Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, August 13, 2012

[Food Review] Laksa Sarawak


OK, kali ne sy mau introduce makanan paling famous di Kuching, Sarawak.....
 Laksa Sarawak....
Yg kita tau, negeri² lain pun ada Laksa nya yg tersendiri....
Ada Laksa Penang, Laksa Johor, Laksa Kelantan, Laksa Perlis, Kedah, Ipoh & byk lagik laaa.....
Tp cuma Laksa Sarawak yg sy suka...
Sbb Laksa Sarawak dia pakai MIHUN.....
(yg mee laksa yg putih tu sy x makan sbb BESAR betul.... huhuhu~)


Kelainan Laksa Sarawak dgn laksa² yg lain ialah Base dia bukan dr isi ikan......
Bahan utama dlm Laksa Sarawak pulak Udang, Tauhu goreng & sambal......
Limau itu wajib ooowhh~.....
ada jugak yg letak isi ayam, telur dadar, telur rebus, taugeh etc....


 Sepanjang saya belajar di Kuching, ada beberapa tempat laksa Sarawak yg sy perna makan...
Tp 1 tmpt yg saya wajib beli tiap kali teringin mo makan,
di Foodcourt Ariff Hotel di Jalan Ajibah Abol......
Kuah dia sgt pekat & pedas......
Haaaa~.... gambar yg di atas tu sy beli di Ariff Hotel la....
Tapau bawak balik ke Hotel sbb kalau malam Ariff Hotel sgt sesak ngan manusia....
Segan pulak makan situ sorang², huhuhuu......


Tempat lain pun ada juga jual Laksa Sarawak:
Ramai Cafe, Jalan Haji Taha
Foodcourt Tun Jugah
Saujana Foodcourt, Jalan Masjid



Bagi meka yg datang ke Kuching utk melancong atau jalan²,
tp tetap mau makan Laksa Sarawak di tempat sendiri,
ada dijual Pes Laksa Sarawak dlm bentuk paket......
Di pasar ada, kedai² cenderahati di seberang Waterfront tu pun ada....
Ne la rupa dia yg dijual tu.....
Tp skrg suda canggih, x payah jauh² beli di Kuching....
Beli online pun bulih~....
(Credit: Google)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::