Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, February 17, 2014

[Recipe - Indonesian] Tumis Pedas Bunga Papaya

TUMIS PEDAS BUNGA PAPAYA

Yuhuuu~.... Asal balik Tawau ja, mesti mintak resepi Jawa dari Mummy.....
Ne kali kita share resepi yg enak sekaligus baik untuk kesihatan iaitu.....
TUMIS PEDAS BUNGA PAPAYA....
Kalau bahasa Jawa, kita panggil Oseng Kembang Kates....
('Oseng' = Tumis )


Kalau di Malaysia, kita panggil Bunga Papaya/Betik....
Kalau di Sabah, kita panggil Bunga KEPAYAS...
Kalau di Indonesia, kita panggil Bunga PEPAYA.....
Bahasa Jawa, kita panggil KEMBANG KATES....


Ada sesetengah orang memang x makan Bunga Papaya ne,
diorang cakap pahit......
Memang la pahit, tapi benda yg pahit tu la UBAT kan.....
Kalau saya ne, makin pahit, makin saya suka....
Bukan saja bunga papaya, daun nya pun saya makan.....


Bagi yg x suka pahit, saya bagi Tips camana mau kurangkan rasa pahit tu...
Tips: Rebus bunga papaya dengan sedikit garam hingga layu....
Cuci/bilas dgn air biasa.......
Angkat & tiriskan air nya.... Itu saja~..... :P
(tapi kalau yg suka dgn manfaat bunga papaya ne, 
memang diorang x kan hilangkan rasa pahit tu....)


Bahan-Bahan:
Bunga Papaya (kuantiti ikut suka)
Ikan Bilis (kalau xda, boleh ganti dgn udang kering)
Air Asam Jawa
Garam, Gula, Serbuk Perasa

Bahan Blend:
Bawang merah
Bawang putih
Cili Padi yg warna merah (Lidah orang Jawa mesti lah bubuh banyak)
Tomato

Cara-cara:
1. Goreng ikan bilis hingga garing.
2. Masukkan bahan blend & tumis hingga naik bau.
3. Tuang air asam jawa & kacau sebati...
4. Masukkan bunga papaya yang sudah direbus tadi.
5. Kacau-goreng sampai kuah agak kering sikit. 
6. Masukkan gula, garam & serbuk perasa. Angkat & boleh dihidang.....

Selamat Mencuba ~!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::