Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, July 12, 2012

[Recipe] Sambal Kerang dgn Petai

SAMBAL KERANG DENGAN PETAI

Semenjak dua menjak ne sy cam mengidam makan sambal petai jakk....
Hehehehe~.....
Tp bukan mengidam yg ada baby dlm perut tu yaaa......
Rasa teringin yg amat-sangat jaaa..
Tiap ari sanggup p Giant cari petai, tapi hampeh........
Malar teda stock....!!
Dan akhirnya, semalam penantian sy berakhir juga.....
Tp mahal gilak ooowwhh~..... Size pun yg cinonet punya.....
3 batang RM3.99!!
Tp nda pa la.... daripada teda kan......



BAHAN:-
2 biji bawang merah besar
1 biji bawang bombay (hiris bulat2 mcm cincin)
5-6 ulas bawang putih
belacan goreng sedikit (tp sy suka pakai serubk belacan yg dalam paket punya)
2 sudu sos tiram
1 kiub pati ayam (sy guna Maggie Secukup Rasa)
5 sudu gula
½ cawan air asam jawa
Cili kering (ikut suka laaa Nak, mau pedas bagi lebih laa.... hehehe....)
Petai (Ikut suka juga... Makin banyak makin sodap....)
Kerang/udang/ikan bilis


CARA²:
1. Blend kan Cili kering, bawang merah, bawang putih & belacan.
2. Tumis bawang merah, bawang bombay & bawang putih hga naik bau.
3. Masukkan cili blend & gula..... Tumis smp sambal pekat & berubah warna.
4. Masukkan sos tiram, Secukup Rasa...... Gaul sebati & tuang air asam jawa...
5. Masukkan kerang & petai.... Tumis hga sebati....
6. Angkat bila sudah masak..... ^________^


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::