BAHANNYA:
Kaki ayam (ikut suka mau brapa banyak)
Kicap pekat manis (Paling bagus guna ABC)
Cendawan Shitake (direndam & hiris) *time ne x letak sbb lupa beli, huhuhu......
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Sos tiram
Bunga lawang
1 btg kayu manis
1 ketul kiub Ayam
2 mangkuk air
Kicap hitam (utk perap ayam)
CARA:
1. Bersihkan kaki ayam dan potong kuku nya yg menyeramkan itu. Kemudian perap dengan kicap hitam selama lebih kurang 1 jam.
2. Lps 1 jam kaki ayam diperap, panaskan minyak dalam kuali. Minyak perlu banyak dan kaki ayam harus direndam dalam minyak ketika menggoreng.
*** Hati2 masa menggoreng. Sediakan pnutup kuali utk mempertahankan diri (elak percikan). Kalau tidak, memang menjerit2 masa minyak meletup²....
3. Setelah kaki ayam ¾ garing, keluarkan dan rendam dalam air sejuk kira-kira selama ½ jam. (Paling bagus kalau ada ice batu skali)
4. Tumis bawang putih, halia dan bawang merah yang telah dihiris hingga wangi dalam periuk.
5. Kemudian masukkan bunga lawang dan kayu manis.
6. Masukkan juga kicap manis, sos tiram, kiub ayam dan air.
7. Lepas sup mendidih, masukkan kaki ayam yang telah digoreng. Didih smp kaki ayam betul2 lembut. (kita blh tgk dr tekstur kulit nya, kalau kecut² suda, tu tanda nya kaki ayam suda lembut.....)
8. Pastu masukkan cendawan dan masak lagi skjp. (tp time ne teda letak cendawan sbb lupa beli, so sy gantikan dgn Tomato)
9. Kalau suka, blh masukkan bancuhan tepung jagung supaya sedikit pekat
Kaki ayam (ikut suka mau brapa banyak)
Kicap pekat manis (Paling bagus guna ABC)
Cendawan Shitake (direndam & hiris) *time ne x letak sbb lupa beli, huhuhu......
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Sos tiram
Bunga lawang
1 btg kayu manis
1 ketul kiub Ayam
2 mangkuk air
Kicap hitam (utk perap ayam)
CARA:
1. Bersihkan kaki ayam dan potong kuku nya yg menyeramkan itu. Kemudian perap dengan kicap hitam selama lebih kurang 1 jam.
2. Lps 1 jam kaki ayam diperap, panaskan minyak dalam kuali. Minyak perlu banyak dan kaki ayam harus direndam dalam minyak ketika menggoreng.
*** Hati2 masa menggoreng. Sediakan pnutup kuali utk mempertahankan diri (elak percikan). Kalau tidak, memang menjerit2 masa minyak meletup²....
3. Setelah kaki ayam ¾ garing, keluarkan dan rendam dalam air sejuk kira-kira selama ½ jam. (Paling bagus kalau ada ice batu skali)
4. Tumis bawang putih, halia dan bawang merah yang telah dihiris hingga wangi dalam periuk.
5. Kemudian masukkan bunga lawang dan kayu manis.
6. Masukkan juga kicap manis, sos tiram, kiub ayam dan air.
7. Lepas sup mendidih, masukkan kaki ayam yang telah digoreng. Didih smp kaki ayam betul2 lembut. (kita blh tgk dr tekstur kulit nya, kalau kecut² suda, tu tanda nya kaki ayam suda lembut.....)
8. Pastu masukkan cendawan dan masak lagi skjp. (tp time ne teda letak cendawan sbb lupa beli, so sy gantikan dgn Tomato)
9. Kalau suka, blh masukkan bancuhan tepung jagung supaya sedikit pekat
No comments:
Post a Comment