Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, December 26, 2009

Jalan² with ex-classmate (Juniyati)

Semalam (25.12.09) cuti Xmas, mulanya ndak plan p mana2 pun.. Maklum laa, org ndak da keta ni mana la dpt p mana2.. Naik train plak malas... Around jam 10am gitu, dpt msj dr Kak Mala, dia ajak p jualan gudang d Airport Subang... Drpd ndak buat apa2, on jak laa... Jam 10.40am, dia msj bilang smp sudah d bwh aptment.. Ada jugak c Shimmon yg jaga workstation Unitar tu ikut..



 

Ni first time aku smp ke Subang airport.. And 1st time jgk jln dgn Kak Mala... (kak Mala ni gf abg sy, Alwi)... Jualan gudang tu pun ndak ada la yg menarik... Handphone nya la murah.. Tp apakan daya, aku hanya mampu melihat & sentuh2 jak.. :(

 
Pas puas round2 satu gudang, kami pun singgah makan ikan bakar di sblh masjid dkt airport tuh... Wooooww, mmg puas hati la dia punya ikan keli bakar & sup tulang nya... Pekaat.. Saya rasa itu la sup tulang paling sedap yg perna sy mkn.. Ouh ya, mkn lunch ni sponsored by Kak Mala, thanks akak~... Pas kenyang, baru balik rumah.. 
 
*******************************

Malamnya, sy jalan plak ngan
Junik konon mau main salji di Pavilion KL tu... Mula2 tu sy ajak jugak c Elmi.. Sbb dorang 2 ni ndak dtg pun ms gathering d Promenade ari tu.. Last2, dia msj bilang nya ndak dpt dtg, mau jmpa mak mertuanya... InsyaAllah mjlis dibuat d Melaka bulan 6 tahun depan... 


Tp c Junik lmbt pulak pulang kerja, jam 8pm blm hbs lagik.. Sdgkan salji tu start jam 8-8.30pm jak... Tp ndak apa lah, bukan rezeki kami lah tu... Jam 8.30pm, baru kami berjumpa di KL sentral, baru trus naik Monorail p Bukit Bintang.. Lumayan ramai jugak laa sana.. Depan Pavillion tu sesak suda org bergambar sama c rusa & pokok2 Xmas tu.. 
 (Oh yaa, kmi terserempak ngan c Acha Septriasa dpn pintu Pavilion.. Mcm tergesa2 jak, kali takut kami mintak tndtgn nya, hhehheee..)
 
 
Pas tu, kmi dua pun mula lah berganti2 tgkap gmbr, sbb kami 2 org saja bah kasian... Ko gmbr aku, aku gambar ko, bgtu la seterusnya.. Mau mintak tolong org pun semua masing2 sibuk bergmbr.. Dkt mau balik suda, baru kami memberanikan diri mintak tolong 1 cewek tu tgkap gmbr kami berdua.. Betapa bernilai nya foto ittuu... Susah pyh baru dpt jmpa org yg bermuka sporting.. Dlm mall pun cantek jugak.. Ndak da pun kami pusing2 dlm kedai, just tumpang bergambar jak... ^_^ 
 
Lepas kepuasan amik gmbr, baru terasa lapar.. Apa lgi c Junik, lgsung blm mkn dr pulang kerja.. Cari2 tmpt mkn mana ada suda yg masih bukak, jam 10.40pm sudah masa tu. Yg ada pun cuma tmpt org minum2 yg open air tu, maklum laa, Bukit Bintang maa... Boleh nya kami ilek2 lagi mencarik mkn, lgsung x terfikir sama train yg sudah "say-gud-bye" sama kami.. Kami pun mkn la di KFC, baru teringat psl train.. Mkn pun mcm ndak terkunyah sudah, main telan jak..




 

Pdhal jam 11pm lbh sudah tu, kami happy la sbb Monorail smp jam 12.. Skali smp d KL sentral, tutup suda kaunter.. Train c Junik yg ke Salak Selatan pun sama.. Mau nangis kmi dua sana.. Mau g surau, "closed already".. Kata abg Bangla tu.. Huuuuaaaaa.... Kami pun carik la port yg agak gelap & terpencil utk melelapkan mata.. Kmi duk di meja2 depan Kenny Rogers..

 


Tp mana lah kmi boleh tidur mcm pakcik2 yg transit di KL sentral tu, dorang tidur sambil duduk menegak pun bole berdengkur lg.. Kami pun mula lah ingat balik cerita2 kmi ms skolah menengah.. Pasal kami tuition d FTC Fajar, psl abg2 pengajar tu (abg Madi, abg Abad, abg Sudirman...).. Psl kami masa form 6 di Kuhara.. Byk la yg kami cerita.. Sedar ndak sedar, jam 5am sudah.. Saya tertidur kejap la, terbangun jam 6am.. C Junik pulak lngsung ndak tidur, sbb biasa sudah dia berjaga, kan dia kerja d 7E.. Bila kami tgk jak kaunter sudah bukak, kami pun blk laa.. Smp rumah jam 6.30am.. Tidur kejap jak pas mandi, trus turun kerja, aaadduiiii...

Tuesday, December 22, 2009

[Wedding] Majlis Persandingan abang Que

Abang Que & Kak Jihan


Ni saya mau story pasal abg saya, abg Que kawin Sabtu lepas (12/12/09).... 
Ikut plan asal abg2 suh ikut Exora abg Jerry... 
Tp ari tu ramai pulak yg bawak keta... So, kmi pun asing2 la... 
Tunggu abg Jerry dll pun smp cair makeup, 
so Faris & Ershad jmput sy d aptmnt.. Ain pun ada... 
Forward2 msj konon berkumpul di umah sewa bang Que jam 9-10am, bertolak g Bentong jam 11am,
tp kita sedia maklum laa, jam Melayu ni mcm getah, boleh ditarik2....



Pas berkumpul geng kami d umah sewa abang Que, smp jam 11lbh x gerak2... 
Excited betul nmpk abg Man pun ada... 
Dia dtg jauh2 dr Langkawi...
Pas tu bertunggu2 lagik geng Tam di dpn KJMC, smp la jam 12.30pm, addduuiiiii.... 
Total keta yg konvoi ari tu ada 9 buah, besstt....
On the way tu sempat lagik singgah 7-E di stesen minyak mana ntah, beli bekal... 
Karipap yg ershad beli 1 plastik pun sudah hbs x smp halfway pun, heheheee.... 
Driveway around 1jam setengah juak la baru smp Bentong, 
tu pun blm lagi masuk kampung abg Que... 
Masing2 merengek-rengek suda bilang lapar...

Smp sana, abg start mkn beradab... Kami pun mkn la juak... 
Menu cam biasa, nasi briyani dll... 
tp sy prefer nasi putih.. kurenng sikit briyani nih... 
Maklum laah, tekak orang Sabah bila pi majlis2 memang Nasi Putih + lauk-pauk..
Tmpt duduk pun berpecah2... Sbb ramai gila tetamu, smp seat pun x cukup...
Pas mkn, kmi ramai2 masuk dlm rumah, tgu abg tukar baju & amik gmbr.. 
Sementara menunggu tu kami pun snap sana, snap sini... Lama x jmpa..
Majlis perkahwinan abg Que menjadi majlis gathering bagi kami alumni2 Unitar Kelana Jaya... Meriah bakk hanggg~!!

Tam and The Gang.....

Abg2 saya: Asral, Ershad, abg Man, abg Imran & the gang...
(Ershad tgh busy ambik nombor phone kawan2, ehehehe....)
Asral, abg Man, abg Jerry & abg Alwi.....
Ershad dari tadi duk catit number phone..... Macam wartawan sudah....

Saya, Ain, Kak Ema & Mela buat koloni sendiri, hehheee...
Cewek2 cakep, hehehehee.....
Haaaiippppp.... Ershad pun mau join geng gosip girls kami yaaaa....

Ndak lama, abg pun kuar ngan baju biru..
Tuuuu diaaaa... Cewek2 cantik Alumni Unitar KJ....

Haaaaaa.... ni pulak cowok2 ganteng Alumni Unitar KJ...
(boleh masuk majalah Maskulin nih.... )



Pas tu, ada la pulak sesi bergambar ngan pasangan masing2... 
Mau amik aura la tu.. 
Pasangan2 hot tersebut ialah: 
Ershad & Ain
Nurin & Zul
Nina & Fitri
Fadhil & Ummi
 Abg Alwi & Kak Mala
abg Man & Mela (psgn paling mndapat sambutan teriakan paling kuat!!)


Pasangan paling hot : abang Man & Mela

Abg Alwi & Kak Mala

Fitri & Nina

Ershad & Ain

Nurin & Zul

Fadhil & Ummi




Last skali, abang2 semua jerit "Fateeeennn!!!"... 
Aik, sy ngan sepa pulakkk??? 
Ternyata mereka telah menarik Faris... 
Ooouuhh~, mereka belum tau rupanya yg sy & Faris sudah menjadi sahabat, ahahaha... 
Smp kan sy sdh turun pelamin sblm tukang gmbr snap... Huhuuhuu~... 
Abg Que pun sempat bisik: "Napa nak cepat sgt??"...Errkk~


Pasangan yang dipaksa naik : Faris & Fatin (saya)



Lepas puas amik gmbr semua, masing2 la pi mencium2 abang  sana... 
Yalah, jadi lakik org ndak boleh sudah begilak2 mcm masi bujang... 
Kami pun ready to balik KL... Huhuuu~... 
Sedihnya, pas ni lama lagik dpt jmpa abg..



Pas tu, kmi pun balik... 
Dorang semua pigi air terjun Chamang... 
Ershad pulak ndak mau, tau lah dia tu... 
So, kmi pun ada plan sendiri iaitu makan lagiiiii... 
Kami mkn di Chicken Hartz Sunway Pyramid..
Smp la pas maghrib kami di sana, baru la pulang dgn perut yg teramat sgt full...


:: Photos credit to Nurin & Ummi Safiah's FB ::

Wednesday, December 9, 2009

Alhamdulillah.. Lulus juga akhirnya....

Ari ni (07/12/09) saya ambik cuti halfday, ada test JPJ.. Ni kali ke-2 saya ambik test, ari tu fail Parking sbb langgar tiang... Hikhikhikk~... Nervous punya pasal laaa... Konon mau pijak klac, tp terpijak minyakk.. Haaaiihh~.. Cikgu Gani pun balik2 ckp saya ni gelabah kuaatt... Kalau jalan On Road, balik2 jak saya menjerit "Cikguuuu... Tolooongg..!!!".. Kalau ada lagik keta mau memotong, "Cikguuu".... Klu keta blakang sudah meng-hon2 sbb telampau lama buat Balancing, jerit lagik "Cikguuuuu..".. Huhuhuuu.... Syukur jugak la On Road saya pass, dpt 17/20...



Jam 8 lbh saya smp di SDC Asia Jaya... Tp ndak berapa ramai org mcm first test ari tu... dekat 100 org... Kali ni 50lbh jak.. So, x gemuruh betul laa.. Saya ni gemuruh kalau ramai org... Pas amik nombor & register, menyempat gi breakfast di kantin jap.. Saya dpt nombor 2... Nanti bergegar pulak kaki sbb lapar, salah2 pijak minyak & klac lg, habiss laa...



Jam 9am, test pun start... Tp dorang freshies dulu laa, yg first time amik test... Baru giliran kami yg kali ke-2 nie... Kali ni ramai jugak la yg ndak pass bhgn Slope.. Lelaki sblm saya tu tu pun failed bhgn tu... Terundur sdkt jak kasian..  Saya pun get ready la dlm keta... Istigfar byk2... Then, brrrroooomm!... Enjin mati lah pulak, aiiseehh~... terlepas klac secara mengejut.. Nasib baik blm naik...  Saya start lagik... Brrrrooooommmmm!!!... Smp tiang trus break cepat2.. Bila saya sudah confident atas line kuning, sy pun angkat tgn... Pas tu pegawai JPJ tu dgn selamba menjerit "Ehhh! Nombor brapa cik Kak????'.. Kurang asam tull.. Sdap2 panggil org "cik kak"... "2P!!!!!"..



Trus dia suruh turun dan bermulalah detik2 mencemaskan iaitu buat Balancing.. Saya pun mempraktikkan segala ilmu yg cikgu Gani turunkan utk saya: minyak tekan kuat, lepas klac slow2, bila ada rasa terenjut sikit, cepat2 lepas break... Alaaaaaa~.. Break keta tu pulak problem... Saya picit punat nya tu mmg dia ndak mau turun, sempat saya ketakutan klu smp keta tu terundur... Smp saya picit 2 tangan tau tu handbreak, sial tul.... tp Alhamdulillah, lepas jugak.... Ndak jugak terundur..



Pas tu, bahagian Parking... Part paling bikin saya fobia sbb ndak pandai kasi lurus keta utk kasi dekat ngan tiang sblh kiri tu.. Alhamdulillah saya dpt petak no.2, smpat saya kasi lurus keta jauh2.. (Ari tu saya dpt petak No.1, ngam2 depan pondok JPJ.. Sbb tu la kali saya nervous 100'C)... Saya ingat jak ckp kakak sy, buat slow2... Jgn nervous... Bila sudah confident keta lurus & masuk dlm petak, angkat tgn & pegawai JPJ bg signal tu sambung buat "3 Pointer"... Part ni plak ramai yg failed sbb keta mati enjin... So, masuk & kuar saya lepas jak klac slow2.. Biar lah lambat.. Alhamdulillah... Dpt jugak saya buat without mati enjin.. Dgn girangnya saya lari ke pondok JPJ amik Kad Biru (Lulus lah tuuee... Hehehee..)

Pas tu, mula laaa sy forward msj to Mummy, Daddy, kakak & abang2 semua... Gtau kabar gumbira itu... Huhuuhuuu~... Sepatutnya trus masuk opis utk buat Lesen P, tp saya ndak bawak gmbr pulak.. So, saya balik Kelana Jaya, amik gmbr pasport & g opis SDC di Glomac tu.. Adduuii, kluar lagik rm70... Tp ndak apa lah... Yang penting lulus.. Lesen P siap by next week... Jam 2pm, saya masuk kerja & semua staf tnya result... Masing2 la bah mintak belanja utk meraikan kejayaan saya... Hehehehee~




Ni result sy yg drive On Road tanggal 23.10.09 lepas... Alhamdulillah dpt 17/20..

Wednesday, December 2, 2009

Party Bujang Abgku Que



Tadi malam (01.12.09), seperti yg sy rancang, 
terlaksana lah jugak Party Bujang tuk abgku Que.... 
Ndak lama lagik dia kawin kan... 
4/12 nikah, 5/12 sanding tmpt sis-in-law & 12/12 sanding tmpt abang.. 
So, sy organize la Party nih supaya kami dapat berkumpul & begilak2, 
pas kawin ndak boleh suda... huhuhu....
Balik jak dr kerja, mandi & siap2 trus gi Bangi amik cake yg sy order online tu... 
Sudah la hujan, bus pulak stgh jam tunggu, jam 8.30pm lbh pun x smp2 lagi.. 
Klu kita urgent, x dtg2.. 
Cubak klu xda hal, x smpat pun duduk sudah bus dtg... 
Haaaiihh~.. Tepaksa naik taxi gi Taman Bhagia la, x bole ditunggu tau itu bus..


Pas tu naik Putra ke Masjid Jamek, then naik komuter g Bangi.. 
Punya la jauh perjalanan, semata2 mau ambik cake jaa....
Ni 1st time sy naik komuter.. 
Sy turun di stesen Bangi... 
Cari punya cari teksi, xda pulak sy jmpa... 
Tiba2 ada sorang pakcik tu tawarkan kereta, klu di Tawau tu dipanggil "kereta sapu" gitu la... 
Dia ckp stesen tu mmg xda taxi.. 
Stesen UKM jak ada... 
Sy pun tnpa buang masa trus naik....


Tmpt mau amik cake tu plak bukan main jaaaoooohhh... 
Di Seksyen 7 Bndr Baru Bangi.. 
Masuk kuar ladang klapa sawit... Hutan belantara... Istigfar jak laa... 
Smp jak depan skolah yg kak Ayu maksudkan, sy call dia & anaknya yg antar p tepi jalan.. 
Dlm keta tu smpat lagik menyobok2 cake tu....
Dan haasil nyaa WOOOOWWW!! 
Menakjubkann.. Marvelous!!! Mmg santeekk...


Cantik kan kek yang saya tempah ne......
Tema Manchester United....
Ada gambar saya & abang² semua as per request.....
Sangat puas hati walaupun harga dia agak 'huuurrrmmmm'...


Wording atas cake tu: "Selamat Melangkah Ke Alam Perkahwinan"
We Love You ~ Fatin, Ershad, Abang Man, Asral, Fadhil, Abang Jerry & Abang Al
wi




Pas amik cake tu, sy tnya pakcik tu boleh ka hntr balik ke stesen Bangi, 
coz abg Que akan amik sy di sana.. 
Dia ckp cas rm60!!!!! 
Mau mati terkejut sy masa tu... 
Peeerrgghh, tmbang mcm dr Kelana Jaya ke LCCT pulak... 
Pdhal x la jauh gilak... 
Kalau ke stesen UKM pulak dia cas rm50!!!... Ya Allah~.. 
Syukur lah masih ada duit balance lepas bayar cake tu... 
Padahal sy budget dlm rm20 la paling mahal 1 way... 
Sy pun bertenggek sorang2 di stesen UKM tu tunggu abg2 dtg amik... 
Sunyiiiii betul.. Xda org.. 
Ada pun driver2 taxi jak, tu pun dorg duduk jauh dr sy.. 
Dalam hati hanya mampu istigfar & berdoa ja....
Jam pun dekat 11pm suda.. Segan betul ngan abg2.. 
Kalau sy tau gini, bagus amik awal2 kemarin, jd smalam tinggal kuar mkn..




Ndak lama dorang smp, satu per satu saya say soorryyy~... 
Especially ngan abg Que, sbb dia bilang mau start jam 9.30pm, huhuhuu~.. 
Sudah la sy yg mnyebabkan dorang tukar plan tmpt mkn, 
jauh2 lagik pi mengambik sy... 
Actually dorang plan mau makan di "Kunang-Kunang" di Gombak... 
Pasal sy la dorang tpksa tukar plan... 
Duuuhh~... Malunyaaa... 


Tp best jugak tmpt mkn yg kami pigi td mlm tu... 
Ruang makan luas, bole bersila2.. Xda nyamookk... 
Pas tu, abg2 bg surprise gift tuk bang Que... Jeng3~... 
Pregnancy Test duhal... 
Ada2 jak dorang ni.. 
Nasib baik dorang ndak belikan kondom, sbb abg mau cepat2 dpt baby, heheheee...
Fadhil, the 'bakal-pengantin' (Abg Que) & abg Jerry...



Sementara tunggu makanan kami sampai, 
abg Que potong cake yg sy beli tu.. 
Alhamdulillah dia suka... 
Abg2 yg lain pun ckp cake tu cantek.. 
Walaupun ada sdkit mahal, tp puas hati jugak la ngan hasilnya.. 
Sangat kemas, teliti & apa yg sy mau semua kakak tu buat.. 
Pokoknya perfecto laaa... 
Cuma transport mau amik cake tu jak yg bikin panas.. Huh~.. 
Kami mkn2, amik gmbr byk2 & chit-chat smp around 1am.. 
(Layan gambar joomm...)



Alamak, kecik nya saya.............


Abang Jerry & Ceral tepaksa tunduk utk menyeimbangi ketinggian sy.....
(Ceral tu bukan tunduk,..... macam mau 'berry' ja gayanya.... )



Lepas selesai makan, kami pun berangkat pulang.....
Pas tu kami sambung g Karok di SS2... 
Tp sy x ikut nyanyi laa.. Abg2 jak yg nyanyi.. 
Ndak sangka pulak suara Asral tu best nyanyi rock, hehheheee~.. 
Kami amik 1 jam jak.. 
Td mlm 1st time sy masuk tmpt karok... 
Tu pun berani sbb g ngan abg2, klu ngan org lain x berani laa..


Abg Que melayan saat2 terakhir sbg org bujangan, huahahaha......

Abang² sudah mula kehabisan energy sbb sdh tgh malam buta....



Jam 2am lbh kami habis... 
Singgah rumah dorang amik wedding card abg Que for me.. 
Pas tu dorang antar sy balik... 
Around jam 3am jugak la smp rumah.. 
Abg Que & Abg Jerry antar sy smp depan pintu rumah.. 
Maklum laa, rumah tgkt 12... 
Seraaaaaamm sorang2 dlm lif... 
Pelik2 jak kita pikir... 
Walaupun 3 abg sy x dpt dtg: abg Man, Ershad & Abg Alwi..., 
tp sy rasa haappyy betul dpt hangout ngan dorang...






ஜ۩۞۩ஜ I Love All Of You With All My Heart... ஜ۩۞۩ஜ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::