Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, March 13, 2014

Phobia pun terpaksa naik juga..... :'(

Setiap kali naik kapal terbang, pernah tidak kamu merasa kapal tiba2 macam jatuh ke bawah??
Jantung seperti masih tertinggal di atas?? 
Serupa macam kita naik SpaceShot di Genting Highland tu?? 
Haaa..... Yang tu lah nama dia Air Pocket...
(dalam bahasa melayu nya dipanggil Poket Udara)..
Tiap kali naik flight & mengalami Air Pocket nie, 
saya cuma mampu berdoa & berzikir ja (sambil pegang arm-rest erat²)......



If you’ve been a passenger in an airplane, it’s likely that you have felt an “air pocket,” or what feels like a quick drop in the air.

 "Air pocket" is merely another term for ordinary turbulence. You might feel as if you're falling from the sky, but rest assured, if you flying commercially, you rarely gain or lose more than about twenty feet, especially if the plane is on autopilot.

 The term "air pocket" comes from early aviation, a time when pilots flying open-cockpit biplanes took adventurous locals on a rides in their “flying machines.” These planes, with two wings one above the other, flew at relatively slow speeds. When the plane entered air that, instead of simply sitting there, was flowing slightly upward or slightly downward, the plane's path was altered slightly upward or slightly downward. Air pockets do not technically exist, yet it's an expression that has caught on and is still misused today. - Captain Tom Bunn, retired airline pilot and licensed therapist, is the founder of SOAR, a program designed to help those with fear of flying and flight-related anxieties.




Memandangkan kedua ibu bapa dari 2 negara yg berbeza, Malaysia & Indonesia,
maka saya & seluruh ahli keluarga memang selalu naik kapal terbang untk balik ke kampung masing²...
Dulu masa arwah nenek & datuk masih ada, tiap musim cuti sekolah mesti balik ke kampung, Malang (2 jam dari Surabaya)...
Sampai la skrg ni, bila sudah bekerja di Selangor,
cuti Hari Raya balik Tawau, cuti Tahun Baru Cina pulak balik ke Malang....


Saya ni sejak dalam rahim Mummy lagi dibawa ulang alik Malang ✈ Tawau...
Even Mummy dekat masa bersalin pun sempat pulak balik ke Surabaya &
balik lagi ke Tawau.... Heeheh~
Kesimpulannya, naik kapal terbang ni sudah ibarat "Bas Express" bagi kami sekeluarga....


Dulu AirAsia belum ada lagi.... Boleh direct flight dari KL ke Surabaya....
Kalau dulu memang xda... Mau x mau kena terbang ke airport² utk transit atau tukar flight yg lain....
Bayangkan lah, dari Tawau (Sabah) ✈ Tarakan (Kalimantan) ✈ Balikpapan (Kalimantan) ✈ Surabaya (Jawa Timur)....
Fuuuuhhh~..... Memang naik turun flight laa.....
Tapi dulu budak² lagi.... Masih kecil....
So, naik-turun flight tu x rasa penat, eksaited ja lebih....


Masa tu masih banyak syarikat penerbangan Indonesia yg famous², tapi skrang sdh tiada lagi....
Contoh nya Bouraq, Sempati Air, Merpati Air, Adam Air, dll.......
Dan kapal yg menjadi langganan kami ialah Bouraq Airline....
Time tu kalau naik Sempati Air tu sudah budget banyak duit tau,
sebab dalam tu dia hidang nasi (macam MAS juga lah),
pastu seat pun semua ada screen TV....
Dapat juga la merasa beberapa kali naik Sempati sblm diisytihar bankrupt......





Tiap kali balik kampung ke Malang, kami akan naik Twin Otter Bali Air dari Tawau ✈ Tarakan....
Kalau rasa naik Fokker tu x stabil, goyang², maka naik Twin Otter ni lagik la seram...
Rasa macam naik layang-layang....
Kalau sudah kena tiup angin tu, kecut ja perut tahan nafas, huhuhu~.....
Twin-Otter ni kecik ja....
Pilot 2 orang, penumpang x lebih dr 10orang....
Dan biasanya 1 kapal Twin-Otter nie semua ahli keluarga sy...
Feeling² mcm kapal tu kmi yg punya, huahahah~.....
Syukur ja la sbb dari Tawau ✈ Tarakan cuma makan masa 45minit....
Terbang pun rendah saja.......
( Sekarang nie Twin-Otter Bali Air sudah tiada lagi,
tapi ada MASWING dari Tawau ✈ Tarakan... )
Ini lah rupanya Twin-Otter Bali Air..

Lepas tu dari Tarakan, kami akan naik Fokker ke Balikpapan.....
Fokker nie pun walaupun agak besar sikit dari Twin-Otter,
tapi masih juga terhuyung-hayang bila kena angin kuat....
Kalau sudah langgar awan tu x payah cakap laaa.......
Maklumlah, kipas juga yg digunakan, mcm Twin-Otter juga.....
Sudah la bising betul bunyi kipas tu.....
Credit Google

Bila sudah sampai Balikpapan, baru laaaa dapat naik Boeing...
Masa tu xda la rasa betul bila kena tiup angin...
Cuma rasa lah bila kena "Air Pocket" tu...
Bila kita rasa mau tidur, boleh request mintak bantal & selimut.... ^_____^
Time ni masih kecik lagi....
So, tiap kali naik & turun kapal terbang, mesti ada staf hensem² yg dukung saya.... Ehehe~
Untuk memudahkan Mummy naik-turun tangga......
Ndak pasti la juga kalau ada service macam begini sampai skrg....
Dulu pun airport semua mana ada jejantas yg terus masuk dr terminal ke flight tu...
Credit Google



Sampai la tahun 2007, tragedi Adam Air jatuh....
Dan tersiar di Indonesia Black Box Adam Air yg kita boleh dengar saat² ajal menjemput mereka...
Ngeri.....
Menyedihkan bila sempat lagi dengar mereka bergurau sblm kemalangan berlaku....
Memang la ajal maut di tangan Allah, tapi bila dengar 2 orang almarhum pilot tu berteriak² menyebut "Allahu Akbar".... 
Memang terngiang2 di telinga....
Selalu membayangkan camana la keadaan penumpang² di belakang tu.....
Kronologi Tragedi Adam Air boleh klik DI SINI...


Dan masa tu lah saya rasa PHOBIA naik kapal terbang buat pertama kali......
Tapi xda pilihan lain.... Sama ada mau balik Tawau atau Malang, mana ada jalan darat....
Mau x mau kena naik kapal terbang juga....
Dan cara saya atasi PHOBIA tu ialah saya tidak tidur langsung malam sebelum berangkat...
Saya simpan rasa ngantuk tu supaya saya tidur ja sepanjang penerbangan....
Tapi selalu nya memang x dapat tidur pun...
Lebih2 lagi bila ada pengumuman "turbulence" tu.....
Mula lah menggigil ketakutan....
Cuma berzikir yg saya mampu buat....


Contohnya macam sy balik ke Tawau bulan lepas....
Mcm yg kita tahu, hujung tahun smp awal tahun kan mesti hujan lebat......
Selepas satu malam x tidur, pastu time di atas, awan pulak mendung....
kejap² bunyi amaran 'turbulence' tu.....
Sdh la ngantuk, migrain, phobia lagi, ketakutan lagiii.....
Addoiiii.... rasa macam diguncang² satu kapal tu......
Seat pulak dapat yg tengah, mmg duduk tegak jak la sambil baca doa sebanyak² nya....



Dan PHOBIA saya makin menjadi2 pada tahun 2010....
Masa tu saya baru mau balik Hari Raya....
Ambik flight malam dari KL ✈ K.Kinabalu ✈ Tawau...
Yang buat sy berfikiran buruk tu sbb beberapa hari sebelum departure, mcm² perkara berlaku...
Memandangkan MAS masa tu ada tiket murah, sy beli tiket dari KL ✈ KK naik MAS,
pastu dr KK ✈ Twu naik AirAsia....
Tapi tiba2 sy dapat Email dari MAS yg berlaku flight delay....
Jam penerbangan ditukar dari pagi kepada tengahari....
So, masa keberangkatan pun overlap dgn penerbangan AirAsia saya....
Terpaksa beli lagi 1 tiket AirAsia yg baru....
Dan sepanjang dua penerbangan dari KL ✈ KK ✈ Twu memang hujan lebat.....
Pengumuman Turbulence kejap² bunyi.....
Sampai la naik penerbangan dari KK ✈ Twu, 
tiba² flight rasa macam jatuh mendadak yg lumayan tinggi jarak nya....
Steward yg masa tu tgh hidang makanan pun smp jatuh bergolek2....
Saya cuma mampu nangis, pegang kedua² arm-rest sambil baca semua doa yg sy ingat...
Cuma niat dlm hati yg saya MASIH mahu bertemu kedua orang tua saya....
Syukur Alhamdulillah, mendarat juga di Tawau dgn slamat.....
Sambil nangis & peluk erat2 Mummy & Daddy saya....



Lagi skali PHOBIA sy 'kumat' pada tahun 2012...
Bila saya & kakak terpaksa terbang balik ke Tawau sbb Daddy tengah sakit teruk masa tu....
( Sy perna cerita dlm post DI SINI )...
Ditambah pulak bila kami sdh terbang baru 1 jam lebih,
ada pengumuman dari pilot yg kami terpaksa patah balik ke KL sbb ada 'masalah teknikal'...
Dengan keadaan Daddy yg sepatutnya masuk ke Emergency Room,
pastu patah balik ke KL pulak, tapi bukannya trus landing...
Kami berlegar2 lagi di ruang udara KLIA sbb pilot bilang traffic tgh jammed....
Memang macam2 yg sy fikir masa tu....
Bila kami sudah tukar kapal terbang dan terbang ke Tawau,
ada sorang staf yg bagitau kami yg sebenarnya flight tu terbang cuma dgn 1 enjin...
Ya Allah....



Dan bila berlaku Kehilangan MAS MH370 secara misteri ni,
sampai sekarang belum diketahui keberadaanya......
Lagi lah menambahkan ke-PHOBIA-an saya utk naik kapal terbang.....
Apapun yg berlaku, kita mendoakan yg baik2 saja kpd semua crew & penumpang MH370...
Semoga mereka dlm keadaan selamat.....
ALLAH Maha Mengetahui.....


p/s: Cakap saja PHOBIA, tapi 3 bulan sekali pun TETAP pi travelling juga... ehehhe~


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::