FYI, sayur fevret yg sy makan tiap ari pun nda bosan ialah terung....
So, ne kali sy mau story sikit resepi TERUNG SAMBAL yang sy masak ahad lepas....
^___________^
Bahan2:
4 batang terung panjang
6 - 8 batang cili kering (kalau suka pedas, bulih tambah)
1 biji bawang bombay (yg besar warna kuning tu) ~ hiris nipis nipis & bulat2
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan (goreng dulu)
2 sudu udang kering atau ikan bilis ~ direndam
air asam jawa (kalau nda da, bulih ganti ngan tomato hiris)
garam, gula, kicap manis ~ secukup rasa..
kicap manis ABC
Cara2:
1. Terung panjang dicuci & kemudian belah dua. Hiris secara serong pas tu goreng sampai kuning & lembut.
2. bila suda kuning & lebut, angkat, tos & ketepikan.
3. Cili kering, belacan, bawang merah & bawang putih diblend hingga lumat.
4. Dalam kuali, tumis bawang bombay, jangan sampai terlalu lembik..
5. Tumis cili yang diblend smp agak garing, msukkan air asam jawa (time ne sy lupa pulak beli asam jawa, tomato pun teda... jadi sy ganti ngan limau nipis... huhahahahaaa.... yg penting alternatif & kreatif... =P )
6. Jangan lupa masukkan gula ngan garam.. Tapi sy lebih suka pakai perencah maggie yang SECUKUP RASA tu.... mmg sedap...
7. Masukkan terung & gaulkan... Masukkan kicap manis.. sy paling suka pakai KICAP PEDAS ABC..
8. lepas sambal rata, angkat & hidang ngan nasi putih... wink~.. wink~......
No comments:
Post a Comment