Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, February 28, 2015

Jalan-Jalan Ke Melaka..

Semalam, tanpa perancangan awal, Bybie mintak teman attend wedding kawan dia di Melaka... Yeaaayy~... Daripada duduk di rumah tiada buat apa2, bagus jalan2 kan... Lagipun sejak Bybie pindah rumah, berbulan2 jugak x jumpa dia, rindu la pulak... Mesti banyak benda yang mau di-story, huhu..


Jam 9:30am, dia sampai di bawah apartment, pastu kami singgah pi Giant utk beli hadiah... Kami gerak dari Kelana Jaya dalam jam 10am... Sepanjang jalan tu banyak la yg disembangkan.. Al-maklum lah, dia pindah bulan October tahun lepas, sampai lah hari ini baru jumpa.... 


Dengan berpandukan Waze, alhamdulillah kami sampai di Melaka jam 12:30pm... Pusing punya pusing di area Pantai Tanjung Keling, x pulak nampak ada majlis kawin... Pastu sempat pulak calling si pengantin perempuan mintak pandu arah ke rumah pengantin... Nasib baik belum naik pelamin... Pengantin ppuan suruh cari Surau Pengkalan Perigi.. Dan syukur, tengah2 blurrr tu, di simpang jalan ternampak Wedding Signage (penunjuk arah rumah rumah pengantin)..


Sampai jak rumah pengantin, trus bersalaman dgn pengantin perempuan.. Pastu apa lagi, makan laaa... Jauh wooo drive dari Kelana Jaya, hihihi...
Tapi saya makan sikit jak... Sebab tekak saya tidak biasa dgn hidangan wedding org semenanjung yg selalunya nasi minyak/briyani, rendang ayam, rendang daging, acar buah (x suka makanan manis2), sayur dalca, ayam goreng.....


Kalau di Sabah, biasanya hidang nasik putih tapi lauk memang banyak.. Macam2 menu ayam, sayur campur, udang/ikan siakap sweet sour, daging kicap, sambal goreng kentang, banyak lagik laa... Tapi lain tempat, lain lah caranya kan... hihihi~

Baru perasan yang muka si Bybie dgn muka pengantin perempuan tu macam iras2 pulak...

Lepas makan, kami cepat2 salam dgn pengantin ppuan, bergambar kejap & mintak izin utk balik... Padahal saya mau cari warung tepi jalan, masih lapar pulak.. Sbb tadi cuma ambik nasik sejumput jaa... huhuhu~


Kami decide untuk lepak sambil makan2 di Pantai Tanjung Keling.. Dan aktiviti wajib -------> Photoshoot.. hihihi~
Tengah hari buta, sudah ramai yang mandi.... Dia punya panas tuh menyengat2 woo...

Ada banyak gerai2 di sepanjang Tanjung Keling...

Kalau lah di Kelana Jaya ada pantai kan best, confirm tiap hujung minggu datang pi pantai release tention, huhuhu...

Jalan punya jalan, saya ternampak warung jual bakso ni...
Selain bakso, ada lain lagi menu dia: rojak, mee rebus, mee sup...


Ini saya punya Bakso... Sedap juga laaa...
Kuah dia sangat pekat... Bakso pun full rasa daging..
Biasanya bakso yg org jual tu rasa tepung lebih dari rasa daging, ieewww...
Tapi yg ni memang sedap & padat...
Dia bagi pentolan bakso tu banyak tau, size pun besar juga, x macam yg dijual di Masjid Jamek tu, size telur puyuh jaa...
Mula2 si Bybie cakap kenyang, sekali bagi dia try, trus dia pi panggil adik waiter tuh, mintak lagi semangkuk, hahahaaa....




Lepas kenyang, apalagi... Photoshoot laa...
Pemandangan  di sini sangat cantek.....
Ingatkan mau balik pukul 3pm, tp meleret2 sampai pi jam 4pm, sbb berat hati mau balik....
Macam pemandangan di Nami Island lah pulak, hihihihi~

Indahnya Pantai Tanjung Keling


Singgah di warung ni beli kudapan goreng2...
Saya borong nugget, sosej, fishball, spring potato, sebagai bekalan di tengah jalan, huahauaahaaa.... Si Bybie concentrate driving, sy pulak mengunyah sambil teman dia bercerita... Kudapan si peneman tu cukup untuk bekalan sepanjang 2 jam lebih perjalanan Melaka - Kelana Jaya, hihihi~ 



On the way balik Kelana Jaya, kami singgah di tepi jalan...
Banyak gila gerai2 yg berjualan, ada jual bantal, kerusi rotan, perhiasan rumah.. macam2 adaaaaa...
Tapi gerai ini yg sangat menarik perhatian kami... Dari jauh nampak PETAI bergantung2... Ya Allah, sedapnyaaaaa....

Bukan cuma jual petai tau, ada banyak lagi....
Bybie yg paling banyak memborong: belacan, mangga muda, cencalok, 

Le Ciku....

Le mangga muda...
Nampak gambar saja pun, 'Salivary Glands' trus merembeskan air liur dgn aktifnya, huhuhu....

Gadis di sebalik petai....

Durian cake??? Saya tidak makan durian, hihihihi~

Apakah?? Adakah ianya Dodol ???

Le Belacan.... 

Woowwww.. Lemang?? Biasanya nampak time raya jaa.. Rupanya di Melaka sentiasa ada jual yaa..

Aneka jenis Kerupuk..

Ohhh my.... Ini makanan ruji saya masa belajar di Unitar Kuching dulu...

Yang pedas pun ada.....

Le Budu, saya tidak makan juga ni..
Crencalok Sotong!! Ya Allah Dappp nyaaaaa....


RM5 seikat... Tidak beli pun sebab sama hrga dgn di Pasar Tani Kelana Jaya..

Kami meneruskan perjalanan ke Kelana Jaya dan Alhamdulillah sampai juga dgn selamat cun2 waktu Maghrib...


Sunday, February 22, 2015

[Recipe - Western] Spicy Sausage Bolognese

Hari ni hari last kita cuti Tahun Baru Cina, besok mula sudah kerja macam biasa, huhuhu~... Orang2 yg bercuti di kampung pun sudah mula balik ke bandar.. Macam sy ni mmg tiada can la mau balik bercuti di kampung walaupun cuti 4 hari.... Tiket balik Tawau mahal gila... Selama 4 hari di rumah sorang2, kerja asyik masak jaa.. Padahal makan pun sorang2 jugak... 


Kalau semalam kita sudah buat Sausage Carbonara, maka hari ni saya buat pulak Spicy Sausage Bolognese.... Haa~, nama pun tekak anak Jawa kan.. Western Food pun mau pedas juga... Untuk menu ni, sama jugak macam Carbonara semalam, sy guna ja sosej... Habiskan balance setengah paket lagi, hihihi...




Bahan2:
1. Kimball Sos Spaghetti Cendawan x1 jar
2. Sosej Ayam x5 batang (Hiris serong, ikut suka)
3. Spaghetti x Setengah paket (Ikut suka mau jenis apa.. Tapi sy lebih suka guna Angel Hair)
4. Cili Boh atau Cili Kering Kisar x 4-5 sudu makan (kalau suka pedas, taruk la byk2)
5. Kiub Ayam x1 (Knorr atau Magie)
7. Cendawan butang dlm tin (Habis kan 1 tin tu kalau suka byk cendawan)
8. Butter (Untuk menumis)
10. Dry parsley flakes (Tabur sikit)
11. Bawang putih & Bawang Bombay (Cincang)


Bahan Optional:
* Cheese (Parut & tabur semasa hidang)



Untuk buat Bolognese, sy lebih suka guna jenama Kimball.. Terpulang la kalau mau guna Prego pun boleh, ikut selera masing2...






Untuk spaghetti, sy suka guna jenama Kimball... Selalunya sy guna jenis Angel Hair, sebab dia lebih slim & ramping... So, tidak cepat muak walaupun makan banyak.. Boleh menambah 2-3 kali, hihihi.. Masa rebus spaghetti, jgn lupa taruk sedikit minyak + garam.. Taruk minyak supaya spaghetti tidak melekat, dan taruk garam sikit supaya spaghetti lebih kenyal & anjal... Oh ya, kalau mau guna Fettucini pun boleh.. Maccaroni kah, siput ka, spiral ka, penne ka.. Ikut selera masing2 okeh..


Cendawan boleh la guna satu tin ni.. Kalau yg gila cendawan macam sy, memang sy taruk banyak2.... Hiris nipis2 ya..




Cara-Cara:
1. Mula2 sekali, semestinya kita rebus spaghetti dulu. Jangan lupa taruk sedikit minyak & garam. Angkat, tos dan tepikan..
2. Panaskan 1 sudu Butter dgn api yg kecik.. Sebab butter cepat hangus.
3. Bila cair, masukkan Bawang putih & bawang Bombay yg sdh dicincang, tumis hingga harum. 
4. Bila bawang sudah mula garing, masukkan cili boh atau cili kering kisar, kalau suka pedas, taruk banyak pun x pa... Tumis sampai pecah minyak..
5. Masukkan cendawan & sosej, tumis hingga sedikit matang..
6. Masukkan sos Bolognese Kimball. Kalau terlalu kental, masukkan sedikit air.
7. Masukkan pulak kiub pati ayam Knorr/Magie & dry parsley flakes. Gaul smp mendidih.
8. Lepas dptkan kepekatan yg kita mau, boleh la padam kan api.
9. Tuang atas spaghetti tadi. Tapi kalau masak dlm kuantiti yg sikit, boleh la masak sekali dgn spaghetti tu, supaya kuah meresap..
10. Bagi yg suka makan cheese, boleh la tabur di atas spaghetti.. Tp sy kurang minat sbb cepat buat sy muak & loya2, huhuhu~..





Selamat Mencuba... :)

Saturday, February 21, 2015

[Recipe - Western] Sausage Carbonara Spaghetti

Assalamualaikum ~

Selamat Tahun Bari Cina kepada yg merayakannya...
Kena pulak CNY tahun ni jatuh hari Khamis & Jummat, hujung minggu woo.. Housemate semua balik kampung... Untung laaaa kampung semua di Semenanjung, naik bas ja sdh boleh sampai... Yg sy ni, kena naik kapal terbang baru smp Tawau.. Tu pun mana lah berbaloi kalau balik untuk 4 hari kan, paling kurang pun mau seminggu jugak.. So, kalau sdh 4 hari cuti tu mau buat apa?? Mari lah kita main masak2 d dapur... Sendiri masak, sendiri makan... huahahaaa.... Macam ni la kehidupan Loneranger, huhuhu....


Sejak fanatic makan di Spaghetti Grill, sy jadi Hantu Pasta... Asyik mau makan spaghetti jak... Carbonara la, Olio la, Bolognese.. Tp mkn situ semua pun kena cas.. Gov Tax ada... Service cas lagi... Baik la kita masak sendiri... Byk kali boleh refill, bukan cuma sepinggan... Boleh makan utk breakfast, lunch, dinner sekali..  



Hari ni mau masak Carbonara.. Lagi2 Carbonara yg kuah pekat tu... ( x suka yg kering sgt..). Bila kita makan trus ada slurppp-slurpyyyy, mulut comot2 ngan kuah... Perrgghhh, itu lah nikmat makan Carbonara... Kalau guna daging cincang itu sudah biasa, jadi saya guna Sosej... Bha, mari la kita check list bahan2 dia.. Maaf la ya kalau simple gila, hehheee...


Bahan2:
1. Prego Carbonara Cendawan x1 tin (kalau msk 1 paket spaghetti, guna la 2 tin)
2. Sosej Ayam x5 batang (Hiris serong, ikut suka)
3. Spaghetti x Setengah paket (Ikut suka mau jenis apa.. Tapi sy lebih suka guna Angel Hair)
4. Cili Padi (kalau suka pedas, bubuh la banyak2...)
5. Kiub Ayam x1 (Knorr atau Magie)
6. Sup Krim Cendawan Campbell x1 tin
7. Cendawan butang dlm tin (Habis kan 1 tin tu kalau suka byk cendawan)
8. Butter (Untuk menumis)
9. Telur x1 biji (Untuk pekatkan kuah)
10. Dry parsley flakes (Tabur sikit)
11. Bawang putih & Bawang Bombay (Cincang)



Bahan Optional:
Bahan2 di bawah ni boleh letak kalau suka, tapi sebab sy tidak mau terlalu muak, maka saya x taruk semua bahan ni... Kalau cepat muak, sepinggan pun sdh rasa loya2...
* Cheese (Parut & tabur)
* Sour Cream
* Full Cream Milk


Untuk spaghetti, sy suka guna jenama Kimball... Selalunya sy guna jenis Angel Hair, sebab dia lebih slim & ramping... So, tidak cepat muak walaupun makan banyak.. Boleh menambah 2-3 kali, hihihi.. Masa rebus spaghetti, jgn lupa taruk sedikit minyak + garam.. Taruk minyak supaya spaghetti tidak melekat, dan taruk garam sikit supaya spaghetti lebih kenyal & anjal... Oh ya, kalau mau guna Fettucini pun boleh.. Maccaroni kah, siput ka, spiral ka, penne ka.. Ikut selera masing2 okeh..


Untuk Sos, sy guna ja jenama Prego.. Lebih senang dan praktis.. Ada sesetengah orang lebih suka buat sos carbonara sendiri, yg guna Full Cream Milk tu.. Tp sbb sy mau cepat & mudah, beli ja la ni.. 


Sup krim Cendawan Campbell ni optional ja sebenarnya, tp sebab sy mau rasa carbonara sy lebih pekat, creamy & lebih rasa mushroom, maka saya taruk ini Campbell 1 tin.... Makin sedap.. Percaya dehh~!

Untuk Sosej pulak, sy sangat rekomen utk guna jenama Sunny Gold.. Ada dijual di Giant.. Jenama tu sosej paling sedap sy makan setakat ni... Full dgn daging ayam.. Harga dia rm5 lebih sepaket.. Tp memandangkan beli bahan2 ni pun di  Speedmart ja, maka sy ambik ja la jenama Nutriplus, janji sosej..



Ya ampun, punya gebu cendawan2 butang ni.... Rasa macam mau ratah ja bulat2... Bagi penggemar cendawan macam sy, boleh la kamu guna habis satu tin tu, pas tu hiris nipis2.. 



Cara-Cara:
1. Mula2 sekali, semestinya kita rebus spaghetti dulu. Jangan lupa taruk sedikit minyak & garam. Angkat, tos dan tepikan..
2. Panaskan 1 sudu Butter dgn api yg kecik.. Sebab butter cepat hangus.
3. Bila cair, masukkan Bawang putih & bawang Bombay yg sdh dicincang, tumis hingga harum.
4. Masukkan cendawan & sosej, tumis hingga sedikit matang..
5. Masukkan sos Prego + sup krim cendawan Campbell. Kalau terlalu kental, masukkan sedikit air.
6. Masukkan pulak kiub pati ayam Knorr/Magie, cili padi yg sudah diracik halus & dry parsley flakes. Gaul smp mendidih.
7. Kecikkan api dan pecahkan sebiji telur dan terus gaul.. Nanti telur berketul pulak... 
8. Lepas dptkan kepekatan yg kita mau, boleh la padam kan api.
9. Tuang atas spaghetti tadi. Tapi kalau masak dlm kuantiti yg sikit, boleh la masak sekali dgn spaghetti tu, supaya kuah meresap..


Selamat Mencuba... :)

Thursday, February 12, 2015

[Food Review] Spaghetti Grill @ Paradigm Mall, Kelana Jaya


Hari ni ialah hari terakhir Erin bersama kami di Harvey Norman...
So, kami pun organize satu Farewell Party kecil2an dgn staf department sebelah (C&C)..
Farewell Party bersama staf satu department (Electrical) sdh pun dibuat hari Isnin lepas di Kenny Roger's...

Kami staf Harvey Norman!! Yeaahh....
Saya, Erin & Wani from Electrical Department...
Kak Mila, Atiqah & Kak Suzie from Communication & Computer (C&C) Department...
Wani......

Kami lebih suka makan di Spaghetti Grill...
Ini kali kedua saya makan di sini....










Ini lah sebab nya kami lebih suka makan di Spaghetti Grill, sebab ada set Lunch...
Set Lunch tu Main Course + Beverage tau....
Sudah lah murah, air boleh refill sampai muntah...
Set Lunch tu cuma boleh pilih menu yg di sebelah tu okayh...
Sekali bukak buku, itu harga ala-carte ya..
Bukan lagi harga RM10.95++, hehehehe....




Air yg boleh di-refill unlimited...
Tapi pilihan terhad la okay..
Coke, Sprite, Fanta, Heaven & Earth (Ice Lemon tea) dan minuman isotonic..
Kalau mau upgrade kepada Juice, cuma perlu topup RM2.00...


Ini ialah Sides yg boleh di-refill juga...
Unlimited... Berapa puluh kali pun x kisah.....
Harga dia RM11.95++, mmg patut pun unlimited refill, bawang baru berapa ringgit sekilo kan, hahahaa...
Ada 3 pilihan sides: Fried Onion Ring, Italian Flat Bread & Italian Naan..
Kami maximum pun refill 1x saja, kenyang ngan air.. main course lagi....
Fried Onion Ring (RM11.95++)
Italian Flat Bread (RM11.95++)



Masa untuk our Main Course....
Ini ialah menu yang di-order oleh Erin...
Peppercorn Pasta (RM10.95++ termasuk minuman)


Ini pulak Wani & Atiqah punya...
Fish & Chips (RM10.95++ termasuk beverage)..


Yang saya & Kak Suzie order..
Seafood Pasta (RM10.95++ termasuk beverage)
Sangatttt sedaaapppp............!!!!


Ini pulak Kak Mila punya...
Yang ni tiada dalam menu set yaaa..
Memang ala-carte only..
Salad Grilled Salmon (RM26++ TIDAK termasuk beverage)



Ini pulak menu yang sy order masa first time datang sini....
Ini pun bukan set lunch punya, Ala-Carte shj...
Wild Mushroom Spaghetti (RM20 lebih, x ingat.....)
Kuantiti dia 2x ganda Set Lunch punya, ahaahaahah....)



************************************************



Bagi yg penggemar Western especially Spaghetti Mania, boleh dtg sini:

Spaghetti Grill
UG 15, Upper G, Paradigm Mall, 
Jalan SS7/26 A , 47301 Kelana Jaya,
Petaling Jaya, Selangor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::