Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, May 21, 2012

[Travel] Guilin Trip (Day 1)

21 May 2012 (Isnin)



Arini ari pertama kami punya Company Trip ke Guilin... 
Tadi malam kami pakat2 tidur di ofis, sebab takut ketinggalan.. 
Jam 12am staf2 datang ke ofis, ada yg tidur di meja, di lantai.... heheh.... 
Jam 3am tepat, van yg kami sewa utk ke LCCT pun sampai..... 
Pas check in semua, kami pun mula berlepas jam 6.25am...

Sarapan dlm flight pun sponsored oleh company.... 
Disebabkan penerbangan 4jam, td malam pulak tidur x nyenyak, 
maka sy tidur ja dlm flight lepas breakfast... 


Kami sampai di airport jam 10.25am.... 
FYI, jam Malaysia & China tiada perbezaan... 
Rasa eksaited ada, sedih pun ada.... 
Eksaited sbb ni first time sy ke China... 
Sedih pulak sbb x dpt travel dgn familia sy, huhuhu.... 
Mula2 skali cam biasa la, cop passport di Imigresen... 
Tp imigresen dia sgt strict.... 
Ada yg kena byk soal, ada yg tidak kena tny langsung....
Dan semestinya Chinese VISA is a must!!


Lps selesai cop passport & amik bagasi, 
kami disambut oleh tour guide kami yg sgt cumil & friendly, 黄玫瑰... 
Tp agak mengecewakan bg staf lain, sbb tourist guide tu ndak pandai cakap English..... 
Alhamdulillah, selama 12 tahun blajar Mandarin, 
bahasa itu sangat banyak membantu saya..... 
So, yg lain tu x faham pun apa yg tourist guide explain sepanjang 6 hari di sana.... 
Sy pun kadang2 jadi jurubahasa x berbayar utk dorang gak, huhuhu~....


Alhamdulillah, pertama kali jejak kan kaki ke China......
Dalam hati tu berdoa ja supaya xda benda x diingin berlaku...
Macam2 ja berita di tv yg berlaku di China ni kan.....


 Rasa eksaited betol sebab pertama kali jejak kaki ke China.... 
Cuaca pun masa tu sgt sejuk, maka dapat lah pakai jaket tebal2, hehehe......



Ni bas yang kami naik sepanjang berada di Guilin.... 
Agak selesa jugak laa walaupun dari luar nampak sedikit antik, hehehe.... 
Yg paling penting, aircond tetap adaa...


Kami disambut oleh pemandangan Guilin yg bergunung-ganang... Sangat cantikk... 
Tiap gunung, ada bentuk dia yg unik....
Dan tiap gunung yg menyerupai sesuatu, akan dibagi nama.....


Mula2 skali of course la tourist guide explain ttg Guilin kan.... 
Apa sejarahnya, apa tempat menarik, mana tmpt bulih shupping, 
apa yg bulih dicakap, apa yg x bulih..... 
And banyak lagi laa...



[Bagi yg pandai cakap Mandarin: ]

Kalau di Malaysia, kita panggil 'Cik' dengan panggilan 小姐...
tapi jangan panggil bgtu bila berada di Guilin, 
sbb maksudnya sbg perempuan x elok yg keja waktu malam tu..... 
(dorang pasti akan marah lau dipanggil bgtu.... Perna tesasul sekali, hehehe....)
Tp kita panggil dgn panggilan 阿妹 bagi perempuan, atau 阿哥 bagi lelaki...

 Dari airport, kami langsung check-in di Juxin Big Hotel....
(Click link for Hotel Review)



ELEPHANT RUNK HILL (象鼻山)

Destinasi pertama kami ialah Elephant Trunk Hill....
kenapa dia dipanggil Elephant Trunk??
^________^


Tiap destinansi mesti ada gerai2 jual cenderahati....
Mata trus kejang bila nampak souvenir yg cumil2 ni.....
Ada gelang, jed, keychain, kipas, penanda buku, byk lagik la.....


Dan jangan takut utk beli, sbb walaupun tmpt pelancongan,
harga memang super-duper murah meriah....
Dan masih boleh ditawar.....


Sebelum sampai ke Elephant Trunk Hill tu,
kita akan melalui taman2 bunga, tasik, sungai....
Semua pun bentuk gajah....
So, layan luk laa gambar sy bersama gajah2 cumil,
sy pun nmpk cam gajah sudaa....
(Sehingga anda tidak dpt membezakan mana satu gajah dan mana satu saya, huahahah...)


Dua ekor gajah tengah kissing, hehehee......


Haaaaaa~.... ini la sebab nya napa dia dipanggil Elephant Trunk Hill....
Sbb di hujung hill tu nampak macam belalai gajah tengah sedut air.... heheheh.....
Kann kaannn?? Nampak dak??? 

Burung ni cuma terdapat di sini....
Sepa mau amik gambar, silakan bayar luk aaahh.....


 象(xiang) = Elephant = Gajah

Gerai makan pun atas sungai....
Tp non-halal yaa~.... hohoho~.....


Haaaa~.... cuba tengok gunung tu, cam bentuk apa....
Yang tu nama nya Tortoise Hill sebab dia macam seekor Kura-kura....
kan kan???? Nampak Dak????

 
Lepas puas bergambar, maka tamat la suda lawatan kami di destinasi yang pertama..... 






JING JIANG PRINCES' CITY (靖江王城)

Ok, ni pulak destinasi kami yg kedua.......
Tempat ni ialah tempat bersejarah di Guilin..
Dibina pada Dinasti Ming pd tahun 1372 - 1392..


Di dalam ni kawasan nya tersangat laah luaaassss.....
Sbb dia ni kan dulu nya istana....
So, tiap kawasan, tiap pokok, tiap gua..... semua pun ada crita & sejarahnya sendiri...
Sehingga kan kami x larat mau ikut tour guide tu, 
main tangkap2 gambar ja tanpa mendengar sejarahnya, huhuhu....


Haaaa~.... yg ne pulak kami dibawa masuk ke tempat para cendekiawan dulu amik peperiksaan..
Serupa betul macam drama2 Cina yg kita tinguk dalam TV tu, hehee.....
Yang ne tempat betul2 kejadiannya okeh......


Dorang pun ulang tayang camana dorang amik exam dulu....
Kira macam kita amik exam di University laaa....
Bezanya dulu dorang pukul gong dulu sebelum mulaa... heheh...

Haaa~.... Dua orang pelancong ne yang lulus ujian masa tu.....
Dorang dpt pakai la jubah cendekiawan dulu2....
Siap letak signature dlm dewan...
Best kan..... ^________^


OK~...... Tamat la suda sesi lawatan sambil belajar kami tuk ne ari.......
Sebelum balik ke hotel utk mandi & free leisure,
dorang singgah di hotel lain for dinner...
Tp sy lepak2 ja di lobi sambil main myTabby....
Balik ke hotel baru masak Indomie... huhuhuu....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::