Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Wednesday, February 11, 2015

Solat, Doa dan Zikir sebelum Temuduga....

Hari ni terlebih eksaited utk update blog...
Balik dr attend 3 interview, trus laju jari-jemari ni menaip...
Sebenarnya hari ni saya ada 3 interview kena attend...
Haaaa~... TIGA sekali harung u'olls...
So, x payah susah2 apply cuti banyak hari..
Simpan2 Annual Leave tu utk Hari Raya (kalau sempat la masih dgn Harvey Norman)...




Pagi tadi, interview dgn Company 'I', company nih sangat dekat dgn rumah saya..
Jalan kaki dlm 5-10minit sudah sampai....
Location: Kelana Mall @ SS6...



Tengahari pulak dgn Company 'P', jauh gila okayh...
Kalau naik bas Rapid, kena tukar 2 bas...
Tp memandangkan hari ni interview, sy takut salah naik bas & lambat pulak nanti...
So, sy decided utk naik taxi....
Pergi balik dekat RM30 jugak la...
Location: Damansara Perdana..



Petang pulak dgn Company 'C', bangunan company tuh bersebelahan ja dgn company tempat sy kerja skrg, hihihihi~... 
Nervous jugak kalau bertembung dgn kawan sekerja tadi....
Yang company nih, jalan kaki dlm setengah jam jugak la utk sampai..
Location: Kelana Square @ SS7...




**********************************




Malam sebelum semua sesi interview di atas, senang cerita SEMALAM la...
Hati saya berdebar2 sangat...
Yalah, siapa jugak yg pi interview dgn hati yg GEMBIRA kan...
So, sy call Mummy & Daddy saya...
Minta supaya mereka DOA-kan saya...
REDHO kedua orang tua kita tu la yg paling penting...
Camana hebat keputusan peperiksaan / akedemik kita, 
camana tebal file sijil kita,
camana hebat lidah kita berkata2 depan interviewer,
tapi kalau org tua tidak redho, susah juga kan...
Tidak mendapat berkat.....
Sy text kakak sy juga, mintak doa...




Selesai Solat fardhu Subuh,
saya mula dgn solat taubat... Pastu solat Hajat...
Saya minta supaya proses temuduga diberkati Allah, dilancarkan tutur-kata saya, jangan smpai tergagap-gagap, jgn sampai banyak "Erm-Ahh-Ohh-Uhh...", etc...
Dan paling penting DIPERMUDAHKAN, 
Jangan la sampai jumpa dgn interviewer yg banyak soal...Duuhh..
Soalan interview yg sy fobia mau dengar ialah:
1. What is your strength & weakness
2. What do you see yourself in 5 years..
Ahhh, sudah... kalau sy dpt soalan ni, mesti tergagap2...
Walaupun sudah byk kali attend interview, sy mst xdpt fikir apa jawapan yg terbaik utk soalan2 ni...


Selesai buat solat Taubat & Hajat, hati pun rasa agak tenang.. Ringan...
Pastu sarapan lah kan...
Jangan buat malu diri depan interviewer pulak nanti,
Tiba2 perut menjerit KRUUUKKKKK~!...(pastu pura2 batuk konon, huhuhu~...)
Baik makan awal2.... Kalau lapar, nanti jammed otak...
Tersasul sebut pasal makanan nanti kan lagi malu....
Account Payable nanti tersebut plak Ayam Penyet...



Sebelum berangkat utk ke temuduga yg pertama, sy call lagi Mummy saya..
(Masa tu Daddy sudah pergi ke pusat Dialysis, so x dpt bercakap dgn Daddy)
Lagi sekali sy mintak Mummy doakan sy..
"Mummy & Daddy sentiasa menDOAkan kamu.. Kalau tiada rezeki, jangan sedih2.."




Sebelum keluar rumah, sy baca Doa Memudahkan Urusan x3:

"Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birohmatikaya Arhamarrohimin."

Maksudnya: "YaAllah Permudahkanlah Jangan Dipersulitkan dan Kau akhirkanlah dgn Kebaikan."



Sepanjang perjalanan ke Company "I", dari rumah sampai la ke company tersebut , sy sentiasa bertasbih dalam hati:

“Hasbunallah wa nikmal wakil, Nikmal maula wa Nikman Nasir”

 Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung.


****************************************


Sampai saja di Company 'I' jam 9:30am, macam biasa lah...
Isi borang temuduga, pastu perlu jawab soalan2 yg x perlu uji minda pun...
Cuma mau tengok kita punya behaviour....
Masa tu ada 3 orang candidates yg sama2 isi borang dlm meeting room...
Lepas isi semua borang, sy pun dibawa ke bilik penemuduga...
Seorang Chinese guy yg merupakan Regional Manager... 
(big Boss tiada katanya.. Alhamdulillah...)
Dan Manager ni TERSANGAT lah SPORTING orangnya...
Tidak banyak tanya pun... Siap cakap Bahasa Melayu lagi...
So, kita pun boleh sembang macam biasa, x perlu pikir pasal Grammar la, past tense, present tense , semua tuh... hihihi~...
Dekat dlm tu tidak sampai pun 10 minit...
Dia tanya apa kerja dulu & sekarang...
Kenapa mau resign dan.... thats all.....
Dia siap cakap : "We don't have to make this complicated okay... As long as you can do your job, its okay for me...."
Woowww.... Saya sgt happy! 
Sy trus angkat bag, say "Thank You & Gong Xi Fa Cai", hahhaaaa...



Jam 11:30am, sy berangkat naik teksi ke Damansara Perdana utk sesi interview dgn Company 'P'..
Agak jammed jalan ke sana, padahal belum pun lunch hour...
Macam juga td pagi, sy baca Doa Permudah Urusan & dlm hati x henti2 ber-Zikir "Hasbunallah.."
Sampai di pejabat tu, sy cuma nampak 3 org staf... Sunyi gila...
Again, isi borang interview...
Lps tu masuk 2 org interviewer... Chinese LADIES...
Alaaaaaaaaa~... Sure banyak tanya..
And Yes.. As expected.... Terlalu byk soalan..
Even Expected Salary pun kena pertikai..
Haiyaaaa.. Harga barang naik, x kan la expected Salary pun x boleh kasi up sikit??
Chinese Lady 1 siap cakap in Mandarin: "Tinggi gila dia mintak!"
Agak terkedu saya di situ...
Deyy.. Sy punya pengalaman kerja lebih 6 thn kut dlm account..
Bukankah salary depends on education & experience??
Lps dia baca sy punya resume, baru dia tau sy can speak Mandarin & Cantonese...
Seeee...?? Itulah penting nya kita belajar byk bahasa....


Chinese Lady 2 pulak siap tanya pasal Double Entry.. Sale masuk Debit or Credit..
Duuuhh... Pen yg sy pegang tu sampai patah sy kerjakan, huahahaaaa....
Nervous gila okayh...
And once mereka tau sy boleh speak, read, write & type in Mandarin,
baru lah mereka tidak terlalu strict...
ada senyuman, gurau2 sikit.... Hurrrmmmmmm~....
Saya redho sajalah.....
Tunggu teksi lama gila baru ada, public transport memang agak susah di area situ...


**********************************

Selesai makan lunch di rumah, sy siap2 utk ke interview yg ketiga...
Paling lassstttt.... Building pun bersebelahan ja dgn ofis sekarang...
Company nih ialah Event Planner...
So, dlm tu staff semua buat kerja pun mcm free sikit..
Tidak ada tempat duduk yg fixed utk staf...
Di lobi ada locker2 utk staf letak barang, di dlm pulak byk meja kosong...
So, staf free utk buat kerja d mana sj..
Ada yg berkelompok... Ada yg duduk menyendiri di penjuru...
Interviewer ialah seorang Chinese Lady...
Mungkin sbb dia kerja dgn company advertising, so dia jaa yg byk bercakap...
Sy dengar jaaa sambil sekali sekala jawab "Yes.. True.. Yeahh... "
Nanti kalau x jawab langsung macam dia bercakap dgn tunggul lah pulak kan..


Dan dgn tiba2, dia tny 2 soalan yg sy fobia sgt tu..
Sy hantam saja lah..
Yag penting kita jawab....
Itu kn kita pnya opinion, tidak ada jawapan True or False pun...
Pastu dia selesai ckp psl company, dia trus say Thank You & hantar sy smpai ke depan pintu...
Result akan dia bg next week via email...


Apapun keputusannya, saya terima...
Apa yg kita dapat, itulah yg terbaik Allah bagi....
Just Tawakal & Redho...



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::