Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, February 9, 2014

[Recipe - Sabahan] Tumis Pedas Siput Kahanga (makanan Sabah)

Siput ne ialah siput yang sepupu Daddy bagi masa di Semporna semalam...
Untuk dapat merasa kesegarannya, maka Mummy pun cepat2 masak......
Tapi dalam rumah kami, cuma Mummy & saya yg makan makanan eksotic begini.....
Daddy & Kak Nong pula jenis penggeli....
Kalau x rasa, camana mau tau sedap ka x... Betul x???
Tapi memandangkan Mummy kena kawal tahap kolesterol,
maka saya la sorang yg habiskan semua siput ne, huahahahaa......


Siput ne rasanya cuma ada di Sabah....
Tapi x tau lah kalau ada di tempat lain kan.....
Kalau di Sabah, nama siput ne ialah KAHANGA.....
 Mula2 nampak siput ne macam agak ngeri kan,
 Macam alien pun ada, macam berjari2 pun ada...


Daddy sampai call kazen dia yang bagi siput ne, 
camana mau ambik dia punya isi.....
Maklumlah, pertama kali nampak & pertama kali juga la mau dimasak...
Jawapannya ialah : Kita KASI PECAH diaa~...!!
Mummy pecahkan guna lesung batu, eheheh~



Yang kecik² ne pulak saya x tau nama dia.....
Bila search Google, ada orang panggil dia "Siput Gong Gong",
ada yang panggil "Siput Tarik"...
Mungkin sebab kita tarik² dia masa kita siang....
Saya & Mummy enjoy siang siput ne, besstttt~!!!
Sekali kita cucuk, kita tarik dia & kluar la isi siput tu bergulung²....
Tooiing~ toiiinggggg~......



********************************



SIPUT TARIK & KAHANGA TUMIS PEDAS


Bahan-Bahan:

Bawang Merah - blend
Bawang Putih - blend
Bawang besar (Bawang Bombay) - hiris
Cili padi (kalau suka bubuh banyak) - blend
Halia - diketuk
Cili Hijau/Merah (kami guna Lada Benggala) - Potong besar
Serai - diketuk
Lengkuas - diketuk
Kunyit - diketuk
Daun salam

Bahan Perasa:

Kicap Manis ABC
Sos Tiram
Gula
Garam



Cara-cara:

1. Tumis bahan² blend hingga naik bau.
2. Masukkan serai, lengkuas, kunyit & daun salam.
3. Masukkan sos tiram, kicap manis, garam & gula.
4. Baru masukkan isi siput Kahanga & siput tarik tadi.
5. Bila siput sudah hampir masak, baru jatuhkan lada benggala & bawang bombay tadi. 
   (Jangan masukkan awal², nanti lada benggala terlalu masak...)
6. Bila kuah sudah pekat, angkat & hidang.



Tadaaaaaa~!!!!! Siap sudah siput tarik & Kahanga kita~!!


p/s: Jangan makan terlalu banyak okeyh.... Kolesterol tinggi gila~!!
Kadang2 pun cukup laa.... :)

******************************

Apabila Kak Nong terlebih kreatif....
Siput pun dia susun pusing2 cam gini.....

Siput² ne saya pilih yang putih & bersih, xda lumut²....
Saya cuci pastu sy kering kan (supaya x berulat).....
Guna serbuk pencuci baju pun boleh, supaya lebih putih....
Rinso kah, Daia ka, sukahati.......
Pastu buat la perhiasan atau kraftangan lain....
Lekat di tepi frame gambar @ album pun boleh~.......

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::