Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, October 31, 2010

[Food Review] CT One Forze Cafe, Wangsa Maju


CT-ONE Forze Cafe

Restoran ne lama suda sy usha dlm Google... Mula² nampak dalam rncgn Jalan-Jalan Cari Makan... Restoran ne sy rasa sangat unik sbb ala-ala Army gitu.... So sy decide untuk ajak myBFF (Elsie) makan di sana as her birthday gift..... Suda la kami dua mmg minat army, hihihihi.... Tp memandangkan restoran ne jauh sekali di Wangsa Maju sana, maka hajat kami pun balik2 tertunda.... Hujung bulan ne baru la terlaksana.....


Perjalanan yg kami tempuh punya la jauh... Fuuuuhh~.... Dari Kelana jaya kami berjumpa di KL Sentral.... Tunggu Elsie smp dari Shah Alam... Pas tu sambung naik train LRT ke Wangsa Maju... Ingtkan mau naik teksi jaa, tp kut2 la restoran tu jauh dr stesen tren..... Si Elsie ne kan study course media, so bab2 tanya2 orang ne serahkan ja pada dia.... Keberanian c LC telah membuatkan kmi sampai ke destinasi tanpa tersesat.... Weeeee~~~......I lebiu!! ^________^


Naik bas beganti2 tau, u ols..... Numbur bus pun smp kena catat dulu sbb nnt kena naik bas yang sama gak utk balik.... Kami pusing2 ja area Wangsa Walk tu, sbb tidak nampak pn Forze Cafe tuh... Kami plak p tanya2 ngan pekerja Bangla, lagi la kami pusing2 d situ² jaa...
Pastu sy sms my elder-bro, Ershad...
Pas sy sebut nama restoran ne, rupanya dia tau juga di mana....
Tidak sangka juga yg dia tau bab restoren2 unik nih, hihihi

"Woooo~... Yang restoran ala-ala askar tu ker?? Cari Medan NZ.. Restoran tu ade dekat area tu."



Kami pun p lah cari Medan NZ yg myBro sebut tadi.... Jmpa plk sorang pakcik ne, dia pun p tunjuk2 jalan.... Sampai jalan di lorong2 sunyi.... Jalan punya jalan sampai ketiak pun lecak, ahahah.... Alhamdulillah jumpa jugak akhirnya... Rupanya restoran ne agak tepelosok siket dr jalan... Memang tidak kelihatan dr jalan besar.... Lepas nampak jip army ne dr jauh, kami pun bersorak-sorak dgn riang gumbira.....


Belum pun masuk restoren, sudah mintak tolong dgn waiter di situ untuk tolong kami ber-photoshoot...


Kami disambut oleh staf² dia yg sgt peramah.... Siap tolong kami tangkap gambar dari dalam smp ke luar restoran lagik, hehehe......
Dengan kelaparan & kehausan yg amat sangat,
kami order dua jenis makanan tiap seorang.... hikhihikk~...
Menu nya smua unik... Dari air smp makanan, semua istilah Tentera... 
e.g Bentara, Combat, Perajurit, etc.... Agak lama juak laa budak 2 org tu amik order kami... 
(gilak punya lama lah kami pilih menu, smp memerlukan 2 org waiter tuk mengamik order, hikhikhikkk....)
Ari ni DIET CUTI yaaaa~....
Yalah, jauh2 p Wangsa Maju, x kan la makan sorang sepinggan, ya dak??


Sementara menunggu menu yang kami order tu sampai,
take pictures dulu laa kan....
Dari dalam sampai ke luar restoran ok....
Paling sandi tu, punya semangat berposing,
smp Cik Baby nda sedar yg dia bergambar smp dalam kaunter,
muaaahahahahahhahaaa!!!!


Sementara tunggu menu yg kami order sampai, kmi pun posing di seluruh pelosok restoren...
Jum layan pics yuuukkk!!






Memandangkan cuma kami ja yang ada masa tu,
so makanan pun laju ja sampai eventho sorang makan dua pinggan kan...
Hikhikhikkk~......

Berselera Cik Elsie kita ne yooo~.... =)
Saya punya Set Nasi Ct-One Forze Bentara..
Ayam dia pedas wooo~..... (@___@)
Ini Spaghetti pon saya yang punya~..... huaahahhaaaa~....
Menu untuk 2nd round...
Ne Telur omelette Elsie punya....
Fish & Chips pon cik Elsie punya....
Jangan rasa pelik sbb sy dua2 pun makanan berat2 kan...
Elsie punya ringan2 jaa....
hikhikhikkkk......
Baby punya Vanilla apa ntah.. Hehehe~
Sy punya Soda Lemon Curacao..
Sy memang suka air yang ada soda lime tu.....



Lepas puas makan & bergambar, kami jalan² pulak ke Wangsa Walk....
Yalah, sebelum ne asik tengok dalam TV ja Wangsa Walk ne...
Banyak drama² amik shoot di sini kan....
Akhirnya dpt jugak jejak kan kaki di sini, ciiieehhhh~....



Kami masuk² jap dlm Wangsa Walk Mall pas tu kuar balik.. Sbb dlm tu biasa² sj pun, juz kedai² butik sj... Tgh² mau menyeberang jalan tunggu bas mau balik p LRT Wgsa Maju, sy tersepak plak duit yg bergulung2... Trus sy teriak "B...!!! Ada rezeki duiitt!!", c LC pun suruh la sy kutip buat tmbg bas.. Bila sy check, ada Rm2 berlipat² bbrp kpg... Mmg kebetulan masa tu kmi xda duit seringgit².. Sy bukan x mau kutip, cuma risau masatu ada yg memerhati...


"B.. ni bukan Bang-Bang-Boom" kah??"...
"Yg kenakan org tu kah??"
"Iya..."
Pas toleh kanan kiri, sy kutip dan langsung lari.....
"Lariiii sblm kita kena kejar kamera!!"...
Gila eyhh... C Baby punya ketawa smp kuar air matanya...



Pas tu kami pun pulang dgn hati yang puas.....
Bagi yang suka p restoran yg unik...
Sila lah datang yoooo~....



CT-ONE FORZE CAFÉ SDN BHD 
38, Jln Wangsa Delima 2A, 
Section 5 KLSC III, 
Wangsa Maju, 
53300 Kuala Lumpur. 
TEL: 603-4143 6463 / 7463 
EMAIL: info@ct-oneforzecafe.com


For more info, click CT-One Forze Cafe .....

Friday, October 29, 2010

[Food Review] Dapoer Bandoeng, Kelana Jaya



Td mlm, pas mandi & bsiap, langsung ajak my housemate, Yan, makan malam di luar.. Sy ajak dia try Indonesian food d "Dapoer Bandoeng" (baca: Dapur Bandung) di dekat Kelana Parkview sana.. Lama sudah mau try ni tp xda kawan mau diajak pigi.... So, td malam mau cuba2 la konon nya nih... Kalau sedap, boleh dipigi lagi... 



Smp ja sana, trus bingung memilih menu... Semua menu sedap2.... Si Yan plak bingung sbb membaca menu tuh, semua pun dia x faham, hahaa.... Balik2 tny...
 "Fatin, nasi timbel tu apa??? Fatin, ayam kremes tu apa??"

 "Fatin, nasi bakar tu camana?? Fatin, bla blaa blaaaa...."

Tu baru bingung baca menu nasi, blum lagi menu air... Last2 dia penat menanya, dia order ja air kelapa... Sy smestinya my fevret "Teh Botol SOSRO"... Makan plak, Yan order Nasi Goreng Dapoer Bandoeng, sy order Nasi Ayam Bakar & Perkedel Kentang...



Sementara menunggu menu tu, sy pun mulakan sesi snap2 dlm resto tu.. Memang semua agak2 ada gaya Indo juga la, tp x banyak... Lagu pun sebaik2nya pasang la instrumental lagu Jawa ka, ni plak lagu barat... Cam tiada feeling plak.. Hhehehee... Itu sj la sy pnya kritikan membina... =)

~ Ne Yan punya air kelapa yg sangat cumil... ~

~ My Fevret Teh Botol Sosro ~

My Nasi Ayam Bakar yg nyuuummmmyyy.....
Ayam dia besar gilaaa...

Yan punya Nasi Goreng Dapoer Bandoeng

3 Ketul Pergedel yg ciput ja saiz nya..~.... (T_____T)
Yaa ampuun... Selama sy d Indonesia, tidak perna pulak sy jmpa pergedel saiz mini begini, huhu..

The Sambaaallll~

Order pun x perlu tunggu lama... Kejap ja sampai.. 
Nasi sy sangat comel, dgn bentuk kon... Ayam pun x la hangus betul, rempah pun terasa... Si Yan plak sekali mkn nasi goreng nya, trus excited..

"Fatiiiinnn... Sedap nyaaa.... x macam nasi goreng yg biasa sy makan... Sedaaappp!!"

Kami pun makan dgn sangat perlahan spy dpt feel & menikmati makanan yg sedap itu... Lepas kasi hadam makanan, sambil2 tu juga sy baca lagi menu... Mau tapau utk makan supper, heheheee... (ada hati mau diet konon)... Tengok org sblh makan Bakmi mcm sedap, tp lebih teringin makan gado-gado nya.... So, sy bungkus la 1 gado-gado bawa pulang... Rm5.50 woooo~... Di Jawa baru Rp4-5ribu saja (equals to rm1.00 lbh, hehehee)... Di Tawau pun baru rm3.50.. Dlm hati terfikir jugak, sedap btul ka gado2 nya tuh smp jual rm5 lbh??



Dekat jam 10pm, mula sdh c tokey tutup2 lampu... Tgl meja kami ja yg berlampu.... Signal "menyuruh pulang" tu sgt obvious.... Hehehehe~... Pas gado2 siap, sy pun p bayar d kaunter... Semua total Rm30.40.... Not bad....


p/s: Restoren ni sdh tutup... Sekarang ganti restoren Mamak, huhu...

Friday, October 22, 2010

[Birthday] Elsie a.k.a Baby!!


ஜ۩۞۩ஜ 22.10.2010 ஜ۩۞۩ஜ

♥ :: Happy Birthday , el amor!!!! :: ♥


Ari ni hari jadi my BFF ~ Elsie Nasirsal a.k.a Baby.... Ndak da apa yg aq dapat berikan selain ucapan doa, B.... Thanks byk2 sbb sentiasa mendgr masalah aq.....


"Semoga dipanjangkan usia, murah rezeki, sihat selalu, dpt sambung Master, tercapai segala cita2 mu, bahagia di samping keluarga + org tercinta, sentiasa dlm lindungan ALLAH SWT di dunia + akhirat.... Smoga hubungan mu & ipar kekal selamanya (cepat2 la kamu bertunang....)..
Last but not least, smoga our frienship + hobi kita yg suka p jalan2 & melancong tu will last forever, heheheehee...."

Amin Ya Rabbal Alamin....


Love u, Mahal....

Monday, October 18, 2010

♥ :: Jalan2 wif Baby tgk baju kawin.... Yeaayyy... :: ♥

Ari Sabtu lepas, pas pulang kerja, langsung naik train p Pasar Seni jmpa Baby, sbb dia mau amik pesanannya dr Tawau i.e. AMPLANG.... hehehe~... Jam 1pm lbh smp Psr Seni, ada udah dia menunggu dgn anak buahnya, c Arry.... Masa tu plak aq tgh kelaparan sbb seminggu x mkn nasi, diet konon... Lgsung kmi jln kaki p SOGO, mkn d Foodcourt... Makan sepinggan nasi campur sak pun sudah rm7.50, huhh!!



Pas menghadamkan makanan, kami turun balik n ndak tau mau p mana.... Betul2 xda idea... Yalah, mall yg ada di area Masjid Jamek tu kan cuma SOGO sak... Sekali dpt flyers dr satu Bangla nih, tgk ada jual murah baju pengantin d Gulatis, kami trus dpt idea utk masuk2 kedai kain kawin & butik pengantin.... Dari Gulatis ke First Impression, pas tu ke Euro Moda, Maya, banyak lagi lahh butik2 yg sama row tuh.... Last sekali kami p Semua House... Tp byk2 butik, First Impression la kain nya paling murah & upah jahit pun sgt murah.... Yg lain2 tu upah saja pun start from rm500...

Kalau c Baby bz cari baju kawin & bertunang, aq plak bz cari kain utk pengapit, jejejejeee.... Kawan rapat yg dijangka akan kawin ialah my Bff, Gazarena.... c Baby nih plak mau bertunang dulu bilangnya.... Aku????? Jangan ditanya sbb belum ada bf apalagi calon.... Uhukhukhukhuukkkkk!!!

Saya mau itu yang kaler PURPLE.........


Pas keliling area Masjid Jamek, kami naik train plak p Pasar Seni n then p Petaling Street... Slama lbh kurang 5thn duk cni, ni la first time aq pijak Petaling Street nih.... Bukan nya jakun, tp di mana2 pun org bilang P.S nih bahaya, sbb banyak mafia... Kalau pas tny2 hrga pas tu x jadi beli, naahhh... jaga laah, ada lah tu menunggu d hujung street tuh.... Sdh la aq ni klu jalan mesti sorg2, bagus shopping sak d Masjid Jamek.... Barang pun lbh kurang sak sama...

Masa jalan2 dlm bazar tuh, aq terkesima jap tgk org jual jambangan2 bunga yg cantek2.... Esp yang kaler pink + purple... Ada teddy bear-nya lagikk... Oouuhh~, trus terbayang, "Siapa kah akan jadi org pertama yg bg aq bungaa??? Siapaaa???" (Dlm bayangan ku tentu lah dari "dia"... Herrmmm~...)


Pas pusing2 n amik pic, kami mkn malam d Foodcourt atas Pasar Seni.... Jam 8pm, kami turun & tgu bas p Sri Muda d seberang CM... Malam nya aq tidur umah Baby....

Nasi Ayam Pedas with Petai & Telur Dadar....
Makan dlm Kuali-mini (Mini-wok)... Superrrbbb~...



Washroom Pasar Seni yang unik, rasanya seperti d BALI....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::