Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, March 31, 2012

Lindungilah Daddy ku, Ya Allah... :'(

Daddy sebulan sebelum sakit....
Sangat sihat, berisi & happy...
Time ne sy bawak dia jalan2 di Berjaya Times Square....


Tarikh 28 March 2012 pasti merupakan hari yang akan sy ingat smp bila2.... 
Tarikh tu la sy balik ke Tawau dgn tergesa2, disebabkan kesihatan Daddy yang betul2 sakit masa tu....
Melalui telefon, Mummy cuma cakap Daddy punya sakit batu karang mungkin kambuh lagi, 
sbb tiap kali Daddy kencing, Daddy smp menjerit2 kesakitan.... 
Daddy dimasukkan ke hospital di Indonesia, 
smp berhabis puluhan juta rupiah, 
smp akhirnya doktor di sana x sanggup lagi menangani.... 
Daddy mintak balik ke Tawau sbb Daddy bulih guna kad pencen utk trima rawatan yg lebih proper & murah..... 
Di Indonesia, semua kena bayar.... 
Doctor, katil, jarum suntikan, ubat²an, kamar hospital per malam.... 
Semua pun kena keluar dari kocek sendiri.... 
Nda hairan la rakyat miskin di Indonesia tu nda sanggup mau ke hospital bila dorang sakit!!!


Masa tu juga myAunty (Mbak Idah) beli tiket utk sy balik ke Tawau on the spot... 
Sy balik ke Tawau dgn bawa 3 pasang baju kurung ja.... 
Disebabkan Mummy punya passport ada masalah, 
maka Mummy balik ke Tawau agak lewat sikit sbb Daddy x sanggup lagi tunggu even utk beberapa ari.... 
28.03.2012, sy kerja setengah hari.... 
Kakak sy terbang dari Tawau ke KL..... 
Daddy ditemani aunty dari Surabaya ke KL..... 
Kemudian baru Daddy, kakak & sy terbang ke Tawau,
aunty terbang balik ke Surabaya pd hari yg sama....
Semua serba kelam kabut....


Keluar dari ofis, xda satu pun taxi yang lalu (sbb ofis sy di kawasan perumahan).... 
Smp beberapa minit aq tunggu tetap xda.... 
Smp mau nangis suda masa tu.... 
Mummy pulak asik call suruh cepat smp sana.... 
Dalam hati aq niat dgn nama Allah.....


"Ya Allah Ya Tuhan ku, permudahkan urusan ku Ya Allah.... 
Sesungguhnya aku betul² mau bertemu dgn bapa ku, Ya Allah....."


Subhanallah, dgn berniat 3x, dr hujung lorong, 
lalu taxi yg dipandu sorang uncle mamak ne.... 
Harga biasa dari Kelana Jaya ke LCCT memang RM75.00.... 
Tp itu lah, kalau kita niat atas nama ALLAH, minta pertolongan ALLAH, 
nescaya semua pun berjalan lancar.... 
Tiba2 uncle tu cakap dia nda sehat, jadi dia cuma minta RM60.00 jaa..... 
Ya Allah, nda henti2 nya aq mengucapkan syukur..... 
Perjalanan pun lancar ja, nda da bertembung dgn traffic jam....
Subhanallah~....


Smp di aport, sy trus terjumpa dgn aunty... 
Dia berbisik, "Jumpa Daddy nanti jangan nangis... Jangan terkejut...".... 
Dalam hati sy, napa perlu terkejut???? 
Belum habis berfikir, sy nampak Daddy duduk dgn lemah, muka pucat... 
Badan yg terlalu kurus... Sangat kurus.... Nda larat berjalan... 
Sy suda x peduli dgn pesanan aunty td... 
Laju ja air mata mengalir... 
Cuma sempat cium tgn Daddy & duduk di sebelahnya... 
Nda mampu berkata2.... 
Nangis dan nangis jaa.... 
Betul2 nda sangka smp macam ne keadaan Daddy.....



Aunty balik ke Surabaya pada hari yg sama, boarding jam 5:30pm....
Aunty pun sempat nangis sblm balik.... 
Sempat bermaaf-maafan dgn Daddy...
Sebelum masuk, sy minta wheelchair d kaunter yg sdh disediakan..
Masa check-in,sy minta tolong d kaunter supaya bagi kami seat paling last, 
sbb Daddy tiap 2-3minit mst buang air kecil.... 
Kami bertiga terbang jam 8malam...



Tp itu lah, dugaan Allah pasti ada hikmah nya..... 
Bila kami sudah berlepas & terbang di atas lebi kurang 1 jam lebih, 
tiba2 dapat pengumuman dari pilot yg flight tu ada masalah teknikal & 
terpaksa patah balik ke LCCT... 
Ya Allah..... Terkejut ada, sedih pun ada.... 
Sbb Daddy suda nda dpt tahan sakit lagi.... 
Dia smp minta utk diantar ke emergency room di Tawau nanti... 
Tp tepaksa patah balik.... masa tu hny mampu fikir yg positif ja.... 
Dalam hati aq hanya mampu berkata....


"Nda pa... kita patah balik jaa... Itu ada lah lebi baik dari masalah yg lebi buruk.... 
Pasti ada hikmah ne..... Nda paa..."



Tp masa tu dekat setengah jam kapal terbang berpusing2 dia atas..... 
Smp sy panggil kakak, "perasan kah?? kita suda pusing² nampak bulan ne dekat 10x suda.."... 
Time tu sy yg x dapat kawal emosi & nangis ketakutan.... 
Dalam fikiran aq cuma JATUH....... 
Dalam hati nda putus2 berdoa..... 
Minta pd ALLAH supaya jgn ada apa2 yg buruk berlaku.... 
Bagi la Daddy smp ke Tawau dgn selamat...


Kmudian, pilot bagitau yg trafic udara tgh sesak d LCCT... 
Maka kami pun pusing² di atas sana.... 
Bila flight berjaya mendarat, kami dsuruh tunggu la pulak, 
tunggu keputusan samada kami berlepas dgn flight yg sama atau bertukar..... 
YA ALLAH.... Satu per satu dugaan kami masa tu.....





At last, pilot suruh kami turun & masuk balik ke terminal sbb kena tukar flight.....  
Kami bertiga turun paling last sbb kena tunggu wheelchair yg bgtu lamaaaaaaaaaaa utk smp..... 
Daddy smp menggigil kesejukan.... 
Seorang steward & sorg stewardess mengisi air panas dlm botol utk Daddy pegang2,
utk kurangkan kesejukan.....
Bila kami dpt turun, pilot bagitau kami yg flight ada masalah.... 
Sgt berisiko tinggi utk perjalanan diteruskan sbb jauh..... (Uncle pilot sgt baik~......)





Jam 9.30pm, kami naik lagi flight.... Berangkat ke Tawau & dijangka smp jam 1 lebih.... 
Daddy nda henti2 ckp dia x dpt tahan sakit..... 
Nda da apa yg kami mampu buat selain kuatkan semangat nya.... 
Bagitau Daddy supaya bersabar......




Disebabkan sudah terlalu malam, kami beli dinner ja dalam flight..... 
Supaya Daddy lupa kejap dgn kesakitannya...... 
Sy pulak, sengaja menidurkan diri disebabkan trauma tadi... 
Sy mau tidur ja spy buka mata nanti suda smp di Tawau.....



Kami sampai d Tawau jam 1:30am.... 
Kakak sy langsung drive & bawak Daddy ke Emergency room....


Lepas amik test urine, rupanya xda batu suda dlm ginjal Daddy... 
Tp Daddy kena infection....  
Soalan bertubi-tubi yg meleret2 buat sy rasa x puas hati dgn doctor yg menjaga time tu.... 
Kenapa lambat dtg hosp? kenapa pergi Indonesia? kenapa x dirawat di sana? dan banyak lagi perkataan KENAPA yg sy dengar.....
Nyaris hilang sabar sekejap............
Kakak cuma dpt suruh sy sabar ja..... :'(

Lepas dpt tau keputusan urine, 
Daddy ditahan di hospital...
Saya & kakak pun x sempat balik ke rumah & cuma melelapkan mata di highway....


Pagi nya, kami cadang mau lawat Daddy,
siap bawak breakfast lagi....
Tp Daddy ckp dia sdh dibenarkan pulang....


Ini lah kecomelan Daddy saya...
Walaupun tengah sakit, dia masih berusaha utk tersenyum... 
Sebab Daddy tidak mau anak2 dia risau.... 
Ya Allah~.... Lindungi lah & sihatkan la Daddy ku lagi..... :'(

FATIN LOVE U, DADDY!!!!!! (T________T)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::