OK, kali ne sy mau introduce makanan paling famous di Kuching, Sarawak.....
Laksa Sarawak....
Yg kita tau, negeri² lain pun ada Laksa nya yg tersendiri....
Ada Laksa Penang, Laksa Johor, Laksa Kelantan, Laksa Perlis, Kedah, Ipoh & byk lagik laaa.....
Tp cuma Laksa Sarawak yg sy suka...
Sbb Laksa Sarawak dia pakai MIHUN.....
(yg mee laksa yg putih tu sy x makan sbb BESAR betul.... huhuhu~)
Kelainan Laksa Sarawak dgn laksa² yg lain ialah Base dia bukan dr isi ikan......
Bahan utama dlm Laksa Sarawak pulak Udang, Tauhu goreng & sambal......
Limau itu wajib ooowhh~.....
ada jugak yg letak isi ayam, telur dadar, telur rebus, taugeh etc....
Sepanjang saya belajar di Kuching,
ada beberapa tempat laksa Sarawak yg sy perna makan...
Tp 1 tmpt yg saya wajib beli tiap kali teringin mo makan,
di Foodcourt Ariff Hotel di Jalan Ajibah Abol......
Kuah dia sgt pekat & pedas......
Haaaa~.... gambar yg di atas tu sy beli di Ariff Hotel la....
Tapau bawak balik ke Hotel sbb kalau malam Ariff Hotel sgt sesak ngan manusia....
Segan pulak makan situ sorang², huhuhuu......
Tempat lain pun ada juga jual Laksa Sarawak:
♥ Ramai Cafe, Jalan Haji Taha
♥ Foodcourt Tun Jugah
♥ Saujana Foodcourt, Jalan Masjid
Bagi meka yg datang ke Kuching utk melancong atau jalan²,
tp tetap mau makan Laksa Sarawak di tempat sendiri,
ada dijual Pes Laksa Sarawak dlm bentuk paket......
Di pasar ada, kedai² cenderahati di seberang Waterfront tu pun ada....
Ne la rupa dia yg dijual tu.....
Tp skrg suda canggih, x payah jauh² beli di Kuching....
Beli online pun bulih~....
(Credit: Google)
No comments:
Post a Comment