Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, February 8, 2014

[Travel] Family Trip to Semporna & Tampi-Tampi

Assalamualaikum....

Belum pun hilang penat balik dari Kota Kinabalu 2 hari lepas,
Mummy sudah mengajak lagi pi jalan jauh ke Semporna....
Driving 1 jam juga la utk sampai......
Mummy bilang, kalau saya balik Tawau ja ne baru dpt jalan² beramai², huhuhu~..... 
Baiklah, Mummy... Lagipun bukan saya yg drive... hihihi~
Tp Daddy & Kak Nong...






 
Kami gerak dari Tawau kira² jam 7.30am......
Kalau lambat keluar rumah, matahari sangat terik...
Sempat lagik singgah menapau Mee Tauhu utk breakfast dlm perjalanan...
Sy ni memang dr kecik suka bawak bekal tiap kali jalan jauh atau travelling...
Sedap dia tu lain tau.... hihihi~
Jam 8.30 lebih, kami pun sampai di pekan Semporna........
Alhamdulillah......


Bersama Mummy tercinta.....

Mula-mula, kita pi pasar ikan dulu utk borong ikan.....
Kalau pagi baru la dapat yg fresh & murah.........
Tp tengok market jugak la....
Kadang2 harga ikan jauh lebih mahal berbanding di Tawau...
Pasar ikan bersebelahan ja dgn pasar sayur.....
Ramai nya orang kalau pagi.....

Pilih-pilih... Jangan x pilih.........
Macam2 jenis ikan ada dijual...

Ikan buntal....... Comel tapi beracun.......

Daddy pun menggunakan kepetahan nya berbahasa Bajau utk tawar-menawar.....
Sbb selalunya penjual ikan akan bagi diskaun sikit kalau mereka ingat kita ni local people, lebih2 lagi kalau sama suku kaum dgn mereka...
Daddy sy bukan lah Bajau, tp suku kaum Suluk...
Tp membesar di kawasan yg sama dari kecik, maka fluent lah juga berbahasa Bajau..... 
Best kan... Rasa mau belajar juga dialek Bajau & Suluk...

Makanan orang Bajau: Rumput laut & Tehek-Tehek.....


Yang atas piring tu makanan laut dari keluarga siput juga...
Nama dia KIMA....
Fevret saya & Mummy... Hehheeheh~...

Sotong pun banyak masa kami datang.....
Udang ja tiada....
Besar² gaban sotong di sini.....

Ini nama dia lupa sudah saya.....
Makanan orang tepatan sini juga, terutamanya suku kaum Bajau.....



Masa untuk makan Lunch~.........

Kami seperti biasa, makan di tempat fevret kami.....
X payah la makan mahal² di Restoran Floating tu....
Mahal & ala-carte pulak tu.....
Kalau di sini, makan la sepuas nya ikan bakar tu.....
Harga tetap minimum.......
Memang la tiada air-cond, tmpt pun dalam pasar.......
Tapi yg penting KEPUASAN, eheheh~


Untuk sampai ke gerai makan ne, kita kena masuk ke dalam pasar &
masuk ke dalam ceruk² jualan orang....
Senang saja mau jumpa, dekat saja dgn pasar ikan & pasar sayur....
Haaaaa~..... Ini lah tempat nya......

Sudah agak tengahari, so memang ramai orang makan di sini....
Kalau datang awal, ikan pun belum siap dibakar...
So, masa yg paling tepat ialah tengahari...



Macam² seafood bakar ada, tunjuk ja apa kamu mau makan....

Sotong bakar adaa.... Tapi MAHAL laaaa i tell you~....
Yang keck tu RM10, Yang besar tu RM13...


Sabahan Dish ~ Putu

Macam² jenis ikan ada.... Sampai saya pun x tau nama....




Sayur pun ada banyak jenis.....
Satu paket RM1.00....
Kalau makan situ, nanti diorang akan letak atas pinggan.....
Ada tumis rumput laut, kacang panjang, tumis sotong, sayur labu masak santan, sayur nangka masak lemak.... Macam2 lagik lah...


Ini yang kami makan..........
Sayur nangka masak lemak & belakang tu kacang panjang tumis dgn sotong....
Jumpa dgn kazen Daddy yg susah payah bawak ikan & sotong utk kami dari Pulau Pum-Pum....
Disebabkan pakcik nda mau kami bayar semua yang dia bagi,
maka Daddy decided utk belanja pakcik makan lunch sama² kami.....


Setiap yang bertemu pasti akan berpisah juaaa.... Ececeeeehhh~....
Pakcik  Basran sudah terpaksa balik ke pulau Pum-Pum......
Next time kalau sudah betul² aman, kami pun mau masuk juga ke pulau tu, 
mau tengok cara hidup mereka di pulau.....InsyaAllah~
Sekarang masih x berani lagi, huhuhu~





Floating Restaurant / Rest. Bandar Mutiara

Borong ikan sudah, makan pun sudah....
Masa utk lepak² sambil mencerna makanan tadi....
Mana lagi mau di-pigi kalau bukan Floating....??
Tempat wajib utk semua orang bila datang ke Semporna......

Banyak penginapan terapung disini, tapi belum perna lagi try even once....
Lebih2 lg lps berlaku kejadian penculikan baru2 ni, mmg x berani la mau mnginap di sini, huhuhuhu...



Banyak kedai souvenir di sini........



Bersama Mummy & Daddy saya......


Ndak kan la duduk ja free² kan, order minuman pun jadi la, heheheh~...
Masih dalam CNY mood......
Kami 4 org ja dalam restoran ni.....
Feeling2 VVIP giteewww~.... :)

Macam banyak ja di-order......
Padahal minuman + french fries jaaa, heheheh~......

Relax² minum, kena tiup angin laut sambil tengok pemandangan.....



Kalau sesiapa mau tengok menu dia, tengok ja la......
Tapi memang mahal la.....
Standard la tempat pelancong kan....
Makan dalam pasar tadi sudah dpt banyak.....







Tampi-Tampi

Saya perna cerita pasal Tampi-Tampi ne dalam Entry saya yg DI SINI,
masa tu saya pergi dgn Kak Nong & her fren.....
Memang banyak perubahan ketara dlm beberapa tahun ne....

Bermula 15 January 2014....
Perubahan yang PALING KETARA ialah dulu masuk FREE, sekarang kena BAYAR...
RM10 satu kepala woooooo~!!!
Kami pun baru tau masa sudah sampai di sini....
Kalau tau awal2, memang xda nya kami sampai ke sini.....

Dari jauh lagi sudah nampak pondok kawalan macam bentuk rmah orang asli ni....
Sampai jak kereta, trus ada pak guard ne datang,......

 Semporna memang sinonim dgn suku kaum Bajau....
So, Daddy pun speaking bahasa Bajau dgn pakcik ni, 
minta diterangkan pasal bayaran RM10 tuh & peraturan baru yg dikenakan di sini.....
Best kan dapat komunikasi dalam banyak bahasa...... ^______^
Tapi lps mereka sembang tu, Daddy pulak translate pi Bahasa Melayu apa yg pakcik tu cerita, hihihihi~....



Peraturannya: Seorang kena bayar RM10.00...
Kalau makan di restoran dalam tu lebih RM50,
maka dia akan potong RM10 x brapa pax.......


Ramai orang cakap entrance fee MAHAL ~!!!!!!

Contohnya macam kami...
RM10 x 4org = RM40
Bila kami makan lebih RM50, dia akan potong RM40 (kupon) &
kita cuma bayar RM10....



Perubahan Kedua: Telah dilakukan penambah-baikan & renovasi.....
Makin cantik, semua jembatan di-cat....
Makin byk chalet dibina.......

 Amboi, couple dpn tuuu...
Macam honeymoon pulak...... ^_____^







Tapi nda best sebab tempat berenang sudah jadi tempat restoran tu ternak ikan....
Pengunjung cuma boleh berenang di sebelah luar tu.....
Pastu xda jaring-jaring utk KESELAMATAN....
Kalau ada ikan jerung sesat pi situ, nasib lah kan.....


Yang ni Tampi-Tampi yang dulu.... Sblm ada peraturan baru...
Credit to Blogspot


Perubahan Ketiga: Terlalu banyak undang² LARANGAN...
i. Dilarang bawa makanan/minuman dari luar,
ii. Dilarang BBQ
iii. Dilarang memancing



Ada kejadian waktu kami tgh siok² berenang....
Datanglah satu damily ni dgn 2 anak kecik..... Siap bawak joran lagi tu.....
Sekali baru dia tau yg sudah x boleh memancing di situ...
Padahal dulu dia bilang selalu ja dia memancing sebelum ada peraturan tu...
Yalah, kalau x biasa, xkan la dia datang siap² bawak joran sekali kan....
Trus mengamuk la si suami tadi....
Sebab yg dia pancing pun ikan di laut tu, bukan ikan dalam sangkar yg restoran tu ternak....
So, kenapa mau ada larangan dilarang memancing ikan di laut??
Huuurrrmmm~.. X faham.....





 

Trademark Tampi-Tampi pun sudah berubah......
Platform utk pengunjung terjun pun sudah makin rendah.....
X mencabar lagi.....
Padahal dulu ramai org suka terjun dgn macam² aksi dr platform paling tinggi tu.....


Credit to Flickr

Credit to Blogspot



After renovation......
Sekarang cuma 2-tingkat saja.....


Ini lah restorannya.......
Air kelapa utk saya & Kak Nong


Banyak ikan bilis pulak bila tengok dari atas....
Tapi bila kami masuk dalam air, semua ikan lari.... Hihihihi~


Abang² polis yg sentiasa membuat rondaan.... Weeewiittt~!!!!!!!
Terjamin juga lah keselamatan.......

My fevret Sanggar Cheese
(Sabahan: Sanggar = Pisang Goreng)



Tengok ja la aktiviti kami swimming2....
Daddy terlebih eksaited sbb dia bilang sudah puluhan tahun x berenang di air masin....
Yalah, asik berenang di pool ja kan....
Terus Daddy teringat zaman kanak² nya & membesar di Kg.Titingan (a.k.a Ice Box) dulu.....
Ready to jump~!!!!!!!!!
Horraayyyy~!!!!!!!
Daddy kelam-kabut berpaut pd tangga sbb dia bilang DALAM BETUL~!!
X payah malu pakai pelampung wpun pandai berenang....
Safety First yaaa~.............
Mummy, rugi owwhhh nda join kami swimming.... huhuhu~.......
(Jadi tukang jaga beg......)
Eksaited kemain lagi yaaa.....
Sampai jam 4.30pm nda mau naik, huahahaha~
Mummy pesan supaya Daddy jangan menyelam² sana.....
Hah~.. kan sudah air masuk dalam hidung.... Lagi mau menyelam.....
Best laaaa.... Teda orang lain yg berenang, cuma kami 3 beranak jaaa, heheheh~


Tiap kali ada rumput laut menyelit di kaki, trus teriak² ketakutan....
Yalah, xda jaring keselamatan koott~.........
Mana tau apa yg menyelit di kaki tuuuuuu~....



Tukar baju pun dekat setengah jam.....
Dalam 4 buah bilik persalinan tu, satu saja yg ada pintu.... Ya ampuuunn~
Terpaksa la saya & kakak masuk 2 org sekali....

Lepas puas mandi, kami pun pi bayar bil.....
Makan minum situ x tau lah berapa harganya.....
Daddy & Mummy order 2 Nescafe Ice....
Saya & Kak nong order 2 biji kelapa...
Dan dua set Sanggar Cheese....
Potong kupon yg belum terpakai tadi (Mummy tidak swimming) = RM10
So, kami kena topup RM15.....



Mari kita photoshoot dulu sebelum balik ke Tawau.....
Daddy yang happy sbb dpt mandi laut~
Romantik selamanya, amin~
Charlie's Angel kunun~.....
Ada rezeki nanti boleh menginap di chalet nya.....
(tapi banyak monyeettt~!!!!!!)
"Bhaaa..... Mulih na kitaaaa......"



***************************

Sampai di rumah pulak giliran Mummy dgn aktiviti kegemarannya....
Membungkar semua hasil tangkapan di pasar Semporna tadi.....


Macam² ikan Mummy beli~........
Sotong yg kazen Daddy bagi.......
Kira Sotong gergasi juga ne........


Yang siput ini pun kazan Daddy tadi yang bagi....
Pakcik Basran cakap siput ne sedap kalau ditumis.....
Nama siput ne di Sabah ialah KAHANGA....
X pasti lah kalau di negeri atau tempat lain kan....
Agak ngeri juga bentuk nya......
Tapi rasa nya enaaaakkkkk bangeettt~!!!!! ^________^




Nama siput jenis ini pulak saya x tau.....
Tapi saya suka siang siput ne......
Cucuk ja dgn Toothpick atau pin peniti, trus dia keluar bergulung-gulung....
Resipi nya boleh click di SINI.....



************************************

Dalam perjalanan balik ke Tawau,
macam biasa , saya akan tidur dgn nyenyak di belakang....
Tapi saya selalu ja berdoa supaya sy diberi kesempatan utk melihat kalimah ALLAH di langit...
Even dlm flight pun sy x tidur, sy perhati baik² bentuk awan di luar tingkap....
Tapi smp ke hari ini sy belum diberi kesempatan tu....
Sampai la ke hari ini, sy x henti² berharap spy ALLAH memberi sy peluang melihat nama-NYA...
Dan Subhanallah, bila sy terbangun dari tidur pada waktu Maghrib.....
Saya nampak awan ini berbentuk seperti kalimah ALLAH...
Itu pada pandangan mata saya la...
WallahuAlam.....




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::