Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, February 13, 2014

[Recipe] Sotong Masak Hitam / Dakwat / Ink.....

Assalamualaikum......

Lamanya x post entry pasal resepi kan, ehehehe....
Ni baru balik dari Tawau baru la update pasal resepi....
Yalah, time balik Tawau ja baru sibuk mau minta ilmu dari Mummy.....
Baru sibuk mau salin dalam al-kitab, huhuhu~.....


Okeyh ne kali saya mau kongsi resepi yg memang semua orang tau,
tapi x semua orang suka makan, heheheh~.....
Mungkin sebab warna nya hitam legam.....
Tapi apa orang bilang, "Hitam Itu Menawan"...


Resepi ni memang turun temurun dari arwah nenek saya, kepada Mummy....
Sekarang kepada Kak Nong & saya.....
Tengok dalam Google, memang banyak versi lah kan.....
Even di Sabah sendiri pun, memang banyak versi...
Dari nama nya saja pun sudah banyak versi...
Ada yg panggil Sotong Masak Hitam, Masak Dakwat, Masak ink....
Terpulang la mau panggil apa....
Sotong Masak Tyra Banks boleh, Masak Naomi Campbell PUN BOLEH!!





Sotong pulak, Mummy borong di pasar Semporna tempoh hari....
Di sana, sotong nya sebesar² gaban....
Fresh pulak tu....
Tapi kalau beli yg sudah masak memang sangat mahal....
Seekor yg kecil pun sudah RM10, yang besar RM13...
Baik beli mentah & masak sendiri.....
Okeyh, jum cekidaut resepi versi Mummy~....



Bahan-Bahan:

Sotong - Buang tulang, basuh, JANGAN BUANG DAKWAT NYA & potong ikut suka 
(Mummy cuma pisah kan kepala & badan ja, kalau mau potong bulat² mcm cincin pun boleh)
½ cawan air asam jawa
Garam & gula secukup rasa


Bahan Kisar

Cili kering - kalau suka pedas, bubuh la lebih (10-12 tangkai)
Bawang Merah
Bawang Putih
1" halia
Lada Hitam sikit
1" belacan


Cara-cara:-

1. Tumiskan bahan kisar sampai garing.
2. Kemudian masukkan air asam jawa, garam & gula secukup rasa.
3. Masukkan dakwat sotong & kacau rata, biar kuah masak.
4. Masukkan Sotong & gaul tapi jgn terlalu lama....
5. Angkat & hidang bersama nasi panas (kalau sy suka makan nasi sejuk, eheheh~)


Selamat Mencuba ~!!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::