Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, February 21, 2015

[Recipe - Western] Sausage Carbonara Spaghetti

Assalamualaikum ~

Selamat Tahun Bari Cina kepada yg merayakannya...
Kena pulak CNY tahun ni jatuh hari Khamis & Jummat, hujung minggu woo.. Housemate semua balik kampung... Untung laaaa kampung semua di Semenanjung, naik bas ja sdh boleh sampai... Yg sy ni, kena naik kapal terbang baru smp Tawau.. Tu pun mana lah berbaloi kalau balik untuk 4 hari kan, paling kurang pun mau seminggu jugak.. So, kalau sdh 4 hari cuti tu mau buat apa?? Mari lah kita main masak2 d dapur... Sendiri masak, sendiri makan... huahahaaa.... Macam ni la kehidupan Loneranger, huhuhu....


Sejak fanatic makan di Spaghetti Grill, sy jadi Hantu Pasta... Asyik mau makan spaghetti jak... Carbonara la, Olio la, Bolognese.. Tp mkn situ semua pun kena cas.. Gov Tax ada... Service cas lagi... Baik la kita masak sendiri... Byk kali boleh refill, bukan cuma sepinggan... Boleh makan utk breakfast, lunch, dinner sekali..  



Hari ni mau masak Carbonara.. Lagi2 Carbonara yg kuah pekat tu... ( x suka yg kering sgt..). Bila kita makan trus ada slurppp-slurpyyyy, mulut comot2 ngan kuah... Perrgghhh, itu lah nikmat makan Carbonara... Kalau guna daging cincang itu sudah biasa, jadi saya guna Sosej... Bha, mari la kita check list bahan2 dia.. Maaf la ya kalau simple gila, hehheee...


Bahan2:
1. Prego Carbonara Cendawan x1 tin (kalau msk 1 paket spaghetti, guna la 2 tin)
2. Sosej Ayam x5 batang (Hiris serong, ikut suka)
3. Spaghetti x Setengah paket (Ikut suka mau jenis apa.. Tapi sy lebih suka guna Angel Hair)
4. Cili Padi (kalau suka pedas, bubuh la banyak2...)
5. Kiub Ayam x1 (Knorr atau Magie)
6. Sup Krim Cendawan Campbell x1 tin
7. Cendawan butang dlm tin (Habis kan 1 tin tu kalau suka byk cendawan)
8. Butter (Untuk menumis)
9. Telur x1 biji (Untuk pekatkan kuah)
10. Dry parsley flakes (Tabur sikit)
11. Bawang putih & Bawang Bombay (Cincang)



Bahan Optional:
Bahan2 di bawah ni boleh letak kalau suka, tapi sebab sy tidak mau terlalu muak, maka saya x taruk semua bahan ni... Kalau cepat muak, sepinggan pun sdh rasa loya2...
* Cheese (Parut & tabur)
* Sour Cream
* Full Cream Milk


Untuk spaghetti, sy suka guna jenama Kimball... Selalunya sy guna jenis Angel Hair, sebab dia lebih slim & ramping... So, tidak cepat muak walaupun makan banyak.. Boleh menambah 2-3 kali, hihihi.. Masa rebus spaghetti, jgn lupa taruk sedikit minyak + garam.. Taruk minyak supaya spaghetti tidak melekat, dan taruk garam sikit supaya spaghetti lebih kenyal & anjal... Oh ya, kalau mau guna Fettucini pun boleh.. Maccaroni kah, siput ka, spiral ka, penne ka.. Ikut selera masing2 okeh..


Untuk Sos, sy guna ja jenama Prego.. Lebih senang dan praktis.. Ada sesetengah orang lebih suka buat sos carbonara sendiri, yg guna Full Cream Milk tu.. Tp sbb sy mau cepat & mudah, beli ja la ni.. 


Sup krim Cendawan Campbell ni optional ja sebenarnya, tp sebab sy mau rasa carbonara sy lebih pekat, creamy & lebih rasa mushroom, maka saya taruk ini Campbell 1 tin.... Makin sedap.. Percaya dehh~!

Untuk Sosej pulak, sy sangat rekomen utk guna jenama Sunny Gold.. Ada dijual di Giant.. Jenama tu sosej paling sedap sy makan setakat ni... Full dgn daging ayam.. Harga dia rm5 lebih sepaket.. Tp memandangkan beli bahan2 ni pun di  Speedmart ja, maka sy ambik ja la jenama Nutriplus, janji sosej..



Ya ampun, punya gebu cendawan2 butang ni.... Rasa macam mau ratah ja bulat2... Bagi penggemar cendawan macam sy, boleh la kamu guna habis satu tin tu, pas tu hiris nipis2.. 



Cara-Cara:
1. Mula2 sekali, semestinya kita rebus spaghetti dulu. Jangan lupa taruk sedikit minyak & garam. Angkat, tos dan tepikan..
2. Panaskan 1 sudu Butter dgn api yg kecik.. Sebab butter cepat hangus.
3. Bila cair, masukkan Bawang putih & bawang Bombay yg sdh dicincang, tumis hingga harum.
4. Masukkan cendawan & sosej, tumis hingga sedikit matang..
5. Masukkan sos Prego + sup krim cendawan Campbell. Kalau terlalu kental, masukkan sedikit air.
6. Masukkan pulak kiub pati ayam Knorr/Magie, cili padi yg sudah diracik halus & dry parsley flakes. Gaul smp mendidih.
7. Kecikkan api dan pecahkan sebiji telur dan terus gaul.. Nanti telur berketul pulak... 
8. Lepas dptkan kepekatan yg kita mau, boleh la padam kan api.
9. Tuang atas spaghetti tadi. Tapi kalau masak dlm kuantiti yg sikit, boleh la masak sekali dgn spaghetti tu, supaya kuah meresap..


Selamat Mencuba... :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::