Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, April 19, 2014

[Recipe] Peria + Sosej Goreng Telur


Assalamualaikum...... Lama x share resepi.......
Maklum lah, Selangor sedang dilanda krisis air semenjak kebelakangan ni....
Kalau ikut kan, memang sudah sebulan dua ni air di kawasan Selangor sudah kena catu....
Tengok dalam jadual, area rumah sy x kena catu la pulak.....
Tapi....... 'Kusangkakan panas hingga ke petang'.....
Mula minggu lepas, area rumah saya TIADA AIIIIIRRR......
Memang sudah start kena catu la semua kawasan area Kelana Jaya nih.....


Kalau sudah tiada air, mau masak pun jadi tiada mood juga....
Menu paling mudah pun Indomie jak laa....
Tp tekak ni kalau x makan nasi, kesian juga....
Kempunan karang siapa yang susah.....


So, tengah kita sdg berjimat cermat menyimpan air,
kita masak juga la tapi dgn lauk yg SIMPLE & MUDAH.....
Ni kali kita masak peria jak la k.....
Biasa nya orang goreng peria & telur ni guna udang kan....
Tapi memandangkan UDANG kena dibasuh menggunakan air yang lumayan banyak....
Maka, kita substitute dgn SOSEJ ja la.....
Basuh sekali harung jaaa..... Kan senang.....



Bahan-Bahan:

1 btg Peria (yang besar tu, bukan peria katak...) - Buang biji & hiris nipis
3 - 4 batang Sosej - Cuci & Hiris serong
2 biji Telur - pukul
Bawang merah - hiris
Bawang putih - hiris
Cili padi - hiris
Sos Tiram
Gula
Maggie Cukup Rasa



Rendam peria yg sudah dihiris dgn air garam.....


Pastu basuh supaya rasa pahit sedikit berkurang.....


Sosej yang sudah dihiris serong.....

Cuci telur hingga bersih.......
Hiris cili padi & bawang putih......



Kita gunakan sos tiram jenama ini..... Sedaapppp......
Ada rasa mushroom......


Cara-Cara:

1. Rendam peria yg sudah di hiris tadi dgn garam.... 
2. Tumis Bawang merah + bawang putih smp harum....
3. Jatuhkan sosej yg sdh dihirs tadi...
4. Angkat dan bilas peria yg kita rendam dlm air garam tadi...
5. Bila sosej sudah garing, jatuhkan peria & cili padi dlm kuali...
6. Kacau goreng sekejap lepas tu kita tuang telur yg kita pukul td di sekeliling kuali...
7. Biarkan sekejap, baru kita gaul semua sekali....
8. Perasakan dgn sos tiram, gula & Maggie cukup rasa..
9. Kacau2 sekejap & trus angkat.... Jangan sampai peria terlalu lembik.... X sedap.... :)
10. Angkat & tabur dgn bawang goreng.... Hidang dgn nasi putih.... Nyummmyyy~!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::