Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, August 19, 2012

ALLAH menguji sy di malam 1 Syawal.... :'(

Ari ne Sabtu, masa org lain sdh mula balik kampung dr semalam, 
sy & staf melayu d company masih kerja macam biasa, tp setengah ari ja la... 
Balik dr ofis, trus jmp Bybie di Berjaya Times Square.. 
Shopping sikit2 - makeup, dress chifon, blouse chiffon..... 
Dekat2 jam 6pm, kami trus terburu2 p Masjid Jamek, 
mau chop tmpt sungkai di gerai ikan bakar sblh Mydin tu.....


Smp sana, Alhamdulillah.... Masih byk lagik tmpt kosong... 
Kami duduk2 smbil sembang2... 
Dekat jam7pm gitu, kami dua start amik nasik + lauk..... 
Duduk menghadap pinggan tu dr blm jam 7pm smp la masa sungkai, hohohoooo..... Dugaan betul...
Utk mengelakkan asyik pandang lauk ja, kami dua pun menyibukkan diri dgn main henpon masing2...


Jam 7lbh, azan magrib berkumandang melalui siaran TV yg mereka pasang...
Alhamdulilllah, selesai ibadah puasa tuk hari ni....
Pas kenyang, kami masuk pulak ke Mydin, beli pesanan Daddy.....


Mula jam 8.30pm, kami dua start masuk arena bazar... 
Mula2 tu x la jugak sesak, maybe masih blm hbs sungkai lgk.... 
Lama2 tu mmg jemmed gilak laa.... 
Smp manusia bulih stucked d tgh2 jalan.... 
Mau maju x boleh, mau undur lgk la x boleh..... 
Bybie sibuk cari pashmina, 
sy pulak sibuk cari jubah kaler peach yg sedondon dgn baju melayu Daddy..
Sebab tema kami tahun ni ialah warna Peach...
Photobucket 
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


Bila kami decide tuk mau kluar dr arena, Bybie nmpk pashmina yg dia mau tu.... 
Masa dia mau p bayar, dia cari2 wallet nya tp x jmp..... 
Trus dia nampak beg nya belubang, ada dua kesan toreh di beg nya...... 
Terkejut gilak time tuu.... 
Dgn rasa simpati, sy offer mau tolong dia bayar dulu..... 
Tp bila sy cari2 wallet sendiri, pun xda... 
Tiba2 tu abg salah sorg customer tunjuk beg sy pun ada kesan torehan yg jauh lebih besar..... 
YA ALLAH........ 


Wallet yg kena curi tu bukan wallet biasa.... 
Tu jenis Organizer yg sy beli di Indonesia, 
ada tmpt duit ngan 3 tmpt henfon.... 
Sy mmg bawak 3 hp.... Sbb tiga2 hp tu pakai number maxis, digi + celcom.... 
So, number kawan2 pun save dlm hp yg berlainan..... 
Time kejadian tu, sy tgh gayut dgn myBestie, Dean...... 
So, hp lama yg pkai numb maxis tu selamat la..... 
YA ALLAH, rasa cam mau pingsan + nangis ja masa tu..... 
Dalam organizer tu sdh la ada balance bonus raya dr boss, RM400... 
Ada DUA bijik henfon - satu Sony Ericson + 1 lgk hp yg aq baru ja beli d Sibu aritu..... 



Kami dua trus p balai polis di Masjid Jamek utk buat laporan.... 
Yg buat polis2 tu pelik, camana pencurik tu bulih taw sy letak wallet d beg yg mana coz sy bawak 1 backpack di blkg, ngan 1 handbag....  
Backpack tu cuma berisi documet2 ofis yg mau sy siapkan di rumah.... 
Dlm handbag tu yg barang2 pntg, salah satunya wallet yg org tu curik... 
Nasib baik camera x kena curi sekali...
Sy xda mood mau bercakap time tu..... 
So, sy suruh Bybie duluan yg buat report..... 
Bila giliran sy, polis yg ambik report tu on the phone dgn sorg pegawai polis dr cawangan mana entah....
Tiba2 polis yg amik report tu ckp pegawai tu mau ckp dgn sy, nama dia Tuan Ikhwan.... 
Dia tny ada syak sesiapa ka, sy bilang teda... 
Dia tny bila balik Tawau, sy bilang tghari esok..
Dia ckp police report tu bulih guna sbg pengganti IC sementara... 
Kena bawak p JPN utk buat IC baru... 
Kami dua mmg seringgit pun teda.... 
Untung Bybie ada touchNgo... 
Yg sy ne...?? Trus wife kpd salah sorg pegawai polis berbangsa India di situ bg sy rm10... 
Subhanallah.....


Sy trus kol Dean n crita apa yg berlaku.... 
Mintak dia amik d LRT Taman Bahagia.....
Dalam kereta, bukannya simpati...
Tp balik2 ckp sy ni cuai.....
Memang betul juga la, sbb banyak kali sy kehilangan barang, huhuhu~...



Huuurrrmmm, mmg xda mood mau packing barang skrg ne.... 
Sdh la duit ngan hp lesap, x sempat pun belikan jubah yg mummy pesan.... :'(

Photobucket
 Macam ni la keadaan beg saya lepas kenak toreh....
Yang warna Peach tu Baju Melayu Daddy saya.....
Alhamdulillah sbb sedikit pun baju melayu tu nda terkena torehan.....



  #YA ALLAH, besar btul dugaan yg Kau berikan pd aku... 
Apakah hikmah d sebalik kejadian ne, Ya Allah?

Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::