Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, November 25, 2010

Port Dickson with Elsie


Setelah dirancang berminggu2 sebelum nya, akhirnya rancangan kami utk jalan2 jauh pun terlaksana...
Saya & myBestie (Elsie) ni mmg mempunyai hobi yg sama, iaitu Travelling...
Ndak dapat travel ke luar Malaysia, dalam Malaysia pun jadi lah....
Banyak lagi tmpt2 cantik dlm Malaysia ni yg kami belum pusing...

Dan Ahad lepas (21 Nov), sy ngan Baby jalan² p Port Dickson atau nama glemernya "P.D".... 
Kami berjmpa d KL Sentral jam 11:00am...
Dia dari Shah Alam & saya dr Kelana Jaya...

Kami trus p beli tiket komuter p Seremban rm6.00.... 
Jauh juak la perjalan p sana, sbb hujung skali kan..


Kami smp stesen Komuter Seremban jam 1pm lbh...
Then kmi jalan kaki p terminal bus yg x jauh dr ctu...
Dlm pikiran x da udah niat mau tgk pantai..
Yg ada cuma perkataan LAPAR & MAKAN...
Di terminal tu, Elsie p tny lagi conductor bus, camana cara mau p P.D...
Memang best kalau jalan dgn Elsie ni, sbb dia rajin bertanya... hihihi~

Rupanya naik bus tu bukan trus smp pantai nya yaaaa~...
Kena naik bus dari Seremban p bandar Port Dickson dulu, pas tu dr sana kena naik lagi 1 p pantai nya... OMG!
Bus dr Seremban p town P.D cost rm4.00...
Perjalanan mau around satu jam...
Ini kali laaaa.. Betul2 jalan jauh naek bas...... 


Kami smp d town P.D jam 3pm gtu la... 
Naik lagi bus no.828 p pantainya... 
Elsie p tny dua remaja ppuan ni, camana mau pigi pantai port Dickson...
Rupanya kami ndak cukup spesifik lagi ya... 
Dorg tny lagi, "Mau pantai yg mana??"... 
Nah, amik kau... Kami ingat P.D tu mmg pantai nya udah... 
Rupanya banyak lagi yaaa pantai² nya di sana... 
Nah, serentak kami sebut "Matiiiiiiikkk~...".. 
Ada pantai Batu 1 (Pantai Pengakap), Batu 4 (Pantai Saujana), Batu 7-8 (Pantai Teluk Kamang), Batu 9 (Pantai Purnama), Batu 10 (Pantai Cermin) & Batu 15 (Pasir Panjang)... 
Kami cuma ckp "Itu naaa, pantai yg paling cantik la, yg snang dpt bas & ada tmpt makannya.."
Dorg pun suggest yg Batu 4... 
Skali naik dlm bas, pakcik drebar tu tny lagi, "mau p mana??".. 
Elsie blg "tu nah, pakcik... Pantai yg DALAM TV tu...".. Ahahaha~... 
Pakcik drebar pun x tahan ketawa.. 
Si pakcik tny lagi, "Pantai mana?? Teluk Kemang pun ada..."... 
Pas tu budak remaja ppuan 2 org tu bg signal suh ckp "Batu 4"... 
Sempat lagik Baby kasi pesan sama tu pakcik drebar 
"Pakcik, kami ni pertama kali mau p sana... Kalau smp nanti tolong gtau kami yaa..".. 
Hehehe... Pas tu c pakcik suh kami duduk dekat² jak, nnt dia terlupa plak...



Perjalan dr town P.D p Pantai Batu 4 tu ambik masa lebih kurang 15 min gitu la... 
Memandangkan matahari masih sgt terik & menyengat, kami pun decide tuk p makan dulu... Hehehehe~... 
Alasan utama sbnrnya ialah kami memang tersangat lah lapar, dr masih d KL lagi... 
Kami pun masuk satu restoran ni...
Kami nampak menu pun macam seminggu x makan... 
Elsie order nasi putih + kailan ikan masin + seafood pattaya... 
Sy plak order nasi putih + kangkung belacan + ayam masak pedas dgn petai & sup perut... 
Sup perut nya mmg sgt superb yaaa.. Sdh la murah... 
Mana mau cari d KJ sup perut harga rm3.50?????? 
Sup nya pekat plak tu...
Dan harga makanan di restoran tersangat lah MURAH, lupa pulak nama restoran tu...
 
Sudah la harga sgt murah, kuantiti pun lumayan banyak...



Pas makan, kmi jalan² p booth jual cenderahati ~ Keychain siput²... 
Siput tu d Sabah lagi banyak sbnrnya, tp paling penting tuh wording "Port Dickson" nyaa... 
baru lah ada bukti yg kami perna p sana...
Rata² semua souvenir rm10 / 3 pcs... 
Pas puas meronda baru kami turun p pantainya, amik gmbr puas², baru kami duduk kjp d tmpt yg lindung, minum², makan krepek smbil menikmati keindahan pantai... 
Pokok² semua udah fully reserved yaaa... 
Kebanyakannya dtg ngan family... 
Paling dasat kami tgk satu fmly tu, berkelah cam mau tinggal di ctu plak...
Siap bawak buaian mengayun baby, dgn periuk gas , tong gas-nya.... 
Dasat betul.... 
Jam 5.30pm, mmg ndak boleh ditunggu udah matahari tu redup biarpun skejap...
Kami tpksa juak la berjemur demi mendapatkn gmbr² dkt air tu....
Elsie siap request mntak tulis nama nya & bf di atas pasir...
Ku gagahkan diri ku utk berjemur di bawah terik matahari, huuuuuaarrgghh!!

Kmi tpksa balik cpt sbb last bus p Kl Sental tu jam 8pm...
Kami naik lagi bus & train camana kami dtg tadi...
Otw balik tu sempat lagi kami dua tidur kjap dlm bus...
Smp KL Sentral, kami amik tren p Kelana Jaya, sbb mau p One Utama trus...
Smp KJ ingat mau naik bus cam biasa, tp mau rushing pny pasal, tpksa kami amik taxi, cost rm7.70...


Smp 1U ingat mau dinner di sana, skali smp, semua udah tutup kedai..
Kami smpat beli kuih2 jak...
Bergmbr² kjp, trus balik dgn hampa... Naik bus balik KJ...
Tp cik Elsie kita tuh x sabar udah mau upload gmbr² d P.D, so kami singgah C.C di Kelana Mall...
Pas tu baru supper d Fariz Maju....
Balik umah langsung zzzzzzzzzzzzzzz.....
Oh ya, c Baby tidur umah sy malam tu...
Memang pengembaraan betul la hari ni...
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::