Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, February 28, 2015

Jalan-Jalan Ke Melaka..

Semalam, tanpa perancangan awal, Bybie mintak teman attend wedding kawan dia di Melaka... Yeaaayy~... Daripada duduk di rumah tiada buat apa2, bagus jalan2 kan... Lagipun sejak Bybie pindah rumah, berbulan2 jugak x jumpa dia, rindu la pulak... Mesti banyak benda yang mau di-story, huhu..


Jam 9:30am, dia sampai di bawah apartment, pastu kami singgah pi Giant utk beli hadiah... Kami gerak dari Kelana Jaya dalam jam 10am... Sepanjang jalan tu banyak la yg disembangkan.. Al-maklum lah, dia pindah bulan October tahun lepas, sampai lah hari ini baru jumpa.... 


Dengan berpandukan Waze, alhamdulillah kami sampai di Melaka jam 12:30pm... Pusing punya pusing di area Pantai Tanjung Keling, x pulak nampak ada majlis kawin... Pastu sempat pulak calling si pengantin perempuan mintak pandu arah ke rumah pengantin... Nasib baik belum naik pelamin... Pengantin ppuan suruh cari Surau Pengkalan Perigi.. Dan syukur, tengah2 blurrr tu, di simpang jalan ternampak Wedding Signage (penunjuk arah rumah rumah pengantin)..


Sampai jak rumah pengantin, trus bersalaman dgn pengantin perempuan.. Pastu apa lagi, makan laaa... Jauh wooo drive dari Kelana Jaya, hihihi...
Tapi saya makan sikit jak... Sebab tekak saya tidak biasa dgn hidangan wedding org semenanjung yg selalunya nasi minyak/briyani, rendang ayam, rendang daging, acar buah (x suka makanan manis2), sayur dalca, ayam goreng.....


Kalau di Sabah, biasanya hidang nasik putih tapi lauk memang banyak.. Macam2 menu ayam, sayur campur, udang/ikan siakap sweet sour, daging kicap, sambal goreng kentang, banyak lagik laa... Tapi lain tempat, lain lah caranya kan... hihihi~

Baru perasan yang muka si Bybie dgn muka pengantin perempuan tu macam iras2 pulak...

Lepas makan, kami cepat2 salam dgn pengantin ppuan, bergambar kejap & mintak izin utk balik... Padahal saya mau cari warung tepi jalan, masih lapar pulak.. Sbb tadi cuma ambik nasik sejumput jaa... huhuhu~


Kami decide untuk lepak sambil makan2 di Pantai Tanjung Keling.. Dan aktiviti wajib -------> Photoshoot.. hihihi~
Tengah hari buta, sudah ramai yang mandi.... Dia punya panas tuh menyengat2 woo...

Ada banyak gerai2 di sepanjang Tanjung Keling...

Kalau lah di Kelana Jaya ada pantai kan best, confirm tiap hujung minggu datang pi pantai release tention, huhuhu...

Jalan punya jalan, saya ternampak warung jual bakso ni...
Selain bakso, ada lain lagi menu dia: rojak, mee rebus, mee sup...


Ini saya punya Bakso... Sedap juga laaa...
Kuah dia sangat pekat... Bakso pun full rasa daging..
Biasanya bakso yg org jual tu rasa tepung lebih dari rasa daging, ieewww...
Tapi yg ni memang sedap & padat...
Dia bagi pentolan bakso tu banyak tau, size pun besar juga, x macam yg dijual di Masjid Jamek tu, size telur puyuh jaa...
Mula2 si Bybie cakap kenyang, sekali bagi dia try, trus dia pi panggil adik waiter tuh, mintak lagi semangkuk, hahahaaa....




Lepas kenyang, apalagi... Photoshoot laa...
Pemandangan  di sini sangat cantek.....
Ingatkan mau balik pukul 3pm, tp meleret2 sampai pi jam 4pm, sbb berat hati mau balik....
Macam pemandangan di Nami Island lah pulak, hihihihi~

Indahnya Pantai Tanjung Keling


Singgah di warung ni beli kudapan goreng2...
Saya borong nugget, sosej, fishball, spring potato, sebagai bekalan di tengah jalan, huahauaahaaa.... Si Bybie concentrate driving, sy pulak mengunyah sambil teman dia bercerita... Kudapan si peneman tu cukup untuk bekalan sepanjang 2 jam lebih perjalanan Melaka - Kelana Jaya, hihihi~ 



On the way balik Kelana Jaya, kami singgah di tepi jalan...
Banyak gila gerai2 yg berjualan, ada jual bantal, kerusi rotan, perhiasan rumah.. macam2 adaaaaa...
Tapi gerai ini yg sangat menarik perhatian kami... Dari jauh nampak PETAI bergantung2... Ya Allah, sedapnyaaaaa....

Bukan cuma jual petai tau, ada banyak lagi....
Bybie yg paling banyak memborong: belacan, mangga muda, cencalok, 

Le Ciku....

Le mangga muda...
Nampak gambar saja pun, 'Salivary Glands' trus merembeskan air liur dgn aktifnya, huhuhu....

Gadis di sebalik petai....

Durian cake??? Saya tidak makan durian, hihihihi~

Apakah?? Adakah ianya Dodol ???

Le Belacan.... 

Woowwww.. Lemang?? Biasanya nampak time raya jaa.. Rupanya di Melaka sentiasa ada jual yaa..

Aneka jenis Kerupuk..

Ohhh my.... Ini makanan ruji saya masa belajar di Unitar Kuching dulu...

Yang pedas pun ada.....

Le Budu, saya tidak makan juga ni..
Crencalok Sotong!! Ya Allah Dappp nyaaaaa....


RM5 seikat... Tidak beli pun sebab sama hrga dgn di Pasar Tani Kelana Jaya..

Kami meneruskan perjalanan ke Kelana Jaya dan Alhamdulillah sampai juga dgn selamat cun2 waktu Maghrib...


1 comment:

  1. Selamat bercuti! Boleh kunjungi A Famosa Resort di Melaka lain kali :) 5* Villa 827


    www.villafamosaresort.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::