Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Friday, October 29, 2010

[Food Review] Dapoer Bandoeng, Kelana Jaya



Td mlm, pas mandi & bsiap, langsung ajak my housemate, Yan, makan malam di luar.. Sy ajak dia try Indonesian food d "Dapoer Bandoeng" (baca: Dapur Bandung) di dekat Kelana Parkview sana.. Lama sudah mau try ni tp xda kawan mau diajak pigi.... So, td malam mau cuba2 la konon nya nih... Kalau sedap, boleh dipigi lagi... 



Smp ja sana, trus bingung memilih menu... Semua menu sedap2.... Si Yan plak bingung sbb membaca menu tuh, semua pun dia x faham, hahaa.... Balik2 tny...
 "Fatin, nasi timbel tu apa??? Fatin, ayam kremes tu apa??"

 "Fatin, nasi bakar tu camana?? Fatin, bla blaa blaaaa...."

Tu baru bingung baca menu nasi, blum lagi menu air... Last2 dia penat menanya, dia order ja air kelapa... Sy smestinya my fevret "Teh Botol SOSRO"... Makan plak, Yan order Nasi Goreng Dapoer Bandoeng, sy order Nasi Ayam Bakar & Perkedel Kentang...



Sementara menunggu menu tu, sy pun mulakan sesi snap2 dlm resto tu.. Memang semua agak2 ada gaya Indo juga la, tp x banyak... Lagu pun sebaik2nya pasang la instrumental lagu Jawa ka, ni plak lagu barat... Cam tiada feeling plak.. Hhehehee... Itu sj la sy pnya kritikan membina... =)

~ Ne Yan punya air kelapa yg sangat cumil... ~

~ My Fevret Teh Botol Sosro ~

My Nasi Ayam Bakar yg nyuuummmmyyy.....
Ayam dia besar gilaaa...

Yan punya Nasi Goreng Dapoer Bandoeng

3 Ketul Pergedel yg ciput ja saiz nya..~.... (T_____T)
Yaa ampuun... Selama sy d Indonesia, tidak perna pulak sy jmpa pergedel saiz mini begini, huhu..

The Sambaaallll~

Order pun x perlu tunggu lama... Kejap ja sampai.. 
Nasi sy sangat comel, dgn bentuk kon... Ayam pun x la hangus betul, rempah pun terasa... Si Yan plak sekali mkn nasi goreng nya, trus excited..

"Fatiiiinnn... Sedap nyaaa.... x macam nasi goreng yg biasa sy makan... Sedaaappp!!"

Kami pun makan dgn sangat perlahan spy dpt feel & menikmati makanan yg sedap itu... Lepas kasi hadam makanan, sambil2 tu juga sy baca lagi menu... Mau tapau utk makan supper, heheheee... (ada hati mau diet konon)... Tengok org sblh makan Bakmi mcm sedap, tp lebih teringin makan gado-gado nya.... So, sy bungkus la 1 gado-gado bawa pulang... Rm5.50 woooo~... Di Jawa baru Rp4-5ribu saja (equals to rm1.00 lbh, hehehee)... Di Tawau pun baru rm3.50.. Dlm hati terfikir jugak, sedap btul ka gado2 nya tuh smp jual rm5 lbh??



Dekat jam 10pm, mula sdh c tokey tutup2 lampu... Tgl meja kami ja yg berlampu.... Signal "menyuruh pulang" tu sgt obvious.... Hehehehe~... Pas gado2 siap, sy pun p bayar d kaunter... Semua total Rm30.40.... Not bad....


p/s: Restoren ni sdh tutup... Sekarang ganti restoren Mamak, huhu...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::