Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Friday, January 29, 2016

[Food Review] Rumah Lama Cafe, Tawau

 

Setelah sekian lama servay2 restoran ni dalam Facebook,
maka sementara masih ada di Tawau ni, trus ajak family makan di situ....
Tengok dlm FB mcm best, ada tarian2 tradisional...
Makan pun mcm sedap2....
Dlm hati, mmg redho saja la kalau x mcm dlm FB...
Sebab Daddy bab makan ni mmg serupa chef Gordon Ramsey dlm "Hell's Kitchen" tu...
Kalau tidak ngam sama tekaknya, ready la ya kena kritikan pedas, ehehehee...


 Kami sampai situ dlm jam 7.30pm mcm gitu laaa.....
Ada byk kereta park di luar, tp yg makan di situ cuma ada kami saja...
Kami pun blur2 mau masuk ka tidak...
Baru ada sorang waitress pi sapa kami & suruh kami pilih meja...
 
Daddy masa ni pi tanya2 tu budak waiter yg friendly...
Dia blg itu cafe baru buka sekitar sebulan...
Lebih tepat lagi 26.12.2015....
Dan yg di sebelah kanan mcm rumah kayu tu bahagian ada air-cond..
Ada sudah org booking dlm tu, mgkin utk event company...
Sebab dengar ada org nyanyi2 dlm tu....
No wonder la sunyi sepi ja d luar tu...
Harapan utk dpt tinguk persembahan pun berkecai sbb tarian tradisional tu hari Rabu & Sabtu jam 7.30pm saja...
Atukoiiii~.... Adaaaa saja yg tidak ngam planning...


Mula2 duduk, mcm biasa lah...
Baca la tu buku menu sampai katam...
Tp pilihan ikan malam tu cuma ada Ikan Merah saja..
Tp kalau ikan, lbh sesuai Stim saja, supaya rasa ikan tetap fresh...
Dan kmi sepakat pilih cara masak Stim Tauchu....
Harga ialah RM4.00 per 100gm...
Daddy pilih ikan yg sederhana besar, sekali timbang 800gm...
So, total RM32.00..

 
 Muka lapar semua nya ni.....

 
 Daddy kecewa sbb tidak byk pilihan...
Dia punya fevret Japanese Tofu pun tiada dlm menu...
Bertabah lah...


Manis-Manissss.....

Air minuman dan Sup Ketam Jagung yg mula2 sampai..
Mcm biasa, sy pny "Nescafe Nai Peng" (Nescafe Ice), Mummy "Milo Nai Peng" (Milo Ice), Daddy "Teh C Peng" (Teh Ice) & Kak Nong "Teh O Peng" (Teh O Ice)....

 Sup ketam jagung nyaaaa...
Hurm, boleh laa... Tp jumpa jagung saja sama tuh telur...
Ketam dia, nasib2 saja lah kalau dpt jumpa... heheheh...

 Dan ini ialah menu fevret saya... Terung Goreng Belacan...
Saya rasa, ini saja lah yg paling sedappp...
Belacan nya wangi, terung dia pun goreng cantik (x terlalu overcooked & x terlalu keras)..
Pedas-masin-manis dia pun memang cun...
Betul2 Ho Liaoo ~!!!! (Fatin bagi Lima Bintang)...



Akhirnya , Ikan Merah Stim Tauchu pun sampai....
Ada tauhu di sekeliling ikan....
Manis - Masin pun cun2.... Memang sedap.... 
X terlalu overcooked smp ada bahagian yg masih 'fresh', hehehe...
Sebelum Daddy sy nmpk & pi complain dgn waiter, baik sy p ambik itu part dulu,
pindah pi pinggan saya.... huhuhu~...
 

 Tengah2 mau start makan, datang sorang waiter bilang Kailan Goreng Telur Masin tiada...
Adduuiii~..... Nda kan la makan pakai 2 jenis lauk saja kan...
Maka kami pun pi la beli Sayap Bakar RM10.00... (Seketul RM2.00)..
Itu gerai sayap ayam bakar ada di dekat pagar masa mula2 masuk...

 Muka pasrah....


Lepas makan, kami jalan2 di bahagian belakang Cafe...
Sini pun boleh park kereta juga...
 
 
Sia copy dari Page Rumah Lama Cafe:
 
Ada sarapan pagi (Mee Tauhu)...
Lunch pun ada... tengok dlm Page FB mcm sedap2, ala2 kampung gitu..
Will try next time.....

 Senang cari ini cafe, jgn takut sesat.....
 

 Ada tarian kebudayaan & karoke2 juga...
Boleh lepak2 sana, tp jgn time lapar laa...
Sbb org lapar cepat naik angin, hehehehehe......

*********************************************************
 Bagi yg mau cuba makan sini, ini detail dia yaaa....

Rumah Lama Cafe @ Old House Cafe
Alamat: No.49, Jalan Bebas Off Jalan Masjid, Tawau.
Waktu Operasi: 7.00am - 11.00pm
Contact No.: 017-835 6460

  

Komen Dady: Pilihan x banyak... Nasi Keras (nda masak)..
Komen Mami: Mahal... Sayur Kailan pun tiada...
Komen Kak Nong & saya : Mahal... Ikan Merah Belum Masak (syukur Dady sy tidak nmpk ni...)

MAHAL... Sebab 2 jenis lauk saja total sudah RM62++...
Sayap ayam RM10 tu lain kira yaa~

Tapi tidak apalah, nama pun mencuba kan...
Mana kita tau restoran tu sedap atau tidak... Murah atau mahal...
Itu lah fungsinya kita buat review kan...


BEHIND THE SCENE........ hehehehee~

2 comments:

  1. Thnx 4 ur reviews. ..nmpknya mcm x best ja...lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahahaaa.... sy x berani ckp la kan....ikut la penilaian masing2... sy cuma buat review ja... ckp lbih2 nnt sy kena saman pulak... ehehehhee....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::