Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, January 31, 2016

[Food Review] Suteramaya Cafe @ Batu Payung, Tinagat, Tawau.

 Hari ini ialah hari saya balik ke KL, dgn penerbangan jam 6.50pm dari Tawau..
Sementara masih awal ni, maka kmi pun menyempatkan masa pi JJCM lagi...
Dan hari ni, kami makan di Batu Payung (a.k.a Tinagat), 25km dari Bandar Tawau...
Our small family ni hobi makan.... Sanggup pi jauh2 semata2 makan saja, hehehe...

 
 Cafe ni memang cun² terletak di bahu jalan...
Senang cari, dari simpang masuk ke Tinagat, jalan teruuuuussss saja...
Cafe ni terletak di sebelah kanan jalan...






 Ini baru kali kedua family saya dtg sini...
Kalau bg sy mmg first time laah...
Relax2 sambil tengok pemandangan..
Smp kan utk mau dtg lagi ke sini lagi pun Daddy sanggup tunggu saya balik Tawau...

 Tempat yg redup tu ialah tempat fevret keluarga saya ber-BBQ dari kami kecik lagi..
Masa tu arwah nenek masih ada lagi...
Bakar2 sayap, bawak mangkuk tingkat..
Bila nenek tiada, kami pun x pernah sudah dtg ke sini...
Pantai pun sdh sgt kotor dan tercemar... Penuh ngan beg plastik saja... Huurmm~


Ada 3 org sedang memancing tuuu....


 Ini saya punya ABC Jagung Milo Tabur...

Kak Nong dgn Air Kelapa nya...


Sementara tunggu makanan sampai, marilah kita berfotoshoot dulu...





 Mungkin sebab belum ramai org yg dtg,
kami tidak perlu tunggu lama utk makanan kami dihidang....
Mula2 smp ialah Mihun Basah saya....
 Sedaaappppp..... Udang banyak & freshhh...



Ini pulak Mummy punya, Nasi Ayam Pedas...
Sedappp gak ayam dia...
Memang pedasss, smp tersedakkk masa try makan sesuap... :)


 Ini pulak Kangkung Goreng Belacan...
 Makan x sedap kalau x ada sayur....
Sedap tu mmg sedap... Tapi syg nya, batang lagi byk dr daun....


 Ini pulak Kak Nong punya Mihun Goreng Ayam Nestum...
Sy rasa ini lagi sedap dr saya punya, huhuhuhuhu....


Ayam dia sedap & ranguppp...
Mihun goreng dia pun sy suka , sebab panjang²... 
Slalunya org goreng mihun ni smp hancur berkecai sbb dia pi potong2 pakai sudip masa menggaul...



 Ini pulak Daddy punya Nasi Goreng Isi Ikan....
"A Minus" for this one...

Nasi dia sangat keriiiinnngggg...
Sampai boleh tercekik kalau x minum air....
Rasa pun agak tawar, mcm pakai garam sejumput saja....
Tp sbb takut Daddy bising2 & komplen dgn tukang masak,
maka sy & kak Nong pun pura²: "Errrmm.... sedappp nyaaaaaa.." (padahal...)
 
Lepas selesai makan, kami rehat2 dulu... Lepak2 kejap sambil menikmati pemandangan laut...

 Muka2 kekenyangan.....


 Time ni, lebih kurang jam 3pm..
Makin ramai customer yg datang....
Kami pulak kena balik awal, sbb kena hntr saya pi airport, huhuhu~....

Sebelum balik, kami pigi tengok mercu tanda Batu Payung...
Dari batu itu lah Tinagat dapat nama Batu Payung,
sbb bentuknya yg mcm Payung...
Tp makin lama, bentuk dia pun makin hilang sudah....

Bye~... Bye~... Batu.... Jumpa Lagi~!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::