Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Friday, August 10, 2012

My High School Memories : SMK Kuhara Tawau [Part 2]

" ORIENTASI "


Tahun 2003, masa sy di Lower 6 Biology, kami dibagitau yg kami akan lalui program ORIENTASI....
Dalam kepala otak trus terbayang pekataan "Ragging"......
Pekataan tu menghantui sy tiap malam.......
Suda la dgr kawan² ckp Ragging tu dahsyat......
Kena simbah air ais di tgh mlm buta, di suruh lumpat katak, suruh nyanyi menghadap pokok, muka kenak conteng, tiup spender basah smp kering...... Uwwwaaaa~..........
Trus rs mo benti skolah jaaa masa tu....
Yalah, sy kan x perna rasa apa tu orientasi......
(Jakun kan.......)


Bila ari orientasi tu, masa tu laa baru sy kenal senior² semua yg bljr di Upper 6....
Dorang ada persatuan sendiri, nama nya PERTENA (Persatuan Tingkatan Enam)....
Kami panggil 'abg²' & 'kakak²'......
Muka pun buat² garang......
Tp time tu kan sy innocent lagik, jd mmg pikir dorg tu serius garang.....
Lagik² si ketua Faci tu.....
Malaaarrrr menjeritt.... malarrrr marah²....... malaarrr tengking² orang..!
(Sepa yg sama batch ma sy tu mst tau sepa dia kn, huahahahaa....)
Sy nampak dia dr jauh macam nmpk makhluk warna merah ada tanduk, bawak tongkat berapi......
Betul² mau pitam kalau terserempak sama dia......


Ari pertama, leher kami dikasi gantung tag nama yg sebesar² gaban tuu.....
Dari jauh lagik bulih nmpk nama org.....
Dikasi fail sama TELUR sebijik.....
Kena jaga bagus² tu telur jgn smp pecah,
Kalau pecah mmg nahas laaa....
Dan yg sandi nyaa, telur sy ari petama suda pecah.......
Mmg menggigil ketakutan la time tuh....
Dalam bayangan, mst kenak denda depan semua org neee..... Malunyaaaa......
Tp syukur, denda nya cuma telur diganti dengan BATA!!!
Memang sandi la kan ke mana² bawak bata.....
Pas tu kena kejar pulak abg² & kakak² faci tu mintak sain....
Adededeeeee..... cam artis pula kan.....
Paling sandi tu c ketua Faci yg garang tu,
suruh saya nyanyi 'Negaraku' luk baru dia mau sain.....
Aiiiiiiieeee!! Betul² dendam ma dia time tu......


Dalam susah, ada juga senangnya.......
Paling suka time aktiviti berkumpulan....
Yg nda kenal pun bulih berkenalan.....
Yg nda perna bertegur pun jadi bertegur.....
Sy masi ingat lagi, time tu sy sekumpulan ma Juljaidie Tan (ketua) & Rudyansah Thamrin....
Yg lain2 tu sy betul² lupa, sbb ramai btul bha... hehehehee..... Soorryyy~..........
Kami disruh bikin bendera kumpulan, jawab kuiz.... byk laaaa....
Mmg siuk masa aktiviti 'Ice Breaking'................


Bila aktiviti padang pulak sy paling x suka.....
Sbb sy kan ada asma.....
Tp disebabkan sy takut ma Faci, sy paksa jugak diri p lari......
Punya la besarrr tu padang, di suruh lari pusing² nda bulih brhenti.....
Sekali lari, jarak depan sy tu jauh suda....
Naaahhh, mmg kenak triak la sama c ketua Faci tu.....
Sy trus surrender, nsb baik senior sy dulu masa di Konven yg jaga, Kak Rebecca Saiki...
Sy trus ckp ada asma & x bulih lari..... Huhuhuhuuu........
Masa tu juga ada pemilihan Penghulu....
Yg terpilih ialah si Abdullah Hadi.....
Alim tp locok² orangnya.....


Aktiviti masuk ke hutan pun sy x dpt join sbb sdh mintak excuse awal².....
Saya & yg lain tunggu ja dalam dewan......
Bila myBestie Janna balik dr hutan dkt skolah tu,
dia ckp kena lambai dgn keta² yg lalu lalang di spanjang jalan dorang ke hutan....
Disuruh limpar buah sawit smp jatuh (smp bejanggut pun x juga jatuh² tu buah sawit)...
Locok juga bila dgr cita dorang.....
Our bestie, Chew Qi Wei pulak slipar nya hanyut masa lalu di sungai.....
Trus ada abg faci p 'menyelamatkan' slipar nya tu....
Maka dari situ la kami c Janna suka olok² c Chew dgn abg tu.....
Romantik oooiii~..........
Siap bg gelaran Daredevil ma tu abg......
(Chew~.. Masi ko ingat sama abg A tu kaa... huahaha...)
Photobucket

Ari terakhir masa Orientasi tu, baru lah semua abg² & kakak² Faci minta maaf lau ada salah silap.....
Ada sudah gurau².....
Abg ketua Faci yg digeruni tu pun ckp lembut² suda, nda suda triak², hehehee.....
Sebak pulak time tu.....
Yalah, pastu kan suda masa tuk blajar betul² utk STPM.....
Dorang laaaa.... Kami blum lagik.....
Kami c Janna pun sepanjang Lower 6 asik ber-Honeymoon jakk....
Bemain, begosip, ber-secret admire, lepak2 di Aspuri..... Adededeee......


Sangat byk kenangan manis sepanjang 2 tahun di SMK Kuhara......
Budak² kelas² sebelah (Fizik, P.Perniagaan, Sejarah & Geografi) majoriti sy kenal muka jaa..
Tapi ndak tau nama, hehehehe.....
Jarang bercakap... Paling² pun senyum² jaa.....
Paling sy suka time perhimpunan la, masa tu ja ada can jeling2 budak2 kelas sebelah.... ahhahahaa~...


Tpi lps bertahun² ni, baru dpt kontek balik via Facebook....
Yg masih kontek smp sekarang ada Samsia, Yuzrin, Rudyansah, Mince, Azharuddin (Fizik), Sahrul, Eryanna Jaba, Anita Sam.............
Anehnya, kawan² yg dulu sy x perna ajak bercakap, jadi rajin pulak communicate.....
Contohnya c Zamrie, Ariffin, Azmie Alwie, M.Faizal, Nur Ema, ............
(Encik Zamrie la tmpt sy cita masalah, huhuhu....)
Ni time mereka dtg ke rumah sy time open house aritu........

Photobucket
Adduiii bhaaa.... punya la saya rendang......


Yg abg ketua Faci tu pun tiba² tegur sy dlm FB, trus jadi abg-adik pulak.....
Padahal dulu dendam betul ma ne org......
Huahahahaaaaa......
Tp dia bilang tu purak² jaaa, lakonan semata²..........
Sy ada gitau juga tu psl sy benci ma dia dulu..... ^_________^ 


Abg Bernard J Kabi
      
p/s: InsyaAllah tahun ni dpt jmpa lagik, geng~.......
Raya datang ke rumah arr~........


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::