Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, May 24, 2012

[Travel] Guilin Trip (Day 3)

23 May 2012 (Wednesday)


LI RIVER CRUISE (漓江游)


Yaaaa~.... ni ari ketiga kami di Guilin.....
Aktiviti ari ni ialah kmi naik cruise dari Guilin ke Yangshuo....
Pastu menginap satu malam di sana....
Kapal bertolak jam 9.00am yaaa.... Dan sampai di Yangshuo dalam jam 12.30pm..
So, kami sebelum jam 9.00 mmg kena suda smp di port....


OK~, sebelum kita berangkat, kena dengar luk penjelasan dari kakak² & abg² kita ya....
Cara pakai pelampung keselamatan, dsb~.........
Lepas penjelasan habis, penumpang dibenarkan naik ke deck paling atas untuk amik gambar pemandangan yang Subhanallah cantek nya.......
Smp sy nda turun2 dr atas deck tu, hehehe.......


Dalam kapal ne, dia akan bagi 1 risalah pasal gunung/hills yg kita akan nampak sepanjang cruise tu.....
FYI, tiap gunung/hills yg mirip sesuatu, akan dibagi nama...
Yang xda nama tu, dia suruh kita sendiri yang bayangkan dia mirip apa.....
Menarik bukan......?????
So, daya imaginasi kena tinggiiiii~........


Masa kapal sudah bergerak, dorang akan offer tuk kita order masakan seafood....
Mula2 tu dorang mau order & own expenses...
Tapi masakan dorang kan non-halal....
Baik saya p atas deck & amik gambar sepuas2 nya.....
Berjam2 sy di atas tu menikmati keindahan ciptaan ALLAH SWT....
Subhanallah......

Bye Bye dgn kapal sebelah..
Bila sy duk sembang2 dgn kawan2 sy, 
tiba2 amoi cumil ni tegur sy....
Dia tny sy dari mana dalam bahasa Mandarin.....
Sy bilang la Malaysia....
Pastu dia bilang tudung sy cantek, hehehee....
Dia bilang dia pun Muslim juga..
Tu sbb la dia naik atas masa org tgh makan....
Alhamdulillah.... Dpt jmpa saudara seagama.....
^_______^


Jum layan pics² pemandangan dari sepanjang Li River.....
Bagi kapal2 yg kecik macam tu, boleh la masuk dalam gua... 





NINE HORSE FRESCO HILL (九马画山)


Antara banyak2 gunung, sy rasa gunung ne yang paling menarik hati....
Dari nama nya pun kita sdh tau,
ada imej 9 ekor kuda di sebalik hills ne.....
Dapat kah anda cari 9 ekor kuda ituuuuuuuu????????
^_________^

“看马郎,看马郎,问你神马几多双?看出七匹中榜眼,看出九匹状元郎”

Sprti yg dijadualkan, kami pun sampai di daerah Yangshuo....
Travel guide & driver x ikut kapal....
Dorang naik bas & ikut laluan darat....






Bila nampak gerai² jual souvenir ne, 
staf² perempuan pun berpinar2 mata...
Ibarat terjumpa lubuk emas, huahahaha.....
Especially saya lah tu.....
Tour Guide pulak asyik suruh kami jalan laju2 sebab bas tengah menunggu di luar port....
Semua pun x endah cakap dia....
Time tu baru tau payah nya jadi tour guide.....
Lagi2 kalau jumpa tourist yg degil2 ni, hahaha.......
Ni baru bawah 10 orang, kalau puluh2 x tau la.......
Agak sedih sebab x sempat shopping di sini....
Tapi tour guide cakap kami akan datang ke sini waktu malam.....
Sebab kena ikut masa & destinasi dalam tentatif, wuwuwuw~....


Bahasa English mereka sgt memeningkan, heheheeee.........
(Cuba guna imaginasi kamu, apa yg cuba dia cakap ne.....)







ZENG PI YAN CAVE

Next, kami dibawak ke penempatan orang asli...
Sebenarnya kaum dorang ni wujud lagik di atas gunung tu....
Cuma government bina tmpt ni spy pelancong2 dpt tengok camana cara hidup dorg yg sbnrnya....


Gadis² orang asli ni macam teda mood sudah mau nyanyi.....
Yalah, datang 1 kumpulan, disuruh nyanyi....
Bayangkan la dlm sehari tu ada berapa kumpulan tourist yg datang.....
Hujung paling kiri tu paling x boleh blah, hahahah~......
Kami yg tengok ni pun teda mood.....


Ok, kita akan diconteng muka tanda "Welcome" mcm tu la....
Time tu mesti senyum & posing sambil tengok camera dorang,
kalau x, rugi jaaa bayar.....


Hidangan mreka yg lezaaattttt, hikhikhikkk~......

Siapa mau begambar sama ini amoi....

Moden suda pakaian dorang ne..... hehehe.....


Yang lawaknya dorang ni.....
Cantik & hensem bagi dorang ialah boy/girl yang paling hitam & paling gemuk.... huahahahaa......
Syukur juga la saya x terlalu hitam, x terlalu gemuk....
Kalau x, memang dorang kejar punya....
Takkan dilepas okayh.....

Lepas dibawak pusing2 & tinguk cara hidup dorang,
kami dibawak tinguk persembahan dorg pulak.....

Ready for the show.....


2 org staf kami dipanggil ke depan utk join dorang buat show...
Melvin & Wayne....





BIG BANYAN TREE (大榕树)

Destinasi kami seterusnya ialah p tinguk BANYAN TREE ni.....
Dalam pikiran sy, apa yg spesel betul dgn pokok ni smp org tempatn & luar negara semua p tenguk....
Hurrrmmm~.... Sgt curious......



Haaaa~.... Ini la dia BIG BANYAN TREE.....
Tau keistimewaan dia apa??????
Dari jauh kita nampak pokok2 ne sangat la rimbun macam hutan kecil kan.....


............ tapi bila kita tinguk dekat2....
dia cuma lah SEPOHON POKOK....
Subhanallah....... Sangat menakjubkan bukan.....??

Yang buat dia jadi rimbun ialah dahan2 dia yang menjalar² tu....
Maka jadi la macam hutan.......

Haaaaa~....... Masih ingat ngan drama Cina "SUN WU KONG"(孙悟空)????
Si Kera Sakti tuh????
(Errkkk... Bukan yg baju hitam tu yaa.. Tu Manager kami, Mr.Jaynus....)
Cumil kan mreka nee......
Bayar luk baru bulih tngkap gambar.....
(sgt otak bisnes dorang ne kan.....)

Cik Sappy dihias macam mapley.....






MOON HILL

Tengahari nya, kami singgah p restoran utk mereka lunch....
Tp since sy x makan, sy duduk ja di luar sambil main tabby.....
Berdepan dgn restoran tu ialah Moon Hill.......


Istimewa tentang Moon Hill ne,
Lubang di bahagian tengah tu macam bulan kan.....
Dan yg paling istimewa,
bentuk fasa bulan tu berubah mengikut dari angle mana kita berdiri.....
Sangat cantiiikkkk!!!!!!!


Macam² gaya la dorang ne semata² mau 'pegang' Moon tu...
hahahahah~.....






IMPRESSION OF LIU SANJIE(印象刘三姐)

Malamnya pulak, acara utk menonton show Liu Sanjie....
Kira macam teater musical gitu la....
Yg lain nya semua nda mau p tengok....
Mereka prefer p 'moginum²'....
Well~, faham² la yaaa......
So, cuma kami berenam ja yg p tengok......


Ramai kan orang putih............


Tengok la berapa ribu manusia yg nonton show ni.....
FYI, harge tiket show ne CNY 198
Equals duit kita RM 99!!!

Me, Olivia & Miss Wong

Cun² jam 8pm, gong dipalu 8x.....
means show pun akan dimulai.....
FYI, koreografer pertunjukan ne ialah Zhang Yi Mou,
(perancang acara pembukaan Olympik 2008 Beijing).

Masa ne, suasana gelap gelita betul....
Semua senyap....
Dan secara tiba2 lampu spotlight ne memancar ke arah gunung2 tu....
Semua pun bersorak "WAAAAAAAA!!!!!"
(tu baru mukadimah yaaa.. hehehee...)


Actualy Liu SanJie ne sebuah dongeng paling femes di YangShuo ni......
Bercerita ttg seorang gadis..
Dia mempunyai suara yg sangat merdu.......
Tapi yg paling buat persembahan ni menarik & byk ditonton oleh tourist ialah
Lighting System nya........ Sangat EXTRAVAGANZA......

Tengok la pakaian dorang yg berlampu tu....
Sangat cantiiikkkk~...........


Persembahan x sampai satu jam pun......
Memang la best, tp utk tiket yg mahal macam tu.....
Huuurrmmm~......
 Bila semua penari beransur2 keluar, semua penonton blurrr....
Agaknya mereka pun fikir macam kami juga: "Itu jaaa??? "







WEST STREET NIGHT MARKET (西街)

Balik dari tengok show, kami jalan kaki dari hotel ke pasar malam ni.....
Barang2 dia semua jauh lebi murah dari di Guilin oowhhh!!....
Cam mau terkluar bijik mata.....


Jalan Laju-lajuuuu... Hujan mau turun....

Sempat buat keychain ikut nama sebagai ole-ole...

Kalau ke China, sikat rambut tanduk Kerbau ni la paling femes....
Org bilang bagus....
Tp kalau jual di pasar malam, kompom la bukan asli kan......
And sebenarnya plastik!!

Patung rumput ni sy mau patah balik beli bha,
tp hujan lebat plak malam tu....
Patah balik suda tutup kedai....
Uuuuuwaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!




Ndak lama pastu, hujan pun turun dgn lebat nya....
And x da sorang pun dari kami yg bawak payung.....
Kami pun palagik, berlarian la balik ke hotel dgn basah kuyup......
Malam nya trus demam, huhuhuhu~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::