 27, 2013

[Recipe] Perut Ikan Masak Ampap Pedas


Sila Click gambar untuk Imej 3D dan seakan² benda ne ada depan mata..



Uiishhh..... Lama kita x share resepi kan.....
Al-maklum la, Januari depan mau attend ex-housemate punya wedding di Aloq Staq....
So, aktiviti ketuk² kuali pun dikurangkan sikit.....
Tapi mau juga share resepi Mummy kesayangan hamba ne waktu saya balik ke Tawau tempoh hari..


Ikutkan resepi asal, AMPAP ne masakan Sabah sebenarnya...
Tapi disebabkan yang Chef nya a.k.a myMummy ne orang Surabaya,
maka resepi pun diubah kepada Superrr Pedas....
Orang Jawa kalau masak memang x sah kalau x PEDAS smp telinga kluar asap...


Dan kalau bukan sebab si penjual ikan tu bagi Mummy saya PERUT IKAN secara percuma,
maka saya pun memang x kan merasa menu ne....
Sebab saya pun first time makan, hehehe~......


Untuk menu AMPAP PEDAS ne, 
kita boleh ganti PERUT IKAN dangan HATI Ikan ka, HATI lembu ka, TELUR IKAN ka...
Terpulang la mau guna apa sebagai bahan utama...
Kalau mau menternak jerawat,
guna Telur Ikan "Punn Boleehh"....
^________^


Bahan-Bahan:
Perut Ikan
Garam, gula, serbuk perasa
Asam Jawa (sikit)

Bahan Blend:
Cili Padi (bubuh banyak² kalau suka pedas)
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Serai
Belacan Bakar
Kunyit hidup/serbuk (sikit jaaa)

Bahan Hiris
* Untuk kasi cantikk sejja ne..... :P
Cili Merah
Cili Hijau
(Kalau mau sedap, guna lah lada benggala)



Cara-Cara:
1. Cuci bersih perut ikan.
2. Kisar bahan blend jangan sampai lumat. Kasi kasar-kasar ja...
3. Tumis bahan blend smp harum.
4. Masukkan asam keping/asam jawa.
5. Bila sudah agak kering, masukkan perut ikan.
6. Bila perut ikan sudah hampir masak, kasi jatuh cili g dihiris serong tadi.
7. Gaul & tunggu sampai masak.
8. Hidaaaanggg~!! ^_________^


Monday, December 23, 2013

Korean Language Class: End of Semester 2~..... Yeaayy!!!

Hari ni hari terakhir saya dalam semester kedua di Maru....
InsyaAllah January depan mau sambung utk semester ketiga pulak, Level 2A....

1st Sem = 1A
2nd Sem = 1B
3rd Sem = 2A
4th Sem = 2B
5th Sem = 3A
6th Sem = 3B
7th Sem = 4A
8th Sem = 4B

* Level 1 for Beginner
* Level 4 for Advanced


Kalau masa tamat Semester pertama dulu kami kena nyanyi lagu Korea,
lain pulak masa tamat sem. kedua ne.....
Ada EXAM !!!



Tapi jangan risau, GAGAL ujian tersebut bukan lah bermaksud x boleh sambung ke Level berikut nya....
Exam tu cuma utk test apa yg kita sdh belajar & apa yg kita faham selama 2 sem kita belajar...
So, kalau rasa² diri tu masih x dapat terima apa yg cikgu ajar,
maka boleh lah ulang balik Level yg kita lemah tu.....
Kalau rasa masih boleh kejar lagi & x mau bazir duit utk mengulang,
sila lah terus sambung ke Level seterus nya....
Toh itu kan duit kita......  hehehe !!
Mau ulang ka, mau sambung trus ka , suka hati....
Kalau sendiri x faham bila naik ke Level seterusnya, itu lah RISIKO yg perlu kita hadapi....


Exam tu ambik masa lebih kurang 30minit sahaja.....
Time tu buat, time tu juga cikgu trus 'mark'...
Kira ok juga la, syukur....
Banyak betul dari salah..... Heehehe~
Alhamdulillah....


****************

Oh ya.....Bagi yg mau belajar menaip tulisan Korea,
ada 1 website utk kita menaip dalam Hangeul....

Sangat mudah & praktis.....
Cuma perlu KLIK-COPY-PASTE tulisan yg kita mau.....
Contohnya bila kita mau taip " 사랑해요 !!! "

Masuk ke website ne:
http://www.branah.com/korean

Taip perkataan yang kita mau, lepas tu Copy & Paste mana kita mau eg: Facebook etc...

Wednesday, December 4, 2013

Korean Language Class Sem 2......



Syukur Alhamdulillah, semester ne merupakan sem kedua sy belajar di 
Maru Language Education Service..


Saya tetap ambik kelas hjg Minggu dan kelas paling awal,
iaitu hari Ahad jam 9:30am.....
Tetap juga pilih cikgu yg sama, Hye Yong 선생님
Sebab dia sgt sportinggg......


Kalau sem pertama kita banyak belajar mengeja & menulis..
Sem kedua ne lebih susah sikit,
sbb banyak Grammar yg kita belajar....
Ada noun, verbs, adjective, past tense, present tense, macam bahasa Inggeris juga.....
Memang pening juga la....
Pening pun mesti kena belajar jugak kan....

Conteng-conteng buku.......

Kalau banyak ne pun masih x ingat, x tau lah......
Dulu masa skolah di Sin Hwa pun kena tulis macam ne juga......

Nampak x saya duduk paling belakang tu??
Khusyuk nya sy belajar, ehem3.......


Yang duduk sebeah kiri tu la bestfren sy masa dalam kelas, Cecilia......
Tiap habis kelas mesti kami jalan2 di Sunway Pyramid.....
Lepak & lunch di Korean Street Cafe.......
Tapi dia bilang x mau sambung ke level 2A.. uwaaaaaaa~.......


X sabar rasa nya mau fasih bahasa Korea....
Selain berguna kalau kita pigi Korea nanti,
tapi sy teringin betul kerja dgn company yg menggunakan bahasa Korea..
InsyaAllah..... Amin~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::