♥ SAMBAL GORENG KENTANG + PETAI ♥
Ahhhaaaaaaa.... Untuk pengetahuan semua....
Ini ialah resepi kegemaran keluarga kami turun temurun.....
Keluarga Jawa, ehheeh~
Resepi ni memang resepi asli orang Jawa yg sgt fevret makan pedas & petai.....
Daddy yg org Sabah pun jadi ketagih tiap kali Mummy masak sambal goreng ni....
Paling mantap, resepi sambal goreng ni versi yg x kering....
Basah2 jaa..... So memang ngam la makan dgn nasi putih......
BAHAN²:
3-4 keping Tauhu putih (potong dadu, goreng & tepikan)
1 kg kentang (potong dadu, goreng & tepikan)
Petai (haaaa~... Ne bahan paling penting ne, teda petai maka nda menjadi la masakan kita..... Kuantiti ikut suka, mau banyak, maka taruk la byk2....)
Optional:
4 keping tempe (potong nipis, goreng & tepikan)
Kacang buncis/buncis (hiris serong)
*** Tapi aritu bahan2 optional tu teda, huhuhu...... masak la pa yg ada... ***
BAHAN BLEND:-
5 ulas bawang putih
8 biji bawang merah
8 batang cili merah
Cili padi (Ikut suka... Lau suka pedas, bubuh la banyak²)
1 kuib ayam
1 btg serai (diketuk)
*gula
Cara-Cara²
1. Blend bahan² di atas pastu tumis smp kuah jadi pekat...
2. Perasakan dgn gula & garam.
3. Masukkan bahan2 yg sudah digoreng tadi (kentang, tempe & tauhu goreng) termasuk sayur kacang & petai....
4. Gaul smp sambal sebati & sayur kacang agak sedikit layu.
5. Angkat & hidang.... ^________^
No comments:
Post a Comment