Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Friday, March 9, 2012

Hantu Tindih in da house....... :-(

Assalamualaikum........


Rasanya cita ne agak basi juga la kiranya, lama suda pikir mau cita dlm blog, 
tp kena kumpul dulu keberanian mental dan fizikal, huhuhuhuu... 
Arine baru berani sambung menaip pasal cita malam tu, 
sbb sekarang tgh menaip d opis, 
lau menaip d rumah takut "dia" membaca sekali plak nnt....



Malam tu (kira2 dua minggu lepas), sy tidur lewat, 
jam 12am gitu baru aq siap2 utk beradu.... 
Macam biasa, sy tidur memang padam lampu... 
Tp x la gelap betul, ada juga cahaya lampu remang2 dari bawah aptmt... 
Tengah nyenyak2 tidur... Dengan tiba2......

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sy rasa leher sy digeletek dgn ganas oleh someone.... 
Kemain dia geletek ya, smp rasa geli & cpt² mo bangun dr tidur.... 
Dlm remang2 tu, sy stil nampak kipas angin d sebelah tilam dannnnnnn........
sesosok 'lelaki' sedang bersila d atas kepala....


Dalam masa tu sy pikir, mana da lelaki lain yg paling rapat dgn sy selain 
myBestfriend, Shahruddin a.k.a Din (nama glemer dia dlm FB  (Danny Dean).... 
Cuma dia ja tu kawan yg paling rapat lau lelaki... 
So, dlm pikiran sy cuma c Din ja masa tu.. 
Smp sy panggil2 nama dia, suh brenti menggeletek... 
"Dinn!!!! Din baaaa!!"..... 
Tp bila pikir balik, 'pa c Din bikin malam2 buta ne dlm bilik tidur aq????!!!'.
Baru sy sedar, tu bukan c Din, tu bukan manusia....


Astaghfirullah'aladzim~....... 
Sy cuba bukak mata tp nda bulih..... 
Semangat mau bangun smp xda ayat suci (ayat kursi) terfikir tuk dibaca..... 
Sekali sy dpt bangun, trus sy melompat & cepat2 buka lampu.... 
Aduuh~, seram btul masa tu..... Bermandi-peluh....
Sy on myTabby, pasang software iQuran tu... 
Masa tgh tunggu loading, sy pun on lah FB... 
Tiba2 plak dlm News Feed tu ada org upload gmbr pocong dgn muka dia yg seram tu!!!! 
Siapalah yg upload gmbr pocong time² macam ne??
Cepat2 off FB, pasang bacaan Yassin kuat2, 
nda kisah la bilik sblh dgr ka nda... 
Sy baca juga kuat2... Ulang2 bacaan Yassin tu smp la pagi, sbb nda berani tidur balik.....


Sy baru tertidur jam 6am, tebangun jam 7.30am... 
Adeiiih, melompat lagik aq p mandi & bersiap p kerja.... 
Smp ja p ofis, aq trus SMS c Din... 
Cerita la dr mula smp akhir..... 

Sekali dia jawab:
"Pandai juga tu hantu pilih muka HANDSOME yaa?????"


Aiyaarrkkk~.... time2 gini plak dia buat loyar buruk... Cisss~..... 
Tp walaupun kejadian tu agak seram juga, tp syukur la dia cuma geletek ja, 
nda dia muncul dlm rupa yg menakutkan..... 
Na'udzubillah minzaliq..... 



Bilang kak Nong, hantu tu nama Jawa dia "Genderuwo".... 
Dia suka di tmpt yg gelap & dlm keadaan kotor (cnth nya ms tgh dtg haid)... 
Bagi c Din plak, tu Hantu Tindih, 
sbb dia pandai menyerupa & kita mau bangun pun x dpt.....


Apapun nama dia, sy minta la, jangan kacau sy lagi.... 
Kalau memang dia penunggu, jgn la mengacau..
Kita sama2 duduk serumah juga kan... 
Sy tidak kacau kamu, maka kamu pun jgn la kacau saya.... 


Di rumah lama di apartment Kelana Jaya pun ada juga... 
Tp 'dia' nda mengacau... 
Mana2 rumah pun ada penunggu kan.... 
Masa sy demam campak dulu, macam ada yg mau memeluk dr dlm selimut.... 
Kakak bilik sebelah pulak kena peluk tiap malam oleh 'budak kecik'.... 
Kakak tu takut smp pindah dr rumah tu.... 
Ada jugak housemate aq dgr sora bersin2 dr dlm bilik ku, tp time tu aq kerja plak.... 
Wallahu'alam...


Search via Google:

Sebenarnya percaya kepada kewujudan Jin dan Syaitan atau yang disebut hantu dalam masyarakat kita adalah wajib hukumnya dan termasuk dalam rangka beriman terhadap perkara-perkara ghaib. Firman Allah s.w.t:
الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ
Maksudnya: “Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib, dan mendirikan (mengerjakan) sembahyang serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka”.[al-Baqarah: 3].
Oleh itu, tindakan sebahagian orang yang enggan percaya kepada kewujudan jin dan sebagainya amatlah berbahaya kerana ia boleh mencemarkan akidah mereka.
Demikian juga para penerbit filem yang berunsur elemen ini perlu merujuk kepada pihak ulama Ahli Sunnah wal Jamaah terlebih dahulu sebelum membuat sesuatui filem supaya tidak tercemar dengan akidah yang salah.
Dalil Kewujudan Jin:
Firman Allah s.w.t dalam surah al-Nas:
قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ (1) مَلِكِ النَّاسِ (2) إِلَهِ النَّاسِ (3) مِنْ شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ (4) الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ (5) مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ (6)
Maksudnya: “Katakanlah (Wahai Muhammad): “Aku berlindung kepada (Allah) Pemulihara sekalian manusia. “Yang Menguasai sekalian manusia,”Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia, “Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam, – “yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia, – “(Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia”.

credit: http://mashoori.wordpress.com/2009/02/13/beriman-kepada-kewujudan-jin/



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::